14 °C

Можем да намалим данък смет, но как?

Изображение 1 от 3

  Както не веднъж писахме таксата за битови отпадъци се увеличи и от 2020 година жителите на много общини в България, както и нашата започват да плащат по високия налог.

  От 2020 година Димитровград увеличава такса смет?

  Една от основните причини за увеличението е регулярното вдигане на отчисленията, които се плащат от Общините за депониран буклук по чл.60 и 64 от Закона за управление на отпадъците. Отчисленията за тон депонирани болкуци са въведени от 2008 година се вдигат като през 2008 година общината е плащала по 3 лева на тон, през 2020 са предвидени 95 лева на тон, въпреки, че е възможно тази такса да се промени и да падне, като увеличението до 95 лева може да се забави в следващите 3 години, като ще бъде увеличаван както следва: за 2020 г. - 69 лв./т. (вместо досегашните планирани 95 лв./т.); за 2021 г. – 82 лв./т. ( вместо досегашните 95лв./т.); за 2022 г. – 95 лв./т.

  Парите от тези отчисления се контролират от РИОСВ, като през 2019 година на Община Димитровград са били предоставени средства за изграждане, доставка и монтаж на подземни съдове за разделно събиране на отпадъци, които бяха монтирани на бул. Д. Благоев.

  Димитровград с първите в областта подземни контейнери за отпадъци

  Целта на отчисленията по чл. 64 плащани за депониране от Общините имат за цел да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване. Което може да се приеме, като глоба за количествата изхвърлен общ битов отпадък от гражданите и така да бъде стимулирано населението да изхвърля разделно отпадъците, които могат да бъдат преработени и рециклирани, а те са пластмаса, стъкло, метал и хартия. Равносметката е, че колкото повече отпадък попада в контейнерите за разделно събиране, толкова по малко отпадък отива на депото и толкова по малко разходи има Общината за обработка, депониране и отчисления. Колкото по малко разходи прави Общината за боклука толкова повече пари ще остават за озеленяване, благоострояване и почистване на града и селата.

  В по голямата част от Европа в гражданите е изградена култура за разделно събиране и във почти всеки дом отпадъците се сортират за рециклиране още преди да излязат от дома. Дали тези европейци са просто по културни и мислят повече за парите си и за екологията или са били принудени поради сериозен рестриктивен контрол от месните власт няма значение, важен е факта, че го правят и така са в полза на природата и заобикалящата ги среди и на разходите за боклук които правят.

  Разделното събиране е задължително по Закона за управление на отпадъците, освен това, по този начин изхвърляме купища полезни ресурси, които могат да бъдат оползотворени. Част от тях, каквито са пластмасите, лекарствата, батериите и др., захвърлени и необработени, могат да създават предпоставка за екологична катастрофа, но в същото време няма органи които ефективно да санкционират за недобросъвестното изхвърляне на болкука.

  Разделното събиране на отпадъците е задължително, припомнят от общината

  Системата за разделно събиране е приложена в града и кварталите. Имаме 105 точки, на които са разположени цветни контейнери. В резултат на доброто партньорство с "ЕКОПАК България" разширихме обхвата на системата и имаме поставени съдове за разделно събиране на още 24 точки в шест населени места в общината. Това не се изисва по закон, но ние го направихме, защото осъзнаваме важно. Местата за разполагане на съдовете са съвместно определени от общината и най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки "ЕКОПАК България" заявява кмета Иво Димов.

  Разделното събиране трябва да започне от домовете ни, за тази цел домакинствата трябва да изградят система за раделно сортиране на отпадъците. За да се организира трябва домакинството да разполага с отделни съдове за видовете отпадъци, те могат да се нагодят спрямо това с което разполагаме или да се закупят специални контейнери за дома или жилищната сграда за да се сортират видовете отпадъци които могат да бъдат преработвани.

  Голяма част от обществените сгради имат контейнери за отделно сортиране на отпадъците, в училищата и детските градини децата биват информирани и стимулирани, но това не е достатъчно. За да се възпита културата на идното поколение трябва всики дом да има условия за разделно сортиране на отпадъците и родителите да дават пример със своите действия на подрастващите.

  Ених от проблемите според голяма част от гражданите е новите контейнери, който за разлика от старите има ограничено пространство за изхвърлянето на боклука и прави изключително трудно изхрърлянето на кашон от домакинството например, който трябва да бъде нарязан на по малки части за да влезе в контейнера, което до голяма степен възспира хората решили да го изхвърлят на правилното място, ако предварително не са го надробили на парчета. Това води често до поставянето на кашоните до контейнерите, което не гарантира, че ще бъдат прибрани от ЕКОПАК и обикновенно се озовават в контейнерите за общ отпадък. Новите контейнери тип "иглу" замениха старите тип "бобър", като целта е отпадъците за рециклиране да се събират, като по компактна маса, като принуждават хората да ги правят на по малки части. Оправдано е от гледна точка, че както даваме пример с кашона, ако бъде изхвърлен в стандартен контейнер тип "бобър" ще заеме в пъти по голям полезен обен от тава ако бъде сгънат или направен на парчета. Но това в повечето случай създава неудобство в хората и те предпочитат да го зарежат до контейнера видно от снимката в материала или да го изхвърлят в общия съд за боклук.

