29 °C

Минирани пътища с шипове, водещи до няколко населени места, инвалид бедства в гората след спукване на гуми

  След пускането на първия ни материял по темата за заложените капани в гората край село Долно Белево,с нас се свързаха още пострадали от самоделните шипове по черните пътища в района.

  Срещнахме се с Митко, председател на ловната дружинка в село Райново, който също е пострадал и знае кой е отговорен за поставянето на шиповете в гората. Историята на Митко започва от спречкване с неговия приятел Вальо Черния от с. Долно Белево, това е същия човек, който нашия екип срещна да се връща от гората на Долно Белево в деня, в който пуснахме първия материал. По думите на Митко, по времетна лов на дива свиня, в момента, в който той е преследвал своя улов и в който е смятал да отстреля дивото прасе в територията на собствената си ловна дружинка, Вальо е изкочил пред дулото на пушката му. Афектираният ловец от това, че Вальо се намира на километри в територията на техния район на село Райново и Злато Поле, в момен на организиран от дружинката лов, Митко се скарал с приятеля си Вальо, че за малко да стане инцидент, след като ловецът от Долнобелевската дружинка се оказал на място и в район, в който не би трябвало да има никой. След разправията между двамата приятели започават и премеждията със заложените шипове в района.

  Митко е бил един от първите пострадали, той е спукал 3 гуми през месец март тази година, както и приятелят му Наско, който се отзовал за да му помогне - тяхната история описхме в предния материл, разказан ни от неговия приятел Наско.

  Митко ни разказа и за възрастно семейсто, което е видяло човек в района, който бил с моторче и зачуквал нещо с чук на пътя. 

  По думите на Митко, цял район  ебил миниран с шипове, а от там минава стар римски път, който често е използван от ловци, гъбари, билкари и туристи. Всички пътища, водещи до фургона на ловната дружинка на село Долно Белево, имат поставени шипове, тези пътища водят и към селата Златополе, Райново, Долно Белево, Левски, град Опан и към язовира на Симиеоновград.

  След като са започнали проблемите със спуканите гуми, е била поставена и камера на едно от възловите места, която е засякла как споменатият Вальо Черния е забивал шипове на пътя. Според Митко отговорни за това са Вальо Черния и Ангел - председател на ловната дружинка на Долно Белево, с които е говорил и ги е предупредил да си премахнат капаните, но те явно не са се вслушали в неговите думи.

  Защо разходка в гората край Долно Белево може да ви коства стотици левове или влизане в болница

  Има участък от минирания с шипове път, който минава покарай дълбоко дере и ако се човек се движи с по-висока скорост и спука гума, има голяма вероятност да падне в дерето и да се стигне до фатален инцидент, разказа Митко. Освен това, ако избухне пожар в гората по тези пътища, с тези шипове няма да могат да преминат и противопожарни автомобили при евентуален пожар, за да го потушат, както и може да аварират автомобили и да изгорят в гората.

  Митко ни разказа и за други пострадали хора в гората, единия от тях е Слави-доктора от село Златополе. Преди години, след катастрофа, Слави остава трудно подвижен и е инвалидизиран на 75%, по думите на Митко. След като се свързахме със Слави, той ни обясни какво го е сполетяло и как е бил в гората дълги часове в студа, по тениска в опит да стигне до цивилизацията.

  По обяд Слави тръгнал да търси билки в гората, навлезнал на вътре за да търси определена билка, защото тя започнала на да прецъфтява в района около гората, а той се надявал по сенчестите места сред дърветата да е годна за бране. Докато карал автомобила си, усетил как едната гума се е пръснала и спрял с цел да я смени с резервна, но когато излязъл от колата видял, че и другата гума била спукана и спадала, а човекът имал само една резервна. Оказало се че няма батерия и на телефона, за да се обади за помощ, затова нямал друг изход освен да тръгне в посока главния път и да потърси помощ.

  Човекът е трудно подвижен и докато успее да излезе от гората се стъмнило, в тъмното се оказало, че не може да се ориентира и започнал да се лута в гористата местност с надеждата, да види от някъде светлина и да се ориентира за посоката. Температурите паднали, паднала и слана, а той бил само по тениска, защото тръгнал в топло време. Слави разказа, че благодарение на това, че е бил медицинско лице знаел, че не трябва да спира и въпреки двигателните си проблеми в нощта, в гората пълна с диви животни, запазил самообладание и продължил да търси пътя. Мъжът открил главния път на зазоряване и тогава осъзнал, че се е спасил, но това му коствало много болки и изтощение.

  След като Слави успял да намери превоз и се прибрал в селото си със свой приятел, взели още една гума за да смеят двете спукани на колата и тръгнали към мястото на инцидента с шиповете и както явно е традиция в този район, и приятелят с който пътувал, попаднал на други шипове и спукал гума.

  Друг пострадал в местността с който се срещнахме, бе горският на 6 села в района, Димитър Димитров от с. Брод, който също е спукал гума там. След неговия инцидент, човекът с който е бил, се е обадил на мъж от дружинката на Долно Белево, чието име не пожела да сподели, и той от срещния край чул коментар: Ха, вие само едната гума ли спукахте, вие голям късмет изкарахте само с едната гума.

