12 °C

Министър Вълчев посети Димитровград - повечето учебен материал доведе до по-лоши резултати

  Днес, 28 януари, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Димитровград.

  Бригадирският град е 117-та община, която министърът посещава. Целта на визитите е организиране на срещи с педагогическите специалисти, за да бъдат обсъдени актуалните теми за повишаване на разултатите, иновациите, интегрирането на децата и възпитанието. По време на обиколките си в страната министърът инициира срещи и с местната власт, на която се разчита основно за осигуряването на сградния фонд, тъй като 90% от училищата в страната са общински.

  По време на днешното си посещение министърът на образованието се запозна с иновативното обучение в ОУ „Пенчо Славейков” в Димитровград днес. Училището е единственото иновативно в общината и едно от четирите в област Хасково, което провежда обучение от първи до 7 клас по нови методики. Прилаганите практики и иновативни подходи бяха представени пред министър Вълчев от началния преподавател Петя Йорданова в присъствието на учители, директорът на училището Снежана Ангелова, началникът на РУО-Хасково Христина Боева, кметът на Димитровград Иво Димов, областният управител д-р Здравка Стефанова, народният представител Евгения Ангелова и др. Министър Вълчев бе посрещнат по българска традиция с пита и сол, поднесена от момичета в народни носии. След топлото посрещане, той разгледа базата на училището и остана впечатлен от завоюваните награди от славейковци в различни състезания и турнири.  

  На тема обучението в прогимназиален етап, министърът обясни, че усилено се работи за преход на учебините планове към комплексен подход, който да преструктурира образователната система не само към запаметяване на знания, а към трансформирането им в изграждане на умения, да провокира по-голям интерс в учениците да дебатират в час, да анализират, да проблематизират, да свързват получената информация.

  Мариане: от финландската библиотека може да си вземете бормашина, образователната ни система е №1

  Според министъра е факт, че децата след 4-ти клас се демотивират и започват да натрупват образователни трудности и тази амбициозност на програмите за предоставяне на повече знания води вместо до по-високи крайни резултати, до по-ниски такива.

  За да има промяна в образователния подход, учителите трябва да имат време, а сегашните нови програми, по които се работи, със своята амбициозност спрямо предходните, не оставят възможност на учителите да отделят време за утвърждаване на знанията, дискусии и провокиране на интерес към предмета, поредством по-активно обсъждане на материала.

  Българските ученици покоряват дълбините на образованието в Европейския съюз

  По математика учебната програма ще търпи сериозни промени, коментира министър Вълчев. Там българските ученици са на много ниско ниво, но промяната започва сега и това ще отнеме 3 години за реализирането й. Първите промени ще започнат да се случват от 2021-2022 година, но за съжаление часовете по математика са малко и там е много трудна маневреността, споделя още той.

  По предмети като География и История, промяната ще бъде в насока за по-малко заучавне на факти и повече време да се обръща за провокиране на интереса на децата за учене, интереса към света.

  Министър Вълчев заяви, че въпреки по-големия обем от учебен материал, който се преподава на най-малките от 1-ви до 4-ти клас и липсата на достатъчно време по програма за упражнения с цел усвояване на знанията, не се обсъжда задължително целодневно обучение на учениците от начален етап. Колкото повече децата прекарват в образователна среда, толкова по-полезно е това за тяхното развитие. Ние търсим начините за стимулиране на включването им във формите на целодневна организация, зави министъра. Целодневното образование е задължително за училищата, но не и за учениците, работи се за преминаване от занималня към подкрепа на личностното развитие, за повече индивидуална работа с ученици, имащи нужда от образователна подкрепа, повече взаимодействие между възпитатели и учители за преодоляване на образователните трудности и развитието на децата по способности посредством дейности по интереси.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.05.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Няма да ви липсва самочувствие и то ще се отразява на работата ви днес. Затрудненията ще ги преодолявате по-леко и ще продължавате да търсите предизвикателства, достойни за вниманието ви. Нещата ви ще са наред и ще вървите спокойни напред. Интересуваща ви личност ще отговори на вниманието ви и ще узнаете намеренията й.
  19 май 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Без колебание ще пресечете нечии опити да ви отклонят от намеренията ви днес. Вложили сте достатъчно енергия и няма да допуснете работата ви да пропадне. Мотивирани сте да приключите навреме започнатото, още повече, че очакванията ви са големи. В личен план ви очаква събитие с добър изход за вас.
  19 май 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  От днешния ден може да зависи и успеха на по-нататъшната ви работа. Нужен ви е повече реализъм и трезва преценка за нещата. Тогава едва ли ще срещнете трудности при решаването на проблемите. Можете да се доверите на човек от обкръжението си. Това ще ви свали част от напрежението, което ви се събира напоследък.
  19 май 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Съобразявайки се с развитието на събитията и своето място в тях, ще вземате решенията си в движение. Не по-малко внимание ще отделяте и на проблемите на околните. Подкрепата ви ще се цени, получавайки в замяна уважение и подобаващ реванш. Занимаващите се с право, бизнес, енергетика ще имат своите силни изяви.
  19 май 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще запазите отговорното си отношение към преките си задължения, но няма да криете и търсенията си. Внимателно ще проучвате новите възможности и ще пристъпвате към реализацията им с премерен риск. Ще привлечете към себе си нови хора, запознавайки ги с намеренията си и в съдружие с някои от тях ще реализирате плановете си.
  19 май 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се отчайвайте ако делата ви не вървят по план. Имате време да осмислите всичко и да прецените местата, където бъркате. Посъветвайте се с вашите близки хора, те могат да ви дадат ценни напътствия и неоценима подкрепа.
  19 май 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Постарайте се днес да не се нагърбите наведнъж с всичко, което трябва да свършите, защото едва ли ще успеете да постигнете плановете си. Действайте постепенно, като споделяте работата си с хората около вас. Ще се учудите на готовността, с която ще се отзоват околните. Бъдете предпазливи в личните ви взаимоотношения, възможни са спорове.
  19 май 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Проявявате настойчивост днес когато ви се налага да се справяте с даден проблем. Откривате най-доброто решение, за което и хората около вас ще ви бъдат благодарни. В личен план на някои от вас предстои взимането на нелеко решение. Вслушайте се в съветите на околните, но не допускайте те да ви влияят твърде много когато става дума за вашия личен живот.
  19 май 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С много от действията си ще благоприятствате финансовото си, психическо и духовно равновесие. Прагматичните Стрелци ще помислят и за подходящи инвестиции, но се пазете от авантюри. Служебно пътуване ще ви обогати с нови впечатления и ще повиши възможностите пред вас за професионално развитие.
  19 май 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Успявате без проблеми да се справите с голяма част от задачите, които сте планирали. Малко неща ще са в състояние да ви попречат да направите онова, което сте решили. Такива днес едва ли ще срещнете. В личен план се надявате на повече, отколкото реално в момента можете да получите.
  19 май 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Време е да се действа, ако се оставите в плен на колебанията, ще се изгубите. Ще ви се даде избор, от вас зависи да го направите най-добрия. Ще спечелите нечие доверие и ще убедите някого в предимствата на доводите си. На дамите им предстои да изживеят романтичен уикенд.
  19 май 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Финансовите притеснения, които присъстваха в живота ви са на път да отшумят. Материални придобивки, погасяване на задължения и други. Изразен късмет и любовни сполуки. Постиженията в професионалната сфера също ще ви носят удовлетворение. Предстоящо пътуване ще ви постави в трескава подготовка.
  19 май 2021
  Последни новини