12 °C

Министър Вълчев посети Димитровград - повечето учебен материал доведе до по-лоши резултати

  Днес, 28 януари, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Димитровград.

  Бригадирският град е 117-та община, която министърът посещава. Целта на визитите е организиране на срещи с педагогическите специалисти, за да бъдат обсъдени актуалните теми за повишаване на разултатите, иновациите, интегрирането на децата и възпитанието. По време на обиколките си в страната министърът инициира срещи и с местната власт, на която се разчита основно за осигуряването на сградния фонд, тъй като 90% от училищата в страната са общински.

  По време на днешното си посещение министърът на образованието се запозна с иновативното обучение в ОУ „Пенчо Славейков” в Димитровград днес. Училището е единственото иновативно в общината и едно от четирите в област Хасково, което провежда обучение от първи до 7 клас по нови методики. Прилаганите практики и иновативни подходи бяха представени пред министър Вълчев от началния преподавател Петя Йорданова в присъствието на учители, директорът на училището Снежана Ангелова, началникът на РУО-Хасково Христина Боева, кметът на Димитровград Иво Димов, областният управител д-р Здравка Стефанова, народният представител Евгения Ангелова и др. Министър Вълчев бе посрещнат по българска традиция с пита и сол, поднесена от момичета в народни носии. След топлото посрещане, той разгледа базата на училището и остана впечатлен от завоюваните награди от славейковци в различни състезания и турнири.  

  На тема обучението в прогимназиален етап, министърът обясни, че усилено се работи за преход на учебините планове към комплексен подход, който да преструктурира образователната система не само към запаметяване на знания, а към трансформирането им в изграждане на умения, да провокира по-голям интерс в учениците да дебатират в час, да анализират, да проблематизират, да свързват получената информация.

  Мариане: от финландската библиотека може да си вземете бормашина, образователната ни система е №1

  Според министъра е факт, че децата след 4-ти клас се демотивират и започват да натрупват образователни трудности и тази амбициозност на програмите за предоставяне на повече знания води вместо до по-високи крайни резултати, до по-ниски такива.

  За да има промяна в образователния подход, учителите трябва да имат време, а сегашните нови програми, по които се работи, със своята амбициозност спрямо предходните, не оставят възможност на учителите да отделят време за утвърждаване на знанията, дискусии и провокиране на интерес към предмета, поредством по-активно обсъждане на материала.

  Българските ученици покоряват дълбините на образованието в Европейския съюз

  По математика учебната програма ще търпи сериозни промени, коментира министър Вълчев. Там българските ученици са на много ниско ниво, но промяната започва сега и това ще отнеме 3 години за реализирането й. Първите промени ще започнат да се случват от 2021-2022 година, но за съжаление часовете по математика са малко и там е много трудна маневреността, споделя още той.

  По предмети като География и История, промяната ще бъде в насока за по-малко заучавне на факти и повече време да се обръща за провокиране на интереса на децата за учене, интереса към света.

  Министър Вълчев заяви, че въпреки по-големия обем от учебен материал, който се преподава на най-малките от 1-ви до 4-ти клас и липсата на достатъчно време по програма за упражнения с цел усвояване на знанията, не се обсъжда задължително целодневно обучение на учениците от начален етап. Колкото повече децата прекарват в образователна среда, толкова по-полезно е това за тяхното развитие. Ние търсим начините за стимулиране на включването им във формите на целодневна организация, зави министъра. Целодневното образование е задължително за училищата, но не и за учениците, работи се за преминаване от занималня към подкрепа на личностното развитие, за повече индивидуална работа с ученици, имащи нужда от образователна подкрепа, повече взаимодействие между възпитатели и учители за преодоляване на образователните трудности и развитието на децата по способности посредством дейности по интереси.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 02.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  02 мар 2021
  Последни новини