1 °C

Ще оцелеят ли родителите на малки деца в извънредното положение? Имат ли готовност детските градини да заработят отново?

Редица от мерките, свързани с пандемията от COVID-19, бяха облекчени тези дни - вече са разрешени разходките в паркове, излизане без маски, до дни се очаква да заработят заведенията на открито, ще бъдат свалени блокадите на областните градове, разрешават се спортовете на открито. Падат и други ограничения, но остава една голяма група от обществото, която ще бъде принудена да търпи несгоди от ситуацията и това са родителите на деца до 14-годишна възраст. Тези родители, които трябва да останат в домовете си, за да се грижат за децата си.

От началото на извънредното положение детските градини и училищата бяха затворени - докато за учениците стана ясно че ще завършат учебната година пред компютрите в домовете си, неясен остава въпросът за детските градини. Какво се случва с родителите, които не могат да ходят на работа, защото се налага да гледат децата си? Те са следващото звено, което остава без доходи в тази ситуация на пандемия. За голяма част от родителите, дори при грижа за детето на ротационен принцип, платените отпуски или са свършили или са към своя край, за близо 2 месаца стоене по домовете. Тези родители, дори да имат възможност да полагат труд, не могат да го направят, защото трябва да се грижат за децата си. Така страдат не само родителите, защото техните доходи спират или намалят, но и бизнесът, който има нужда от тази работна ръка.

Правителството не направи достатъчно за тези десетки хиляди българи, поставени в тази ситуация. В момента има мярка за еднократна помощ от 375 лева, но с редица неизпълними условия, която едва ли би спасила финансовото състояние на едно домакинство, дори да успеят да се вредят до нея. Днес депутатът Виолета Желева ни информира, че управляващите са приели промени, с които да се разшири обхвата на мярката и повече хора да могат да бъдат подпомогнати от нея, но това едва ли е решението на ситуацията.

По думите на Желева, от БСП са направили предложение тези средства да бъдат увеличени на поне една минимална работна заплата, но и това едва ли ще бъде панацея в тази ситуация. Според депутатът от Димитровград, е време поетапно мерките да бъдат отпускани и да се завърнем към нормалния си начин на живот, като една от крачките е отварянето на детските градини. Това според Желева може да се случи поетапно, с групи от по-малко на брой деца, ако се вземат всички възможни противоепедимиологични мерки, за дистанция и дезинфекция. Това е една от мерките, които биха върнали много от хората по работните им места, тези хора ще започнат да произвеждат брутен продукт, да внасят осигуровки и данъци, което от своя страна ще подпомага бюджета.

Мнението на директори на детски градини е, че персоналът на детските заведения е готов отново да заработи с децата, много малка част от тях имат притеснение от това, да се завърнат на работа, коментира един от директорите на местно ОДЗ. Детските градини са в готовност да заработят при спазване на определени правила, като групи от по 10-12 деца, с цел да се спазват превантивни мерки срещу евентуална зараза. Времето се оправя, децата ще могат да остават по-дълго време на открито, което е изключително полезно за тяхното здраве.

Допитванията, проведени сред родителите, направени от страна на детските заведения показват, че по-голямата част от родителите са готови да пуснат децата си на детска градина и ще го направят, ако имат такава възможност.

Една част от служителите в детските градини вече са изчерпали или изчерпват целия си годишен отпуск, като изключим преподавателите, на които се полага по-голяма платена почивка, но лелки, готвачи, хигиенисти и др. са пред неплатен отпуск. Което означава, че още една група от обществото ще остане без доходи и вероятно, ако бъдат съкратени, ще легнат на гърба на социалната система.

Как се отразява цялата ситуация на децата - те започват да се отчуждават от връстниците си, което неминуемо се отразява и на психиката на детето. До скоро малчуганите по цял ден бяха със своите връстници, учеха се на нови неща, усъвършенстваха способността си да общуват, но от близо 2 месеца са затворени по домовете си. Започват да страдат, губят способностите си за общуване и справяне с житейски казуси. Освен психологическите проблеми, те започват да страдат и от физически такива - намалената физическа активност, доставяне на ендорфини по време на игра, и недостатъчно балансирано меню.

Играта не просто допринася за развитието на детето, но му помага да придобие и безценни социални умения – споделяне, търпение, самодисциплина и толерантност. Спонтанната игра помага на децата да се научат да работят в група, да споделят, да преговарят, да разрешават конфликти и да развиват умения за отстояване на мнението си. Когато играта е направлявана от детето, то се учи да взема решения, да напредва със свой собствен ритъм, да открива и опознава интересите си и околните индивиди и в крайна сметка, да участва пълноценно в постигането на целите си.

Децата в по-големите групи, като предучилищната, губят и учебен материал, който трябва да ги подготви за тръгването им в 1-ви клас от 15 септември, където ще отидат не добре подготвени и това ще легне на гърба на началните учители, родители и на самите деца, които така или иначе ще бъдат много натоварени в учебния процес.

Храненето на децата в детските заведения, включително и детските кухни, е по добре балансирано меню, изготвено от технолози, на база здравословен прием от нужните за организма хранитени групи. Това много малко от домакинствата могат да го постигнат в домашни условия. Като вземем в предвид и че част от родителите остават без или с намалени доходи, това неминуемо води до съкращаване на разходите и за качествена храна, а такава храна бе предоставяна на децата в и от детските кухни.

Всички проучвания в световен мащаб показват, че децата са най-слабо уязвимата група на обществото спрямо заразата от COVID-19. При тях в повечето случаи болестта преминава безсимптомно и не е опасна за тях. Все пак остава вероятността те да пренесат заразата в домовете си и в тази ситуация е добре да не общуват с по-възрастните си роднини, които са в рисковите групи, но това си бе актуално и към момента. Много от хората обаче, бяха принудени да поверят отглеждането на малчуганите на баби и дядовци, за да могат да изкарват насъщния си, което ги поставя в още по-голям риск от зараза.

Днес ще се проведе среща в Общината между общинските власти и директорите на детски заведения,  като все още нямаме информация, какво ще се обсъжда на нея, но таим надежда, че ще е с цел да се даде по един или друг начин възможност на детските градини да се завърнат към нормалния си ритъм на работа.

Може да изкажете своето мнение по темата, като попълните анкетата по-долу:

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Ще пуснете ли детето си на детска градина или училище?

Бихте ли пуснали детето си на детска градина или училище, ако те отворят утре?

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Ти
  Тинко
  6 -1
  21:26, 4 май 2020
  Какво пък толкова, че майките ще обърнат малко внимание на децата си. Да си поседят в къщи пък дано им налеят малко акъл на подрастващите хулиганчета. Кой толкова ще пострада, ако останат месец 2 в къщи с децата си, тъй или иначе не могат да си харчат парите по молове и фризьори!
  • Ан
   Ананонимна!
   2 0
   14:43, 5 май 2020
   Не всички са кифли господине!
   И дай теб да те затворим за месец два без контакти и забавления и ще тв видим!
   И как да обясниш на малкото си детенце, че не може да отиде в парка и да се срещне с приятелите си от детската градина????
 • 2
  Ли
  Лили
  6 0
  21:43, 4 май 2020
  Нация, която отваря кръчмите преди детските градини и училищата, не може да бъде унищожена!

Хороскоп за 28.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
28 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
28 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
28 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
28 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
28 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
28 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
28 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
28 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
28 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
28 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
28 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
28 яну 2021
Последни новини