21 °C

Заради суматоха покрай COVID-19, възрастен мъж с инсулт не бе приет за лечение в Димитровград

В неделя в социалната мрежа Габриела Иванова публикува информация, че са срещнали трудности с приемането на дядо й в болница, след преглед от екип на спешна помощ на адрес в Димитровград.

Младата жена споделя, че след посещението на екипа на Спешна помощ, те са изразили съмнение, че възрастният мъж е с инсулт и им е било препоръчано да се обърнат към частен невролог, защото в димитровградската болница не приемали пациенти, поради съмнения за 2 случая на заболели с COVID-19. В публикацията на Габриела има заснет видеоклип пред Центъра за спешна помощ, където им е било обяснено, че поради случаите на съмнения за COVID-19, в болницата е прустановен приема и не се знаело дали ще ги приемат в Хасково, а местния център нямал свободна линейка да ги транспортира.

Двама пациенти със съмнение за COVID-19 е имало през уикенда в димитровградската болница

Днес разговаряхме със завеждащия вътрешно отделение в димитровградската болница д-р Палашев, който потвърди, че е имало двама пациенти, за които е имало съмнения, че може да са заразени с COVID-19 и до момента, в който не са били отхвърлени съмненията, временно е бил преустановен приема на пациенти в отделенията. Приемът е възстановен и болницата работи с нормални темпове, след като са отхвърлени съмненията за заразени с COVID-19 пациенти. Доктор Палашев заяви, че не е имало проблем да се обслужват спешни пациенти, приети в Центъра за спешна помощ, и защо се е стигнало до тази ситуация той не знае.

Потърсихме за коментар и директора на ЦСМП - Хасково, д-р Петя Димитрова, която сподели, че "се е създал известен смут, след като е станало ясно, че в димитровградската болница има епидемиологична обстановка покрай съмненинята за пациенти с COVID-19. Пациентът е бил откаран от екип на спешна помощ и приет в хасковското спешно отделение в 13:50ч., като първият сигнал за него е бил в 12:30 часа и е установено, че е в задоволително състояние. Въпреки всичко, извършвам проверка по случая", заяви д-р Петя Димитрова.

Съмненията за Коронавирус в димитровградската болница са създали известен смут в екипа на спешната помощ, пациентът е бил прегледан в домашни условия и медиците са препоръчали на роднините на възрастния мъж да потърсят невролог за домашно посещение и ако имат нужда, да се обадят отново на 112 за да им се съдейства допълнително. След като втори път роднините на мъжа с инсулта са потърсили съдействие от спешна помощ в ЦСМП Димитровград, в спешния център е била само медицинска сестра, която е и диспечер, а отговорникът на смяната, д-р Димитрова е транспортирала болен, който да бъде приет в Пловдив с едната от двете линейки.

Създалата се ситуация е била прецедент, днес ще обсъдим и с РЗИ - Хасково как да действаме в такива случаи и в най-кратък срок ще имаме ясен работещ план, коментира директорът на ЦСМП - Хасково д-р Петя Димитрова.

Публикацията в социалните мрежи на Габриела Иванова, внучка на пациента с инсулт:

Здравейте! Днес 05.04.2020 Дядо ми получава инсулт (разбира се впоследствие). Извикана е спешна помощ. Линейката идва на място и ни казват,че има съмнение за инсулт ,след което съветват да се потърси частен невролог ,защото в неврологично отделение има съмнение за COVID19 и не приемат пациенти. Дават ни номер на невролог (който беше възмутен, че се дава личният му номер, а той дори не работи в тази болница) и си тръгват. Последва обаждане в МБАЛ Хасково от наша страна ,за да разберем дали приемат спешни случаи и пациенти със съмнения за инсулт. Отговорът беше, че щом случаят е СПЕШЕН, няма как да бъде отхвърлен.
Въпросите ми са следните:
Какво да правят хората със спешни случаи като нашия ?
Към кого да се обърнат?
Хипократовата клетва не важи ли вече?
Защо нашата болница продължава да работи след като няма полза от нея?
Ако не се бяхме свързали с болницата в Хасково и не бяхме реагирали по най-бързият начин какво щеше да се случи с пациента?
Възмутена съм!
П.С искам да поясня, че НЕ ВИНЯ лицето от този видеоклип, а търся отговор на въпроса как да постъпя в този случай!
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

