24 °C

Ще оцелеят ли родителите на малки деца в извънредното положение? Имат ли готовност детските градини да заработят отново?

Редица от мерките, свързани с пандемията от COVID-19, бяха облекчени тези дни - вече са разрешени разходките в паркове, излизане без маски, до дни се очаква да заработят заведенията на открито, ще бъдат свалени блокадите на областните градове, разрешават се спортовете на открито. Падат и други ограничения, но остава една голяма група от обществото, която ще бъде принудена да търпи несгоди от ситуацията и това са родителите на деца до 14-годишна възраст. Тези родители, които трябва да останат в домовете си, за да се грижат за децата си.

От началото на извънредното положение детските градини и училищата бяха затворени - докато за учениците стана ясно че ще завършат учебната година пред компютрите в домовете си, неясен остава въпросът за детските градини. Какво се случва с родителите, които не могат да ходят на работа, защото се налага да гледат децата си? Те са следващото звено, което остава без доходи в тази ситуация на пандемия. За голяма част от родителите, дори при грижа за детето на ротационен принцип, платените отпуски или са свършили или са към своя край, за близо 2 месаца стоене по домовете. Тези родители, дори да имат възможност да полагат труд, не могат да го направят, защото трябва да се грижат за децата си. Така страдат не само родителите, защото техните доходи спират или намалят, но и бизнесът, който има нужда от тази работна ръка.

Правителството не направи достатъчно за тези десетки хиляди българи, поставени в тази ситуация. В момента има мярка за еднократна помощ от 375 лева, но с редица неизпълними условия, която едва ли би спасила финансовото състояние на едно домакинство, дори да успеят да се вредят до нея. Днес депутатът Виолета Желева ни информира, че управляващите са приели промени, с които да се разшири обхвата на мярката и повече хора да могат да бъдат подпомогнати от нея, но това едва ли е решението на ситуацията.

По думите на Желева, от БСП са направили предложение тези средства да бъдат увеличени на поне една минимална работна заплата, но и това едва ли ще бъде панацея в тази ситуация. Според депутатът от Димитровград, е време поетапно мерките да бъдат отпускани и да се завърнем към нормалния си начин на живот, като една от крачките е отварянето на детските градини. Това според Желева може да се случи поетапно, с групи от по-малко на брой деца, ако се вземат всички възможни противоепедимиологични мерки, за дистанция и дезинфекция. Това е една от мерките, които биха върнали много от хората по работните им места, тези хора ще започнат да произвеждат брутен продукт, да внасят осигуровки и данъци, което от своя страна ще подпомага бюджета.

Мнението на директори на детски градини е, че персоналът на детските заведения е готов отново да заработи с децата, много малка част от тях имат притеснение от това, да се завърнат на работа, коментира един от директорите на местно ОДЗ. Детските градини са в готовност да заработят при спазване на определени правила, като групи от по 10-12 деца, с цел да се спазват превантивни мерки срещу евентуална зараза. Времето се оправя, децата ще могат да остават по-дълго време на открито, което е изключително полезно за тяхното здраве.

Допитванията, проведени сред родителите, направени от страна на детските заведения показват, че по-голямата част от родителите са готови да пуснат децата си на детска градина и ще го направят, ако имат такава възможност.

Една част от служителите в детските градини вече са изчерпали или изчерпват целия си годишен отпуск, като изключим преподавателите, на които се полага по-голяма платена почивка, но лелки, готвачи, хигиенисти и др. са пред неплатен отпуск. Което означава, че още една група от обществото ще остане без доходи и вероятно, ако бъдат съкратени, ще легнат на гърба на социалната система.

Как се отразява цялата ситуация на децата - те започват да се отчуждават от връстниците си, което неминуемо се отразява и на психиката на детето. До скоро малчуганите по цял ден бяха със своите връстници, учеха се на нови неща, усъвършенстваха способността си да общуват, но от близо 2 месеца са затворени по домовете си. Започват да страдат, губят способностите си за общуване и справяне с житейски казуси. Освен психологическите проблеми, те започват да страдат и от физически такива - намалената физическа активност, доставяне на ендорфини по време на игра, и недостатъчно балансирано меню.

Играта не просто допринася за развитието на детето, но му помага да придобие и безценни социални умения – споделяне, търпение, самодисциплина и толерантност. Спонтанната игра помага на децата да се научат да работят в група, да споделят, да преговарят, да разрешават конфликти и да развиват умения за отстояване на мнението си. Когато играта е направлявана от детето, то се учи да взема решения, да напредва със свой собствен ритъм, да открива и опознава интересите си и околните индивиди и в крайна сметка, да участва пълноценно в постигането на целите си.

Децата в по-големите групи, като предучилищната, губят и учебен материал, който трябва да ги подготви за тръгването им в 1-ви клас от 15 септември, където ще отидат не добре подготвени и това ще легне на гърба на началните учители, родители и на самите деца, които така или иначе ще бъдат много натоварени в учебния процес.

Храненето на децата в детските заведения, включително и детските кухни, е по добре балансирано меню, изготвено от технолози, на база здравословен прием от нужните за организма хранитени групи. Това много малко от домакинствата могат да го постигнат в домашни условия. Като вземем в предвид и че част от родителите остават без или с намалени доходи, това неминуемо води до съкращаване на разходите и за качествена храна, а такава храна бе предоставяна на децата в и от детските кухни.

