12 °C

Какво се случва с работници и работодатели в Димитровград? Как да се получи помощ от държавата по схемата 60/40

Изображение 1 от 2

  След обявяването на извънредното положение във връзка с пандемията от Коронавируса COVID-19, първи бяха затворени баровете, кръчмите и кафенетата, обектите предлагащи непакетирани храни, а в Димитровград и Неделният и Авто-пазара.

  Какво очаква работниците и работодателите в тези сектори с неясно бъдеще, които не се знае кога ще могат отново да заработят и още по-малко, кога ще се възстановят.

  Разговаряхме със собственик на едно от затворените заведения в Димитровград, какви финансови загуби е претърпял от затварянето и какви перспективи вижда.

  При затварянето на заведението на 13 март, ресторантът е бил зареден с продукти за дни напред, голяма част от които малотрайни, като млечни продукти, зеленчуци, плодове и други. След създалата се ситуация, собственикът на заведението е раздал част от малотрайните продукти на персонала, за да не бъдат изхвърлени. Въпреки това, се е наложило да бракува голяма част от стоката си - продукти, заготовки, десерти, тестени изделия и други.

  Няма никаква яснота до кога заведенията ще са под забрана да работят, което поставя пред много неясно бъдеще собствениците и персонала, които остават без доходи. Към този момент, по-голямата част от служителите на това заведение са в платен отпуск, който собственикът ще трябва да намери средства да обезпечи, както да плати и осигуровките за тях, които в това заведение, по думите му, са няколко хиляди лева. Платеният отуск на служителите свършва след броени дни и алтернативата е или съкращение на персонала, или ако работникът иска да запази своето работно място, да поиска неплатен отпуск от работодателя, който може да бъде с продължителност до 30 работни дни. През това време обаче, работникът трябва да покрива своите здравни осигуровки върху 50% от минималната работна заплата, след което ако бизнесът не е заработил, отива на трудовата борса.

  Схемата 60/40, която правителството обявява в помощ на оставащите без работа хора, още не е разписана и не ясно как ще заработи, а работодателите от града нямат представа как ще могат да я приложат.

  По-голяма част от този сектор няма заделени финансови ресурси, за да може да си позволи повече от месец да плаща на персонала си средства, с които хората да преживяват, което вероятно ще принуди работодателите да закрият дейноста си. Прогнозата на Сдружението на заведенията е, че до края на март месец, меджу 150 и 200 хиляди работници и служители от ресторанти, заведения и хотели, ще бъдат освободени, които ще натоварят социалната система.

  Според анкетирания собственик на заведение, дори след 2 седмици да падне забраната заведенията да функционират, те много трудно биха се изправили на крака. Клиентите няма да се върнат лесно по много причини. Едната е от страх от разпространението на вируса, друга причина е, че голяма част от хората в други сектори също са засегнати от извънредните мерки и пандемията и ще са останали без доходи.

  2470 души от Язаки са в отпуск, не се знае кога ще се върнат на работа 

  Неяснотата в ситуацията кара българите да се чувстват несигурни за идните дни и трудно ще започнат да харчат парите си за удоволствия, от които могат да се лишат, като излизането на заведение например. Много от хората започват да изпитват трудности и финансова несигурност и това ще ги кара да бъдат предпазливи относно харчове, коментира собственикът на ресторанта.

  Дадена бе възможност заведенията да се преструктурират и да правят разнос на готова храна по домовете, но това не се оказва нито толкова лесно, нито достатъчно, за да може да се поддържа персонал и кухня, защото пазарът в Димитровград не е голям и заведение, което до момента не е извършвало подобни услуги, много трудно би могло да заработи за да не е на загуба и така да си докара по-бързо финансов крах. Освен всички санитарни мерки, които трябва да се вземат, трябва да се инвестира и в допълнителна техника за пакетиране, автомобил за разнос и др., коментъра още ресторантьорът.

  Разговаряхме с управител и на друго заведение, което е направило стъпки в това да започне разнос по домовете, но трудностите, с които са се сблъскали, бързо ги е накарало да се откажат.

  Друг от анкетираните ресторантьори заяви, че въпреки преструктурирането му в разнос на готова храна, няма да изкара повече от месец по този начин и ще закрие дейността си, поради големите разходи и недостатъчните приходи.

  Ресторантьорите се надяват на някакъв вид помощ от държавата, за да може работещите в сектора да оцелеят финансово по време на кризата, в която вече са, но все още няма яснота как това ще се случи. За въпросните обявявани мерки от държавата за пострадалите сектори, че на служителите ще се изплащат по 60% от заплатата от държавата, а 40% от работодателя, с цел бизнесите да не бъдат закрити и работните места да се запазят, все още никой от анкетираните не знае как и кога ще се случи това.

  Но не само заведенията затвориха, говорихме и с управител на хотел в Димитровград, който заяви, че веднага след спускането на заповедта хотелът, ресторантът в него, кафенето и фитнес-залата са били затворени. Управителят е бил наясно, че въпреки че забраната не се отнася за хотелите, той не може да гарантира, че гостите на хотела, които се очаква да са главно чужденци, няма да донесат и да разпространят заразата сред персонала и жителите на Димитровград.

  Всички служители на хотела към момента са в отпуск и управата ще направи всичко по силите си да не остави служителите си без средства да се издържат, но и техният финансов ресурс не е безграничен и без помощ от държавата, при едни мерки, които не се знае за какъв период ще са, бъдещето е неясно. От хотелския комплекс заявиха, че имат готовност дори и банков кредит да изтелят, за да могат да обезпечат до известна степен хората си.

