34 °C

Министър Вълчев посети Димитровград - повечето учебен материал доведе до по-лоши резултати

  Днес, 28 януари, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети Димитровград.

  Бригадирският град е 117-та община, която министърът посещава. Целта на визитите е организиране на срещи с педагогическите специалисти, за да бъдат обсъдени актуалните теми за повишаване на разултатите, иновациите, интегрирането на децата и възпитанието. По време на обиколките си в страната министърът инициира срещи и с местната власт, на която се разчита основно за осигуряването на сградния фонд, тъй като 90% от училищата в страната са общински.

  По време на днешното си посещение министърът на образованието се запозна с иновативното обучение в ОУ „Пенчо Славейков” в Димитровград днес. Училището е единственото иновативно в общината и едно от четирите в област Хасково, което провежда обучение от първи до 7 клас по нови методики. Прилаганите практики и иновативни подходи бяха представени пред министър Вълчев от началния преподавател Петя Йорданова в присъствието на учители, директорът на училището Снежана Ангелова, началникът на РУО-Хасково Христина Боева, кметът на Димитровград Иво Димов, областният управител д-р Здравка Стефанова, народният представител Евгения Ангелова и др. Министър Вълчев бе посрещнат по българска традиция с пита и сол, поднесена от момичета в народни носии. След топлото посрещане, той разгледа базата на училището и остана впечатлен от завоюваните награди от славейковци в различни състезания и турнири.  

  На тема обучението в прогимназиален етап, министърът обясни, че усилено се работи за преход на учебините планове към комплексен подход, който да преструктурира образователната система не само към запаметяване на знания, а към трансформирането им в изграждане на умения, да провокира по-голям интерс в учениците да дебатират в час, да анализират, да проблематизират, да свързват получената информация.

  Мариане: от финландската библиотека може да си вземете бормашина, образователната ни система е №1

  Според министъра е факт, че децата след 4-ти клас се демотивират и започват да натрупват образователни трудности и тази амбициозност на програмите за предоставяне на повече знания води вместо до по-високи крайни резултати, до по-ниски такива.

  За да има промяна в образователния подход, учителите трябва да имат време, а сегашните нови програми, по които се работи, със своята амбициозност спрямо предходните, не оставят възможност на учителите да отделят време за утвърждаване на знанията, дискусии и провокиране на интерес към предмета, поредством по-активно обсъждане на материала.

  Българските ученици покоряват дълбините на образованието в Европейския съюз

  По математика учебната програма ще търпи сериозни промени, коментира министър Вълчев. Там българските ученици са на много ниско ниво, но промяната започва сега и това ще отнеме 3 години за реализирането й. Първите промени ще започнат да се случват от 2021-2022 година, но за съжаление часовете по математика са малко и там е много трудна маневреността, споделя още той.

  По предмети като География и История, промяната ще бъде в насока за по-малко заучавне на факти и повече време да се обръща за провокиране на интереса на децата за учене, интереса към света.

  Министър Вълчев заяви, че въпреки по-големия обем от учебен материал, който се преподава на най-малките от 1-ви до 4-ти клас и липсата на достатъчно време по програма за упражнения с цел усвояване на знанията, не се обсъжда задължително целодневно обучение на учениците от начален етап. Колкото повече децата прекарват в образователна среда, толкова по-полезно е това за тяхното развитие. Ние търсим начините за стимулиране на включването им във формите на целодневна организация, зави министъра. Целодневното образование е задължително за училищата, но не и за учениците, работи се за преминаване от занималня към подкрепа на личностното развитие, за повече индивидуална работа с ученици, имащи нужда от образователна подкрепа, повече взаимодействие между възпитатели и учители за преодоляване на образователните трудности и развитието на децата по способности посредством дейности по интереси.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате необходимата ви информация. Можете по-точно да планирате действията си. Изпълнени сте с ентусиазъм, но по-важното е че знаете какво точно искате. Денят може да бъде много успешен. Тези от вас, които си търсят работа е много вероятно днес да попаднат на привлекателно предложение. В началното възнаграждение може и да не е впечатляващо, но сами разбирате, че перспективите са много добри.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Бъдете търпеливи и последователни в заниманията си. Това ще ви помогне да се справите по-леко със задачите си. Възможни са пречки, които не сте предвидили, но всичко ще приключи добре. Ще има какво още да желаете. Домашната атмосфера ще ви дава спокойствието, от което се нуждаете.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще успеете в усилията си, и това ще ви импулсира за нови завоевания. Ще получите търсена информация, която ще ви улесни, особено на работното място. Не хабете нервите си излишно, мислете за хубавата вечер, която ви предстои. Тепърва ще имате нови запознанства и неустоими предложения.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще имате напрегнат ден, за това се постарайте да свършите всичко навреме и както се очаква от вас. Имате шанса да срещнете интересни хора днес, които могат да ви бъдат полезни, ако разбира се проумеете това. Така ще поставите ново начало и ще се впуснете в реализацията на проект, който ще донесе работа и доходи не само за вас, а и за хората, с които ще го реализирате.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се посветите на изоставените си проекти и нетърпящите отлагане задачи. Работата по тях ще ви донесе нужното спокойствие, защото сте от хората, които не оставят делата си на случайността. Добре ще ви се отрази спорта и престоя до вода. Направете своя избор и ще изпитате удоволствие от умората.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Веднъж набелязали целта си нищо не може да ви отклони от нея. Това е важна предпоставка за вашия успех, който от дълго време очаквате. Моментът е подходящ за радикални промени, не се страхувайте да направите първата крачка.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Вашата обаятелност, активност и предприемчивост губят от стойността си в мига, в който решите, че трябва да поемете командването на парада. Това може да дистанцира тези до вас, които ви приемат за трудни, властни и твърде взискателни. За това пък умеете да се радвате на дребните радости в живота, които днес определено няма да ви липсват. Шансовете ви да се доближите до властта във всичките и измерения са реални.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще получите особен импулс и с настроение ще посрещнете новите предизвикателства. Денят е подходящ за започване на нова работа, нова любов, нов проект. С радост и надежда ще осъществявате целите си. Получаване на помощ от силните на деня. Отварят ви се много неподозирани до момента врати и възможности.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Устремени сте към успеха, но забравяте, че големите и бързи печалби крият и големи рискове. Може би това ще ви предпази сега, когато се колебаете как да действате. Имате нужда от почивка, но напрегнете се още малко. Усилията ви ще бъдат възнаградени и скоро ще се похвалите с нови придобивки.
  06 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Повечето представители на знака ще прекарат този ден в движение. Имате дела за вършене и естаствено не оставяте нищо за последния момент. Не се отказвайте от предложение на свой колега, което наистина ще е изгодно за вас. Помислете повече за сърдечната си връзка, не пренебрегвайте човека до вас.
  06 юли 2020
  Последни новини