25 °C

Бездомникът Таньо днес бе открит мъртъв на спирката пред болницата – проблем с бездомниците в ЦСМП

  Тази сутрин Таньо,  за който писахме вчера, че е запалил огън в двора на болницата, бе открит мъртъв на спирката пред лечебното заведение.

  54-годишният бездомник, както той сам се определи пред наш репортер, вчера е бил изведен от Центъра за спешна и неотложна помощ от служители на полиция и социални грижи. Малко по-късно бездомният мъж отново се намираше в дворана болницата, където си е запали огън,  за да се стопли, в непосредствена близост до съда за съхранение на втечнен кислород на болницата.

  От Центъра за спешна помощ ни информираха, че през вчерашния ден са се отзовали на 4 сигнала и всеки от тях е бил да приберат отново бездомник от улицата.

  В думите на служителите в Центъра за спешна помощ,  те имат огромен проблем с бездомниците през зимните месеци, които в студеното време се озоват там. Бездомниците биват прибирани от улицата обикновено след сигнали на загрижени граждани, които звънят на 112 за хора в безпомощно състояние, други сами се настаняват по скамейките в чакалнята на центъра за спешна помощ. Прибрани в цетъра, хората без покрив на главата в повечето случаи биват оставяни там,  за да пренощуват в студените нощи.

  Според персонала на центъра има контингент от 5-6 души, които ежедневно биват приютявани в него, но това е център за спешна помощ, а не социална институция,  коментираха здравни работници. В ЦСМП няма условия за настаняване на хора, а те идват денем и нощем и проблема е станал още по-изострен тази година. В центъра разполагат с 2 помещения за пациенти, като едното е за спешни случаи,  а другото което е с 2 кушетки,  е предвидено за хора, на които се извършват манипулации, като вливането на системи, именно в него на персонала му се налага настанява и бездомниците, защото не могат да ги изведат на студа в студените нощи.

  Мястото на бездомниците не е тук, те в повечето случаи не се нуждаят от лечение, а само от топло място за да пренощуват, това е социален, а не медицински проблем, коментираха в центъра. Редовно персоналът на центъра вади лични средства, за да нахранят хората изпаднали в нужда. След което търсят съдействие и от останалите институции, социални работници, полиция и Община.

  Утре ще ви дадем повече подробности за позицията на институциите по проблемв с бездомниците на територията на община Димитровград.

  Пожар избухна в общежитие за социално слаби в Димитровград

  По време на вчерашното ни посещение в ЦСМП, там бе и друг от редовните посетители на центъра, Васил Василев, който е бил прибран от улицата след сигнал на граждани на телефон 112.  Васил е 38-годишния мъж, който подпали социалното общежитие на ул. Никола Й. Вапцаров в началото на месец ноември. След разговор с него той каза, че има живи роднини, но те не се грижат за него, имал брат който живее в Димитровград, но били прекъснали всякакви контакти, баща му бил починал, а къде се намира майка му не знае. Социални грижи Димитровград са били осигурили място за настаняване на Васил, но след като с помощта на Общината бил откаран в град Алфатар, където се намира центъра за настаняване,  Васил отказал да бъде настанен и социалните работници го прибрали отново в Димитровград.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (9)

  • 1
   См
   ***** ** системата
   37 -1
   18:10, 9 яну 2020
   Сетихте ли се най-накрая. За хората който нямат дом Ааа говеда. Трябва някой да умре да се активират институциите. СРАМ ЧЕ ЖИВЕЯ В БЪЛГАРИЯ 🖕🖕🖕
   • Ду
    Дуче
    3 -15
    18:22, 9 яну 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара, натиснете тук
  • 2
   Д
   Д
   10 -2
   18:56, 9 яну 2020
   Социалният проблем е бездоми,бедност,пенсионери,а с какво ни занимава Сорос ,ЕС и Бойко?Джендъри,нетрадиционни сексуални практики,конфискация на деца,обгрижване на араби със скъпи телефони.
  • 3
   Ло
   локомотива
   9 -3
   20:05, 9 яну 2020
   кметя наможа ли да го приюти в чейнч бюрото пред спортната зала,хем щеше да е жива охрана хам щеше да оживее.
  • 4
   Ди
   Диан
   16 -1
   21:56, 9 яну 2020
   Крайно време е общината да направи поне временен център за бездомни през зимата, това не са кучета, а хора!!! И Васил, за който писахте в по горният коментар, който запали *********** сега го изгониха от там за назидание.Но назидание може да има за хора които осъзнават какво са направили. Сега той е без дом, спряна му е и инвалидната пенсия, няма контакт с личният лекар, няма пари, спи на вън. Общината спите !!!
  • 5
   Бъ
   Българин
   20 0
   23:23, 9 яну 2020
   Абсолютен срам за всички ни!!!
   Ако беше бедстващо куче, щяха да се появят стотици организации за да го спасят.
   Човека си замина..... СРАМ!
  • 6
   Пу
   Пука му
   7 0
   09:39, 10 яну 2020
   Пука му на кмета. В офиса му и у тях нали е топло.
   • Не
    Не му пука нали е от герб
    5 0
    10:00, 10 яну 2020
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
  • 7
   До
   Долу гроб Димитровград
   0 0
   21:45, 20 яну 2020
   🖕🖕🖕🖕🖕Яжте ми салама

  Хороскоп за 18.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
  18 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
  18 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
  18 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
  18 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
  18 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
  18 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
  18 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
  18 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
  18 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
  18 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  18 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
  18 май 2021
  Последни новини