5 °C

Таньо е починал от измръзване на спирката пред болницата, каква бе ролята на институциите в града

Изображение 1 от 2

  Бездомникът Таньо е починал от измръзване, потвърдиха от Съдебна медицина - Хасково.

  54-годишният мъж, за който писахме, че е открит мъртъв на скамейката пред болницата, е починал от измръзване, стана ясно след експертизата на съдебна медицина. От там казаха още, че мъжът е имал и сърдечна слабост, но тя не е довела до фаталния край.

  Мъжът бе забелязан от наш екип да пали огън в двора на МБАЛ "Света Екатерина" в Димитровград, в близост до съда за съхранение на втечнен газ под високо налягане. Тогава мъжът заяви, че го е запалил да се стопли, а в огъня забелязахме, че горят предоставените му по-рано през деня дрехи от социален служител. Таньо нямаше обувки и краката му бяха обути в червени чорапи, видно от снимките.

  Как се стигна до там човек да почине от премръзване в района на болницата?

  Таньо е бил приет в Центъра за спешна медицинска помощ, намиращ се в сградата на димитровградската болница, от където след преглед и престой са сигнализирали на социалната служба в града, за да потърсят съдействие мъжа да бъде изведен от там, защото няма нужда от спешно лечение. 

  Таньо си запали огън до взривоопасна цистерна с кислород в двора на димитровградската болницата

  Социален работник и шофьор от службата, придружени от служител на реда, са извели Таньо от ЦСМП, като по думите на директора на службата за социално подпомагане в Димитровград, мъжът е бил трудно подвижен. Социалният работник, отзовал се на случая, е занесъл чисти дрехи и е закупил храна с лични средства за Таньо.

  Била е направена предварителна уговорка за свободно място във временния приют за бездомници в Хасково, където да бъде настанен, но с условието, че мъжът може да се обслужва сам и да се грижи за себе си, защото в хасковския приют няма назначен персонал, който да се грижи за настанените, а само охрана, санитарен възел, душове и седем легла в няколко отделни стаи, обособени за мъже и жени.

  След като социалният работник е прецинил, че Таньо не е в състояние да се грижи сам за себе си, е потърсено съдействие от Общината в лицето на кмета Иво Димов, който е поел ангажимент да говори с д-р Палашев, за да може мъжът да бъде настанен в болницата за лечение и след това евентуално да бъде преведен към дома в Хасково за настаняване.

  След разговор с д-р Палашев той потвърди, че е разпоредил Таньо да бъде приет в отделението за да се погрижат за него, а от отделението са информирали ЦСМП, че щом човека се появи да бъде насочен към тях.

  До тук всички институции са си свършили задълженията, дори повече от това, което може би им е разписано по правила за работа. Реалността е че по това време човека си пали огън, за да се сгрее в двора на димитровградската болница и през деня и ноща остава на улицата през януарската нощ, защото никой не го прибира от там и това води до фаталния му край.

  Резултатът от всички добри намерения и ангажименти на социални, болница, центъра в Хасково, ЦСМП е, че 54-годишния мъж умира от премръзване на скамейката на спирката пред лечебното заведение.

  Има и друга гледна точка и тя е, че повечето от тези хора, изпаднали в това социално положение, не търсят помощ и не се съгласяват да я получат, когато им се предоставят възможности за приемане в социални заведения. Документално институциите не могат да окажат съдействие на тези хора и при липса лични документи, както е по правилата им.

  Пример за това е 38-годишния Васил, на който социалната служба в града е успяла да осигури място в специализиран центъра за настаняване в град Алфатар, който бил новоизграден и с отлични условия за обитаванепо думите на социалния работник откарал го до там. Но Васил  отказал да бъде настанен в ЦСНТ и социалните работници били принудени да го върнат отново в Димитровград.

  Тези хора не желаят да спазват правилата на подобни институции, като забрана за алкохол и цигари, да участват в трудовите терапии и голяма част от тях отново излизат на улицата, за да продължат с номадския си живот.

  Другата страна на проблема е абдикацията на роднините, които отказват да поемат ангажимент и грижа за тях. И покойният Таньо, и Васил, имат живи роднини по първа линия, с които са прекъснали отношения. По наша информация Таньо има две сестри, едната от които живее в рамките на Димитровград, но отказва да поеме отговорност за него, а Васил има брат и майка, с които е прекъснал всички контакти и по негови думи нямал намерение да им се моли за каквото и да било.

