Добрият пример в димитровградска фабрика по време на извънредно положение - произвеждат си маски

    Посетихме една от димитровградските фабрики за производство на дамски чанти за износ, главно за Италия и Швейцария.

    Във фабриката Пролет ни показаха санитарно-хигиенните мерки, които се вземат с цел предпазване на персонала от коронавируса. Ръководството на предприятието е гарантирало на работещите, че ако сте стигне до момент, в който те бъдат пуснати в неплатен отпуск, поради изчерпване на платения такъв, няма да останат без заплати. Всеки служител в неплатен отпуск ще получи една минимална работна заплата, дори ако държавата подпомогне бизнеса с обещаните 60% от заплатата като държавна помощ за работниците, те ще получат и минимална работна заплата от предприятието допълнително.

    "Язаки" с предписания от институциите за предпазване от коронавирус

    В предприятието от началото на месеца са започнали да произвеждат и маски за вътрешно потребление - в момента екип от 4 шивачки се занимават с производството на предпазни маски, които да бъдат предоставени хората, които са в отпуск. Предприятието работи с около половината от перснала си, за да могат да бъдат спазени всички противоепедемични мерки.

    135 са днес работниците, които са на работа от общо 288 души персонал, по думите на ръководителя човешки ресурси, Слави Славов. Във фабриката има кризисен щаб от ръководния състав, който съблюдава да се спазват всички предписания.

    От кризисния щаб на предприятието контролират работниците по време на работния процес и почивките, които им се дават. Редът на почивките е съобразен с това да не се струпват много хора на едно място и за това отделните цехове от по трисет и няколко души се пускат в различни интервали, за да не се застъпват. Контролира се главно спазването на отстояние между хората и използването на лични предпазни средства, както и дезинфекцията.

    Работници на "Язаки" на протест, искат отпуски заради коронавируса

    През 2 часа се чистят и дезинфекцират всички общи части, като подове, дръжки и всички площи, до които хората имат досег. Всеки работник има осигурени маски и ръкавици, както и достатъчно отстояние на хората по време на работния процес. Във всеки цех има предоставени дезинфектанти, които персоналът е задължен да използва за лична хигиена и на входа на фабриката охраната следи всеки влизащ да се дезинфекцира.

    От предприятието съобщават още, че въпреки положението в Италия, от където са основните им поръчки, те имат договори и поръчки за изпълнение, но след създалата се кризисна ситуация са пуснали в отпуск около половината персонал. Складовете на фабриката са препълнени с готова продукция, която не могат да извозят до поръчителите, поради затегнатите мерки в Европа и главно в Италия, от където фабриката не може да получи и сумите за изработена продукция, поради неработещия банков сектор на Ботуша.

    Отпуските са по създаден график, а количеството от работници всеки ден се мени. Ръководство съобщава и че имат 3-ма души под карантина поради това, че техни близки са се прибрали от чужбина.

    Служители на "Язаки": Половината не са на работа днес, дадоха маски на някои

    Интервюирахме и работници в цеховете на фабриката, които категорично казаха, че не са притеснени за поминъка си, дори при затягане на мерките в страната и да бъдат пуснати в неплатен отпуск, защото от ръководството са им гарантирали, че няма да ги оставят без заплати. Работниците нямат и притеснения за здравето си, защото предприятието е взело всички възможни мерки за да предпази персонала. Непрестанно се извършва и дезинфекция на работните пространства, където персоналът извършва своите служебни задължения. Столовата на фабриката е затворена, за да не се струпват много хора, като им е предоставена възможност да се хранят на работните си места и в откритите пространства, като спазват дистанция на повече от метър един от друг.

    Очаквайте и репортаж по Етв, тази вечер в новините от 19:30ч.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (6)

    • 1
      Ff
      ff
      6 -1
      20:11, 19 мар 2020
      А защо не шият маски?
    • 2
      Не
      Нека
      4 0
      10:40, 20 мар 2020
      нека работниците от язаки да съберат някой и друг лев за да може собственика да закупи маски и предпазни средства, защото е много беден. А вие сте тръгнали да стачкувате. Браво на собственика на фабриката който е съумял да организира всичко това за своите работници, което показва,че сме с едни гърди по-съвестни и по-човечни. Ако този япанец е в страната си, ще му стопят лагерите от срана на държавата и никой няма да отиде на работа при него! Просто фалира при такова бездействие.
    • 3
      Иц
      Ицето
      3 -1
      16:44, 20 мар 2020
      Тези пак си платиха да ги изкарат ангели.Доста хора в този град и околностите са наясно с тяхната "човеколюбива" политика. Как се работи по 10 часа , как се работи и в събота и т. н.. Как на нови работници се дават едни обещания и ако по някаква причина не ги одобрят , не им изплащат и смешно малкото възнаграждение.Платени репортажи.......
      • Ли
        Лина
        0 -1
        16:45, 22 мар 2020
        Аз пък ше ти кажа, че работя там и това което казваш са пълни глупости! Не се работи по 10 часа, но когато има много поръчки се работи в събота, за което хората си получават допълнителни извънредни!
        Който работи съвестно си получава добри доходи за града, но тези които ги мързи или са вързани в ръцете не могат да си заработят бонуси. Когато цеха ти работи добре всички получават добри пари, когато в бригадата има мързеливи и неспособни те дърпат всички назад.
    • 4
      Д-
      Д-град
      1 -1
      22:41, 20 мар 2020
      Пак си плащат горките репортажи. Предпиятие застинало с политика и управление в 60. В такъв момент да се правите реклама, срамота. Всички в града ви знаят.
    • 5
      Ив
      ива
      1 0
      00:46, 24 мар 2020
      До Лина
      Предполагам ,че се е включила в дискусията , някоя от бригадирките с добрите доходи и започнала да защитава. Но те са много малко на брой.Или пък някои от управата се бори за имидж. Знаете се тук в града ....затова ги събирате от селата наоколо.

    Още новини

    Последни новини