Даренията на димитровградчани трогнаха стотиците приютени хора от отец Иван в Якимово

    Тази неделя, 20 октомври, даренията събирани от кампанията, организирана от димитровградчанката Ваня Пашова, бяха предоставени на нуждаещите се хора в село Якимово.

    Кампанията протече около 2 седмици, като в нея се включиха около 50 души от Димитровград, както и хора от Разлог, Хасково и Стара Загора с различни дарения. Всички дарени продукти, дрехи и консумативи бяха откарани в село Якимово, в северозападна България, по насоки на Отец Иван от Нови Хан.

    Събрани от дарители и предоставени в селото бяха близо 150 кг. фасул, леща и ориз, около 50кг брашно, захар, сол, над 100 кг. картофи, 70 литра олио, грис, около 70кг. лютеница и конфитюри, варива като макарони, спагети, фиде близо - около 80 кг. За децата бяха дарени вафли, бисквити, кроасани, бонбони, натурални сокове и други сладки изкушения - над 20 кг., множество консерви, както и 12 кг. кисело зеле.

    За най-малките бяха предоставени стотици памперси, адаптирано мляко, чували с дрехи и играчки. За домакинствата и хигиенните нужи бяха дарени литри с шампоани, течни сапуни, почистващи и хигиенизиращи прапарати, тоалетна хартия, сухи и мокри салфетки, пасти за зъби и още множество неща, нужни в ежедневието. Голямо бе количеството на дарени дрехи, обувки, чаршафи, завивки, няколко кашона с лекарства, превръзки и други. Даренията, които бяха предоставени на дома, бяха над 800 килограма.

    Дарителите, включили се в кампанията на Ваня, бяха от всички прослойки на обществото - своите малки и по-големи дарения дадоха пенсионери, млади хора, политици и хора от малкия бизнес в града. 

    В село Якимово от милосърдието на отеца са обхванати около 250 души, от които около 150 деца. Нуждаещите се от подпомагане са настанени в около 50 къщи в селото. Къщите са закупени от отеца, за да настани хората в нужда, като има още 20 постройки, които пустят, защото се нуждаят от ремонт. Настанените в селото са хора, изпаднали в нужда, главно сираци, израстнали в домове и техните деца, някои от тях дори са осиниовили деца, за които да се грижат.

    Стремежът на отец Иван е да осигури на хората в Якимово не просто временен подслон, а истински домове, както и да ги обучи сами да се грижат за препитанието си, като обработват дворовете и наличната земеделска земя. Хората, подслонени от отеца, са в една общност, където си помагат едни за други, имат задължения и отговорности. Занимават се главно със земеделие и животновъдство, от където изкарват и част от прехраната си.

    Къщата, която посетихме в селото, бе общата кухня и склад на общността. Там 4 жени приготвяха храна за мъжете животновъди, които по цял ден са с животните, които отглеждат общото стопанство. В голям казан на двора, върху запален огън те правеха зеленчуково-картофена манджа, с която щяха да нахранят жовотновъдите и земеделците на обществото, изградено от отец Иван.

    Настанените в селото са разделени по домовете на родители с деца, както и в мъжки и женски общежития, а децата задължително посещават детска градина и училище, като по-големите имат отговорността да се грижат за по-малките. Приютените от отеца хора се учат на работа и християнски ценности, а децата, минали през дома, го наричат “дядо”. Макар и в бедност, те живеят добре, не гладуват и винаги усещат грижовната ръка на духовника. Така отец Иван си е спечелил не само тяхната обич, но и уважението на българите и на православната църковна общност. Точно преди две години благодетелят на страдащите стана архимандрит.

    Отец Иван и неговият син, отец Григории, имаха неотложни дела в Нови Хан и не можаха да се срещнат с доброволците, но изказаха своите благодарности, а хората, които посрещнаха доставката и които са реалните ползватели на даренията, бяха ощастливени, че са получили хранителни продукти, дрехи и всякакви нужни за домакинството стоки, които ще подобрят техния бит. Десетки пъти те отправиха своите благодарности към всички дарители, които са отворили сърцата си към тях и са проявили християнска доброта и милосърдие.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Да
      Дарител
      11 0
      16:36, 21 окт 2019
      Браво! Дори и само заради една детска усмивка си струва труда! Прекрасна инициатива и много доволни хора.Поздравления!
    • 2
      Фе
      Фен
      9 0
      16:48, 21 окт 2019
      Поздравления Ваня, винаги си била за справедливостта, добротата и усмивки като твоята. Упорита си много. Браво!

    Още новини

    Последни новини