ТЕЦ-а тази година не е "пален", извършва се 24-часов контрол върху замърсителите, излизащи от комина му

Изображение 1 от 3

    ТЕЦ „Марица 3“ АД е оборудвана със система за непрекъснати измервания на концентрациите на изпусканите в атмосферния въздух замърсители (серен диоксид, азотни оксиди и прах), монтирана към комина на горивната инсталация, информират от РИОСВ - Хасково. При всяко пускане на горивната инсталация, анализаторите регистрират концентрациите на изпусканите в атмосферния въздух замърсители и работните часове. Системата за непрекъснати измервания работи непрестанно, като при неработеща инсталация отчита нулеви стойности. Всеки месец в РИОСВ - Хасково се представят доклади, съдържащи разпечатки с резултатите от извършените собствени непрекъснати измервания и броят на работните часове.

    Тази информация бе предоставена от РИОСВ - Хасково, след информиране на инспекцията по читателски сигнал, че от комините на ТЕЦ „Марица-3“ в малките часове на денонощието излизат черни пушеци, като съмненията са за изгарянето на отпадъците, които бяха складирани на площадка на „Траш Еко Пак“ ЕООД, разположена на територията на ТЕЦ „Марица 3“ АД-Димитровград. По данни, предоставени ни от РИОСВ - Хасково, димитровградския ТЕЦ тази година не е пален и горивната му инсталация не е работила, а през изминалата 2018 г. има 142,93 работни часа.

    Непрестанния анализ, който РИОСВ осъществява, би трябвало да успокои гражданите, че в пещите на ТЕЦ-а не могат да бъдат горени неразрешени RDF отпадъци, без инспекцията да регистрира това чрез системата за измервания на концентрациите на изпусканите в атмосферния въздух замърсители (серен диоксид, азотни оксиди и прах), монтирана в комина на предприятието.

    Ако гражданите имат притеснения, свързани със замърсяване на околната среда, РИОСВ - Хасково имат предоставен телефон за връзка и извън стадартното работно време- това е зеления телефон 0882 532 791, като могат да се подават сигнали и на телефонен номер 112.

    Развитието с отпадаците, които бяха струпани на площадката на „Траш Еко Пак“ ЕООД:

    Отпадъците от площадката на  „Траш Еко Пак“ ЕООД са извозени в периода от 16 септември до 25 септември 2019 г. и са предадени на „Сорт Комерс“ ЕООД за последващо третиране на площадка в с. Хаджидимитрово, община Тунджа, област Ямбол, въз основа на сключен договор между двете дружества. „Сорт Комерс“ ЕООД - с. Хаджидимитрово притежава всички необходими документи и разрешителни за дейността, както и сепарираща инсталация. Целта е отпадъците да се сортират чрез сепариращата инсталация, като се отделят рециклируемите, които да се балират отново и предадат на краен преработвател. Негодните за рециклиране/оползотворяване отпадъци ще се доставят за обезвреждане в общинско депо.

    На „Траш Еко Пак“ ЕООД е съставен акт за установяване на административно нарушение на 26.09.2019 г. за неизпълнение на даденото предписание за извозване на отпадъците до 15.09.2019 г.

    АУАН е връчен на дружеството на 27.09.2019г., като все още не е издадено наказателно постановление за неспазването на дадените срокове за извозването на отпадъците.

    За установяване какъв е състава на отпадъците и дали те могат да бъдат в групата на така квалифицираните „Зелени отпадъци“ от РИОСВ са изпратили писма до 4 лаборатории, които да вземат проби за анализ на състава и класифициране на отпадъците.

    Писмото с отговор на нашите запитвания може да видите в снимките към тази статия.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Дг
      Дград
      6 0
      17:58, 4 окт 2019
      А дали ресторантите и кръчмите в Димитровград издават фискални бонове с QR-код??? Някой интересува ли се? Бившия/бъдещия кмет, НАП, данъчни имаме ли?
    • 2
      Сл
      Служител
      3 -3
      18:00, 4 окт 2019
      Зимата ще палим, има време :D
    • 3
      Ns
      Ns
      4 -3
      21:07, 4 окт 2019
      А Неохим кога ще го инспектира? Пак сме наши и ваши!

    Още новини

    Последни новини