Инвестиция за над 75 милиона лева в Димитровград за изграждане на най-голямата фотоволтаична електроцентрала в България

Изображение 1 от 2

    Нова фотоволтаична електроцентрала /ФтЕЦ/ ще бъде изградена в Димитровград, съобщи кметът на общината Иво Димов. Проектът ще бъде реализиран от австрийскa компания, а общата стойност на инвестицията се очаква да надхвърли 75 млн. лв. Това ще бъде най-големият соларен парк в България, уточни градоначалникът.

    Огромният соларен парк ще бъде изграден на трайнонеизползваем терен на Общината, намиращ се между димитровградските квартали Марийно и Вулкан. По време на изграждането на електроцентралата за зелена енергия ще се осигури работа на 500 - 600 души. Теренът, на който ще бъде реализирана инвестицията, е между кв. Марийно и завод Вулкан и ще се разпростира към дигата на река Марица.

    Припомняме, че през 2014 година там щеше да се изгражда логистичен център към гара север в квартала, но тогава инвестицията пропадна. По думите на кмета Димов от 2016 година, инвестицията е била провалена, поради донос от страна на Стефан Димитров, пуснат към Районната прокуратура. Тогава думите на кмета към бившия кмет и председател на общинския съвет, Стефан Димитров бяха, "Твърде вероятно е тази инвестиция да не се случи, тъй като месец след гласуването й от общинския съвет през миналия мандат вие сте внесъл до районната прокуратура донос за корупция по високите етажи на властта и прокуратурата започна проверка", съобщи кметът Димов. "Може би точно това отказа тези инвеститори и занапред ви съветвам да бъдете по-внимателен в приказките и писането си", коментира той.

    „Радваме се, че в тези времена на изпитания, Димитровград успява да привлича чуждестранни инвестиции. Имаме интерес от реализацията на проекти за изграждане на енергийна инфраструктура, защото те подпомагат икономическото развитие на общината и увеличават приходите в бюджета ни. Инвестицията ще подпомогне социално-икономическото развитие на града ни и ще защити обществения интерес от опазване на околната среда и здравето на гражданите. Общината ще реализира значителни приходи от имоти, които към момента не носят икономически ползи, както и увеличени постъпления от местни данъци и такси.“, каза кметът на община Димитровград Иво Димов.

    Соларната електроцентрала ще бъде изградена върху пустеещ терен с обща площ около 650 декара. Очаква се да има инсталирана мощност от 65 MW, най-голямата към момента в България и да произвежда над 90 000 000 kWh чиста енергия годишно, като по този начин спестява извърлянето на близо 120 хиляди тона въглероден двуокис в земната атмосфера.

    Инвестицията ще бъде реализирана от Енери Дивелопмънт Тракия Солар ЕООД. Компанията е част от австрийскта група Енери, която наскоро подписа договор за придобиване на най-голямата оперираща слънчева централа в България, ФтЕЦ Караджалово (60,4 МW). Енери е австрийска компания, която инвестиира във възобновяема енергийна инфраструктура. Oснователите на компанията имат дългогодишен, успешен опит в енергийния сектор и са участвали в разработката, реализацията и управлението на енергийни проекти в Европа на стойност 40 милиарда евро. Понастоящем Енери фокусира дейността си в Централна и Източна Европа. Наскоро компанията подписа договор за придобиването на най-голямата оперираща фотоволтаична централа в България – ФтЕЦ Караджалово (60.4 МВ), както и портфолио от опериращи електроцентрали в Чехия и Словакия. Ключов инвеститор в Енери е компанията RP Global, независим производител на електроенергия с повече от 30 години опит в областта на ВЕИ.

    „Проектът в Димитровград е важна стъпка от инвестиционната ни стратегия в България. Вярваме, че в сътрудничество с местната власт ще развием успешно проекта и ще помогнем за подобряване живота на хората, произвеждайки достъпна и надежда енергия от възобновяеми източници“, заяви Ричард Кьоних, главен изпълнителен директор на Енери.

    Очаква се на предстоящата сесия на Общинския съвет да бъде взето решение за стартиране на процедури за терена, върху който ще бъде изграден фотоволтаичният парк.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Хх
      Ххх
      6 -2
      19:54, 19 мар 2020
      Да се махат от тука с тоя скъп ток!
    • 2
      65
      65MW
      4 -1
      21:19, 19 мар 2020
      "Радваме се, че в тези времена на изпитания, Димитровград успява да привлича чуждестранни инвестиции. ..."
      Добре е, че се радвате, но давате ли си сметка кой и как ще компенсира тези 65MW нощно време?
    • 3
      Ен
      Енергетик
      4 0
      07:50, 20 мар 2020
      Как кой, ние разбира се ! Но тези с големите пари и интереси не ги интересува това,важното е те да
      си вземат своето.
    • 4
      Ф
      ф
      0 0
      18:59, 23 мар 2020
      И източните''братя'',а сега западните,си взимат,своето,а ние страдаме.
    Последни новини