30 °C

Можем да намалим данък смет, но как?

Изображение 1 от 3

  Както не веднъж писахме таксата за битови отпадъци се увеличи и от 2020 година жителите на много общини в България, както и нашата започват да плащат по високия налог.

  От 2020 година Димитровград увеличава такса смет?

  Една от основните причини за увеличението е регулярното вдигане на отчисленията, които се плащат от Общините за депониран буклук по чл.60 и 64 от Закона за управление на отпадъците. Отчисленията за тон депонирани болкуци са въведени от 2008 година се вдигат като през 2008 година общината е плащала по 3 лева на тон, през 2020 са предвидени 95 лева на тон, въпреки, че е възможно тази такса да се промени и да падне, като увеличението до 95 лева може да се забави в следващите 3 години, като ще бъде увеличаван както следва: за 2020 г. - 69 лв./т. (вместо досегашните планирани 95 лв./т.); за 2021 г. – 82 лв./т. ( вместо досегашните 95лв./т.); за 2022 г. – 95 лв./т.

  Парите от тези отчисления се контролират от РИОСВ, като през 2019 година на Община Димитровград са били предоставени средства за изграждане, доставка и монтаж на подземни съдове за разделно събиране на отпадъци, които бяха монтирани на бул. Д. Благоев.

  Димитровград с първите в областта подземни контейнери за отпадъци

  Целта на отчисленията по чл. 64 плащани за депониране от Общините имат за цел да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване. Което може да се приеме, като глоба за количествата изхвърлен общ битов отпадък от гражданите и така да бъде стимулирано населението да изхвърля разделно отпадъците, които могат да бъдат преработени и рециклирани, а те са пластмаса, стъкло, метал и хартия. Равносметката е, че колкото повече отпадък попада в контейнерите за разделно събиране, толкова по малко отпадък отива на депото и толкова по малко разходи има Общината за обработка, депониране и отчисления. Колкото по малко разходи прави Общината за боклука толкова повече пари ще остават за озеленяване, благоострояване и почистване на града и селата.

  В по голямата част от Европа в гражданите е изградена култура за разделно събиране и във почти всеки дом отпадъците се сортират за рециклиране още преди да излязат от дома. Дали тези европейци са просто по културни и мислят повече за парите си и за екологията или са били принудени поради сериозен рестриктивен контрол от месните власт няма значение, важен е факта, че го правят и така са в полза на природата и заобикалящата ги среди и на разходите за боклук които правят.

  Разделното събиране е задължително по Закона за управление на отпадъците, освен това, по този начин изхвърляме купища полезни ресурси, които могат да бъдат оползотворени. Част от тях, каквито са пластмасите, лекарствата, батериите и др., захвърлени и необработени, могат да създават предпоставка за екологична катастрофа, но в същото време няма органи които ефективно да санкционират за недобросъвестното изхвърляне на болкука.

  Разделното събиране на отпадъците е задължително, припомнят от общината

  Системата за разделно събиране е приложена в града и кварталите. Имаме 105 точки, на които са разположени цветни контейнери. В резултат на доброто партньорство с "ЕКОПАК България" разширихме обхвата на системата и имаме поставени съдове за разделно събиране на още 24 точки в шест населени места в общината. Това не се изисва по закон, но ние го направихме, защото осъзнаваме важно. Местата за разполагане на съдовете са съвместно определени от общината и най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки "ЕКОПАК България" заявява кмета Иво Димов.

  Разделното събиране трябва да започне от домовете ни, за тази цел домакинствата трябва да изградят система за раделно сортиране на отпадъците. За да се организира трябва домакинството да разполага с отделни съдове за видовете отпадъци, те могат да се нагодят спрямо това с което разполагаме или да се закупят специални контейнери за дома или жилищната сграда за да се сортират видовете отпадъци които могат да бъдат преработвани.

  Голяма част от обществените сгради имат контейнери за отделно сортиране на отпадъците, в училищата и детските градини децата биват информирани и стимулирани, но това не е достатъчно. За да се възпита културата на идното поколение трябва всики дом да има условия за разделно сортиране на отпадъците и родителите да дават пример със своите действия на подрастващите.

  Ених от проблемите според голяма част от гражданите е новите контейнери, който за разлика от старите има ограничено пространство за изхвърлянето на боклука и прави изключително трудно изхрърлянето на кашон от домакинството например, който трябва да бъде нарязан на по малки части за да влезе в контейнера, което до голяма степен възспира хората решили да го изхвърлят на правилното място, ако предварително не са го надробили на парчета. Това води често до поставянето на кашоните до контейнерите, което не гарантира, че ще бъдат прибрани от ЕКОПАК и обикновенно се озовават в контейнерите за общ отпадък. Новите контейнери тип "иглу" замениха старите тип "бобър", като целта е отпадъците за рециклиране да се събират, като по компактна маса, като принуждават хората да ги правят на по малки части. Оправдано е от гледна точка, че както даваме пример с кашона, ако бъде изхвърлен в стандартен контейнер тип "бобър" ще заеме в пъти по голям полезен обен от тава ако бъде сгънат или направен на парчета. Но това в повечето случай създава неудобство в хората и те предпочитат да го зарежат до контейнера видно от снимката в материала или да го изхвърлят в общия съд за боклук.

  В този линк може да видите публикуваните правила за изхвърляне на отпадъците от сайта на ЕКОПАК.

  С какво помагаме при разделно изхвърляне на отпадъците освен намаляване на разходите за депониране и от там нашия данък смет:
  Хартия
  За да се произведе един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета (250 000 000 само в Съединените щати), икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%.
  Стъкло
  Стъклото не се разгражда в природата (освен ако нямаме търпението да го изчакаме 4000 години), а в същото време е идеална за рециклиране суровина, защото може да се преработва в нови стъклени продукти неограничен брой пъти. Рециклирането спестява излишно замърсяване – 20% на въздуха и 50% на водата. То икономисва и много енергия, която иначе би отишла за производство на първично стъкло.
  Пластмаса
  2.5 милиона пластмасови бутилки се изхвърлят на боклука всеки час само в Съединените щати. Ако не бъде рециклирана, пластмасата попада на сметищата, където разграждането й отнема от 500 до 1000 години и замърсява почвата и водите с опасни токсини. Производството на пластмаса е два пъти по-енергоемко от процеса на рециклиране. За да помогнем, просто трябва да изхвърляме пластмасовите опаковки в контейнерите за разделно събиране.
  Метал
  Една алуминиева опаковка може да бъде рециклирана неограничен брой пъти. За рециклирането й е необходима едва 5% от енергията, нужна за първичното производство. Събирайки разделно алуминиеви опаковки, помагаме и за запазването на залежите от алуминиева руда.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ка
   като
   1 0
   08:52, 24 фев 2020
   Като изгоним крадливата пасмина герб.

  Видеа по темата

  Хороскоп за 10.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
  10 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
  10 юли 2020
  Последни новини