11 °C

ТЕЦ-а тази година не е "пален", извършва се 24-часов контрол върху замърсителите, излизащи от комина му

Изображение 1 от 3

  ТЕЦ „Марица 3“ АД е оборудвана със система за непрекъснати измервания на концентрациите на изпусканите в атмосферния въздух замърсители (серен диоксид, азотни оксиди и прах), монтирана към комина на горивната инсталация, информират от РИОСВ - Хасково. При всяко пускане на горивната инсталация, анализаторите регистрират концентрациите на изпусканите в атмосферния въздух замърсители и работните часове. Системата за непрекъснати измервания работи непрестанно, като при неработеща инсталация отчита нулеви стойности. Всеки месец в РИОСВ - Хасково се представят доклади, съдържащи разпечатки с резултатите от извършените собствени непрекъснати измервания и броят на работните часове.

  Тази информация бе предоставена от РИОСВ - Хасково, след информиране на инспекцията по читателски сигнал, че от комините на ТЕЦ „Марица-3“ в малките часове на денонощието излизат черни пушеци, като съмненията са за изгарянето на отпадъците, които бяха складирани на площадка на „Траш Еко Пак“ ЕООД, разположена на територията на ТЕЦ „Марица 3“ АД-Димитровград. По данни, предоставени ни от РИОСВ - Хасково, димитровградския ТЕЦ тази година не е пален и горивната му инсталация не е работила, а през изминалата 2018 г. има 142,93 работни часа.

  Непрестанния анализ, който РИОСВ осъществява, би трябвало да успокои гражданите, че в пещите на ТЕЦ-а не могат да бъдат горени неразрешени RDF отпадъци, без инспекцията да регистрира това чрез системата за измервания на концентрациите на изпусканите в атмосферния въздух замърсители (серен диоксид, азотни оксиди и прах), монтирана в комина на предприятието.

  Ако гражданите имат притеснения, свързани със замърсяване на околната среда, РИОСВ - Хасково имат предоставен телефон за връзка и извън стадартното работно време- това е зеления телефон 0882 532 791, като могат да се подават сигнали и на телефонен номер 112.

  Развитието с отпадаците, които бяха струпани на площадката на „Траш Еко Пак“ ЕООД:

  Отпадъците от площадката на  „Траш Еко Пак“ ЕООД са извозени в периода от 16 септември до 25 септември 2019 г. и са предадени на „Сорт Комерс“ ЕООД за последващо третиране на площадка в с. Хаджидимитрово, община Тунджа, област Ямбол, въз основа на сключен договор между двете дружества. „Сорт Комерс“ ЕООД - с. Хаджидимитрово притежава всички необходими документи и разрешителни за дейността, както и сепарираща инсталация. Целта е отпадъците да се сортират чрез сепариращата инсталация, като се отделят рециклируемите, които да се балират отново и предадат на краен преработвател. Негодните за рециклиране/оползотворяване отпадъци ще се доставят за обезвреждане в общинско депо.

  На „Траш Еко Пак“ ЕООД е съставен акт за установяване на административно нарушение на 26.09.2019 г. за неизпълнение на даденото предписание за извозване на отпадъците до 15.09.2019 г.

  АУАН е връчен на дружеството на 27.09.2019г., като все още не е издадено наказателно постановление за неспазването на дадените срокове за извозването на отпадъците.

  За установяване какъв е състава на отпадъците и дали те могат да бъдат в групата на така квалифицираните „Зелени отпадъци“ от РИОСВ са изпратили писма до 4 лаборатории, които да вземат проби за анализ на състава и класифициране на отпадъците.

  Писмото с отговор на нашите запитвания може да видите в снимките към тази статия.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (3)

  • 1
   Дг
   Дград
   6 0
   17:58, 4 окт 2019
   А дали ресторантите и кръчмите в Димитровград издават фискални бонове с QR-код??? Някой интересува ли се? Бившия/бъдещия кмет, НАП, данъчни имаме ли?
  • 2
   Сл
   Служител
   3 -3
   18:00, 4 окт 2019
   Зимата ще палим, има време :D
  • 3
   Ns
   Ns
   4 -3
   21:07, 4 окт 2019
   А Неохим кога ще го инспектира? Пак сме наши и ваши!

