5 °C

ТЕЦ-а тази година не е "пален", извършва се 24-часов контрол върху замърсителите, излизащи от комина му

Изображение 1 от 3

  ТЕЦ „Марица 3“ АД е оборудвана със система за непрекъснати измервания на концентрациите на изпусканите в атмосферния въздух замърсители (серен диоксид, азотни оксиди и прах), монтирана към комина на горивната инсталация, информират от РИОСВ - Хасково. При всяко пускане на горивната инсталация, анализаторите регистрират концентрациите на изпусканите в атмосферния въздух замърсители и работните часове. Системата за непрекъснати измервания работи непрестанно, като при неработеща инсталация отчита нулеви стойности. Всеки месец в РИОСВ - Хасково се представят доклади, съдържащи разпечатки с резултатите от извършените собствени непрекъснати измервания и броят на работните часове.

  Тази информация бе предоставена от РИОСВ - Хасково, след информиране на инспекцията по читателски сигнал, че от комините на ТЕЦ „Марица-3“ в малките часове на денонощието излизат черни пушеци, като съмненията са за изгарянето на отпадъците, които бяха складирани на площадка на „Траш Еко Пак“ ЕООД, разположена на територията на ТЕЦ „Марица 3“ АД-Димитровград. По данни, предоставени ни от РИОСВ - Хасково, димитровградския ТЕЦ тази година не е пален и горивната му инсталация не е работила, а през изминалата 2018 г. има 142,93 работни часа.

  Непрестанния анализ, който РИОСВ осъществява, би трябвало да успокои гражданите, че в пещите на ТЕЦ-а не могат да бъдат горени неразрешени RDF отпадъци, без инспекцията да регистрира това чрез системата за измервания на концентрациите на изпусканите в атмосферния въздух замърсители (серен диоксид, азотни оксиди и прах), монтирана в комина на предприятието.

  Ако гражданите имат притеснения, свързани със замърсяване на околната среда, РИОСВ - Хасково имат предоставен телефон за връзка и извън стадартното работно време- това е зеления телефон 0882 532 791, като могат да се подават сигнали и на телефонен номер 112.

  Развитието с отпадаците, които бяха струпани на площадката на „Траш Еко Пак“ ЕООД:

  Отпадъците от площадката на  „Траш Еко Пак“ ЕООД са извозени в периода от 16 септември до 25 септември 2019 г. и са предадени на „Сорт Комерс“ ЕООД за последващо третиране на площадка в с. Хаджидимитрово, община Тунджа, област Ямбол, въз основа на сключен договор между двете дружества. „Сорт Комерс“ ЕООД - с. Хаджидимитрово притежава всички необходими документи и разрешителни за дейността, както и сепарираща инсталация. Целта е отпадъците да се сортират чрез сепариращата инсталация, като се отделят рециклируемите, които да се балират отново и предадат на краен преработвател. Негодните за рециклиране/оползотворяване отпадъци ще се доставят за обезвреждане в общинско депо.

  На „Траш Еко Пак“ ЕООД е съставен акт за установяване на административно нарушение на 26.09.2019 г. за неизпълнение на даденото предписание за извозване на отпадъците до 15.09.2019 г.

  АУАН е връчен на дружеството на 27.09.2019г., като все още не е издадено наказателно постановление за неспазването на дадените срокове за извозването на отпадъците.

  За установяване какъв е състава на отпадъците и дали те могат да бъдат в групата на така квалифицираните „Зелени отпадъци“ от РИОСВ са изпратили писма до 4 лаборатории, които да вземат проби за анализ на състава и класифициране на отпадъците.

  Писмото с отговор на нашите запитвания може да видите в снимките към тази статия.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Дг
   Дград
   6 0
   17:58, 4 окт 2019
   А дали ресторантите и кръчмите в Димитровград издават фискални бонове с QR-код??? Някой интересува ли се? Бившия/бъдещия кмет, НАП, данъчни имаме ли?
  • 2
   Сл
   Служител
   3 -3
   18:00, 4 окт 2019
   Зимата ще палим, има време :D
  • 3
   Ns
   Ns
   4 -3
   21:07, 4 окт 2019
   А Неохим кога ще го инспектира? Пак сме наши и ваши!

