8 °C

Можем да намалим данък смет, но как?

Изображение 1 от 3

  Както не веднъж писахме таксата за битови отпадъци се увеличи и от 2020 година жителите на много общини в България, както и нашата започват да плащат по високия налог.

  От 2020 година Димитровград увеличава такса смет?

  Една от основните причини за увеличението е регулярното вдигане на отчисленията, които се плащат от Общините за депониран буклук по чл.60 и 64 от Закона за управление на отпадъците. Отчисленията за тон депонирани болкуци са въведени от 2008 година се вдигат като през 2008 година общината е плащала по 3 лева на тон, през 2020 са предвидени 95 лева на тон, въпреки, че е възможно тази такса да се промени и да падне, като увеличението до 95 лева може да се забави в следващите 3 години, като ще бъде увеличаван както следва: за 2020 г. - 69 лв./т. (вместо досегашните планирани 95 лв./т.); за 2021 г. – 82 лв./т. ( вместо досегашните 95лв./т.); за 2022 г. – 95 лв./т.

  Парите от тези отчисления се контролират от РИОСВ, като през 2019 година на Община Димитровград са били предоставени средства за изграждане, доставка и монтаж на подземни съдове за разделно събиране на отпадъци, които бяха монтирани на бул. Д. Благоев.

  Димитровград с първите в областта подземни контейнери за отпадъци

  Целта на отчисленията по чл. 64 плащани за депониране от Общините имат за цел да се намали количеството на депонираните отпадъци и да се насърчи тяхното рециклиране и оползотворяване. Което може да се приеме, като глоба за количествата изхвърлен общ битов отпадък от гражданите и така да бъде стимулирано населението да изхвърля разделно отпадъците, които могат да бъдат преработени и рециклирани, а те са пластмаса, стъкло, метал и хартия. Равносметката е, че колкото повече отпадък попада в контейнерите за разделно събиране, толкова по малко отпадък отива на депото и толкова по малко разходи има Общината за обработка, депониране и отчисления. Колкото по малко разходи прави Общината за боклука толкова повече пари ще остават за озеленяване, благоострояване и почистване на града и селата.

  В по голямата част от Европа в гражданите е изградена култура за разделно събиране и във почти всеки дом отпадъците се сортират за рециклиране още преди да излязат от дома. Дали тези европейци са просто по културни и мислят повече за парите си и за екологията или са били принудени поради сериозен рестриктивен контрол от месните власт няма значение, важен е факта, че го правят и така са в полза на природата и заобикалящата ги среди и на разходите за боклук които правят.

  Разделното събиране е задължително по Закона за управление на отпадъците, освен това, по този начин изхвърляме купища полезни ресурси, които могат да бъдат оползотворени. Част от тях, каквито са пластмасите, лекарствата, батериите и др., захвърлени и необработени, могат да създават предпоставка за екологична катастрофа, но в същото време няма органи които ефективно да санкционират за недобросъвестното изхвърляне на болкука.

  Разделното събиране на отпадъците е задължително, припомнят от общината

  Системата за разделно събиране е приложена в града и кварталите. Имаме 105 точки, на които са разположени цветни контейнери. В резултат на доброто партньорство с "ЕКОПАК България" разширихме обхвата на системата и имаме поставени съдове за разделно събиране на още 24 точки в шест населени места в общината. Това не се изисва по закон, но ние го направихме, защото осъзнаваме важно. Местата за разполагане на съдовете са съвместно определени от общината и най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки "ЕКОПАК България" заявява кмета Иво Димов.

  Разделното събиране трябва да започне от домовете ни, за тази цел домакинствата трябва да изградят система за раделно сортиране на отпадъците. За да се организира трябва домакинството да разполага с отделни съдове за видовете отпадъци, те могат да се нагодят спрямо това с което разполагаме или да се закупят специални контейнери за дома или жилищната сграда за да се сортират видовете отпадъци които могат да бъдат преработвани.

  Голяма част от обществените сгради имат контейнери за отделно сортиране на отпадъците, в училищата и детските градини децата биват информирани и стимулирани, но това не е достатъчно. За да се възпита културата на идното поколение трябва всики дом да има условия за разделно сортиране на отпадъците и родителите да дават пример със своите действия на подрастващите.

  Ених от проблемите според голяма част от гражданите е новите контейнери, който за разлика от старите има ограничено пространство за изхвърлянето на боклука и прави изключително трудно изхрърлянето на кашон от домакинството например, който трябва да бъде нарязан на по малки части за да влезе в контейнера, което до голяма степен възспира хората решили да го изхвърлят на правилното място, ако предварително не са го надробили на парчета. Това води често до поставянето на кашоните до контейнерите, което не гарантира, че ще бъдат прибрани от ЕКОПАК и обикновенно се озовават в контейнерите за общ отпадък. Новите контейнери тип "иглу" замениха старите тип "бобър", като целта е отпадъците за рециклиране да се събират, като по компактна маса, като принуждават хората да ги правят на по малки части. Оправдано е от гледна точка, че както даваме пример с кашона, ако бъде изхвърлен в стандартен контейнер тип "бобър" ще заеме в пъти по голям полезен обен от тава ако бъде сгънат или направен на парчета. Но това в повечето случай създава неудобство в хората и те предпочитат да го зарежат до контейнера видно от снимката в материала или да го изхвърлят в общия съд за боклук.

  В този линк може да видите публикуваните правила за изхвърляне на отпадъците от сайта на ЕКОПАК.

  С какво помагаме при разделно изхвърляне на отпадъците освен намаляване на разходите за депониране и от там нашия данък смет:
  Хартия
  За да се произведе един тон вестникарска хартия, е нужна дървесината на 24 дървета. Ако вместо да изхвърляме вестниците, които четем, ги поставяме в контейнера за разделно събиране, спасяваме от отсичане много дървета (250 000 000 само в Съединените щати), икономисваме огромни количества вода, нужни за производството на първична хартия и намаляваме замърсяването на въздуха с 73%.
  Стъкло
  Стъклото не се разгражда в природата (освен ако нямаме търпението да го изчакаме 4000 години), а в същото време е идеална за рециклиране суровина, защото може да се преработва в нови стъклени продукти неограничен брой пъти. Рециклирането спестява излишно замърсяване – 20% на въздуха и 50% на водата. То икономисва и много енергия, която иначе би отишла за производство на първично стъкло.
  Пластмаса
  2.5 милиона пластмасови бутилки се изхвърлят на боклука всеки час само в Съединените щати. Ако не бъде рециклирана, пластмасата попада на сметищата, където разграждането й отнема от 500 до 1000 години и замърсява почвата и водите с опасни токсини. Производството на пластмаса е два пъти по-енергоемко от процеса на рециклиране. За да помогнем, просто трябва да изхвърляме пластмасовите опаковки в контейнерите за разделно събиране.
  Метал
  Една алуминиева опаковка може да бъде рециклирана неограничен брой пъти. За рециклирането й е необходима едва 5% от енергията, нужна за първичното производство. Събирайки разделно алуминиеви опаковки, помагаме и за запазването на залежите от алуминиева руда.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Ка
   като
   1 0
   08:52, 24 фев 2020
   Като изгоним крадливата пасмина герб.

  Видеа по темата

  Хороскоп за 31.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нуждаете се от глътка въздух и спокойствие, за това не се колебайте да оставите работата и да си починете днес. Близостта на природата ще ви зареди с енергия, както и да се забавлявате според нуждите си. Предстои да вземете решение по въпроси, касаещи и други хора. Финансовото ви състояние ще се подобри.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Пренебрегвате нещо планирано днес, за да успеете да изпълните друг свой ангажименти и това ще внесе объркване в предварителните ви планове. Въпреки това ще съумеете да се ориентирате навреме кое е най-добре за вас и как трябва да го свършите. Добре ще е ако не пренебрегвайте съветите на околните, защото и другата гледна точка може да се окаже ценна за вас.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Променете виждането си по въпросите, които ви тревожат и ще откриете решение на проблемите. Не всичко е такова, каквото изглежда на пръв поглед. С радост ще приемете подкрепата на някого, тя е важна и по други причини. Присъствието му ще ви окуражи и вдъхнови до степен да отключите скрити у себе си качества.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Времето няма да ви стигне за всичко, което предвиждате да свършите днес. Живейте спокойно, скоро ще получите това, за което се борите. Дайте си отговор на въпроса, защо постигате едно, а друго не, при положение, че сте еднакво отговорни. Може би още не е дошъл момента, не мислите ли?
  31 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Пътуванията са добра възможност да изчистите мислите и се заредите с нови впечатления. За удоволствие или работа, но във всички случаи с желание. Не сте застрашени от разочарования, за това добре обмислете детайлите и не избързвайте в решенията си. Оставете се усещанията да ви отведат на подходящото за случая място.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В чудесна форма сте. Няма причини да се отказвате от кратко пътуване или някаква друга промяна. Афинитетът ви към авантюри на работното място днес ще ви въвлече в забавна ситуация. Не подценявайте човека срещу вас. Не можете да сте сигурни какво се крие зад красивата външност.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес като че ли ще обръщате внимание единствено на грешките и на недостатъците на околните. Помислете, че и собствения ви характер не е лек и се опитайте да улесните близките си. Необходима ви е почивка, натрупало ви се е прекалено много раздразнение.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За повечето от вас стоенето в къщи днес би било чиста загуба на време. Навън ви очакват интересни събития и разнообразие, за което отдавна копнеете. Не пренебрегвайте случайността, която ви е приготвила вълнуващи преживявания. Прекарвате ценни мигове със своя сърдечен партньор. Радвате се на споделени чувства.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще се занимават с интересна дейност. Въпросите, които не са ви ясни оставете за идващите дни. Посветете времето си на дома и близките ви. Направете деня им спокоен и весел. Спазете традицията и се докоснете до християнските символи на вярата.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Денят едва ли ще се различава с нещо особено, освен ако вие не се постараете да го направите интересен. Направете промени в дома си, които ще освежат обстановката така, както и настроението ви. Вечерта поканете приятели на вечеря, сготвена от вас.
  31 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Душата ви жадува за разнообразие и днес може би ще го откриете извън сферата на професионалните си ангажименти. Не прибързвайте с критичните си преценки за непознати. Ще ви потърсят за компетентен съвет и резултатът му може да повлияе положително на банковата ви сметка. Очакват ви вълнуващи предложения от хора, за чието съществуване вие отдавна сте забравили.
  31 окт 2020
  Последни новини