  Хороскоп за 15.10.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко градивно и в полза на повече хора ще се толерира и с попътен вятър ще стигнете до успешния му край. Възползвайте се от възможностите си, за да напреднете в бизнеса, в творческата работа, а също и в личните си дела. Търсещите ново поприще ще открият подходящата за тях обява и с навременни действия, ще получат работата.
  15.10.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Постепенно се отърсвате от спомена за дребните несполуки напоследък. Чувствате се чудесно и ентусиазмът ви е впечатляващ. Привлечени сте от предложението на свой колега, касаещо бъдещ професионален проект. Обмислете всичко добре преди да действате, тъй като начинанието крие сериозни рискове.
  15.10.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Звездите ви предупреждават да бъдете спокойни и разсъдливи, а също и внимателни във всяко действие и постъпка. В контактите си бъдете учтиви приятни и неподкупни, бъдете нащрек. Извикайте от спомените си всичките познания, които имате и ще ви помогнат да постигнете напредък в решаване на служебен проблем. Ако трябва подтиснете прекомерната си чувствителност и покажете уважение към околните.
  15.10.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Предстоящо събитие ще ви мобилизира да приключите навреме с текущите си ангажименти. Задълженията ви включват и срещи от служебен характер, за които сте подготвени. Ако срещнете раздразнение и отказ за общуване у някои, не го преживявайте. Лично за себе си намерете повече време за любов и развлечения.
  15.10.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Акцентирайте се върху реалните си възможности за реализации и не пилейте енергията си по мъгляви идеи. Запознайте се с детайлите и ги използвайте, като даденост в работата си. Ако работите в съдружие се съобразете с мнението на партньорите си, не правете нищо на инат, за да не съжалявате.
  15.10.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потиснете съмненията си и не обезсърчавайте колегите си в общата ви работа. Бъдете последователни в действията си и не прибързвайте, за да не създавате напрежение сред околните. Осигурете си време за проучване на детайлите и ще се справите с делата си.
  15.10.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Заемате се със сериозни промени. Трудно се нагаждате към нещата, които не ви създават уют. Колегите ви проявяват интерес към особата ви и е възможно това да ви създаде проблеми. Налага се да прибегнете до незабавна намеса. Бъдете резервирани към чужди съвети и дейности, които ще ви въвлекат в конфликт с непознати.
  15.10.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проява на добро възпитание и поведение е да сте учтиви и полезни. Имате добро сърце и няма да се затрудните, но има какво да превъзмогнете в себе си. Започната работа ще ви задържи на работното място и е възможно да отложите запланувани срещи. На склонността ви към своеволия няма да се погледне еднозначно.
  15.10.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Работата ви ще бъде успешна, но ще ви коства значителни усилия. Не отказвайте подкрепата на хората около вас, в определени моменти наистина ще се нуждаете от нея. Справяте се чудесно с проблем в личен план, касаещ отношенията ви с близък човек. Настроението ви ще се повишава и ви очаква приятна вечер.
  15.10.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  На път сте да се осъществи нещо, което отдавна ви предстои и очаквате с нетърпение. Имате благоприятни възможности днес и ще е добре, ако не ги пропускате заради други хора. Близък приятел ви доверява нещо, което не сте знаели до този момент. Опитайте се да влезете в положението му и да му помогнете.
  15.10.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не бъдете толкова скептични, сами предизвиквате съдбата. Хабите ценна енергия за дреболии, а основното изпускате. Силни сте там, където е сърцето ви, направете го ваш бизнес и ще просперирате. Децата ще ви изненадат приятно. Ще се окаже, че сте ги подценявали напразно.
  15.10.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С каквото и да решите да се замете днес, бъдете сигурни, че ще останете удовлетворени от свършеното. Отношенията ви с човек, на когото особено държите претърпяват промяна в положителен план. Нараства уважението ви към партньор, с когото отдавна работите. Радвате се на миговете с любимия човек.
  15.10.2019
  Последни новини