Димитровград се размина с огнище на COVID-19, излязоха резултати от най-масовото тестване до сега

Готови са резултатите за COVID-19 на по-голяма част от персонала на фабрика Пролет в Димитровград. Там на 15 юли бяха тествани всички работници на предприятието, направени са 300 проби за коронавирус.

Към момента са ясни резултатите от 287 проби - 285 от тях са с отрицателни резултати за COVID-19 и 2 проби са положителни. Очакват се резултатите от още 13 проби, които не са обработени, информира собственикът на фабриката, Пламен Цонев.

Заразена жена с COVID-19 в димитровградската фабрика Пролет
 
Тестването на персонала бе предприето от собственикът на шивашката фабрика, заради диагностицирането на жена, работеща там, с положителна проба за коронавирус във вторник. 
 
Работничката във фабриката в понеделник се е почуствала зле и след вземането на проба с PCR тест се е потвърдило, че е вирусоносител. Заразената жена е ходила на работа и през изминалата седмица, като най-вероятно и тогава е носила заразата, до появата на симтомите. 
 
3 нови случая на COVID-19 в Димитровград - семейството на едната заразена жена

Резултатите от тестовете до момента, въпреки, че не са излезли на 100% показва, че мерките вземани там за предпазване на персонала, са ефективни и са предотвратили избухване на огнище на зараза сред служителите на фабриката. Пример за подобно огнище бе завод за авточасти в Смолян, къде се бяха заразили 15 % от персонала от 750 души.

По непотвърдена официално информация, и в друго голямо предприятие в Димитровград - Неохим, са направени тестове за наличие на коронавирус сред персонала на един от цеховете. В този цех е работил мъжът на диагностицираната жена с COVID-19 жена от вторник. Резултатите на всички тествани в Неохим са отрицателни към този момент, без да сме получили официална информация.

Отрицателните проби на служителите носят и друга добра новина - това е най-масовото тестване на хора от Димитровград от началото на пандемията, което в крайна сметка бе извършено от частна компания. Положителните изводи са, че няма широко разпространение на заразата в Димитровград, защото тези 300 тествани души се срещат и общуват с още стотици хора ежедневно.

Добрият пример в димитровградска фабрика по време на извънредно положение - произвеждат си маски
 
Dimitrovgrad.BGvesti.NET направи проверка на мерките, които се вземат в едно от най-големите предприятия със стотици работници - Пролет ЕООД още март месец , и тогава го дадохме за пример за добра практика в предпазването на работещите в него.
 
Призоваваме всички, въпреки положителните новини, да спазват противоепидемичните мерки, да носят маски на закрити обществени места и да се пазят.  Никой от нас не може да е сигурен, че не е носител на вируса, или че срещу него не седи човек, който в момента е заразен.
 
Към този момент заразената жена от фабрика Пролет е в добро състояние и е на домашно лечение, поясни Пламен Цонев пред Dimitrovgrad.BGvesti.NET. Двете жени от предприятието, които са с положителни проби за COVID-19, са безсимптомни към този момент и ще бъдат поставени под карантина. 
 
Очакваме резултатите от последните 13 проби, които ще  съобщим, веднага когато получим информация за тях.
Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ел
    Елена
    18 -2
    10:27, 17 юли 2020
    Браво страхотна новина, явно в тази фабрика с не добра слава има добър конрол. Пожелавам на заразените да се оправя бързо. Явно вируса не е толкова страшен
  • 2
    Й
    й
    1 0
    13:09, 20 юли 2020
    Искат,оставка на правителството,а на г-на(другаря),от снимката-кога?
Последни новини