Всички проучвания в световен мащаб показват, че децата са най-слабо уязвимата група на обществото спрямо заразата от COVID-19. При тях в повечето случаи болестта преминава безсимптомно и не е опасна за тях. Все пак остава вероятността те да пренесат заразата в домовете си и в тази ситуация е добре да не общуват с по-възрастните си роднини, които са в рисковите групи, но това си бе актуално и към момента. Много от хората обаче, бяха принудени да поверят отглеждането на малчуганите на баби и дядовци, за да могат да изкарват насъщния си, което ги поставя в още по-голям риск от зараза.

Днес ще се проведе среща в Общината между общинските власти и директорите на детски заведения,  като все още нямаме информация, какво ще се обсъжда на нея, но таим надежда, че ще е с цел да се даде по един или друг начин възможност на детските градини да се завърнат към нормалния си ритъм на работа.

Може да изкажете своето мнение по темата, като попълните анкетата по-долу:

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Ще пуснете ли детето си на детска градина или училище?

Бихте ли пуснали детето си на детска градина или училище, ако те отворят утре?

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ти
  Тинко
  6 -1
  21:26, 4 май 2020
  Какво пък толкова, че майките ще обърнат малко внимание на децата си. Да си поседят в къщи пък дано им налеят малко акъл на подрастващите хулиганчета. Кой толкова ще пострада, ако останат месец 2 в къщи с децата си, тъй или иначе не могат да си харчат парите по молове и фризьори!
  • Ан
   Ананонимна!
   2 0
   14:43, 5 май 2020
   Не всички са кифли господине!
   И дай теб да те затворим за месец два без контакти и забавления и ще тв видим!
   И как да обясниш на малкото си детенце, че не може да отиде в парка и да се срещне с приятелите си от детската градина????
 • 2
  Ли
  Лили
  6 0
  21:43, 4 май 2020
  Нация, която отваря кръчмите преди детските градини и училищата, не може да бъде унищожена!

Хороскоп за 06.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Предстоят ви може би повече ангажименти отколкото сте предвидили и въпреки почивния ден, някои от вас ще бъдат доста натоварени. Въпреки това дейностите, с които се захващате ви носят удовлетворение и стимулират доброто ви самочувствие. Това е особено валидно ако са непосредствено свързани с деловата сфера. Можете да разчитате на добри приходи.
06 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днешният ден няма да остави време за почивка на онези от вас, които се занимават със собствен бизнес. Действате бързо, когато това се изисква от вас, но през останалото време добре премисляте действията си и предпочитате да не избързвате. Очаквайте скорошни приходи от дейност, която сте успели да реализирате с помощта на близък човек.
06 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се погрижите за всичко, което планирате днес да приключи в рамките на деня. Градивните ви усилия ще ви държат в добра форма и ще съумеете да се организирате с времето си. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени.
06 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазете за себе си намеренията, не ги правете достояние на всички. Очаровани сте от вниманието на човека до вас и това ви обнадеждава за връзката ви. Новини от близък човек, пребиваващ в чужбина. Притесненията ви ще отшумят и скоро ви очакват нови развития. Хранете се здравословно, възможни са неразположения.
06 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Организирайте се по-добре, ако искате да се справите с всичките си задачи. Пред вас ще се изправят предизвикателства, изкушенията на които ще ви проводят в друга посока на мислене. Ще се стремите да повишите благосъстоянието на семейството си и ще намирате преки пътища за постигането му.
06 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е особено подходящ за почивка и развлечение. Имате нужда от отдих и зареждане със свежи сили, затова не се колебайте да прекарате този ден по възможност на открито и в компанията на близки хора. Чувствате се добре в ролята на организатори, затова едва ли ще сбъркате ако се наемете с инициирането на подобно мероприятие.
06 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Овладейте емоциите и ще си спестите разочарования и неприятности. Споделете отговорностите и не предприемайте нищо ново. Не се натоварвайте с информация, която не ви засяга пряко, търсете тишината и спокойствието. Погрижете се за дома, направете пролетно почистване и мислите ви ще се успокоят.
06 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се разпилявайте в много посоки, за да не провалите изпълнението на важен ангажимент. Можете да направите и нещо повече за себе си, без да изпускате от контрол ситуацията. Ще получите възможност за допълнителни доходи, предвид нарасналите си нужди, но и защото имате енергия за това.
06 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В личния ви живот ще настъпи объркване, породено от разминаването между очакваното и случващото се. Проявете разбиране и търпеливо изчакайте момента за решителни действия. Твърде често оставяте емоциите да ви водят, а от това следват различни проблеми. Дайте си малка почивка.
06 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на хубав и ползотворен ден. Вътрешното ви чувство за равновесие и справедливост ще ви изведе на правилните позиции, дори да изненадата с поведението си някого. Силата ви е в разума и умението да постигате целите си, нещо с което не всеки може да се похвали. Възможно е ново приятелство.
06 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доброто си отношение към хората, с които общувате и ще направите деня по-хубав, освен, че има какво да научите за себе си. Настроението ви ще се подобри от присъствието на някой, който не спира да ви вълнува. Споделете любовта си и ще откриете, че чувствата ви са взаимни.
06 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изчистете главата си от излишни и натоварващи ви мисли. Дистанцирайте дразнителите около себе си и ще се почувствате добре. Хубавото време, приятелите и развлеченията ще направят деня ви приятен. С нови сили ще се посветите на заниманията си и ще оставате доволни от себе си.
06 юни 2020
Последни новини