Бездомникът Таньо днес бе открит мъртъв на спирката пред болницата – проблем с бездомниците в ЦСМП

  Тази сутрин Таньо,  за който писахме вчера, че е запалил огън в двора на болницата, бе открит мъртъв на спирката пред лечебното заведение.

  54-годишният бездомник, както той сам се определи пред наш репортер, вчера е бил изведен от Центъра за спешна и неотложна помощ от служители на полиция и социални грижи. Малко по-късно бездомният мъж отново се намираше в дворана болницата, където си е запали огън,  за да се стопли, в непосредствена близост до съда за съхранение на втечнен кислород на болницата.

  От Центъра за спешна помощ ни информираха, че през вчерашния ден са се отзовали на 4 сигнала и всеки от тях е бил да приберат отново бездомник от улицата.

  В думите на служителите в Центъра за спешна помощ,  те имат огромен проблем с бездомниците през зимните месеци, които в студеното време се озоват там. Бездомниците биват прибирани от улицата обикновено след сигнали на загрижени граждани, които звънят на 112 за хора в безпомощно състояние, други сами се настаняват по скамейките в чакалнята на центъра за спешна помощ. Прибрани в цетъра, хората без покрив на главата в повечето случаи биват оставяни там,  за да пренощуват в студените нощи.

  Според персонала на центъра има контингент от 5-6 души, които ежедневно биват приютявани в него, но това е център за спешна помощ, а не социална институция,  коментираха здравни работници. В ЦСМП няма условия за настаняване на хора, а те идват денем и нощем и проблема е станал още по-изострен тази година. В центъра разполагат с 2 помещения за пациенти, като едното е за спешни случаи,  а другото което е с 2 кушетки,  е предвидено за хора, на които се извършват манипулации, като вливането на системи, именно в него на персонала му се налага настанява и бездомниците, защото не могат да ги изведат на студа в студените нощи.

  Мястото на бездомниците не е тук, те в повечето случаи не се нуждаят от лечение, а само от топло място за да пренощуват, това е социален, а не медицински проблем, коментираха в центъра. Редовно персоналът на центъра вади лични средства, за да нахранят хората изпаднали в нужда. След което търсят съдействие и от останалите институции, социални работници, полиция и Община.

  Утре ще ви дадем повече подробности за позицията на институциите по проблемв с бездомниците на територията на община Димитровград.

  Пожар избухна в общежитие за социално слаби в Димитровград

  По време на вчерашното ни посещение в ЦСМП, там бе и друг от редовните посетители на центъра, Васил Василев, който е бил прибран от улицата след сигнал на граждани на телефон 112.  Васил е 38-годишния мъж, който подпали социалното общежитие на ул. Никола Й. Вапцаров в началото на месец ноември. След разговор с него той каза, че има живи роднини, но те не се грижат за него, имал брат който живее в Димитровград, но били прекъснали всякакви контакти, баща му бил починал, а къде се намира майка му не знае. Социални грижи Димитровград са били осигурили място за настаняване на Васил, но след като с помощта на Общината бил откаран в град Алфатар, където се намира центъра за настаняване,  Васил отказал да бъде настанен и социалните работници го прибрали отново в Димитровград.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   См
   ***** ** системата
   37 -1
   18:10, 9 яну 2020
   Сетихте ли се най-накрая. За хората който нямат дом Ааа говеда. Трябва някой да умре да се активират институциите. СРАМ ЧЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ 🖕🖕🖕
   • Ду
    Дуче
    3 -15
    18:22, 9 яну 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
   Д
   Д
   10 -2
   18:56, 9 яну 2020
   Социалният проблем е бездоми,бедност,пенсионери,а с какво ни занимава Сорос ,ЕС и Бойко?Джендъри,нетрадиционни сексуални практики,конфискация на деца,обгрижване на араби със скъпи телефони.
  • 3
   Ло
   локомотива
   9 -3
   20:05, 9 яну 2020
   кметя наможа ли да го приюти в чейнч бюрото пред спортната зала,хем щеше да е жива охрана хам щеше да оживее.
  • 4
   Ди
   Диан
   16 -1
   21:56, 9 яну 2020
   Крайно време е общината да направи поне временен център за бездомни през зимата, това не са кучета, а хора!!! И Васил, за който писахте в по горният коментар, който запали *********** сега го изгониха от там за назидание.Но назидание може да има за хора които осъзнават какво са направили. Сега той е без дом, спряна му е и инвалидната пенсия, няма контакт с личният лекар, няма пари, спи на вън. Общината спите !!!
  • 5
   Бъ
   Българин
   20 0
   23:23, 9 яну 2020
   Абсолютен срам за всички ни!!!
   Ако беше бедстващо куче, щяха да се появят стотици организации за да го спасят.
   Човека си замина..... СРАМ!
  • 6
   Пу
   Пука му
   7 0
   09:39, 10 яну 2020
   Пука му на кмета. В офиса му и у тях нали е топло.
   • Не
    Не му пука нали е от герб
    5 0
    10:00, 10 яну 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 7
   До
   Долу гроб Димитровград
   0 0
   21:45, 20 яну 2020
   🖕🖕🖕🖕🖕Яжте ми салама

  Хороскоп за 03.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Създавате добри взаимоотношения с хората от обкръжението ви и това ви помага да разширите обхвата на интересите си. Ще спечелите, ако запазите позициите си независимо от трудностите и подготвите следващите си изяви. Други ще бъдат принудени да търсят нова работа, заради невъзможността да продължат на досегашната си.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се заемете с важните си задачи, но не са изключени и изненади, които да наложат промяна в плановете ви. Денят е свързан и с развития от личен характер, ще имате придобивки и срещи с хора, към които храните очаквания по интересуващ ви въпрос. С колегите си бъдете общителни, но не разкривайте пред тях интимния си живот.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ако представите аргументирано и по достъпен начин намеренията си, няма да се затрудните в изпълнението им. Овладени и без излишна показност, ще работите по текущите си задачи, едновременно с това договаряйки и условия по предстоящи проекти. Решаване на финансов въпрос и добри очаквания за предстоящите дни.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Коректното ви поведение ще се оцени от хората, с които си сътрудничите, и в замяна ще получите същото. Не се притеснявайте излишно за проблем, касаещ близък човек. Ще съумее да се справи сам, а ако поиска помощ – не му отказвайте. Парични вложения ще ви накарат да потърсите съвет от хора, занимаващи се с инвестиции.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  И творческите и професионалните ви амбиции ще намерят реализация днес. Не се колебайте да се обграждате със сътрудници, защото те ще се окажат от решаваща роля при един служебен проблем, който ще доведе до финансов успех. Едно запознанство е възможно да прерасне в голяма любов.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Ще се погрижите за детайлите в работата си, за да елиминирате изненадите и постигнете очакванията си. Благодарение на организираността и предвидливостта ви, средствата ще ви стигнат за всичко, което планирате. Занимаващите се с бизнес ще реализират търговска сделка или доведат споразуменията с клиенти и партньори до предстояща такава.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  За някои от вас работа ще продължи и то с придобивки. Ще постигнете това, за което се борите, като оставате доволни. Погрижете се за близките си, те очакват това от вас. По отношение на личните си амбиции е добре да посветите в тях и партньорите си, ако имате такива.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Някои от вас ще се занимават с организационни въпроси, свързани с работата им. Имате възможност да работите на спокойствие и да напреднете наистина много. Не се отказвайте от идеята, дадена ви от ваш близък. Впоследствие ще откриете безспорни предимства и възможности за в бъдеще.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Тревогите ви, свързани с близък човек ще отпаднат. Нещата около него започват да се развиват в благоприятна светлина и това внася спокойствие в семейството. Благодарение на последователните си действия имате шанс да реализирате отдавна планувано начинание.
  03 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ще премине изцяло под знака на деловите ви успехи. Усетът ви за изгодни инвестиции ще ви открие добра възможност да увеличите финансовото си състояние. С помощта на нови партньори ще укрепите позициите си в избраната от вас сфера на действие.
  03 мар 2021
  Последни новини