Минирани пътища с шипове, водещи до няколко населени места, инвалид бедства в гората след спукване на гуми

    След пускането на първия ни материял по темата за заложените капани в гората край село Долно Белево,с нас се свързаха още пострадали от самоделните шипове по черните пътища в района.

    Срещнахме се с Митко, председател на ловната дружинка в село Райново, който също е пострадал и знае кой е отговорен за поставянето на шиповете в гората. Историята на Митко започва от спречкване с неговия приятел Вальо Черния от с. Долно Белево, това е същия човек, който нашия екип срещна да се връща от гората на Долно Белево в деня, в който пуснахме първия материал. По думите на Митко, по времетна лов на дива свиня, в момента, в който той е преследвал своя улов и в който е смятал да отстреля дивото прасе в територията на собствената си ловна дружинка, Вальо е изкочил пред дулото на пушката му. Афектираният ловец от това, че Вальо се намира на километри в територията на техния район на село Райново и Злато Поле, в момен на организиран от дружинката лов, Митко се скарал с приятеля си Вальо, че за малко да стане инцидент, след като ловецът от Долнобелевската дружинка се оказал на място и в район, в който не би трябвало да има никой. След разправията между двамата приятели започават и премеждията със заложените шипове в района.

    Митко е бил един от първите пострадали, той е спукал 3 гуми през месец март тази година, както и приятелят му Наско, който се отзовал за да му помогне - тяхната история описхме в предния материл, разказан ни от неговия приятел Наско.

    Митко ни разказа и за възрастно семейсто, което е видяло човек в района, който бил с моторче и зачуквал нещо с чук на пътя. 

    По думите на Митко, цял район  ебил миниран с шипове, а от там минава стар римски път, който често е използван от ловци, гъбари, билкари и туристи. Всички пътища, водещи до фургона на ловната дружинка на село Долно Белево, имат поставени шипове, тези пътища водят и към селата Златополе, Райново, Долно Белево, Левски, град Опан и към язовира на Симиеоновград.

    След като са започнали проблемите със спуканите гуми, е била поставена и камера на едно от възловите места, която е засякла как споменатият Вальо Черния е забивал шипове на пътя. Според Митко отговорни за това са Вальо Черния и Ангел - председател на ловната дружинка на Долно Белево, с които е говорил и ги е предупредил да си премахнат капаните, но те явно не са се вслушали в неговите думи.

    Защо разходка в гората край Долно Белево може да ви коства стотици левове или влизане в болница

    Има участък от минирания с шипове път, който минава покарай дълбоко дере и ако се човек се движи с по-висока скорост и спука гума, има голяма вероятност да падне в дерето и да се стигне до фатален инцидент, разказа Митко. Освен това, ако избухне пожар в гората по тези пътища, с тези шипове няма да могат да преминат и противопожарни автомобили при евентуален пожар, за да го потушат, както и може да аварират автомобили и да изгорят в гората.

    Митко ни разказа и за други пострадали хора в гората, единия от тях е Слави-доктора от село Златополе. Преди години, след катастрофа, Слави остава трудно подвижен и е инвалидизиран на 75%, по думите на Митко. След като се свързахме със Слави, той ни обясни какво го е сполетяло и как е бил в гората дълги часове в студа, по тениска в опит да стигне до цивилизацията.

    По обяд Слави тръгнал да търси билки в гората, навлезнал на вътре за да търси определена билка, защото тя започнала на да прецъфтява в района около гората, а той се надявал по сенчестите места сред дърветата да е годна за бране. Докато карал автомобила си, усетил как едната гума се е пръснала и спрял с цел да я смени с резервна, но когато излязъл от колата видял, че и другата гума била спукана и спадала, а човекът имал само една резервна. Оказало се че няма батерия и на телефона, за да се обади за помощ, затова нямал друг изход освен да тръгне в посока главния път и да потърси помощ.

