Борисов и Нинова влязоха в сблъсък за корупцията, оставките и държавните харчове

Кой колко пъти си е подавал оставката и кой е излъгал избирателите си, че ще го направи, кой е харчил повече държавни пари безцелно и безсмислено, корумпирано ли е правителството. Такива реплики си размениха днес в пленарната зала премиерът Бойко Борисов и лидерът на социалистите Корнелия Нинова. Повод за словесния сблъсък формално стана питане на Нинова за политиката на България за членство в Шенген, но по темата и двамата казаха немного.

Още преди да зададе въпроса си, Нинова направи декларация от парламентарната трибуна, в която отправи множество критики към Борисов и правителството, а накрая поиска и оставката на премиера. Макар след това да изложи и конкретното питане за Шенген, Борисов използва по-голямата част от отговора си, за да отвърне на критиките.

Нинова към Борисов: Вие да не сте управител на летен лагер за отпуски и почивки на калинки

Лидерът на БСП заяви, че има редица скандали и тревоги от последните седмици – начинът на провеждане на избори, водният режим, проблеми в здравната система, болничните. "Корупционните скандали не спират, няма ги парите за втора пенсия на хората и се оказва, че осигурявалите се за две пенсии ще вземат по-малко, отколкото една", допълни тя. Отбеляза и публикации в хърватската преса, според които бившият австрийски канцлер Себастиян Курц е дошъл на срещата на Европейската народна партия в Хърватия, която беше последните два дни, с граждански полет с икономична класа, а българският премиер е ползвал правителствения "Еърбъс" със 150 места.

Цели системи се разпадат, а ГЕРБ сте некомпетентни да управлявате, да контролирате процесите, а корупцията е навсякъде, заяви още Корнелия Нинова. Отбеляза, че често управляващите сменят позициите и политиките си. "Сутрин едно, вечер друго, така не се управлява държавата напред-назад", заяви тя.

"Уволнявате, за да потушите напрежение, а после слагате следващата калинка", допълни Нинова.
Лидерът на БСП отбеляза, че по време на редица кризи отговорните за ситуацията ръководители на държавни структури са се оказвали в отпуска и не са давали навременни отговори и обяснения. "Г-н Борисов, вие управител на летен лагер за отпуски и почивки на калинки в държавната администрация ли сте", обърна се Нинова към премиера.

Накрая заяви, че никакви оставки по веригата надолу не могат да променят фактите за 10-годишно некомпетентно управление, и поиска оставката на Борисов, защото "рибата се вмирисва откъм главата".

Борисов към Нинова: Аз за разлика от вас два пъти съм си давал оставката

Премиерът и лидер на ГЕРБ реши да отговори от трибуната на Нинова и започна с ироничен поздрав към лидера на социалистите "за поредното добро представяне" на изборите. "Демокрацията правилно е определила и на изборите хората определят кой да ги управлява. Не един, два, три пет десет пъти. Интересува ме оценката на хората, не вие", заяви той.

В отговор на искането на Нинова за оставка Борисов заяви: "Аз за разлика от вас два пъти съм си я давал и съм напускал парламента. Вие излъгахте този 1 милион души (избиратели на БСП – бел. ред.), че ще я дадете, и след една седмица казахте, че няма да я дадете", заяви той.

На което и Нинова репликира: "Излъгах не 1 милион българи, вас и няколко бизнесмени в България. Мога и поименно да спомена с кого и как разговаряхте да ме смените от поста председател, колко пари хвърлихте в този процес. Негласувалите за БСП – вас и няколко бизнесмени, участвали в разговорите за овладяване на БСП, излъгах. Но няма да го овладеете, поне не в скоро време."

Кой с какво и как лети

Видимо раздразнен от сравненията с методите на пътуване между него и Себастиян Курц, Бойко Борисов посочи, че в момента Курц не е държавен ръководител, а на срещата в Хърватия повечето държавни лидери са пристигали с правителствени самолети. "Беше свободен само еърбъсът, за да не се пребием с фалкона, допълни премиерът.

За пореден път отбеляза, че самолетът "Еърбъс" е напълно ненужен, но е купен от правителството на левицата за 100 милиона. И че не е със 150 места, а с 80. В отговор на критика на Нинова, че в Хърватия е ходил на партийно мероприятие на ГЕРБ, а не на правителствено посещение и затова не е трябвало да харчи държавни пари, Борисов отбеляза, че на конгреса на ЕНП е бил за кратко, гласувал е решенията за около 10 минути, а останалата част от визитата е минала в правителствени срещи и разговори.

"Колко сте дребнава. И моите хора могат да направят декларация, например за заменките по ваше време, 80 милиона сега трябва да връщаме", обърна се още премиерът към Нинова.

И все пак за Шенген

В началото на питането си лидерът на БСП припомни изказвания за Борисов от началото на септември, в което той обявява, че не знае дали е изгодно за България да влезе в Шенген и няма особена полза от това. Тя попита кой и как е упълномощил Борисов да отправи това послание и "предпоследно – какво е мнението на правителството за бъдещето на България в Шенген".

Борисов за пореден път повтори: "Всичко, което трябваше да бъде направено за Шенген, е направено и всички държави в Европа са казали, че България трябва да е в Шенген." Изрази обаче и раздразнение: "Който, където и както излезе, казва, че ни подкрепя. Ние сме изпълнили всички критерии, отдавна сме в Шенген, пазим границата, за какво ни подкрепяте, стига сте ни бърборили, че ни подкрепяте. Точка."

А Нинова репликира, че проблемът не е в това как пази България границите, а в корупцията в страната, и това е изразено от високопоставени представители и на Холандия, и на Бавария.

За разлика от обикновено този път премиерът избегна журналистите в Народното събрание и не пожела да се спре за отговори на въпроси.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Йо
    йокин
    1 0
    16:00, 22 ное 2019
    Разправията малко ми мяза на''присмял се хърбел,на щърбел''.
    • В.
      В.
      0 0
      17:45, 22 ное 2019
      Тия двамата са на един акъл.
Последни новини