9 °C

Добрият пример в димитровградска фабрика по време на извънредно положение - произвеждат си маски

  Посетихме една от димитровградските фабрики за производство на дамски чанти за износ, главно за Италия и Швейцария.

  Във фабриката Пролет ни показаха санитарно-хигиенните мерки, които се вземат с цел предпазване на персонала от коронавируса. Ръководството на предприятието е гарантирало на работещите, че ако сте стигне до момент, в който те бъдат пуснати в неплатен отпуск, поради изчерпване на платения такъв, няма да останат без заплати. Всеки служител в неплатен отпуск ще получи една минимална работна заплата, дори ако държавата подпомогне бизнеса с обещаните 60% от заплатата като държавна помощ за работниците, те ще получат и минимална работна заплата от предприятието допълнително.

  "Язаки" с предписания от институциите за предпазване от коронавирус

  В предприятието от началото на месеца са започнали да произвеждат и маски за вътрешно потребление - в момента екип от 4 шивачки се занимават с производството на предпазни маски, които да бъдат предоставени хората, които са в отпуск. Предприятието работи с около половината от перснала си, за да могат да бъдат спазени всички противоепедемични мерки.

  135 са днес работниците, които са на работа от общо 288 души персонал, по думите на ръководителя човешки ресурси, Слави Славов. Във фабриката има кризисен щаб от ръководния състав, който съблюдава да се спазват всички предписания.

  От кризисния щаб на предприятието контролират работниците по време на работния процес и почивките, които им се дават. Редът на почивките е съобразен с това да не се струпват много хора на едно място и за това отделните цехове от по трисет и няколко души се пускат в различни интервали, за да не се застъпват. Контролира се главно спазването на отстояние между хората и използването на лични предпазни средства, както и дезинфекцията.

  Работници на "Язаки" на протест, искат отпуски заради коронавируса

  През 2 часа се чистят и дезинфекцират всички общи части, като подове, дръжки и всички площи, до които хората имат досег. Всеки работник има осигурени маски и ръкавици, както и достатъчно отстояние на хората по време на работния процес. Във всеки цех има предоставени дезинфектанти, които персоналът е задължен да използва за лична хигиена и на входа на фабриката охраната следи всеки влизащ да се дезинфекцира.

  От предприятието съобщават още, че въпреки положението в Италия, от където са основните им поръчки, те имат договори и поръчки за изпълнение, но след създалата се кризисна ситуация са пуснали в отпуск около половината персонал. Складовете на фабриката са препълнени с готова продукция, която не могат да извозят до поръчителите, поради затегнатите мерки в Европа и главно в Италия, от където фабриката не може да получи и сумите за изработена продукция, поради неработещия банков сектор на Ботуша.

  Отпуските са по създаден график, а количеството от работници всеки ден се мени. Ръководство съобщава и че имат 3-ма души под карантина поради това, че техни близки са се прибрали от чужбина.

  Служители на "Язаки": Половината не са на работа днес, дадоха маски на някои

  Интервюирахме и работници в цеховете на фабриката, които категорично казаха, че не са притеснени за поминъка си, дори при затягане на мерките в страната и да бъдат пуснати в неплатен отпуск, защото от ръководството са им гарантирали, че няма да ги оставят без заплати. Работниците нямат и притеснения за здравето си, защото предприятието е взело всички възможни мерки за да предпази персонала. Непрестанно се извършва и дезинфекция на работните пространства, където персоналът извършва своите служебни задължения. Столовата на фабриката е затворена, за да не се струпват много хора, като им е предоставена възможност да се хранят на работните си места и в откритите пространства, като спазват дистанция на повече от метър един от друг.

  Очаквайте и репортаж по Етв, тази вечер в новините от 19:30ч.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (6)

