14 °C

Таньо е починал от измръзване на спирката пред болницата, каква бе ролята на институциите в града

Изображение 1 от 2

  Бездомникът Таньо е починал от измръзване, потвърдиха от Съдебна медицина - Хасково.

  54-годишният мъж, за който писахме, че е открит мъртъв на скамейката пред болницата, е починал от измръзване, стана ясно след експертизата на съдебна медицина. От там казаха още, че мъжът е имал и сърдечна слабост, но тя не е довела до фаталния край.

  Мъжът бе забелязан от наш екип да пали огън в двора на МБАЛ "Света Екатерина" в Димитровград, в близост до съда за съхранение на втечнен газ под високо налягане. Тогава мъжът заяви, че го е запалил да се стопли, а в огъня забелязахме, че горят предоставените му по-рано през деня дрехи от социален служител. Таньо нямаше обувки и краката му бяха обути в червени чорапи, видно от снимките.

  Как се стигна до там човек да почине от премръзване в района на болницата?

  Таньо е бил приет в Центъра за спешна медицинска помощ, намиращ се в сградата на димитровградската болница, от където след преглед и престой са сигнализирали на социалната служба в града, за да потърсят съдействие мъжа да бъде изведен от там, защото няма нужда от спешно лечение. 

  Таньо си запали огън до взривоопасна цистерна с кислород в двора на димитровградската болницата

  Социален работник и шофьор от службата, придружени от служител на реда, са извели Таньо от ЦСМП, като по думите на директора на службата за социално подпомагане в Димитровград, мъжът е бил трудно подвижен. Социалният работник, отзовал се на случая, е занесъл чисти дрехи и е закупил храна с лични средства за Таньо.

  Била е направена предварителна уговорка за свободно място във временния приют за бездомници в Хасково, където да бъде настанен, но с условието, че мъжът може да се обслужва сам и да се грижи за себе си, защото в хасковския приют няма назначен персонал, който да се грижи за настанените, а само охрана, санитарен възел, душове и седем легла в няколко отделни стаи, обособени за мъже и жени.

  След като социалният работник е прецинил, че Таньо не е в състояние да се грижи сам за себе си, е потърсено съдействие от Общината в лицето на кмета Иво Димов, който е поел ангажимент да говори с д-р Палашев, за да може мъжът да бъде настанен в болницата за лечение и след това евентуално да бъде преведен към дома в Хасково за настаняване.

  След разговор с д-р Палашев той потвърди, че е разпоредил Таньо да бъде приет в отделението за да се погрижат за него, а от отделението са информирали ЦСМП, че щом човека се появи да бъде насочен към тях.

  До тук всички институции са си свършили задълженията, дори повече от това, което може би им е разписано по правила за работа. Реалността е че по това време човека си пали огън, за да се сгрее в двора на димитровградската болница и през деня и ноща остава на улицата през януарската нощ, защото никой не го прибира от там и това води до фаталния му край.

  Резултатът от всички добри намерения и ангажименти на социални, болница, центъра в Хасково, ЦСМП е, че 54-годишния мъж умира от премръзване на скамейката на спирката пред лечебното заведение.

  Има и друга гледна точка и тя е, че повечето от тези хора, изпаднали в това социално положение, не търсят помощ и не се съгласяват да я получат, когато им се предоставят възможности за приемане в социални заведения. Документално институциите не могат да окажат съдействие на тези хора и при липса лични документи, както е по правилата им.

  Пример за това е 38-годишния Васил, на който социалната служба в града е успяла да осигури място в специализиран центъра за настаняване в град Алфатар, който бил новоизграден и с отлични условия за обитаванепо думите на социалния работник откарал го до там. Но Васил  отказал да бъде настанен в ЦСНТ и социалните работници били принудени да го върнат отново в Димитровград.

  Тези хора не желаят да спазват правилата на подобни институции, като забрана за алкохол и цигари, да участват в трудовите терапии и голяма част от тях отново излизат на улицата, за да продължат с номадския си живот.

  Другата страна на проблема е абдикацията на роднините, които отказват да поемат ангажимент и грижа за тях. И покойният Таньо, и Васил, имат живи роднини по първа линия, с които са прекъснали отношения. По наша информация Таньо има две сестри, едната от които живее в рамките на Димитровград, но отказва да поеме отговорност за него, а Васил има брат и майка, с които е прекъснал всички контакти и по негови думи нямал намерение да им се моли за каквото и да било.