 • 1
  Фф
  фф
  13 -4
  16:03, 6 апр 2020
  Както каза Мангъров и доста други наши и чужди лекари,лъжепаниката ще даде повече жертви от самият вирус.
  До кога ще траете?Докаро БОКОВИД19 убие всички ни?
  • Да
   Дамян
   3 -5
   18:16, 6 апр 2020
   И този случай ли ще използвате ,за да си заработите кинтите?
 • 2
  Y
  Y
  16 -3
  16:50, 6 апр 2020
  Най измислената болница в България е тази в Димитровград, никаква полза от нея,а за спешната помощ да не говорим,вътре не знам дали имат дори и едно хапче аналгин а за медицински уреди и дума да не става
 • 3
  На
  Наблюдател
  24 -2
  16:51, 6 апр 2020
  Лекарите са на война и нямат право да отказват и да напускат. Все едно войниците на фронта да дезертират! Човек, като си избира професията, трябва да знае и за меда, и за жилото.
  • См
   смях
   3 0
   11:10, 7 апр 2020
   Абе,това да не ти е соца от едно време?Сега е капитализъм.Всеки се бори за хляба.Трупа капитали.Свери си часовника.
 • 4
  Ед
  Един минал от там
  4 -1
  18:23, 6 апр 2020
  Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
 • 5
  Гр
  Гражданин
  12 0
  20:26, 6 апр 2020
  Не дай Боже да ти се налага да опреш до Димитровград спешното
 • 6
  Ди
  Димитровградчанин
  9 0
  22:06, 6 апр 2020
  В тази "болница" преди години умориха майка ми двама братя касапи "хирурзи". Пари да ви дават бегайте от там .
 • 7
  Xx
  Xxx
  8 -2
  01:40, 7 апр 2020
  Затваряйте я тази болница! Съдете лекарите!
 • 8
  Дх
  Дхд
  10 -1
  01:43, 7 апр 2020
  Корумпирана община с неадекватна болница. Там където има корупция, нищо не работи. Като при комунизма, само че по-зле!
 • 9
  Й
  й
  6 -1
  17:13, 7 апр 2020
  На всичкото отгоре,имат дарителска сметка!Нахалници.
 • 10
  Ло
  локомотива
  2 -2
  22:04, 7 апр 2020
  Ми що ходите в болницата като е такава бе,ходете в хасково там ша ва опраят а и Еленски е по близо и няма да се налага да ви транспортират до него.Всички я плюете а пък ходите в нея и за непросветените бърза помощ е към хасково.Всяка болница си има добри специалисти и некадърници,визирам за второто дебелаците антихирурзи.

Хороскоп за 29.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
С подходящи аргументи и с приветливо поведение ще впечатлявате аудиторията, без да се натоварвате емоционално. Добрите познания, опит и ерудиция ще ви позволят да предвидите точните ходове, откривайки добри перспективи за себе си. С доказаните си качества ще привличате интереса към себе си и ще получите интересно предложение.
29 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Има реална опасност да разпилеете енергията си за дреболии. Може би си поставяте прекалено много задачи. Ориентирайте се към практичната страна на нещата и си дайте сметка доколко плановете ви са приложими. Заемете се с най-лесно изпълнимите и ще останете удовлетворени. Помислете за предстоящо начинание.
29 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Някои от вас недооценяват подкрепата, която ви се предлага. Колкото по-рано установите предимствата, толкова по-добре за вас. Не допускайте неловка ситуация да промени намеренията ви. Момента е подходящ за действия и не спирайте да сте активни. Здравословните ви проблеми вече отшумяват и това е достатъчен мотив да се отдадете на желанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Благоприятен ден за тези, които се занимават с бизнес. Контактите ви днес ще са ползотворни, ако успеете да бъдете едновременно убедителни и дипломатични. Не пренебрегвайте деловите си ангажименти, имате добри шансове за постигане на нещо значимо. Опитайте се да релаксирате вечерта.
29 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Трудолюбието и позитивното ви мислене ще запазят тенденцията на добрите развития около вас. Държанието ви се възприема добре и това е възможност да наложите идеите си, стига те да са в полза на повече хора. Не позволявайте лошото настроение на околните да ви влияе негативно.
29 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Време е да наложите ред в мислите си, хаоса, който ви владее ви причинява щети. Започване на нова работа е сред приоритетите, но има и друго, което бихте желали да реализирате. Пътуване или събитие, свързано със семейството ще провокира у вас по-вълнуващи емоции. Не пренебрегвайте хората до себе си, с чиято любов и подкрепа ще стигнете далече.
29 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Вътрешен порив ще ви кара да търсите близостта на хора, които до сега са стояли в периферията на контактите ви. Нечии чувства ще ви покажат, че сте желани и значими за някого. Безспорно щастието ще ви озари, но няма да пренебрегнете бизнеса си. Нови идеи ще ви помогнат да се разгърнете и успеете в начинанията си.
29 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
За да имате успешен ден, ще ви се наложи отрано да организирате делата си и да работите концентрирано върху всяка част от работата си. В противен случай ще разпилеете енергията си и ще загубите ценно време. Разчитайте предимно на себе си, особено за важни дела. Научаване добри новини, касаещи ваш много близък човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Смело и с хъс ще навлезете в бизнес, който е нов за вас. Имате опит в новите дейности, ще се справите и сега. В здравословно отношение не сте застрашени от физически сривове. Настроението ви ще се подобри вечерта, може би защото до себе си ще имате желан човек.
29 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Усилията ви изглежда са повече от предвидените, но за това пък ще получите приходи,.които ще надминат очакваното. Не бъдете алчни и приемете това, което ви се предлага. Прибързаните решения както винаги няма да ви донесат предимство, за това, ако е възможно избегнете ги. Очаква ви ново запознанство.
29 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще ви се наложи да промените плановете си, тъй като едва ли срещате нужното съдействие, за да ги осъществите. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като просто момента не е подходящ, затова ще ви се наложи да изчакате с действията си. Приятел ще ви предложи нещо, на което трудно ще устоите. Опитвате нещо ново вечерта, което ви въодушевява.
29 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Срещайки подкрепата на околните, ще се разгърнете в много посоки, окрилени от добрите взаимоотношения. С изненада ще откриете възможност за изгодна инвестиция и няма да се губите в съмнения, а ще действате. Лични срещи, на някои от които ще вземате важни решения за бъдещето си.
29 сеп 2020
Последни новини