2 °C

С 14 на 18 гласа ОбС вдигна такса смет за община Димитровград

На днешното последно за годината заседание на Общински съвет - Димитровград, бе прието повишаване на такса смет за населението и бизнеса на територията на общината.

С 14 гласа против и 18 за повишаването на налога гласуваха местните съветници, с което те приеха предложението на местната администрация за повишаване на таксата. В рамките на града увеличението ще бъде от 4,5 промила на 5,5 промила, а за  гр. Меричлери и селата Ябълково, Горски извор, Добрич, Крепост, Черногорово, Радиево и Крум таксата от 5,5 промила става на 6,8 промила. Втората зона - селата Върбица, Бодрово, Сталево, Скобелево, Каснаково, Воден, Брод, Злато поле, Долно Белево, Голямо и Малко Асеново, Райново, Бряст, Здравец, Странско, Длъгнево, Великан и Светлина новия налог, след приемането на повишението, ще бъде 5,8 промила.

От 2020 година Димитровград увеличава такса смет?

Против вдигането на налога се изказаха и гласуваха от съветническите групи на БСП, „Движение ЗАЕДНО за промяна” и „Демократична България – обединение”, но техните гласове не стигнаха за отхвърлянето на предложението и то бе прието.

Кметът на общината Иво Димов заяви, че след приемането на новия данък, той няма да бъде повишаван повторно поне до края на неговия мандат.

Обосновката за повишаването на таксата е най-вече заради планирания почти двоен скок на таксата за депониране на отпадъци по чл.60, 64 от Закона за управление на отпадъците, която се плаща към РИОСВ. За 2019г. цената за тон отпадъци, депонирани на депото край с. Гарваново, което се използва от общините Хасково, Димитровград и Минерални бани, е 57лева, а за 2020 бе заложена в закона такса от 95 лева за тон.

Преди дни стана ясно, че СОРБ и Министерството на околната среда и водите вероятно ще си стиснат ръцете и увеличението на таксата за депониране ще се направи плавно и стойността от 95 лева за тон ще се достигне след 3 години, като ще бъде увеличаван както следва: за 2020 г. - 69 лв./т. (вместо досегашните планирани 95 лв./т.); за 2021 г. – 82 лв./т. ( вместо досегашните 95лв./т.); за 2022 г. – 95 лв./т.

Трябва да се знае, че отчисленията на общините по чл.60, 64 от Закона за управление на отпадъците към РИОСВ са регламентирани с наредбата на Министерството на екологията от 2013 г., като първоначално сумите са били 15 лв. за тон депониран отпадък и всяка година нарастват, за се да стигне сумата от 95 лв. за тон през 2020 г. Рестриктивната мярка има цел, да стимулира кметовете да търсят начини за оползотворяване на битовите отпадъци и намаляване на количествата им за депониране, което е свързано и с ангажиментите по европейската директива за отпадъците. Според нея например до 2025 г. между 75 и 80% от битовите отпадъци трябва да се рециклират и 50% от биоразградимите отпадъци да се компостират. Целта е до 2030 г. само 10% от битовите отпадъци да се депонират на сметищата.

Къде да изхвърляме строителните отпадъци в Димитровград?

Населението трябва да знае, че за да се намалят разходите на Общината за депониране, трябва да се ориентира към разделно изхвърляне на отпадъците и спазването на наредбите относно боклука. Отпадъците от контейнерите за разделно събиране не отиват на депото в Гарваново и за тях не се заплащат отчисления по цитираната наредба, те спестяват разходи и на местната фирма по сметоизвозване. Трябва да бъдат спазвани и правилата за изхвърлянето на строителни и органични отпадъци в общите контейнери. Изхвърлянто на строителни отпадъци в общите контейнери освен, че е забранено и вдига много разходите за отчисления и депониране, поради голямата тежест на боклука, попаднал в общите контейнери. Забранено е и изхвърлянето на зелени маси от дворовете в общите контейнери - за тях има поставени специални "кафеви" контейнери по селата, които са предназначени само за органични отпадаци от дворовете на хората.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Ло
  локомотива
  13 -3
  15:36, 19 дек 2019
  Не обвинявайте кметя,така са му наредили,той самостоятелно неможе да вземе решение.
 • 2
  Ма
  Машиниста на локомотива
  13 0
  22:17, 19 дек 2019
  Колко е сигурен само кмета , че до края на неговия мандат данъка, тоест такса смет няма да се повишава повторно. От къде ли идва тази негова сигурност , със сигурност е обаче е ,че е от лицемерие .
  • Ди
   димитров от сот и жп
   6 0
   13:30, 20 дек 2019
   А ми сигурен е,там каквото каже жена му това е.Малко чехлю си пада ма какво да направим ние си го избрахме.
 • 3
  Ха
  хасково
  11 -1
  23:17, 19 дек 2019
  Честито на всички които си стояха в къщи и не гласуваха на последните местни избори. Честито най- вече на кмета и на цялата му администрация: 10- те процента увеличение на заплатите им вече е сигурно от къде ще дойде. Хора тези ща ви довършат бавно и методично!

Хороскоп за 21.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Упорството и трудът ви ще се възнаградят. На път сте да финализирате проект с положителен резултат. Добри новини, свързани и с личните ви дела. Предстои ви пътуване или друго вълнуващо преживяване. Ще се впуснете в една авантюра, водени от желанието си за разнообразие и нови емоции, но бъдете внимателни.
21 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съвместните ви действия с човека, с когото споделяте и обичате ще са резултатни и напълно ще покрият очакванията ви днес. Като израз на вниманието си към него се погрижете за нещата, които му носят удоволствие. Защото това е любовта, както непредвидима, така и зареждаща с всичко, което е живот.
21 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Активността ви днес трябва да е налице, защото ви очакват много задачи, които ще трябва да свършите добре. Разчитайте предимно на себе си, околните също са заети със своите си ангажименти. Уреждането на важен въпрос ще погълне голяма част от времето ви, но ще ви открие възможности за бъдещето.
21 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
По въпроси от личен характер ще пристъпите към изпълнение на конкретни решения, с което ще ускорите придвижването им напред. Професионалното ви развитие налага повишаване на квалификацията при някои от вас. Паралелно с работата ще овладявате и новостите, бизнеса не търпи застой.
21 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не ви липсва увереност и това ще ви помогне да се справите със задачите, които стоят пред вас. Бъдете реалисти, задоволявайте се с това, с което разполагате. Не всички от обкръжението ви са искрени към вас, някой може да ви разочарова. Ако внимавате няма да загубите, а ще по мъдреете.
21 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С набраната инерция навлизате в добрата форма и това се забелязва от всички. Възможно е да получите отегчение от определена работа, но като цяло денят ви ще е ползотворен. Това няма да ви попречи да мислите за промяна на някои страни от живота си. Ще общувате с лекота с представители на другия пол, ще флиртувате и ще търсите забавления.
21 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Умората ще отшуми, ако се погрижите лично за себе си. Любими занимания ще подобрят настроението ви и ще направят ролята ви по-значима за някого. Не се колебайте да го посветите в мислите и желанията си, без да ограничавате свободата му.
21 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Очаква ви наситен с емоции ден. С каквото и да се заемете, бъдете сигурни, че ще прекарате приятно. Чувствате се добре в различни компании, а и хората около вас оценяват присъствието ви. Някои от вас се заемат с непосилни задачи, от които впоследствие ще се откажат. Не е изключено някои от вас да пътуват днес.
21 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Динамичен ден, който в края си може да стане и уморителен. Ще се поздравите с постигнато разбирателство с хора от обкръжението ви. Други от вас ще засилят общуването си с колеги и познати, помагайки им да подобрят душевното си равновесие. Силни сте и внушавате доверие и надежда, когато го желаете.
21 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Среща с интересна и привлекателна за вас личност може приятно да обърка плановете ви за деня. Сами преценете как да подходите. Може би деловите ви ангажименти изискват непосредственото ви участие. Каквото и да предпочетете денят ви се очертава като много ползотворен.
21 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ежедневието ви ще се разнообрази с романтична изненада. Вълненията ще бъдат неповторими и ще ви стимулират към повече екстравагантност. Не пренебрегвайте ангажиментите си към хора, на които особено държите. Ще научите нещо изненадващо, което обаче е свързано с хубави емоции.
21 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Неудържимо ви влече харченето на пари, а днес спокойно можете да си го позволите. Финансовото ви състояние значително ще се подобри. Налага се да проявите повече такт във взаимоотношенията си с ваши близки.
21 яну 2020
Последни новини