  Общината осигурява врменен подслон за 20 бездомни

  Все пак има и някаква светлина в тунела - Община Димитровград има осигурено финансиране за Център за временно настаняване. Проектът ще обхваща 20 потребителя, като цели да предоставя близка до семейната грижа за лица, които са временно или трайно лишени от дом. Центърът ще предоставя Комплекс от социални услуги на бездомни лица, насочени към задоволяване на ежедневните им потребности. Проектът е готов от години, но в края на миналата година бе осигурено неговото финансиране и се очаква да бъде стратирано  изграждане му.

  Христо Христозов

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (13)

  • 1
   Тц
   Тцтц
   20 -5
   17:59, 10 яну 2020
   Въшкариииии само пари лапате неможахте да го приберете някъде човечеца и той душа носии къде си бе кмете ти си по голям клушар от този човечец
   • Зд
    Здрасти аз съм тъп гербер
    12 -8
    19:22, 10 яну 2020
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕Общината Димитровград
   • Бр
    Браво
    5 -5
    21:03, 10 яну 2020
    Да така е
   • Км
    кметът
    9 -7
    14:49, 11 яну 2020
    Имам си склад,имам си чейнч-бюро,имам си сервиз даден под наем,кола нямам защото ми се полага служебна,мислиш ли че ме интересува някакъв клошар,че те навсякъде ги има.Пък аз трябва да си гледам интересите защото този мандат може да ми е последен.
  • 2
   Д
   Д
   9 -4
   23:15, 10 яну 2020
   Половин милион фалита,заради влошено здраве на година в САЩ.Т.е. разболяваш се,застраховката ти свършва парите,отиват ти спестяванията,на родата,къщата,колата оставаш на улицата и до там.Милиони бездомни.Милиони,които три дни ако не си платиш наема идва СУАТ и те изритва от жилището.Ако случайно мръднеш може и да те застрелят.
   Добре дошли в капитализма.Нали помните преди 30г. как мечтаехме за капитализъм,САЩ и демокрация.Сега,който не отиде да робува в чужбина или си кара с 200те лева пенсия или с 400лева заплата или отива във властта става кмет,депутат,министър,премиер и започва да ви краде от мизерните доходи.
   Живи и здрави!Стойте и се грейте с ракия понеже тока е скъп и не шавайте,не се бунтувайте.И вашата спирка ще дойде.
   • 🖕🖕
    🖕 🖕 🖕
    0 -1
    21:49, 20 яну 2020
    Отивай на спирката боклук да замръзне и да те е... В г...
  • 3
   Сс
   Сс
   4 -2
   16:21, 11 яну 2020
   Засрамете се Вие от службите
  • 4
   Гр
   градски човек
   6 -3
   16:51, 11 яну 2020
   В т. н. "Социални грижи" повечето служителки са калинка до калинка. Е, останаха и някои ,които знаят за какво става дума и работят работа си с мисъл и със сърце. Но те са малко вече. Новите калинки маат тоалети и са съпруги на разни . Завършили са незнайни изнесени обучения тук-там или пък са с купени дипломи. Та какво очаквате от тях.
  • 5
   Ра
   Рали
   1 -1
   16:14, 13 яну 2020
   На пръв поглед всички са взели някакви мерки , но ФОРМАЛНО. Колкото да може да кажат, ама ние направихме,каквото можахме.Ако един по веригата си беше свършил работата ДОКРАЙ , човекът да е жив. Ами да им дават и заплати ФОРМАЛНО.
  • 6
   Ту
   Тухлата
   0 -2
   23:51, 16 фев 2020
   А бе плащате заплати на хора къде не мн вършат никаква работа в д-р град да пазят сгради къде не стават за нищо а за хората изпаднали в нужда няма покрив и топлина как не вие срам
  • 7
   Му
   Мухльото
   0 -1
   23:57, 16 фев 2020
   Плащате на хора заплати да пазят сгради тези работници за една стотинка работа не вършат и крадат на всичкото отгоре но това не се вижда но за бездомните не може кмета да направи нищо но за тези работници са към общинаната им плаща заплата
  • 8
   Ин
   Инч хайн
   0 -1
   00:07, 17 фев 2020
   Взели са мерки да плащат заплати за работници къде не вършат работа а все едно отиват да си починат а получават заплата макар и минимална на нашият гръб и това са охранители към общината пазят обекти където не стават за нищо но за хората немогат където са бездомни немогат да направят нищо срам и позор
  • 9
   ЕБ
   Е Б М
   0 -2
   00:20, 17 фев 2020
   Засрамете се дори и да има роднини никой на никого не е длъжен Сигорни и те имат семейство или пък деца защо не сте ги питали те как се оправят

  Хороскоп за 07.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
  07 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
  07 мар 2021
  Последни новини