Концесионерите на плажове имат срок до днес да обявят намалените цени за чадъри и шезлонги

Днес изтича крайният срок, в който концесионерите и наемателите на морски плажове трябва да уведомят министъра на туризма Николина Ангелкова за намалението на цените на плажните принадлежности. От своя страна до 30 май тя трябва да обяви какво ще е намалението на размера на дължимото концесионно възнаграждение за 2020 г., което да съответства на намалението на цените на чадърите и шезлонгите.

Една от мерките за насърчаване на вътрешния туризъм, която се въвежда с промените на Закона за здравето, предвижда концесионерите и наемателите на плажовете да предоставят на посетителите през този летен сезон плажни принадлежности на цени, намалени с не по-малко от 50% от максималните цени за сезон 2019 г.

Концесионери и наематели, които са отправили предложение за намаление на цените на плажните принадлежности преди влизане в сила на законовите разпоредби и предложението отговаря на изискванията, могат да не изпращат ново уведомление до министъра на туризма, се казва в съобщението на Ангелкова, публикувано на интернет страницата на ведомството.

В съобщението на министъра се припомня, че при неизпълнение на законовите изисквания за чадърите и шезлонгите се налага санкция в размер на 50 хил. лв., а при повторно извършване на същото нарушение наказанието е глоба в размер на 100 хил. лв.

Концесионни такси за 2020 г., които вече са заплатени в пълен размер, също подлежат на намаляване, като размерът на намалението ще бъде прихванат от концесионното възнаграждение или наемната цена за 2021 г.

Преди дни Ангелкова съобщи, че има предложения от стопани на 15 плажа да предоставят на посетителите си това лято безплатни чадъри и шезлонги.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини