С 14 на 18 гласа ОбС вдигна такса смет за община Димитровград

На днешното последно за годината заседание на Общински съвет - Димитровград, бе прието повишаване на такса смет за населението и бизнеса на територията на общината.

С 14 гласа против и 18 за повишаването на налога гласуваха местните съветници, с което те приеха предложението на местната администрация за повишаване на таксата. В рамките на града увеличението ще бъде от 4,5 промила на 5,5 промила, а за  гр. Меричлери и селата Ябълково, Горски извор, Добрич, Крепост, Черногорово, Радиево и Крум таксата от 5,5 промила става на 6,8 промила. Втората зона - селата Върбица, Бодрово, Сталево, Скобелево, Каснаково, Воден, Брод, Злато поле, Долно Белево, Голямо и Малко Асеново, Райново, Бряст, Здравец, Странско, Длъгнево, Великан и Светлина новия налог, след приемането на повишението, ще бъде 5,8 промила.

От 2020 година Димитровград увеличава такса смет?

Против вдигането на налога се изказаха и гласуваха от съветническите групи на БСП, „Движение ЗАЕДНО за промяна” и „Демократична България – обединение”, но техните гласове не стигнаха за отхвърлянето на предложението и то бе прието.

Кметът на общината Иво Димов заяви, че след приемането на новия данък, той няма да бъде повишаван повторно поне до края на неговия мандат.

Обосновката за повишаването на таксата е най-вече заради планирания почти двоен скок на таксата за депониране на отпадъци по чл.60, 64 от Закона за управление на отпадъците, която се плаща към РИОСВ. За 2019г. цената за тон отпадъци, депонирани на депото край с. Гарваново, което се използва от общините Хасково, Димитровград и Минерални бани, е 57лева, а за 2020 бе заложена в закона такса от 95 лева за тон.

Преди дни стана ясно, че СОРБ и Министерството на околната среда и водите вероятно ще си стиснат ръцете и увеличението на таксата за депониране ще се направи плавно и стойността от 95 лева за тон ще се достигне след 3 години, като ще бъде увеличаван както следва: за 2020 г. - 69 лв./т. (вместо досегашните планирани 95 лв./т.); за 2021 г. – 82 лв./т. ( вместо досегашните 95лв./т.); за 2022 г. – 95 лв./т.

Трябва да се знае, че отчисленията на общините по чл.60, 64 от Закона за управление на отпадъците към РИОСВ са регламентирани с наредбата на Министерството на екологията от 2013 г., като първоначално сумите са били 15 лв. за тон депониран отпадък и всяка година нарастват, за се да стигне сумата от 95 лв. за тон през 2020 г. Рестриктивната мярка има цел, да стимулира кметовете да търсят начини за оползотворяване на битовите отпадъци и намаляване на количествата им за депониране, което е свързано и с ангажиментите по европейската директива за отпадъците. Според нея например до 2025 г. между 75 и 80% от битовите отпадъци трябва да се рециклират и 50% от биоразградимите отпадъци да се компостират. Целта е до 2030 г. само 10% от битовите отпадъци да се депонират на сметищата.

Къде да изхвърляме строителните отпадъци в Димитровград?

Населението трябва да знае, че за да се намалят разходите на Общината за депониране, трябва да се ориентира към разделно изхвърляне на отпадъците и спазването на наредбите относно боклука. Отпадъците от контейнерите за разделно събиране не отиват на депото в Гарваново и за тях не се заплащат отчисления по цитираната наредба, те спестяват разходи и на местната фирма по сметоизвозване. Трябва да бъдат спазвани и правилата за изхвърлянето на строителни и органични отпадъци в общите контейнери. Изхвърлянто на строителни отпадъци в общите контейнери освен, че е забранено и вдига много разходите за отчисления и депониране, поради голямата тежест на боклука, попаднал в общите контейнери. Забранено е и изхвърлянето на зелени маси от дворовете в общите контейнери - за тях има поставени специални "кафеви" контейнери по селата, които са предназначени само за органични отпадаци от дворовете на хората.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ло
    локомотива
    13 -3
    15:36, 19 дек 2019
    Не обвинявайте кметя,така са му наредили,той самостоятелно неможе да вземе решение.
  • 2
    Ма
    Машиниста на локомотива
    13 0
    22:17, 19 дек 2019
    Колко е сигурен само кмета , че до края на неговия мандат данъка, тоест такса смет няма да се повишава повторно. От къде ли идва тази негова сигурност , със сигурност е обаче е ,че е от лицемерие .
    • Ди
      димитров от сот и жп
      6 0
      13:30, 20 дек 2019
      А ми сигурен е,там каквото каже жена му това е.Малко чехлю си пада ма какво да направим ние си го избрахме.
  • 3
    Ха
    хасково
    11 -1
    23:17, 19 дек 2019
    Честито на всички които си стояха в къщи и не гласуваха на последните местни избори. Честито най- вече на кмета и на цялата му администрация: 10- те процента увеличение на заплатите им вече е сигурно от къде ще дойде. Хора тези ща ви довършат бавно и методично!
Последни новини