Язаки спря производство, служителите са в отпуск

Най-големият работодател в община Димитровград, завод “Язаки”, спря работа от днес, 23 март.

Работниците от предприятието са пуснати в отпуск до 5 април.

Ръководството на японския концерн Язаки е взело решиние да спре производството за 2 седмици. Все още няма официално становище за причините за предприетата стъпка и какви са перспективите пред завода. Д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ Хасково, е информирала Областния кризисен щаб в Хасково, че "Язаки" преустановява своята дейност до 05.04.2020 година.

Припомняме, че миналата седмица имаше протести на част от рабониците, че в предприятието не са взети необходимите санитарно-хигиенни мерки против разпространението на COVID-19. Близо 3000 човека работят в завода, произвеждащ електрически инсталации за автомобили.

Все още няма информация дали работниците са в платен или неплатен отпуск за периода от 2 седмици. Според президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в интервю за bTV, "Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск по закон. Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника." Той отбелязва, че работодателите по тяхна преценка могат да пуснат служителите си в отпуск, но не повече от 50% от дните от полагаемия платен отдих за годината. Работодателят може, обаче, да ги пуснe в отпуск, натрупан от предни години.

Спирането на производството в Язаки може да няма нищо общо със санитарно-хигиенните мерки и протеста на работниците, а причината да е, че пандемията с Коронавируса повлия сериозно и на автомобилното производство в Европа, а Язаки произвежда оборудване за големите европейски автомобилни марки.

В началото на миналата седмица концернът VW обяви, че затваря заводите си на стария континент: Фолксваген Груп спира производството си в заводи в Италия, Португалия, Словакия и Испания и се готви да закрие останалите си фабрики в цяла Европа до седмица, поради разпространението на COVID-19. "Като се има предвид настоящото значително влошаване на ситуацията в продажбите и засилената несигурност по отношение на доставките на части за нашите заводи, производството трябва да бъде спряно в близко бъдеще", заяви изпълнителният директор на VW Group Хърбърт Диес миналия вторник, по информация от autonews.com

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Фр
    френгов
    4 -2
    23:07, 23 мар 2020
    А така,сега оставам само на пенсията от неохим.
    • Св
      Свой
      9 -6
      08:19, 24 мар 2020
      А Торовия завод кога ще го затворят, там е позле положението?
    • Мо
      мой
      2 -7
      11:45, 24 мар 2020
      Иди и го затвори, к'во ревеш. Виж коментара
  • 2
    Ня
    Някой
    1 -1
    17:56, 24 мар 2020
    Господин Борисов как ще си плащаме кредити те като сме в не платен отпуск и какво ще ядем става въпрос за за Язаки Димитров град
Последни новини