  Общината осигурява врменен подслон за 20 бездомни

  Все пак има и някаква светлина в тунела - Община Димитровград има осигурено финансиране за Център за временно настаняване. Проектът ще обхваща 20 потребителя, като цели да предоставя близка до семейната грижа за лица, които са временно или трайно лишени от дом. Центърът ще предоставя Комплекс от социални услуги на бездомни лица, насочени към задоволяване на ежедневните им потребности. Проектът е готов от години, но в края на миналата година бе осигурено неговото финансиране и се очаква да бъде стратирано  изграждане му.

  Христо Христозов

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Тц
   Тцтц
   20 -5
   17:59, 10 яну 2020
   Въшкариииии само пари лапате неможахте да го приберете някъде човечеца и той душа носии къде си бе кмете ти си по голям клушар от този човечец
   • Зд
    Здрасти аз съм тъп гербер
    12 -8
    19:22, 10 яну 2020
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕Общината Димитровград
   • Бр
    Браво
    5 -5
    21:03, 10 яну 2020
    Да така е
   • Км
    кметът
    9 -7
    14:49, 11 яну 2020
    Имам си склад,имам си чейнч-бюро,имам си сервиз даден под наем,кола нямам защото ми се полага служебна,мислиш ли че ме интересува някакъв клошар,че те навсякъде ги има.Пък аз трябва да си гледам интересите защото този мандат може да ми е последен.
  • 2
   Д
   Д
   9 -4
   23:15, 10 яну 2020
   Половин милион фалита,заради влошено здраве на година в САЩ.Т.е. разболяваш се,застраховката ти свършва парите,отиват ти спестяванията,на родата,къщата,колата оставаш на улицата и до там.Милиони бездомни.Милиони,които три дни ако не си платиш наема идва СУАТ и те изритва от жилището.Ако случайно мръднеш може и да те застрелят.
   Добре дошли в капитализма.Нали помните преди 30г. как мечтаехме за капитализъм,САЩ и демокрация.Сега,който не отиде да робува в чужбина или си кара с 200те лева пенсия или с 400лева заплата или отива във властта става кмет,депутат,министър,премиер и започва да ви краде от мизерните доходи.
   Живи и здрави!Стойте и се грейте с ракия понеже тока е скъп и не шавайте,не се бунтувайте.И вашата спирка ще дойде.
   • 🖕🖕
    🖕 🖕 🖕
    0 -1
    21:49, 20 яну 2020
    Отивай на спирката боклук да замръзне и да те е... В г...
  • 3
   Сс
   Сс
   4 -2
   16:21, 11 яну 2020
   Засрамете се Вие от службите
  • 4
   Гр
   градски човек
   6 -3
   16:51, 11 яну 2020
   В т. н. "Социални грижи" повечето служителки са калинка до калинка. Е, останаха и някои ,които знаят за какво става дума и работят работа си с мисъл и със сърце. Но те са малко вече. Новите калинки маат тоалети и са съпруги на разни . Завършили са незнайни изнесени обучения тук-там или пък са с купени дипломи. Та какво очаквате от тях.
  • 5
   Ра
   Рали
   1 -1
   16:14, 13 яну 2020
   На пръв поглед всички са взели някакви мерки , но ФОРМАЛНО. Колкото да може да кажат, ама ние направихме,каквото можахме.Ако един по веригата си беше свършил работата ДОКРАЙ , човекът да е жив. Ами да им дават и заплати ФОРМАЛНО.
  • 6
   Ту
   Тухлата
   0 -2
   23:51, 16 фев 2020
   А бе плащате заплати на хора къде не мн вършат никаква работа в д-р град да пазят сгради къде не стават за нищо а за хората изпаднали в нужда няма покрив и топлина как не вие срам
  • 7
   Му
   Мухльото
   0 -1
   23:57, 16 фев 2020
   Плащате на хора заплати да пазят сгради тези работници за една стотинка работа не вършат и крадат на всичкото отгоре но това не се вижда но за бездомните не може кмета да направи нищо но за тези работници са към общинаната им плаща заплата
  • 8
   Ин
   Инч хайн
   0 -1
   00:07, 17 фев 2020
   Взели са мерки да плащат заплати за работници къде не вършат работа а все едно отиват да си починат а получават заплата макар и минимална на нашият гръб и това са охранители към общината пазят обекти където не стават за нищо но за хората немогат където са бездомни немогат да направят нищо срам и позор
  • 9
   ЕБ
   Е Б М
   0 -2
   00:20, 17 фев 2020
   Засрамете се дори и да има роднини никой на никого не е длъжен Сигорни и те имат семейство или пък деца защо не сте ги питали те как се оправят