    Човекът е трудно подвижен и докато успее да излезе от гората се стъмнило, в тъмното се оказало, че не може да се ориентира и започнал да се лута в гористата местност с надеждата, да види от някъде светлина и да се ориентира за посоката. Температурите паднали, паднала и слана, а той бил само по тениска, защото тръгнал в топло време. Слави разказа, че благодарение на това, че е бил медицинско лице знаел, че не трябва да спира и въпреки двигателните си проблеми в нощта, в гората пълна с диви животни, запазил самообладание и продължил да търси пътя. Мъжът открил главния път на зазоряване и тогава осъзнал, че се е спасил, но това му коствало много болки и изтощение.

    След като Слави успял да намери превоз и се прибрал в селото си със свой приятел, взели още една гума за да смеят двете спукани на колата и тръгнали към мястото на инцидента с шиповете и както явно е традиция в този район, и приятелят с който пътувал, попаднал на други шипове и спукал гума.

    Друг пострадал в местността с който се срещнахме, бе горският на 6 села в района, Димитър Димитров от с. Брод, който също е спукал гума там. След неговия инцидент, човекът с който е бил, се е обадил на мъж от дружинката на Долно Белево, чието име не пожела да сподели, и той от срещния край чул коментар: Ха, вие само едната гума ли спукахте, вие голям късмет изкарахте само с едната гума.

    Горският се се оплака, че вече му е невъзможно да изпълнява задълженията си в района, защото заради шиповете, за което е уведомил своите началници, все още няма развитие на проблема.

    Друго интерсно в този случай е, че и самите шипове са различни поколения и с времето злосторниците изобретяват все по-добри продукти, които да нанасят все повече щети по гумите и краката на хора и животни. До сега сме установили 3 поколения на шиповете: 1-во поколение с стърчащ пирон, който само пука гума -  от такъв шип е пострадал горския, второ поколение са шиповете, спукали гумите на Митко и Наско, които са направени да разпорят гумата непоправимо, но явно са се оказали неустойчиви, защото са се забивали само с един питрон. Третото поколение вече са с 2 пирона, за да не излизат от мястото си и да нансят многократно щети по преминаващите през тях коли, хора и животни.

    В началото на седмицата, докато правихме първи материал, разговаряхме с обвинените Вальо и Ангел, които категорично отрекоха да занаят за подобни инциденти и че някой от тяхната дружинка може да е заложил тези капани, като явно и двмата са ни спестили истината.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (24)