  В този линк може да видите публикуваните правила за изхвърляне на отпадъците от сайта на ЕКОПАК.

  С какво помагаме при разделно изхвърляне на отпадъците освен намаляване на разходите за депониране и от там нашия данък смет:
  Хартия
  За да се произведе един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета (250 000 000 само в Съединените щати), икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%.
  Стъкло
  Стъклото не се разгражда в природата (освен ако нямаме търпението да го изчакаме 4000 години), а в същото време е идеална за рециклиране суровина, защото може да се преработва в нови стъклени продукти неограничен брой пъти. Рециклирането спестява излишно замърсяване – 20% на въздуха и 50% на водата. То икономисва и много енергия, която иначе би отишла за производство на първично стъкло.
  Пластмаса
  2.5 милиона пластмасови бутилки се изхвърлят на боклука всеки час само в Съединените щати. Ако не бъде рециклирана, пластмасата попада на сметищата, където разграждането й отнема от 500 до 1000 години и замърсява почвата и водите с опасни токсини. Производството на пластмаса е два пъти по-енергоемко от процеса на рециклиране. За да помогнем, просто трябва да изхвърляме пластмасовите опаковки в контейнерите за разделно събиране.
  Метал
  Една алуминиева опаковка може да бъде рециклирана неограничен брой пъти. За рециклирането й е необходима едва 5% от енергията, нужна за първичното производство. Събирайки разделно алуминиеви опаковки, помагаме и за запазването на залежите от алуминиева руда.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ка
   като
   1 0
   08:52, 24 фев 2020
   Като изгоним крадливата пасмина герб.

  Видеа по темата

  Хороскоп за 25.02.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Прилагайки знанията и опита си, успешно ще се включите в изпълнението на професионална или друга задача, с която ще подобрите финансите си. Други ще споделят времето си с приятели в общи занимания или развлечения. Преди да поемете ангажимент към други хора, помислете, защото може да се окаже по-трудно за изпълнение, отколкото предполагате.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Каквито и предложения да получите днес, свързани ли са с нерви и напрежение, подминете ги смело. Погрижете се за вътреш-ната си хармония и спокойствие и си осигурете пълна почивка в семейството. Заниманията на открито - туризъм, плуване или игра с децата са все неща, от които се нуждаете, и които ще ви тони-зират. Вечерта очаквайте гости от далече.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Ще задълбочите връзката си с човек, с когото ви свързват не само бизнес-отношения, но и приятелски чувства. Това ви помага пълноценно да се развивате, спокойни и съсредоточени. Във възможностите ви е заедно да постигнете всичко, което намирате за полезно и необходимо. Размяна на гостувания с приятели или роднини.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Използвайте пълноценно днешния ден. Ще придвижите напред делата си и ще подготвите условията за бъдещи бизнес-сделки. Периодът е силен и за личните ви изяви. Творците ще се радват на добра оценка от публиката и критиката. С изкуството си ще доставите наслада в душите на много хора.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да ви липсват емоции, които могат и да променят плановете ви за бъдещето. Анализирайте даденостите и ако сте убедени в правотата на мислите си, не се колебайте да действате. Бъдете по-решителни и ще успеете. Очертава се пътуване, което ще ви направи по-романтични и отпочинали.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Напълно наясно сте с целите и възможностите си и това ви прави много по-устойчиви в сравнение в конкурентите ви. Не предприемате излишни рискове, като предпочитате да работите бавно и сигурно. Едва ли някой ще успее да ви изненада с нещо, вие просто изпреварвате чуждите идеи. В личен план запознанството с магнетична личност силно ще ви развълнува.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Прекарвате този ден извън дома си в срещи с различни хора. Общуването е начин на живот за вас и вие едва ли сте в състояние да прекарате много време сами. В личен план се радвате на подчертания интерес на забележителна личност към вас. Добре ще е ако се възползвате от добрите шансове, които имате. Приятел ще ви помоли за услуга, не му отказвайте.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Чувствате се добре и с интерес ще приемете предизвикателствата на деня. Заемете се с личните си дела и денят ви ще бъде ползотворен. Не се притеснявайте да бъдете искрени с ваши близки. Имате за разрешаване домашни проблеми. Децата ще ви поискат съвет и помощ. Изслушайте ги внимателно. Можете да бъдете наистина близки с тях.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Няма да ви е скучно, ще има върху какво да мислите и какво да правите. Много от вас ще се отдадат на професионалните си ангажименти, но и домът ще им наложи изискванията си. Ще ви вълнува интимната страна на живота ви и ще проявите силен интерес към някой, който ви се харесва.
  25 фев 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и интерес ще се посветите на работата си, очаквайки добри развития. И не грешите, предстоят развръзки, които ще ги ускорят. Избягвайте да спорите и проявете търпимост към мнения, несъвпадащи с вашите. В следобедните часове ще общувате с хора, чиито желания съвпадат с вашите.
  25 фев 2021
  Последни новини