  Още новини

  Хороскоп за 29.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Днес ще ви се наложи да бъдете нащрек, тъй като работата ви подставя в ситуации, в който трябва да се действа бързо. Добре ще е ако не сте сами в начинанията си, а си осигурите подкрепата на човек, на когото можете да разчитате. Имате късмет в личен план, където успявате да постигнете нещо, към което отдавна се стремите. Не пропускайте шансовете си.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Настроението ви днес е чудесно и са налице всички предпоставки да се радвате на един страхотен ден. Работата ви върви по план, а и вие не давате възможност за погрешни стъпки. Радвате се на ползотворно сътрудничество с близък колега. Обърнете достатъчно внимание на човека до вас , така че да се почувства щастлив.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще браните независимостта си, защитавайки интересите и правото си на личен избор. Не позволявайте чуждото мнение да влияе на настроението ви, работете върху задачите си старателно и отговорно. Това ще се отрази на възнаграждението ви, и колкото сте по-прецизни, толкова по-добре за финансите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Финансови и други интереси ще поставят някои от вас в условия да избирате между повече от една възможност. Няма да сте безразлични и към нечии нужди, очакванията към вас не свършват. Дайте си повече отдих и разнообразие в живота. Не се противете на онези, които с обич ще ви помогнат да се разтоварите от грижите ви.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Можете да си позволите повече разточителство за близките ви, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. На път сте да задълбочите връзката си, но помислете за поведението си, като не изпадате в крайности. Общият ви път изисква компромиси, готови ли сте на тях? Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Независими и открити, ще ви бъде по-лесно да изразите мнение и вземете отношение по спорен въпрос. Ще реализирате намеренията си, още повече, че мотивацията ви е силна. С подкрепа на подходящите хора ще спазите срокове или по-точно ще се включите навреме в интересуващо ви начинание или друго, важно за вас събитие.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Приемете събитията, а ако имате забележки се стремете към промяна, но с конструктивни решения и мирни средства. Изчистете съзнанието си от всякаква агресивна мисъл, проявете доброто у себе си. Така ще повлияете и на други да се развиват в правилната посока. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период, пластовете се разместват.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разпределете силите си за да ви стигнат за всичко, с което ще се ангажирате днес. Това е гаранция за успешно приключване и на срочните задачи. Роднини ще ви създадат тревога със свой здравословен проблем. Потърсете съвет и помощ от специалисти, не предприемайте самолечение.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Появата в живота ви на една личност ще събуди позабравени чувства. Приятели ще ви помогнат да осъзнаете пропуските с, но и да ги наваксате. Обърнете внимание на храната си. Полезно е да разнообразите менюто. Заложете на плодове и зеленчуци и по-малко на месо и мазнини.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  От днешния ден може да зависи част от бъдещата ви работа. Подхождате със завидно спокойствие към всеки проблем около себе си. Уверени сте, че няма нещо, с което да не можете да се справите. Постарайте се да сдържате емоциите си и да не показвате неодобрението си за неща, които не харесвате. Ще имате възможност за последна дума.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Част от вас са обхванати от колебания относно бъдещата си работа и това заплашва да дисбалансира настоящите ви задължения. Затова се съсредоточете върху момента и не губете време за излишни притеснения. С течение на времето ще успеете да намерите най-подходящия за вас избор. Необвързаните от вас са обсебени от привлекателна и загадъчна личност.
  29 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С нечия подкрепа ще направите правилния избор, доверявайки се на опита и знанията. Не пропускайте да отдадете заслуженото, изразявайки благодарността си по подходящ начин. Вътрешното ви усещане за нещата ще ви подскаже как да се справите с несигурността си. Запазете доброто си настроение и вечерта, очакват ви приятни емоции.
  29 окт 2020
  Последни новини