  • 1
   Ff
   ff
   6 0
   20:11, 19 мар 2020
   А защо не шият маски?
  • 2
   Не
   Нека
   4 0
   10:40, 20 мар 2020
   нека работниците от язаки да съберат някой и друг лев за да може собственика да закупи маски и предпазни средства, защото е много беден. А вие сте тръгнали да стачкувате. Браво на собственика на фабриката който е съумял да организира всичко това за своите работници, което показва,че сме с едни гърди по-съвестни и по-човечни. Ако този япанец е в страната си, ще му стопят лагерите от срана на държавата и никой няма да отиде на работа при него! Просто фалира при такова бездействие.
  • 3
   Иц
   Ицето
   3 -1
   16:44, 20 мар 2020
   Тези пак си платиха да ги изкарат ангели.Доста хора в този град и околностите са наясно с тяхната "човеколюбива" политика. Как се работи по 10 часа , как се работи и в събота и т. н.. Как на нови работници се дават едни обещания и ако по някаква причина не ги одобрят , не им изплащат и смешно малкото възнаграждение.Платени репортажи.......
   • Ли
    Лина
    0 -1
    16:45, 22 мар 2020
    Аз пък ше ти кажа, че работя там и това което казваш са пълни глупости! Не се работи по 10 часа, но когато има много поръчки се работи в събота, за което хората си получават допълнителни извънредни!
    Който работи съвестно си получава добри доходи за града, но тези които ги мързи или са вързани в ръцете не могат да си заработят бонуси. Когато цеха ти работи добре всички получават добри пари, когато в бригадата има мързеливи и неспособни те дърпат всички назад.
  • 4
   Д-
   Д-град
   1 -1
   22:41, 20 мар 2020
   Пак си плащат горките репортажи. Предпиятие застинало с политика и управление в 60. В такъв момент да се правите реклама, срамота. Всички в града ви знаят.
  • 5
   Ив
   ива
   1 0
   00:46, 24 мар 2020
   До Лина
   Предполагам ,че се е включила в дискусията , някоя от бригадирките с добрите доходи и започнала да защитава. Но те са много малко на брой.Или пък някои от управата се бори за имидж. Знаете се тук в града ....затова ги събирате от селата наоколо.

  Хороскоп за 06.04.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Умеете правилно да преценявате хората и това ви помага да намирате верния път към тях. Доверието, с което се отнасяте към малко познат човек няма да ви разочарова. Проявете разбиране към проблемите на близък човек и му помогнете да се справи с тях. Щастието ще ви се усмихне и ще изживеете един вълшебен миг.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Смирено и с компромиси от своя страна ще се стремите да изгладете отношенията с близките си. Ще имате удовлетворяващи ви и споделени мигове в компанията на семейството си и това ще направи деня ви пълноценен. Доволни ще бъдете от себе си, заради разума и волята, които сте проявили.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирани сте с помощ за другите и ще им посветите голяма част от времето си. Добре е да помислите и за себе си. Има неща, които трябва да свършите и то скоро. Бъдете предпазливи в общуването си с хора, които са чувствителни към темите, които ви вълнуват. Предстоят ви новости и благоприятно развитие на професионален проблем.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се спирате пред нищо, за да са постигнете нещо ново, което отдавна е вашата единствена цел. Това е добре, но ако наистина си струват всичките усилия, които полагате. Имате и редица по-малки цели, които също чакат своята реализация, затова не ги пренебрегвайте. В интимен план ви очаква нещо, което ще промени ежедневието ви в положителна насока.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Организирайте добре още от сутринта работата си, за да съумеете да се справите с всичко. Имате всички шансове да осъществите плановете си, трябва да изчакате само сгоден случай да започнете да действате. С вашия нюх няма да е трудно.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Преодоляване на препятствия от различен характер ще ви държат будни и в активна позиция днес. Не унивайте, с постоянство и малко късмет ще постигнете целите си. Ще получите съдействие от човек, който е доказал доброто си отношение към вас. Не бъдете прекалено мнителни.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Изберете най-важното и върху него съсредоточете енергията, за да постигнете максимума в работата си днес. Почти са изключени ситуации, с които не бихте могли да се справите. Очакват ви приятни срещи с близки хора и запознанства с нови приятели. За много от вас - финансови придобивки.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви носи промени и те ще решат в известна степен развитието на проблем, който ви интересува. Ще се изпълнят очакванията ви и това ще ви гарантира бъдещ просперитет. Помогнете на приятел, заплашен е от опасността да попадне под чуждо влияние, което силно ще му навреди. В личните си взаимоотношения търсете разбирателство с близките си, не се конфронтирайте с тях.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Споделените проблеми по-бързо се решават, особено, когато имате до себе си хора, които ви обичат. Ще се почувствате защитени и това ще върне блясъка в очите ви. Получената подкрепа ще ви помогне да станете по-уверени и да не се тревожите излишно за бъдещето си.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не проявявайте самоинициатива, вслушвайте се в желанията и мнението на хората около себе си. Това ще ви сближи и повиши настроението. Щастливи моменти ще имате с любимия ви човек, но само, ако му позволите да бъде искрен с вас, което значи да го предразположите към интимност и откровеност.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Този ден ще бъде свързан с хубави емоции и положително развитие на връзки. В деловата сфера са възможни разногласия с партньори, касаещи минали събития. Ако проявите повече толерантност ще останете удовлетворени. Отворени сте към новостите и скоро ще ви се отдаде възможност да се заемете с нещо вълнуващо.
  06 апр 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Положителните ви мисли и добрата енергия, която излъчвате ще създава спокойствие и добро настроение на обкръжението ви. Служебните въпроси ще решавате в движение, предвид натовареността ви, но въпреки това ще се справите. Важна среща ще ви подтикне към повече активност в подготовката си за нея.
  06 апр 2020
  Последни новини