  Същата съдба сполетя и работещите на Неделния и Авто пазара в Димтровград - на повечето от хората, работещи там, това е единственото препитание. Множеството от фирмите, които са с по 1 или 2-ма души, в повечето случаи семейство, започват да закриват дружествата си,  за да си спестят сумите за осигуровки, такси при счетоводители и други разходи.

  Много от пазарджиите се страхуват, че дори да падне забраната за работа, на пазара ще му трябват месеци, дори години да заработи отново с нормални темпове. Другите им страхове са, че ако забраната на нашия пазар не бъде сихронизирана с работата на главния им конкурент в България - Базар Илиянци, техните клиенти на едро могат да се преориентират към другото тържище и да не се завърнат отново в Димитровград.

  Всички представители на малкия и среден бизнес в града, с които сме разговаряли, имат най-голям страх от неяснотата, колко време ще продължи това положение и какво им предстои, а най-засегнатите сектори не знаят как ще се справят и как ще оцелеят в тази ситуация или как ще успеят да задържат кадрите си при едно по-продължително извънредно положение.

  Днес правителството одобри постановлението за това как фирмите да бъдат подпомагани от държавата, за да се запази заетостта на служителите в засегнатите сектори.

  Схемата за финансова помощ 60/40 – 60% от заплатата ще се поема от държавата и 40% ще се покрива от работодателя. Работодателите ще преценяват за колко служители да получат помощ. По данни на правителството, в тези сектори работят около 289 хил. души., а 60% от техния осигурителен доход ще струва на държавата 135 млн. лв. месечно.

  „Тези работодатели ще могат да кандидатстват още от утре за компенсации в Агенцията по заетостта, като до 7 дни ще получат решение и в срок до 5 дни след това ще получат средства от Фонд „Безработица“, уточни социалният министър Деница Сачева.

  По думите ѝ, от мярката ще могат да се възползват всички компании, които успеят да докажат спад на продажбите с 20 на 100 в сравнение с месец март 2019 г. Новооткритите фирми също ще могат да кандидатстват, но при други условия.

  „Дори човек да е започнал работа на 12 март, той попада в мерките на постановлението, но не и ако трудовото правоотношение е сключено след датата на обявяване на извънредно положение“, добави ресорният министър и заяви, че ще може да се кандидатства онлайн.

  Ще се създаде публичен регистър с фирмите, които ще получат държавна помощ. Предвиден е строг контрол срещу злоупотреби от Агенцията по труда и НАП. При установяване на подадена грешна информация – фирмите ще трябва да върнат взетите пари.

  „Ние финансираме 60:40 от осигурителния доход на работника, защото нашата идея е да подпомогнем, както онези компании, които са жизнеспособни, така и да гарантираме доходите на работниците, че няма да спаднат“, заяви ресорният министър.

  Осигуровките няма да се плащат от държавата. Ако работодател не изплати дължимите 40% на служителя си, ще трябва да върне останалите 60% от възнаграждението на държавата. Подобна схема е въведена и в Германия, но там средствата се изплащат на работниците.

  Няма голям наплив за регистрация на безработни в Димитровград, приемат документи и дистанционно

  Социалното министерство обмисля как да се помогне на безработните лица, които не могат да се запишат на трудовата борса. Общо безработните у нас са над 200 хил., а регистрираните от началото на кризата са 9 909 души.

  Секторите, които ще могат да се възползват от мярката са:

  - търговия на дребно (без търговия с автомобили и мотоциклети)
  - сухопътен транспорт
  - пътнически и въздушен транспорт
  - хотелиерство
  - дейност на ресторанти и заведения за бързо обслужване
  - дейност на питейни заведения
  - туристическа и операторска дейност
  - прожектиране на филми 
  - артистична и творческа дейност
  - други дейности в областта на културата
  - предучилищна дейност
  - спортни и други дейности, свързани с развлечение и отдих
  - поддържане на добро физическо състояние
  - организиране на конгреси и търговски изложения

  Секторите, които са изключени от постановлението са:

  - Селско стопанство
  - Горско и рибно стопанство
   - Финансови и застрахователни дейности
  - Сектора на държавното управление
  - Сектора хуманно здравеопазване и социални дейности
  - Сектор образование (без частните детски градини)

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Xx
   Xxx
   7 -3
   22:33, 30 мар 2020
   Маските са лъжа! Да възстанем! Не носете маски! ( Вредно е.)
  • 2
   Св
   Светослав
   0 0
   23:52, 1 апр 2020
   Само да попитам какво точно дава държавата при 60%на40%?Ето една проста сметка осигурен си на 610 това са 366лв.от държавата и 244лв. от работодателя така да тук всичко е ок нали? Следва плащане на осигуровки който са приблизително 250лв и се плащат от работодателя +244лв общо платени от работодателя близо 500лв фирмата към която работя има близо 40 работника това са 20 000лв на месец без приходи във фирмата. Следва момента да видим какво дава държавата 366лв нали? Но тук сметките са други 366-250 който се връщат в бюджета на държавата което значи, че държавата помага на работниците с някакви мизерни 116лв на месец така я да сметнем пак 40 работника по 116лв е 4640лв на месец от държавата. И сега крайна сметка 20 000-4640=15360лв платени от работодателя. Извод от всички направени сметки ТОТАЛНО УНИЩОЖЕНИЕ НА ДРЕБНИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС В МАЙКА БЪЛГАРИЯ. С уважение един прост сервитьор който е в бранша от 22год.Светослав Христов Пейчев. П. П. аз няма да унищожа фирмата за която работя оставам в не платен отпуск и не желая 60%на40%.

  Хороскоп за 26.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
  26 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
  26 яну 2021
  Последни новини