  Хороскоп за 07.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще се чувствате добре, ако не се отдадете на желанието си да бездействате, а поемете инициатива и станете полезни с умения, опит и рутина. Довършителната работа по дома трябва да се свърши и това ще постигнете с леко, в случай, че я започнете днес. Беритбата на плодовете отложете за по-късно.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успявате напълно да осъществите намеренията си. Случващото се около вас ще се подрежда по начин, какъвто на вас е удобен, и това ще ви дава възможност с лекота да се справяте със задачите си. Много от вас ще пътуват. Родителите ви очакват повече участие във фамилните дела. Точно сега не ги разочаровайте.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Несгодите около вас ви правят нервни и раздразнителни. Помислете в какво грешите и се постарайте да се поправите. Така животът ви ще стане по-спокоен, а вие по-сговорчиви. Гостуване на приятел ще ви зарадва и помогне да се отпуснете. Други ще посветят времето си в усвояване на нови знания.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Овладяното ви поведение и разумните изводи, които правите ще се окажат вашия печеливш ход. На моменти може да се почувствате отегчени, но крайната цел ще ви държи в добра кондиция. Интересът ви към развлеченията ще ви направи активни в организирането на подходящо мероприятие. Много хора около вас ще се включат в него.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Късметът ви днес е добър и ви позволява доста смели действия. Не трябва да се притеснявате от последствията (те естествено ще са чудесни за вас). Все пак това не значи, че непременно трябва да забравите за чувството си на мярка и да кажете неща, за които да съжалявате. В личен план сте объркани, но научавате добри новини, които ще ви обнадеждят.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес е добър ден за разрешаване на проблемите. Напрежението около вас ще е голямо, но запазете спокойствие и се опитайте да намерите най-доброто решение във всяка ситуация. Не се притеснявайте от промените, които се случват около вас. Бързо ще се адаптирате. Намерете начини да се разтоварите вечерта.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Помислете дали не пропускате важни неща. Работата ви налага да вземете неотложни мерки. Не взимайте присърце критиката на околните, но въпреки това е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие. Това ще ви привлича и ще ви се иска да не го напускате.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С добри намеренията сте, но общуването днес е възможно да направи критично отношението ви към хора и събития. Починете си. Разходка сред природата ще ви зареди и изпълни с добри очаквания. Любимите ви хора ще ви носят настроение.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес няма причини настроението ви да не е прекрасно. Атмосферата в дома ви е спокойна, вашите близки са сърдечни и подхождат с разбиране към нещата, които ви вълнуват. Успявате да изгладите недоразуменията с човека до вас. Най-после водите разговор, към който отдавна сте се стремили. Държите развоя на събитията в свои ръце.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мислите за почивката си, но няма да пренебрегнете и очакващите вниманието ви задачи. В желанието си да свършите всичко може да останете разочаровани, но не бързайте да унивате, с бързи действия ще успеете да се справите. Любимите ви хора ще се погрижат да направят денят ви интересен и забавен, стига да не отхвърляте предложенията им.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Повечето от представителите на знака предпочитат да се отдадат на заслужена почивка днес. Останете си у дома и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви действа разтоварващо. Някои от вас посрещат гости, които ще ги изненадат приятно. Очаквайте новини от ваш близък, когото не сте виждали отдавна. Радвате се на успеха на близък приятел.
  07 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Главоболията не могат ви откажат да действате така, както ви повелява сърцето. Нямате нужда от съвети, вие най-добре знаете към какво се стремите и как да го постигнете. Ще успеете. Здравето няма да ви създава проблеми, но въпреки това е добре да се храните балансирано, без да стигате до крайности в нещо.
  07 дек 2019
  Последни новини