Таньо е починал от измръзване на спирката пред болницата, каква бе ролята на институциите в града

Изображение 1 от 2

    Бездомникът Таньо е починал от измръзване, потвърдиха от Съдебна медицина - Хасково.

    54-годишният мъж, за който писахме, че е открит мъртъв на скамейката пред болницата, е починал от измръзване, стана ясно след експертизата на съдебна медицина. От там казаха още, че мъжът е имал и сърдечна слабост, но тя не е довела до фаталния край.

    Мъжът бе забелязан от наш екип да пали огън в двора на МБАЛ "Света Екатерина" в Димитровград, в близост до съда за съхранение на втечнен газ под високо налягане. Тогава мъжът заяви, че го е запалил да се стопли, а в огъня забелязахме, че горят предоставените му по-рано през деня дрехи от социален служител. Таньо нямаше обувки и краката му бяха обути в червени чорапи, видно от снимките.

    Как се стигна до там човек да почине от премръзване в района на болницата?

    Таньо е бил приет в Центъра за спешна медицинска помощ, намиращ се в сградата на димитровградската болница, от където след преглед и престой са сигнализирали на социалната служба в града, за да потърсят съдействие мъжа да бъде изведен от там, защото няма нужда от спешно лечение. 

    Таньо си запали огън до взривоопасна цистерна с кислород в двора на димитровградската болницата

    Социален работник и шофьор от службата, придружени от служител на реда, са извели Таньо от ЦСМП, като по думите на директора на службата за социално подпомагане в Димитровград, мъжът е бил трудно подвижен. Социалният работник, отзовал се на случая, е занесъл чисти дрехи и е закупил храна с лични средства за Таньо.

    Била е направена предварителна уговорка за свободно място във временния приют за бездомници в Хасково, където да бъде настанен, но с условието, че мъжът може да се обслужва сам и да се грижи за себе си, защото в хасковския приют няма назначен персонал, който да се грижи за настанените, а само охрана, санитарен възел, душове и седем легла в няколко отделни стаи, обособени за мъже и жени.

    След като социалният работник е прецинил, че Таньо не е в състояние да се грижи сам за себе си, е потърсено съдействие от Общината в лицето на кмета Иво Димов, който е поел ангажимент да говори с д-р Палашев, за да може мъжът да бъде настанен в болницата за лечение и след това евентуално да бъде преведен към дома в Хасково за настаняване.

    След разговор с д-р Палашев той потвърди, че е разпоредил Таньо да бъде приет в отделението за да се погрижат за него, а от отделението са информирали ЦСМП, че щом човека се появи да бъде насочен към тях.

    До тук всички институции са си свършили задълженията, дори повече от това, което може би им е разписано по правила за работа. Реалността е че по това време човека си пали огън, за да се сгрее в двора на димитровградската болница и през деня и ноща остава на улицата през януарската нощ, защото никой не го прибира от там и това води до фаталния му край.

    Резултатът от всички добри намерения и ангажименти на социални, болница, центъра в Хасково, ЦСМП е, че 54-годишния мъж умира от премръзване на скамейката на спирката пред лечебното заведение.

    Има и друга гледна точка и тя е, че повечето от тези хора, изпаднали в това социално положение, не търсят помощ и не се съгласяват да я получат, когато им се предоставят възможности за приемане в социални заведения. Документално институциите не могат да окажат съдействие на тези хора и при липса лични документи, както е по правилата им.

    Пример за това е 38-годишния Васил, на който социалната служба в града е успяла да осигури място в специализиран центъра за настаняване в град Алфатар, който бил новоизграден и с отлични условия за обитаванепо думите на социалния работник откарал го до там. Но Васил  отказал да бъде настанен в ЦСНТ и социалните работници били принудени да го върнат отново в Димитровград.

    Тези хора не желаят да спазват правилата на подобни институции, като забрана за алкохол и цигари, да участват в трудовите терапии и голяма част от тях отново излизат на улицата, за да продължат с номадския си живот.

    Другата страна на проблема е абдикацията на роднините, които отказват да поемат ангажимент и грижа за тях. И покойният Таньо, и Васил, имат живи роднини по първа линия, с които са прекъснали отношения. По наша информация Таньо има две сестри, едната от които живее в рамките на Димитровград, но отказва да поеме отговорност за него, а Васил има брат и майка, с които е прекъснал всички контакти и по негови думи нямал намерение да им се моли за каквото и да било.

