4 °C

Таньо е починал от измръзване на спирката пред болницата, каква бе ролята на институциите в града

Изображение 1 от 2

  Бездомникът Таньо е починал от измръзване, потвърдиха от Съдебна медицина - Хасково.

  54-годишният мъж, за който писахме, че е открит мъртъв на скамейката пред болницата, е починал от измръзване, стана ясно след експертизата на съдебна медицина. От там казаха още, че мъжът е имал и сърдечна слабост, но тя не е довела до фаталния край.

  Мъжът бе забелязан от наш екип да пали огън в двора на МБАЛ "Света Екатерина" в Димитровград, в близост до съда за съхранение на втечнен газ под високо налягане. Тогава мъжът заяви, че го е запалил да се стопли, а в огъня забелязахме, че горят предоставените му по-рано през деня дрехи от социален служител. Таньо нямаше обувки и краката му бяха обути в червени чорапи, видно от снимките.

  Как се стигна до там човек да почине от премръзване в района на болницата?

  Таньо е бил приет в Центъра за спешна медицинска помощ, намиращ се в сградата на димитровградската болница, от където след преглед и престой са сигнализирали на социалната служба в града, за да потърсят съдействие мъжа да бъде изведен от там, защото няма нужда от спешно лечение. 

  Таньо си запали огън до взривоопасна цистерна с кислород в двора на димитровградската болницата

  Социален работник и шофьор от службата, придружени от служител на реда, са извели Таньо от ЦСМП, като по думите на директора на службата за социално подпомагане в Димитровград, мъжът е бил трудно подвижен. Социалният работник, отзовал се на случая, е занесъл чисти дрехи и е закупил храна с лични средства за Таньо.

  Била е направена предварителна уговорка за свободно място във временния приют за бездомници в Хасково, където да бъде настанен, но с условието, че мъжът може да се обслужва сам и да се грижи за себе си, защото в хасковския приют няма назначен персонал, който да се грижи за настанените, а само охрана, санитарен възел, душове и седем легла в няколко отделни стаи, обособени за мъже и жени.

  След като социалният работник е прецинил, че Таньо не е в състояние да се грижи сам за себе си, е потърсено съдействие от Общината в лицето на кмета Иво Димов, който е поел ангажимент да говори с д-р Палашев, за да може мъжът да бъде настанен в болницата за лечение и след това евентуално да бъде преведен към дома в Хасково за настаняване.

  След разговор с д-р Палашев той потвърди, че е разпоредил Таньо да бъде приет в отделението за да се погрижат за него, а от отделението са информирали ЦСМП, че щом човека се появи да бъде насочен към тях.

  До тук всички институции са си свършили задълженията, дори повече от това, което може би им е разписано по правила за работа. Реалността е че по това време човека си пали огън, за да се сгрее в двора на димитровградската болница и през деня и ноща остава на улицата през януарската нощ, защото никой не го прибира от там и това води до фаталния му край.

  Резултатът от всички добри намерения и ангажименти на социални, болница, центъра в Хасково, ЦСМП е, че 54-годишния мъж умира от премръзване на скамейката на спирката пред лечебното заведение.

  Има и друга гледна точка и тя е, че повечето от тези хора, изпаднали в това социално положение, не търсят помощ и не се съгласяват да я получат, когато им се предоставят възможности за приемане в социални заведения. Документално институциите не могат да окажат съдействие на тези хора и при липса лични документи, както е по правилата им.

  Пример за това е 38-годишния Васил, на който социалната служба в града е успяла да осигури място в специализиран центъра за настаняване в град Алфатар, който бил новоизграден и с отлични условия за обитаванепо думите на социалния работник откарал го до там. Но Васил  отказал да бъде настанен в ЦСНТ и социалните работници били принудени да го върнат отново в Димитровград.

  Тези хора не желаят да спазват правилата на подобни институции, като забрана за алкохол и цигари, да участват в трудовите терапии и голяма част от тях отново излизат на улицата, за да продължат с номадския си живот.

  Другата страна на проблема е абдикацията на роднините, които отказват да поемат ангажимент и грижа за тях. И покойният Таньо, и Васил, имат живи роднини по първа линия, с които са прекъснали отношения. По наша информация Таньо има две сестри, едната от които живее в рамките на Димитровград, но отказва да поеме отговорност за него, а Васил има брат и майка, с които е прекъснал всички контакти и по негови думи нямал намерение да им се моли за каквото и да било.

  Общината осигурява врменен подслон за 20 бездомни

  Все пак има и някаква светлина в тунела - Община Димитровград има осигурено финансиране за Център за временно настаняване. Проектът ще обхваща 20 потребителя, като цели да предоставя близка до семейната грижа за лица, които са временно или трайно лишени от дом. Центърът ще предоставя Комплекс от социални услуги на бездомни лица, насочени към задоволяване на ежедневните им потребности. Проектът е готов от години, но в края на миналата година бе осигурено неговото финансиране и се очаква да бъде стратирано  изграждане му.