    • 1
      Ic
      Iceman
      7 -2
      21:07, 31 юли 2020
      Що не кажат тия двамата хубавци как ходят да бракониерстват вечер аа 😂😂😂 иначе гумите им спукали 😂😂😂😂 циркаджий 😂😂😂😂
      • Ho
        Hotman
        8 0
        08:45, 1 авг 2020
        Незнам кой е бракониер ама нека валю да каже как убива сърни на чужди кучета на свински лов и никой неиска да пуска кучетата си да си ги разваля и това е причината кучкари да не ходят на лов там на такива май и викат баш бракониери
      • Ic
        Iceman
        3 0
        15:32, 1 авг 2020
        Знаем ги много добре и дваматаа
      • За
        Защитник
        3 -1
        00:14, 3 авг 2020
        От другата седмица разрешават лова , природата сега е спокойна ,тиха ,живота на всяка птичка и животно в нея си тече мирно и тихо , НО , излизат ловците нахъсани и се започва масово пукане от тъмни зори .
        И цялата тази хармония изчезва и се нарушава ритъма на естествения живот , гонени ,преследвани , заграждани, и следени и примамвани с модерна техника .
        Всяко живо същество си има свой дом , родители , деца , като нас хората.
        Сами се унищожаваме от простотия, лакомия и невежество !
    • 2
      Ри
      Рибар
      5 0
      23:36, 31 юли 2020
      И двамата са бракониери от класа !
      Разпитайте и ще разберете.
    • 3
      Ра
      райновец
      8 -1
      23:42, 31 юли 2020
      Ми точно този въпросния митко-уволнен за заслуги от МВР,цяла вечер обикаля да браконерства,и защо има на ловната си карабина оптика за нощно виждане,дали е разрешено това и къде я ползва може би да си гледа вечер нивите.Търсете причината някъде там.ИНАЧЕ СЕ ХВАЛИМ-Я НАИШ ЛИ КОЛКО МЕСО ИМАМ В ФРИЗЕРА ВА.
      • За
        запознат
        5 0
        23:54, 31 юли 2020
        питайте този мнооого голям бизнесмен що кара подобието си на джипка с гуми за 100лв -4бр,изключителен дървен философ знаещ абсолютно всичко.Дежурната му реплика е -я знам ба.Между другото труден му е изказа.Трябва доста да е тренирал за това интервю.И ако действително знае кой е извършителя досега да го е натопил в полицията.
    • 4
      D
      d
      5 -2
      00:36, 1 авг 2020
      много сте неграмотни !
    • 5
      D
      d
      5 -1
      00:37, 1 авг 2020
      журналистите !!!!!!!
    • 6
      Xx
      Xxx
      4 0
      01:48, 1 авг 2020
      Хората ги е страх да свидетелстват. Явно е голям човек виновния!
    • 7
      Пи
      Питане
      4 -1
      07:56, 1 авг 2020
      Да питам тези който го познават ,бил много ларш ,черпел много, и все се хвалил , че е най добрия ловец , но бил и много добър в оная работа - вярно ли а !
      • За
        За питащия
        3 -2
        08:31, 1 авг 2020
        Ами ако имаш мерак пробвай в оня работа да ли е добар и ако ти хареса после и ди се хвали
      • oтговаряне
        5 0
        10:01, 1 авг 2020
        Ми като е много добър в оная работа ,що са разведе и зе онаа бензинжийка ами не продължи да ощасливява нови булки.ПЪЛЕН СЕЛЯК
      • От
        Отговор
        4 0
        11:08, 1 авг 2020
        Този от видеоклипа , председателят де , е един прост цървул и го няма в нито едно от
        нещата в питането на Питащия.
      • От
        От Питане - жена
        5 0
        11:21, 1 авг 2020
        Ох... съжалявам, той за нищо не ставал , пък между другото разбрах , че когато се прибира от
        къра си лягал с ботушите !
      • Мн
        Много в час
        6 0
        14:09, 1 авг 2020
        Наистина много голям е-ач беше, едно време като милиционер бяха задържали две циганки и ги изплющяха против волята им и после го уволниха,но след време намери връзки и пак започна в системата на МВР.Сега преди време пак го уволниха ама вече за постоянно.ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТРИГАНТ И ТОПЯЧ.
      • Ко
        Колегата
        1 -4
        20:20, 1 авг 2020
        До Много в час , защо не се хванеш за големите пръсти, и да видиш какво мога !
      • До
        ДО ПИТАНЕ
        2 -1
        17:04, 3 авг 2020
        Явно тракториста-комбайнер сам е писал коментар -7,имайки впредвид правописните грешки и интелекта на същия.
      • На
        На х.й бляд
        1 0
        23:04, 3 авг 2020
        Консултирай се за твой те правописни грешки и тогава давай определения, простак и тъпанар долен ! Хайде ходи да го д...ш !
    • 8
      Пи
      ПИТАМ
      5 -2
      14:30, 1 авг 2020
      А как горски надзирател който постоянно е в движение е с телк решение и щяло да му стане лошо,ми оная работа ли ми търсиш в гората като си освидетелстван. ЕЙ ТВА Е БУЛГАРИСТАН,значи няма здрави прави хора на тази длъжност.
      • Гл
        Глигански
        5 0
        17:31, 1 авг 2020
        Той е за освидетелстване в Болярово !
        Когато и да ме видеше , все лошо му ставаше !
    • 9
      ИА
      И аз да попитаа
      5 -2
      14:43, 1 авг 2020
      Там където е сниман репортажа, това цигански катун ли е или е офисът на много големия бизнесмен - комбайнер, авжия и еб-ч?
      • Дг
        ДГ
        1 -3
        18:27, 1 авг 2020
        Какъв е този интерес у тебе Ачка, търсиш на кой да се надупиш ли?
      • ЯС
        Я си го.......
        3 -3
        20:30, 1 авг 2020
        До и аз да попитам , със сто процента съм сигурен , че живееш в панелка , апартаментче около 50 кв.м , и всеки ден и час се молиш някой да те почерпи- тъпанар !
    Последни новини