14 °C

Добрият пример в димитровградска фабрика по време на извънредно положение - произвеждат си маски

  Посетихме една от димитровградските фабрики за производство на дамски чанти за износ, главно за Италия и Швейцария.

  Във фабриката Пролет ни показаха санитарно-хигиенните мерки, които се вземат с цел предпазване на персонала от коронавируса. Ръководството на предприятието е гарантирало на работещите, че ако сте стигне до момент, в който те бъдат пуснати в неплатен отпуск, поради изчерпване на платения такъв, няма да останат без заплати. Всеки служител в неплатен отпуск ще получи една минимална работна заплата, дори ако държавата подпомогне бизнеса с обещаните 60% от заплатата като държавна помощ за работниците, те ще получат и минимална работна заплата от предприятието допълнително.

  "Язаки" с предписания от институциите за предпазване от коронавирус

  В предприятието от началото на месеца са започнали да произвеждат и маски за вътрешно потребление - в момента екип от 4 шивачки се занимават с производството на предпазни маски, които да бъдат предоставени хората, които са в отпуск. Предприятието работи с около половината от перснала си, за да могат да бъдат спазени всички противоепедемични мерки.

  135 са днес работниците, които са на работа от общо 288 души персонал, по думите на ръководителя човешки ресурси, Слави Славов. Във фабриката има кризисен щаб от ръководния състав, който съблюдава да се спазват всички предписания.

  От кризисния щаб на предприятието контролират работниците по време на работния процес и почивките, които им се дават. Редът на почивките е съобразен с това да не се струпват много хора на едно място и за това отделните цехове от по трисет и няколко души се пускат в различни интервали, за да не се застъпват. Контролира се главно спазването на отстояние между хората и използването на лични предпазни средства, както и дезинфекцията.

  Работници на "Язаки" на протест, искат отпуски заради коронавируса

  През 2 часа се чистят и дезинфекцират всички общи части, като подове, дръжки и всички площи, до които хората имат досег. Всеки работник има осигурени маски и ръкавици, както и достатъчно отстояние на хората по време на работния процес. Във всеки цех има предоставени дезинфектанти, които персоналът е задължен да използва за лична хигиена и на входа на фабриката охраната следи всеки влизащ да се дезинфекцира.

  От предприятието съобщават още, че въпреки положението в Италия, от където са основните им поръчки, те имат договори и поръчки за изпълнение, но след създалата се кризисна ситуация са пуснали в отпуск около половината персонал. Складовете на фабриката са препълнени с готова продукция, която не могат да извозят до поръчителите, поради затегнатите мерки в Европа и главно в Италия, от където фабриката не може да получи и сумите за изработена продукция, поради неработещия банков сектор на Ботуша.

  Отпуските са по създаден график, а количеството от работници всеки ден се мени. Ръководство съобщава и че имат 3-ма души под карантина поради това, че техни близки са се прибрали от чужбина.

  Служители на "Язаки": Половината не са на работа днес, дадоха маски на някои

  Интервюирахме и работници в цеховете на фабриката, които категорично казаха, че не са притеснени за поминъка си, дори при затягане на мерките в страната и да бъдат пуснати в неплатен отпуск, защото от ръководството са им гарантирали, че няма да ги оставят без заплати. Работниците нямат и притеснения за здравето си, защото предприятието е взело всички възможни мерки за да предпази персонала. Непрестанно се извършва и дезинфекция на работните пространства, където персоналът извършва своите служебни задължения. Столовата на фабриката е затворена, за да не се струпват много хора, като им е предоставена възможност да се хранят на работните си места и в откритите пространства, като спазват дистанция на повече от метър един от друг.

  Очаквайте и репортаж по Етв, тази вечер в новините от 19:30ч.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ff
   ff
   6 0
   20:11, 19 мар 2020
   А защо не шият маски?
  • 2
   Не
   Нека
   4 0
   10:40, 20 мар 2020
   нека работниците от язаки да съберат някой и друг лев за да може собственика да закупи маски и предпазни средства, защото е много беден. А вие сте тръгнали да стачкувате. Браво на собственика на фабриката който е съумял да организира всичко това за своите работници, което показва,че сме с едни гърди по-съвестни и по-човечни. Ако този япанец е в страната си, ще му стопят лагерите от срана на държавата и никой няма да отиде на работа при него! Просто фалира при такова бездействие.
  • 3
   Иц
   Ицето
   3 -1
   16:44, 20 мар 2020
   Тези пак си платиха да ги изкарат ангели.Доста хора в този град и околностите са наясно с тяхната "човеколюбива" политика. Как се работи по 10 часа , как се работи и в събота и т. н.. Как на нови работници се дават едни обещания и ако по някаква причина не ги одобрят , не им изплащат и смешно малкото възнаграждение.Платени репортажи.......
   • Ли
    Лина
    0 -1
    16:45, 22 мар 2020
    Аз пък ше ти кажа, че работя там и това което казваш са пълни глупости! Не се работи по 10 часа, но когато има много поръчки се работи в събота, за което хората си получават допълнителни извънредни!
    Който работи съвестно си получава добри доходи за града, но тези които ги мързи или са вързани в ръцете не могат да си заработят бонуси. Когато цеха ти работи добре всички получават добри пари, когато в бригадата има мързеливи и неспособни те дърпат всички назад.
  • 4
   Д-
   Д-град
   1 -1
   22:41, 20 мар 2020
   Пак си плащат горките репортажи. Предпиятие застинало с политика и управление в 60. В такъв момент да се правите реклама, срамота. Всички в града ви знаят.
  • 5
   Ив
   ива
   1 0
   00:46, 24 мар 2020
   До Лина
   Предполагам ,че се е включила в дискусията , някоя от бригадирките с добрите доходи и започнала да защитава. Но те са много малко на брой.Или пък някои от управата се бори за имидж. Знаете се тук в града ....затова ги събирате от селата наоколо.

  Хороскоп за 04.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
  04 мар 2021
  Последни новини