    Общината осигурява врменен подслон за 20 бездомни

    Все пак има и някаква светлина в тунела - Община Димитровград има осигурено финансиране за Център за временно настаняване. Проектът ще обхваща 20 потребителя, като цели да предоставя близка до семейната грижа за лица, които са временно или трайно лишени от дом. Центърът ще предоставя Комплекс от социални услуги на бездомни лица, насочени към задоволяване на ежедневните им потребности. Проектът е готов от години, но в края на миналата година бе осигурено неговото финансиране и се очаква да бъде стратирано  изграждане му.

    Христо Христозов

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (13)

    • 1
      Тц
      Тцтц
      22 -5
      17:59, 10 яну 2020
      Въшкариииии само пари лапате неможахте да го приберете някъде човечеца и той душа носии къде си бе кмете ти си по голям клушар от този човечец
      • Зд
        Здрасти аз съм тъп гербер
        12 -8
        19:22, 10 яну 2020
        🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕Общината Димитровград
      • Бр
        Браво
        5 -5
        21:03, 10 яну 2020
        Да така е
      • Км
        кметът
        11 -7
        14:49, 11 яну 2020
        Имам си склад,имам си чейнч-бюро,имам си сервиз даден под наем,кола нямам защото ми се полага служебна,мислиш ли че ме интересува някакъв клошар,че те навсякъде ги има.Пък аз трябва да си гледам интересите защото този мандат може да ми е последен.
    • 2
      Д
      Д
      13 -4
      23:15, 10 яну 2020
      Половин милион фалита,заради влошено здраве на година в САЩ.Т.е. разболяваш се,застраховката ти свършва парите,отиват ти спестяванията,на родата,къщата,колата оставаш на улицата и до там.Милиони бездомни.Милиони,които три дни ако не си платиш наема идва СУАТ и те изритва от жилището.Ако случайно мръднеш може и да те застрелят.
      Добре дошли в капитализма.Нали помните преди 30г. как мечтаехме за капитализъм,САЩ и демокрация.Сега,който не отиде да робува в чужбина или си кара с 200те лева пенсия или с 400лева заплата или отива във властта става кмет,депутат,министър,премиер и започва да ви краде от мизерните доходи.
      Живи и здрави!Стойте и се грейте с ракия понеже тока е скъп и не шавайте,не се бунтувайте.И вашата спирка ще дойде.
      • 🖕🖕
        🖕 🖕 🖕
        0 -3
        21:49, 20 яну 2020
        Отивай на спирката боклук да замръзне и да те е... В г...
    • 3
      Сс
      Сс
      5 -2
      16:21, 11 яну 2020
      Засрамете се Вие от службите
    • 4
      Гр
      градски човек
      9 -3
      16:51, 11 яну 2020
      В т. н. "Социални грижи" повечето служителки са калинка до калинка. Е, останаха и някои ,които знаят за какво става дума и работят работа си с мисъл и със сърце. Но те са малко вече. Новите калинки маат тоалети и са съпруги на разни . Завършили са незнайни изнесени обучения тук-там или пък са с купени дипломи. Та какво очаквате от тях.
    • 5
      Ра
      Рали
      2 -1
      16:14, 13 яну 2020
      На пръв поглед всички са взели някакви мерки , но ФОРМАЛНО. Колкото да може да кажат, ама ние направихме,каквото можахме.Ако един по веригата си беше свършил работата ДОКРАЙ , човекът да е жив. Ами да им дават и заплати ФОРМАЛНО.
    • 6
      Ту
      Тухлата
      0 -2
      23:51, 16 фев 2020
      А бе плащате заплати на хора къде не мн вършат никаква работа в д-р град да пазят сгради къде не стават за нищо а за хората изпаднали в нужда няма покрив и топлина как не вие срам
    • 7
      Му
      Мухльото
      0 -1
      23:57, 16 фев 2020
      Плащате на хора заплати да пазят сгради тези работници за една стотинка работа не вършат и крадат на всичкото отгоре но това не се вижда но за бездомните не може кмета да направи нищо но за тези работници са към общинаната им плаща заплата
    • 8
      Ин
      Инч хайн
      0 -1
      00:07, 17 фев 2020
      Взели са мерки да плащат заплати за работници къде не вършат работа а все едно отиват да си починат а получават заплата макар и минимална на нашият гръб и това са охранители към общината пазят обекти където не стават за нищо но за хората немогат където са бездомни немогат да направят нищо срам и позор
    • 9
      ЕБ
      Е Б М
      0 -2
      00:20, 17 фев 2020
      Засрамете се дори и да има роднини никой на никого не е длъжен Сигорни и те имат семейство или пък деца защо не сте ги питали те как се оправят

    Случаен виц

    Последни новини