  Христо Христозов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Тц
   Тцтц
   20 -4
   17:59, 10 яну 2020
   Въшкариииии само пари лапате неможахте да го приберете някъде човечеца и той душа носии къде си бе кмете ти си по голям клушар от този човечец
   • Зд
    Здрасти аз съм тъп гербер
    10 -6
    19:22, 10 яну 2020
    🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕Общината Димитровград
   • Бр
    Браво
    5 -4
    21:03, 10 яну 2020
    Да така е
   • Км
    кметът
    8 -6
    14:49, 11 яну 2020
    Имам си склад,имам си чейнч-бюро,имам си сервиз даден под наем,кола нямам защото ми се полага служебна,мислиш ли че ме интересува някакъв клошар,че те навсякъде ги има.Пък аз трябва да си гледам интересите защото този мандат може да ми е последен.
  • 2
   Д
   Д
   9 -3
   23:15, 10 яну 2020
   Половин милион фалита,заради влошено здраве на година в САЩ.Т.е. разболяваш се,застраховката ти свършва парите,отиват ти спестяванията,на родата,къщата,колата оставаш на улицата и до там.Милиони бездомни.Милиони,които три дни ако не си платиш наема идва СУАТ и те изритва от жилището.Ако случайно мръднеш може и да те застрелят.
   Добре дошли в капитализма.Нали помните преди 30г. как мечтаехме за капитализъм,САЩ и демокрация.Сега,който не отиде да робува в чужбина или си кара с 200те лева пенсия или с 400лева заплата или отива във властта става кмет,депутат,министър,премиер и започва да ви краде от мизерните доходи.
   Живи и здрави!Стойте и се грейте с ракия понеже тока е скъп и не шавайте,не се бунтувайте.И вашата спирка ще дойде.
  • 3
   Сс
   Сс
   4 -1
   16:21, 11 яну 2020
   Засрамете се Вие от службите
  • 4
   Гр
   градски човек
   5 -2
   16:51, 11 яну 2020
   В т. н. "Социални грижи" повечето служителки са калинка до калинка. Е, останаха и някои ,които знаят за какво става дума и работят работа си с мисъл и със сърце. Но те са малко вече. Новите калинки маат тоалети и са съпруги на разни . Завършили са незнайни изнесени обучения тук-там или пък са с купени дипломи. Та какво очаквате от тях.
  • 5
   Ра
   Рали
   1 0
   16:14, 13 яну 2020
   На пръв поглед всички са взели някакви мерки , но ФОРМАЛНО. Колкото да може да кажат, ама ние направихме,каквото можахме.Ако един по веригата си беше свършил работата ДОКРАЙ , човекът да е жив. Ами да им дават и заплати ФОРМАЛНО.

  Хороскоп за 19.01.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Целите ви изискват да сте наясно със себе си и в хармония с околния свят. Така ще ви бъде по-лесно да работите, влагайки освен всичко друго и творчески похвати, които са измежду най-ценните ви находки. На изненадите погледнете откъм хубавата им страна и ще откриете, че животът е добър, въпреки съмненията ви.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Денят ви ще е интересен, а събитията ще ви предложат повече разнообразие. Възползвайте се от предложенията на свои близки. В случай, че изникнат служебни ангажименти, спокойно можете да ги свършите. На някои от вас предстоят запознанства и романтични увлечения, водещи ви към живота, който ви привлича.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  За да избегнете напрежението, ограничете общуванията си с невъзприемчивите около вас хора и се посветете на собствените си задачи. Това е начин да си спестите излишни главоболия и време. Настъпващите промени изискват повишаване на професионалната ви подготовка и още ред други усилия, ако държите да сте в час с тях.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Наясно сте, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Ако ще пътувате бъдете изключително внимателни при шофиране. Раздразнителността ви е повишена. Не се колебайте да поемате рискове. Добре преценявате ситуацията и ще имате точни попадения.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се справите с трудностите и без да изпадате в крайности, ще приключите навреме започнатото. Можете да влияете на събитията и да ги променяте към добро, за това не се колебайте, когато това се очаква от вас. Времето работи за вас, възползвайте се, като поставите начало на значими дела.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Диетите няма да са особено успешни, ако не ги съобразите с вътрешното си състояние. По-добре е да не измъчвате тялото си, а да лекувате душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Рефлексите ви ще ви изправят пред избор, който трябва да решите днес.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес ще ви се отдаде дълго чаканата възможност да се включите в мероприятие, което досега сте наблюдавали отстрани. От резултатите, които постигате че се убедите че си е струвало да изчакате най-благоприятния момент за активните си действия. Постигате забележителни успехи в област, в която дори не сте подозирали че имате способности.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Задачите ви днес изискват повече внимание от вас и това ще ви натовари допълнително. Вашата всеотдайност е пословична, но ще се наложи да намалите темпото. Взаимно удоволствие ще изпитате, ако отделите повече време за любимия човек. Старайте се да не мислите за нещо отминало, за което излишно се вините.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Този ден е подходящ за разрешаване на лични въпроси. Необходимо е повече доверие в човека до вас и ще видите, че понякога стават и чудеса. Физическите занимания ще ви се отразят положително и ще ви заредят с енергия. Вечерта се очертава да бъде много вълнуваща. Не прекалявайте с почерпването.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Извисете се над маловажните неща и гледайте философски на живота. С подходящи аргументи можете да приобщите потенциалните си опоненти и ще спечелите. Доверете се на логиката, а не на чувствата си и ще имате още една причина да сте доволни от себе си. Радостни новини от чужбина.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес обърнете сериозно внимание на семейните си отношения, възможни са конфликти, постарайте се да ги предотвратите. Бъдете по-толерантни и сдържани. Уважете желанията на вашите близки и не налагайте излишно мнението си.
  19 яну 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Чудесен ден за разходки на чист въздух и за изглаждане на недоразумения с близките. Ако отношенията ви с любимите хора са наред насочете творческата си активност в професионалните си ангажименти. Днес можете да постигнете повече от когато и да е било.
  19 яну 2020
  Последни новини