9 °C

Подкрепа за българските медици, борещи се с епидемията, от всеки дом в България от 21:00 часа

Българите се организират в социалната мрежа за подкрепа към родните медици и всички от здравната система, които са на първа линия в борбата с коронавируса и вече се грижат за пациентите със заразата във Варна, Плевен, Габрово и София.

Този израз на съпричастност и подкрепа, на благодарност към хората, които рискуват живота си, за да спасят друг, вече стана традиция в Италия и Испания. Хората излизат в определен час на балконите си и ръкопляскат за лекарите, медицинските сестри, лаборантите.

Организацията в България за тази инициатива върви във Фейсбук по идея на Българската агенция за развитие. Първият израз на благодарност по този начин бе обявен за 15 март от 21 часа. Към призива: "Да изразим подкрепата си за българските медици в 21 ч. с ръкопляскания. Всеки от балкона си”, в социалните мрежи се прокарват и идеи в подкрепа на медиците, които са първия фронт срещу вируса, от балконите да се пее и химна на Република България.

Нека всеки димитровграчанин, който желае да подкрепи медиците, които се грижат за живота и здравето ни и поставят дълга си на преден план, да излязат вечерта от 21:00 по светнатите балкони на домовете си и да ръкопляскат на тези, коите се борят ежедневно за нашия живот и здраве.

Тъжната статистика в Европа: На 15 март в Италия има новорегистрирани 3 590 души покосени от коронавируса, с което болните на Ботуша са 24 747, починали от вируса са общо 1 809 души, от които жертвите само днес са 368 човека. В Испания болните са 7 843, а новите за деня са 1 452, починалите в Испания за денонощието са 96 човека. В Германия новите заразени за денонощие са 1 214 души, Франция - 924, Швейцария - 842, Австрия - 205. В България болните са 51 души, като 10 са новите случаи от 15 март, 2-ма починали. За всички тези и още много други хора се грижат лекари и медицински работници, които са в пряка опасност от зараза. Българското правителсво отпуска по 1 000 лева допълнително за всички медици на фронтовата линия, да ги подкрепим морално и ние.

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Ми
  Михайлов
  3 0
  12:26, 16 мар 2020
  За тези рушветчии ли да ръкопляскаме ?
  • Мъ
   Мърфи
   1 0
   20:34, 16 мар 2020
   Точно тези "рушветчии" ще те обикалят като се зарази, щото си много прост за да останеш здрав
 • 2
  Дд
  дд
  4 -1
  13:42, 16 мар 2020
  Айде стига глупости! Къде ще им пляскате,пред частният кабинет или пред фалиралата болница?Защо докторите предпочитат да са ООДта, а сестрите получават жълти стотинки?
  Защо тия велики доктори търпят,такава здравна система?Стари рушащи се болници,липса на апаратура,липса на специалисти,липса на съвремменно лечение,липса на консумативи,липса на мед. персонал.Дечица събират капачки,за да спасяват други дечица.Изоставени деца с хронични заболявания,изоставени раковоболни,липса на достъп до малки,а вече и големи населени места.За най/високата смъртност в света ли да благодарим?За една от най/ниските продължителности на живот в света ли да благодарим?Спекула с лекарства,пускане на монополи......
  Вашето пляскане няма да подобри нищо,няма да върне заминалите сестри и лекари.Напротив!Сега е времето да се замислите,какво трябва да направите,за да подобрите положението.Защото сега никой не може самостоятелно да се ОПРАВИ!Виждате,че когато системата е пропаднала никой не може да се измъкне,никой не може да я прецака.
  Прецаканите сега сте вие!Дано се сетите, накрая,какво трябва да се прави!Какаво е да си гражданин!
 • 3
  До
  До дд
  1 -1
  14:45, 16 мар 2020
  Не мислиш ли, че трябва обществото да подкрепи докторите, сестрите и санитарите които се грижат за нашия живот здраве?
  За положението в системата не са отговорни лекарите (не че между тях няма плява), но системата се разграба под ръководството на администрацията министерство, директори, счетоводители , каса и другите по редицата. Лекарите и сестрите се грижат за нас да продължим живота си, не ги унизявайте до крадци и немърливци!
  • Дд
   ДД
   0 0
   20:30, 16 мар 2020
   Не така! Едно е да има гнили ябълки,друго е да си затваряш очите 30г.!Ние нямаме здравна система.Всяко лечение е мъка,да не говорим,че мен лично лекари се опитаха да ме измамят.
   Ако бяхте благодарни щяхте да подкрепите сестрите не за мизерните 900,а поне за 2000лв. заплата.Оставихте НСО да бута сестри от прозорец на Нардодното Събрание.Оставихте т.нар. доктор Дариткова да ги нарича нестабилни.Мъчлахте когато БЛС подкрепи ББ против сестрите.Мълчахте,когато в Народното Събрание нарекоха сестрите ТЕРОРИСТКИ.
   Още преди доста години се чудех,защо сестрите имат такова натоварване,малки заплати,а никой нищо не казва.Мълчете още.Тъпите ви аплодисменти няма да им помогнат.Ако не сте наясно те не са спрели да се изнасят от Бг.
   Аз съм благодарен на трима доктори в БГ.Единият е вече покойник,който ме е лекувал,като дете.Една лекарка,която беше наказана,че е предприела спешни мерки,за да ме излекува от тежка плевмония.(Отдавна не е в Бг).Личният ми лекар в София,който разбрах,че се опитва да се бори и той със гнилата ни система.
   Спрете лицемерието.Направете нещо реално!

Хороскоп за 06.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
06 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
06 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
06 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
06 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
06 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
06 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
06 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
06 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
06 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
06 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
06 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
06 апр 2020
Последни новини