Светилището на нимфите минава в управление на Димитровградска община

Светилището на нимфите и Афродита минава безвъзмездно за 10 години в управление на община Димитровград, реши правителството днес.

Имотът, който се намира в землището на с Каснаково е археологическа недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

Дейностите, свързани с опазване на мястото и осъществяването на научни, културни, образователни и туристически дейности, ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Исторически музей – Димитровград, се отбелязва в съобщението от Министерски съвет.

Светилището на нимфите се намира в живописна местност югоизточно от село Каснаково, което е на границата между между Хасково и Димитровград.

Това е най- добре запазеното тракийско светилище и единственият нимфеум в България. През 1968 год. обектът е обявен за национален паметник на културата.

Изворът на нимфите със светилището на Афродита е построено върху тракийско светилище, носи легендата.

Известно за науката е още от 1898г. Тогава хора от Каснаково започнали да копаят около скалите, за да разберат откъде идва водата.

Те разкрили трите басейнчета и подпорната стена. През 1923 година били направени нови разчиствания около терена с изворите.

Находките, намерени тогава, са безвъзвратно загубени, тъй като някои от камъните и архитектурните детайли били използвани за строежа на училището и старата църква в Каснаково, а други за изграждането на пътя за Хасково.

Намерен е надпис на гръцки, издълбан върху лицевият свод над централния извор, който гласи: “На добър час! Тит Флавий Бейтюкент Есбенериос и неговата съпруга Клавдия Монтана направиха и посветиха извора на нимфите и Афродита.”.

Според сведенията през 2 в. римският гражданин от тракийски произход Тит Флавий получил земята около Каснаково като награда за 30 – годишната си вярна служба към Рим.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини