Бездомникът Таньо днес бе открит мъртъв на спирката пред болницата – проблем с бездомниците в ЦСМП

    Тази сутрин Таньо,  за който писахме вчера, че е запалил огън в двора на болницата, бе открит мъртъв на спирката пред лечебното заведение.

    54-годишният бездомник, както той сам се определи пред наш репортер, вчера е бил изведен от Центъра за спешна и неотложна помощ от служители на полиция и социални грижи. Малко по-късно бездомният мъж отново се намираше в дворана болницата, където си е запали огън,  за да се стопли, в непосредствена близост до съда за съхранение на втечнен кислород на болницата.

    От Центъра за спешна помощ ни информираха, че през вчерашния ден са се отзовали на 4 сигнала и всеки от тях е бил да приберат отново бездомник от улицата.

    В думите на служителите в Центъра за спешна помощ,  те имат огромен проблем с бездомниците през зимните месеци, които в студеното време се озоват там. Бездомниците биват прибирани от улицата обикновено след сигнали на загрижени граждани, които звънят на 112 за хора в безпомощно състояние, други сами се настаняват по скамейките в чакалнята на центъра за спешна помощ. Прибрани в цетъра, хората без покрив на главата в повечето случаи биват оставяни там,  за да пренощуват в студените нощи.

    Според персонала на центъра има контингент от 5-6 души, които ежедневно биват приютявани в него, но това е център за спешна помощ, а не социална институция,  коментираха здравни работници. В ЦСМП няма условия за настаняване на хора, а те идват денем и нощем и проблема е станал още по-изострен тази година. В центъра разполагат с 2 помещения за пациенти, като едното е за спешни случаи,  а другото което е с 2 кушетки,  е предвидено за хора, на които се извършват манипулации, като вливането на системи, именно в него на персонала му се налага настанява и бездомниците, защото не могат да ги изведат на студа в студените нощи.

    Мястото на бездомниците не е тук, те в повечето случаи не се нуждаят от лечение, а само от топло място за да пренощуват, това е социален, а не медицински проблем, коментираха в центъра. Редовно персоналът на центъра вади лични средства, за да нахранят хората изпаднали в нужда. След което търсят съдействие и от останалите институции, социални работници, полиция и Община.

    Утре ще ви дадем повече подробности за позицията на институциите по проблемв с бездомниците на територията на община Димитровград.

    Пожар избухна в общежитие за социално слаби в Димитровград

    По време на вчерашното ни посещение в ЦСМП, там бе и друг от редовните посетители на центъра, Васил Василев, който е бил прибран от улицата след сигнал на граждани на телефон 112.  Васил е 38-годишния мъж, който подпали социалното общежитие на ул. Никола Й. Вапцаров в началото на месец ноември. След разговор с него той каза, че има живи роднини, но те не се грижат за него, имал брат който живее в Димитровград, но били прекъснали всякакви контакти, баща му бил починал, а къде се намира майка му не знае. Социални грижи Димитровград са били осигурили място за настаняване на Васил, но след като с помощта на Общината бил откаран в град Алфатар, където се намира центъра за настаняване,  Васил отказал да бъде настанен и социалните работници го прибрали отново в Димитровград.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      См
      ***** ** системата
      39 -1
      18:10, 9 яну 2020
      Сетихте ли се най-накрая. За хората който нямат дом Ааа говеда. Трябва някой да умре да се активират институциите. СРАМ ЧЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ 🖕🖕🖕
      • Ду
        Дуче
        3 -16
        18:22, 9 яну 2020
        Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
    • 2
      Д
      Д
      10 -2
      18:56, 9 яну 2020
      Социалният проблем е бездоми,бедност,пенсионери,а с какво ни занимава Сорос ,ЕС и Бойко?Джендъри,нетрадиционни сексуални практики,конфискация на деца,обгрижване на араби със скъпи телефони.
    • 3
      Ло
      локомотива
      10 -3
      20:05, 9 яну 2020
      кметя наможа ли да го приюти в чейнч бюрото пред спортната зала,хем щеше да е жива охрана хам щеше да оживее.
    • 4
      Ди
      Диан
      16 -1
      21:56, 9 яну 2020
      Крайно време е общината да направи поне временен център за бездомни през зимата, това не са кучета, а хора!!! И Васил, за който писахте в по горният коментар, който запали *********** сега го изгониха от там за назидание.Но назидание може да има за хора които осъзнават какво са направили. Сега той е без дом, спряна му е и инвалидната пенсия, няма контакт с личният лекар, няма пари, спи на вън. Общината спите !!!
    • 5
      Бъ
      Българин
      21 0
      23:23, 9 яну 2020
      Абсолютен срам за всички ни!!!
      Ако беше бедстващо куче, щяха да се появят стотици организации за да го спасят.
      Човека си замина..... СРАМ!
    • 6
      Пу
      Пука му
      7 0
      09:39, 10 яну 2020
      Пука му на кмета. В офиса му и у тях нали е топло.
      • Не
        Не му пука нали е от герб
        5 0
        10:00, 10 яну 2020
        Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 7
      До
      Долу гроб Димитровград
      0 0
      21:45, 20 яну 2020
      🖕🖕🖕🖕🖕Яжте ми салама
    Последни новини