11 °C

Ще оцелеят ли родителите на малки деца в извънредното положение? Имат ли готовност детските градини да заработят отново?

Редица от мерките, свързани с пандемията от COVID-19, бяха облекчени тези дни - вече са разрешени разходките в паркове, излизане без маски, до дни се очаква да заработят заведенията на открито, ще бъдат свалени блокадите на областните градове, разрешават се спортовете на открито. Падат и други ограничения, но остава една голяма група от обществото, която ще бъде принудена да търпи несгоди от ситуацията и това са родителите на деца до 14-годишна възраст. Тези родители, които трябва да останат в домовете си, за да се грижат за децата си.

От началото на извънредното положение детските градини и училищата бяха затворени - докато за учениците стана ясно че ще завършат учебната година пред компютрите в домовете си, неясен остава въпросът за детските градини. Какво се случва с родителите, които не могат да ходят на работа, защото се налага да гледат децата си? Те са следващото звено, което остава без доходи в тази ситуация на пандемия. За голяма част от родителите, дори при грижа за детето на ротационен принцип, платените отпуски или са свършили или са към своя край, за близо 2 месаца стоене по домовете. Тези родители, дори да имат възможност да полагат труд, не могат да го направят, защото трябва да се грижат за децата си. Така страдат не само родителите, защото техните доходи спират или намалят, но и бизнесът, който има нужда от тази работна ръка.

Правителството не направи достатъчно за тези десетки хиляди българи, поставени в тази ситуация. В момента има мярка за еднократна помощ от 375 лева, но с редица неизпълними условия, която едва ли би спасила финансовото състояние на едно домакинство, дори да успеят да се вредят до нея. Днес депутатът Виолета Желева ни информира, че управляващите са приели промени, с които да се разшири обхвата на мярката и повече хора да могат да бъдат подпомогнати от нея, но това едва ли е решението на ситуацията.

По думите на Желева, от БСП са направили предложение тези средства да бъдат увеличени на поне една минимална работна заплата, но и това едва ли ще бъде панацея в тази ситуация. Според депутатът от Димитровград, е време поетапно мерките да бъдат отпускани и да се завърнем към нормалния си начин на живот, като една от крачките е отварянето на детските градини. Това според Желева може да се случи поетапно, с групи от по-малко на брой деца, ако се вземат всички възможни противоепедимиологични мерки, за дистанция и дезинфекция. Това е една от мерките, които биха върнали много от хората по работните им места, тези хора ще започнат да произвеждат брутен продукт, да внасят осигуровки и данъци, което от своя страна ще подпомага бюджета.

Мнението на директори на детски градини е, че персоналът на детските заведения е готов отново да заработи с децата, много малка част от тях имат притеснение от това, да се завърнат на работа, коментира един от директорите на местно ОДЗ. Детските градини са в готовност да заработят при спазване на определени правила, като групи от по 10-12 деца, с цел да се спазват превантивни мерки срещу евентуална зараза. Времето се оправя, децата ще могат да остават по-дълго време на открито, което е изключително полезно за тяхното здраве.

Допитванията, проведени сред родителите, направени от страна на детските заведения показват, че по-голямата част от родителите са готови да пуснат децата си на детска градина и ще го направят, ако имат такава възможност.

Една част от служителите в детските градини вече са изчерпали или изчерпват целия си годишен отпуск, като изключим преподавателите, на които се полага по-голяма платена почивка, но лелки, готвачи, хигиенисти и др. са пред неплатен отпуск. Което означава, че още една група от обществото ще остане без доходи и вероятно, ако бъдат съкратени, ще легнат на гърба на социалната система.

Как се отразява цялата ситуация на децата - те започват да се отчуждават от връстниците си, което неминуемо се отразява и на психиката на детето. До скоро малчуганите по цял ден бяха със своите връстници, учеха се на нови неща, усъвършенстваха способността си да общуват, но от близо 2 месеца са затворени по домовете си. Започват да страдат, губят способностите си за общуване и справяне с житейски казуси. Освен психологическите проблеми, те започват да страдат и от физически такива - намалената физическа активност, доставяне на ендорфини по време на игра, и недостатъчно балансирано меню.

Играта не просто допринася за развитието на детето, но му помага да придобие и безценни социални умения – споделяне, търпение, самодисциплина и толерантност. Спонтанната игра помага на децата да се научат да работят в група, да споделят, да преговарят, да разрешават конфликти и да развиват умения за отстояване на мнението си. Когато играта е направлявана от детето, то се учи да взема решения, да напредва със свой собствен ритъм, да открива и опознава интересите си и околните индивиди и в крайна сметка, да участва пълноценно в постигането на целите си.

Децата в по-големите групи, като предучилищната, губят и учебен материал, който трябва да ги подготви за тръгването им в 1-ви клас от 15 септември, където ще отидат не добре подготвени и това ще легне на гърба на началните учители, родители и на самите деца, които така или иначе ще бъдат много натоварени в учебния процес.

Храненето на децата в детските заведения, включително и детските кухни, е по добре балансирано меню, изготвено от технолози, на база здравословен прием от нужните за организма хранитени групи. Това много малко от домакинствата могат да го постигнат в домашни условия. Като вземем в предвид и че част от родителите остават без или с намалени доходи, това неминуемо води до съкращаване на разходите и за качествена храна, а такава храна бе предоставяна на децата в и от детските кухни.

Всички проучвания в световен мащаб показват, че децата са най-слабо уязвимата група на обществото спрямо заразата от COVID-19. При тях в повечето случаи болестта преминава безсимптомно и не е опасна за тях. Все пак остава вероятността те да пренесат заразата в домовете си и в тази ситуация е добре да не общуват с по-възрастните си роднини, които са в рисковите групи, но това си бе актуално и към момента. Много от хората обаче, бяха принудени да поверят отглеждането на малчуганите на баби и дядовци, за да могат да изкарват насъщния си, което ги поставя в още по-голям риск от зараза.

Днес ще се проведе среща в Общината между общинските власти и директорите на детски заведения,  като все още нямаме информация, какво ще се обсъжда на нея, но таим надежда, че ще е с цел да се даде по един или друг начин възможност на детските градини да се завърнат към нормалния си ритъм на работа.

Може да изкажете своето мнение по темата, като попълните анкетата по-долу:

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Ще пуснете ли детето си на детска градина или училище?

Бихте ли пуснали детето си на детска градина или училище, ако те отворят утре?

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ти
  Тинко
  6 -1
  21:26, 4 май 2020
  Какво пък толкова, че майките ще обърнат малко внимание на децата си. Да си поседят в къщи пък дано им налеят малко акъл на подрастващите хулиганчета. Кой толкова ще пострада, ако останат месец 2 в къщи с децата си, тъй или иначе не могат да си харчат парите по молове и фризьори!
  • Ан
   Ананонимна!
   2 0
   14:43, 5 май 2020
   Не всички са кифли господине!
   И дай теб да те затворим за месец два без контакти и забавления и ще тв видим!
   И как да обясниш на малкото си детенце, че не може да отиде в парка и да се срещне с приятелите си от детската градина????
 • 2
  Ли
  Лили
  6 0
  21:43, 4 май 2020
  Нация, която отваря кръчмите преди детските градини и училищата, не може да бъде унищожена!

Хороскоп за 20.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
20 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
20 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
20 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
20 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
20 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
20 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
20 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
20 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
20 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
20 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
20 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
20 сеп 2020
Последни новини