Заснеха първото пряко доказателство за раждането на планета

Учени разпространиха изображения, които може да се окажат първото пряко доказателство за раждането на планета.

Наблюдения на Много големия телескоп на Европейската южна обсерватория показват завихрен, плътен диск от прах и газ. Във вътрешността му се вижда спираловидна структура – намек за формирането на нов свят.

Изследването ще ни помогне да разберем как са се появили хилядите екзопланети, разпръснати из космическото пространство, като ни позволи да наблюдаваме процеса, казват учените.

Досега са открити множество екзопланети, но не се знае почти нищо за формирането им.

Макар на учените да им е известно, че звездите се раждат като прашни дискове около млади звезди при струпване на студен газ и прах, новите наблюдения ще ни осигурят нова информация за процеса.

На изображенията се вижда спирала от газ и прах около звездата AB Aurigae, отдалечена на 520 светлинин години от нас. Подобни спирали са знак, че се ражда нова планета, тъй като световете “смущават” газа по начин видим от Земята.

С обикалянето на планетата около звездата, вълната следва формата на спирала. “Изкривяване” в изображенията подсказва за подобно смущение, а следователно и за формирането на нова планета.

Изкривяването е предсказано от някои теоретични модели за формиране на планетите.

То кореспондира с връзката между две спирали – едната вървяща навътре, а другата навън и съединяващи се на мястото на образуване на планетата. Това позволява на газа и праха от диска да се натрупат, с което допринасят за нарастване на планетата.

Източник: independent.co.uk

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини