9 °C

Министър Вълчев посети Димитровград - повечето учебен материал доведе до по-лоши резултати

  Днес, 28 януари, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Димитровград.

  Бригадирският град е 117-та община, която министърът посещава. Целта на визитите е организиране на срещи с педагогическите специалисти, за да бъдат обсъдени актуалните теми за повишаване на разултатите, иновациите, интегрирането на децата и възпитанието. По време на обиколките си в страната министърът инициира срещи и с местната власт, на която се разчита основно за осигуряването на сградния фонд, тъй като 90% от училищата в страната са общински.

  По време на днешното си посещение министърът на образованието се запозна с иновативното обучение в ОУ „Пенчо Славейков” в Димитровград днес. Училището е единственото иновативно в общината и едно от четирите в област Хасково, което провежда обучение от първи до 7 клас по нови методики. Прилаганите практики и иновативни подходи бяха представени пред министър Вълчев от началния преподавател Петя Йорданова в присъствието на учители, директорът на училището Снежана Ангелова, началникът на РУО-Хасково Христина Боева, кметът на Димитровград Иво Димов, областният управител д-р Здравка Стефанова, народният представител Евгения Ангелова и др. Министър Вълчев бе посрещнат по българска традиция с пита и сол, поднесена от момичета в народни носии. След топлото посрещане, той разгледа базата на училището и остана впечатлен от завоюваните награди от славейковци в различни състезания и турнири.  

  На тема обучението в прогимназиален етап, министърът обясни, че усилено се работи за преход на учебините планове към комплексен подход, който да преструктурира образователната система не само към запаметяване на знания, а към трансформирането им в изграждане на умения, да провокира по-голям интерс в учениците да дебатират в час, да анализират, да проблематизират, да свързват получената информация.

  Мариане: от финландската библиотека може да си вземете бормашина, образователната ни система е №1

  Според министъра е факт, че децата след 4-ти клас се демотивират и започват да натрупват образователни трудности и тази амбициозност на програмите за предоставяне на повече знания води вместо до по-високи крайни резултати, до по-ниски такива.

  За да има промяна в образователния подход, учителите трябва да имат време, а сегашните нови програми, по които се работи, със своята амбициозност спрямо предходните, не оставят възможност на учителите да отделят време за утвърждаване на знанията, дискусии и провокиране на интерес към предмета, поредством по-активно обсъждане на материала.

  Българските ученици покоряват дълбините на образованието в Европейския съюз

  По математика учебната програма ще търпи сериозни промени, коментира министър Вълчев. Там българските ученици са на много ниско ниво, но промяната започва сега и това ще отнеме 3 години за реализирането й. Първите промени ще започнат да се случват от 2021-2022 година, но за съжаление часовете по математика са малко и там е много трудна маневреността, споделя още той.

  По предмети като География и История, промяната ще бъде в насока за по-малко заучавне на факти и повече време да се обръща за провокиране на интереса на децата за учене, интереса към света.

  Министър Вълчев заяви, че въпреки по-големия обем от учебен материал, който се преподава на най-малките от 1-ви до 4-ти клас и липсата на достатъчно време по програма за упражнения с цел усвояване на знанията, не се обсъжда задължително целодневно обучение на учениците от начален етап. Колкото повече децата прекарват в образователна среда, толкова по-полезно е това за тяхното развитие. Ние търсим начините за стимулиране на включването им във формите на целодневна организация, зави министъра. Целодневното образование е задължително за училищата, но не и за учениците, работи се за преминаване от занималня към подкрепа на личностното развитие, за повече индивидуална работа с ученици, имащи нужда от образователна подкрепа, повече взаимодействие между възпитатели и учители за преодоляване на образователните трудности и развитието на децата по способности посредством дейности по интереси.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделяйте притесненията си и търсете мнението на специалисти, така ще ви бъде по-лесно да намерите решението, което търсите, ще ви спести време и ще съберете повече опит. Отегчението ви от някого или нещо ще отстъпи място на приятна изненада. Идеите и предложенията ви ще се оценят и ще получите подкрепата, от която се нуждаете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С творчески импулс ще търсите нови пътища за развитие на уменията си. Възможно е да срещнете известно подозрение или безразличие към работата си, но продължете да работите. Сигурно е, че ще бъдете обградени с вниманието и любовта на човека, който ви разбира и споделя интересите ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Промените ще навлязат по-осезателно в живота ви, но за добро. Целите, които си поставяте подхранват духа ви и дават сили да се справите с предизвикателствата по пътя. Наясно сте, че трудности ще има, но и кой може да ви възпре. Придобивка за дома или лично за вас ще подобри настроението ви.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Имате искреното желание да доведете до край започнато начинание, но независещи от вас пречки ви спъват. Разумно бихте постъпили, ако за момента заемете изчаквателна позиция и не насилвате нещата. Във ваш интерес е да се приготвите за нова атака, а не да мислите за поражение. Имате подкрепата на любимите си хора, по-добре ще е ако се вслушвате в техните съвети.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Интересни събития, които няма да ви оставят да скучаете. Идеите ви за бъдещото развитие на фирмата, в която работите са напълно осъществими и биха затвърдили позициите и на пазара. Авторитета ви също нараства и претенциите ви за по-високо възнаграждение биха били напълно основателни.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Нуждаете се от време за да осмислите положението. Стремежът ви към ценен и желан от вас човек скоро ще бъде задоволен. Ще се справите с бариерите, които съществуват пред вас и по отношение на намеренията ви. Самотата не е добър спътник и не се изолирайте сами. По-лесно ще ви бъде, ако до себе си имате човек, на чието рамо да се опрете.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В работата си днес определено сте човекът - оркестър. Енергията ви изцяло ще бъде насочена към служебните ангажименти и вечерта основателно може да се поздравите за свършеното. Отношението на любимия човек ще направи удовлетворението ви пълно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Мнозина от вас ще посветят деня си на професионални ангажименти, които могат да улеснят работата ви за в бъдеще. Естествено не пренебрегвайте желанията на най-близките си хора и се постарайте да им доставите удоволствие. Ще останете доволни от отношението им и едва ли ще съжалявате за избора си.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Наясно сте точно какво трябва да свършите днес и едва ли нещо ще е в състояние да ви попречи. Имате достатъчно търпение и бавно и методично ще осъществявате целите си. Благодарение на което успехът няма да ви подмине, а нещо повече. Очаквайте скорошно стабилизиране на финансовото състояние, което ще ви даде основа за размисъл за подходящо капиталовложение.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес настроенията ви се променят доста лесно, затова се постарайте да си осигурите по-голяма емоционална стабилност, която много ще ви помогне в работата ви. Този ден ще ви предложи немалко изненади, на които трябва да издържите.
  19 фев 2020
  Последни новини