18 °C

Можем да намалим данък смет, но как?

Изображение 1 от 3

  Както не веднъж писахме таксата за битови отпадъци се увеличи и от 2020 година жителите на много общини в България, както и нашата започват да плащат по високия налог.

  От 2020 година Димитровград увеличава такса смет?

  Една от основните причини за увеличението е регулярното вдигане на отчисленията, които се плащат от Общините за депониран буклук по чл.60 и 64 от Закона за управление на отпадъците. Отчисленията за тон депонирани болкуци са въведени от 2008 година се вдигат като през 2008 година общината е плащала по 3 лева на тон, през 2020 са предвидени 95 лева на тон, въпреки, че е възможно тази такса да се промени и да падне, като увеличението до 95 лева може да се забави в следващите 3 години, като ще бъде увеличаван както следва: за 2020 г. - 69 лв./т. (вместо досегашните планирани 95 лв./т.); за 2021 г. – 82 лв./т. ( вместо досегашните 95лв./т.); за 2022 г. – 95 лв./т.

  Парите от тези отчисления се контролират от РИОСВ, като през 2019 година на Община Димитровград са били предоставени средства за изграждане, доставка и монтаж на подземни съдове за разделно събиране на отпадъци, които бяха монтирани на бул. Д. Благоев.

  Димитровград с първите в областта подземни контейнери за отпадъци

  Целта на отчисленията по чл. 64 плащани за депониране от Общините имат за цел да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване. Което може да се приеме, като глоба за количествата изхвърлен общ битов отпадък от гражданите и така да бъде стимулирано населението да изхвърля разделно отпадъците, които могат да бъдат преработени и рециклирани, а те са пластмаса, стъкло, метал и хартия. Равносметката е, че колкото повече отпадък попада в контейнерите за разделно събиране, толкова по малко отпадък отива на депото и толкова по малко разходи има Общината за обработка, депониране и отчисления. Колкото по малко разходи прави Общината за боклука толкова повече пари ще остават за озеленяване, благоострояване и почистване на града и селата.

  В по голямата част от Европа в гражданите е изградена култура за разделно събиране и във почти всеки дом отпадъците се сортират за рециклиране още преди да излязат от дома. Дали тези европейци са просто по културни и мислят повече за парите си и за екологията или са били принудени поради сериозен рестриктивен контрол от месните власт няма значение, важен е факта, че го правят и така са в полза на природата и заобикалящата ги среди и на разходите за боклук които правят.

  Разделното събиране е задължително по Закона за управление на отпадъците, освен това, по този начин изхвърляме купища полезни ресурси, които могат да бъдат оползотворени. Част от тях, каквито са пластмасите, лекарствата, батериите и др., захвърлени и необработени, могат да създават предпоставка за екологична катастрофа, но в същото време няма органи които ефективно да санкционират за недобросъвестното изхвърляне на болкука.

  Разделното събиране на отпадъците е задължително, припомнят от общината

  Системата за разделно събиране е приложена в града и кварталите. Имаме 105 точки, на които са разположени цветни контейнери. В резултат на доброто партньорство с "ЕКОПАК България" разширихме обхвата на системата и имаме поставени съдове за разделно събиране на още 24 точки в шест населени места в общината. Това не се изисва по закон, но ние го направихме, защото осъзнаваме важно. Местата за разполагане на съдовете са съвместно определени от общината и най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки "ЕКОПАК България" заявява кмета Иво Димов.

  Разделното събиране трябва да започне от домовете ни, за тази цел домакинствата трябва да изградят система за раделно сортиране на отпадъците. За да се организира трябва домакинството да разполага с отделни съдове за видовете отпадъци, те могат да се нагодят спрямо това с което разполагаме или да се закупят специални контейнери за дома или жилищната сграда за да се сортират видовете отпадъци които могат да бъдат преработвани.

  Голяма част от обществените сгради имат контейнери за отделно сортиране на отпадъците, в училищата и детските градини децата биват информирани и стимулирани, но това не е достатъчно. За да се възпита културата на идното поколение трябва всики дом да има условия за разделно сортиране на отпадъците и родителите да дават пример със своите действия на подрастващите.

  Ених от проблемите според голяма част от гражданите е новите контейнери, който за разлика от старите има ограничено пространство за изхвърлянето на боклука и прави изключително трудно изхрърлянето на кашон от домакинството например, който трябва да бъде нарязан на по малки части за да влезе в контейнера, което до голяма степен възспира хората решили да го изхвърлят на правилното място, ако предварително не са го надробили на парчета. Това води често до поставянето на кашоните до контейнерите, което не гарантира, че ще бъдат прибрани от ЕКОПАК и обикновенно се озовават в контейнерите за общ отпадък. Новите контейнери тип "иглу" замениха старите тип "бобър", като целта е отпадъците за рециклиране да се събират, като по компактна маса, като принуждават хората да ги правят на по малки части. Оправдано е от гледна точка, че както даваме пример с кашона, ако бъде изхвърлен в стандартен контейнер тип "бобър" ще заеме в пъти по голям полезен обен от тава ако бъде сгънат или направен на парчета. Но това в повечето случай създава неудобство в хората и те предпочитат да го зарежат до контейнера видно от снимката в материала или да го изхвърлят в общия съд за боклук.

  В този линк може да видите публикуваните правила за изхвърляне на отпадъците от сайта на ЕКОПАК.

  С какво помагаме при разделно изхвърляне на отпадъците освен намаляване на разходите за депониране и от там нашия данък смет:
  Хартия
  За да се произведе един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета (250 000 000 само в Съединените щати), икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%.
  Стъкло
  Стъклото не се разгражда в природата (освен ако нямаме търпението да го изчакаме 4000 години), а в същото време е идеална за рециклиране суровина, защото може да се преработва в нови стъклени продукти неограничен брой пъти. Рециклирането спестява излишно замърсяване – 20% на въздуха и 50% на водата. То икономисва и много енергия, която иначе би отишла за производство на първично стъкло.
  Пластмаса
  2.5 милиона пластмасови бутилки се изхвърлят на боклука всеки час само в Съединените щати. Ако не бъде рециклирана, пластмасата попада на сметищата, където разграждането й отнема от 500 до 1000 години и замърсява почвата и водите с опасни токсини. Производството на пластмаса е два пъти по-енергоемко от процеса на рециклиране. За да помогнем, просто трябва да изхвърляме пластмасовите опаковки в контейнерите за разделно събиране.
  Метал
  Една алуминиева опаковка може да бъде рециклирана неограничен брой пъти. За рециклирането й е необходима едва 5% от енергията, нужна за първичното производство. Събирайки разделно алуминиеви опаковки, помагаме и за запазването на залежите от алуминиева руда.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ка
   като
   1 0
   08:52, 24 фев 2020
   Като изгоним крадливата пасмина герб.

  Видеа по темата

  Хороскоп за 25.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
  25 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
  25 фев 2020
  Последни новини