  Горският се се оплака, че вече му е невъзможно да изпълнява задълженията си в района, защото заради шиповете, за което е уведомил своите началници, все още няма развитие на проблема.

  Друго интерсно в този случай е, че и самите шипове са различни поколения и с времето злосторниците изобретяват все по-добри продукти, които да нанасят все повече щети по гумите и краката на хора и животни. До сега сме установили 3 поколения на шиповете: 1-во поколение с стърчащ пирон, който само пука гума -  от такъв шип е пострадал горския, второ поколение са шиповете, спукали гумите на Митко и Наско, които са направени да разпорят гумата непоправимо, но явно са се оказали неустойчиви, защото са се забивали само с един питрон. Третото поколение вече са с 2 пирона, за да не излизат от мястото си и да нансят многократно щети по преминаващите през тях коли, хора и животни.

  В началото на седмицата, докато правихме първи материал, разговаряхме с обвинените Вальо и Ангел, които категорично отрекоха да занаят за подобни инциденти и че някой от тяхната дружинка може да е заложил тези капани, като явно и двмата са ни спестили истината.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (24)

  • 1
   Ic
   Iceman
   6 -2
   21:07, 31 юли 2020
   Що не кажат тия двамата хубавци как ходят да бракониерстват вечер аа 😂😂😂 иначе гумите им спукали 😂😂😂😂 циркаджий 😂😂😂😂
   • Ho
    Hotman
    7 0
    08:45, 1 авг 2020
    Незнам кой е бракониер ама нека валю да каже как убива сърни на чужди кучета на свински лов и никой неиска да пуска кучетата си да си ги разваля и това е причината кучкари да не ходят на лов там на такива май и викат баш бракониери
   • Ic
    Iceman
    2 0
    15:32, 1 авг 2020
    Знаем ги много добре и дваматаа
   • За
    Защитник
    2 -1
    00:14, 3 авг 2020
    От другата седмица разрешават лова , природата сега е спокойна ,тиха ,живота на всяка птичка и животно в нея си тече мирно и тихо , НО , излизат ловците нахъсани и се започва масово пукане от тъмни зори .
    И цялата тази хармония изчезва и се нарушава ритъма на естествения живот , гонени ,преследвани , заграждани, и следени и примамвани с модерна техника .
    Всяко живо същество си има свой дом , родители , деца , като нас хората.
    Сами се унищожаваме от простотия, лакомия и невежество !
  • 2
   Ри
   Рибар
   4 0
   23:36, 31 юли 2020
   И двамата са бракониери от класа !
   Разпитайте и ще разберете.
  • 3
   Ра
   райновец
   7 -1
   23:42, 31 юли 2020
   Ми точно този въпросния митко-уволнен за заслуги от МВР,цяла вечер обикаля да браконерства,и защо има на ловната си карабина оптика за нощно виждане,дали е разрешено това и къде я ползва може би да си гледа вечер нивите.Търсете причината някъде там.ИНАЧЕ СЕ ХВАЛИМ-Я НАИШ ЛИ КОЛКО МЕСО ИМАМ В ФРИЗЕРА ВА.
   • За
    запознат
    4 0
    23:54, 31 юли 2020
    питайте този мнооого голям бизнесмен що кара подобието си на джипка с гуми за 100лв -4бр,изключителен дървен философ знаещ абсолютно всичко.Дежурната му реплика е -я знам ба.Между другото труден му е изказа.Трябва доста да е тренирал за това интервю.И ако действително знае кой е извършителя досега да го е натопил в полицията.
  • 4
   D
   d
   4 -2
   00:36, 1 авг 2020
   много сте неграмотни !
  • 5
   D
   d
   5 -1
   00:37, 1 авг 2020
   журналистите !!!!!!!
  • 6
   Xx
   Xxx
   3 0
   01:48, 1 авг 2020
   Хората ги е страх да свидетелстват. Явно е голям човек виновния!
  • 7
   Пи
   Питане
   3 -1
   07:56, 1 авг 2020
   Да питам тези който го познават ,бил много ларш ,черпел много, и все се хвалил , че е най добрия ловец , но бил и много добър в оная работа - вярно ли а !
   • За
    За питащия
    3 -2
    08:31, 1 авг 2020
    Ами ако имаш мерак пробвай в оня работа да ли е добар и ако ти хареса после и ди се хвали
   • oтговаряне
    4 0
    10:01, 1 авг 2020
    Ми като е много добър в оная работа ,що са разведе и зе онаа бензинжийка ами не продължи да ощасливява нови булки.ПЪЛЕН СЕЛЯК
   • От
    Отговор
    3 0
    11:08, 1 авг 2020
    Този от видеоклипа , председателят де , е един прост цървул и го няма в нито едно от
    нещата в питането на Питащия.
   • От
    От Питане - жена
    4 0
    11:21, 1 авг 2020
    Ох... съжалявам, той за нищо не ставал , пък между другото разбрах , че когато се прибира от
    къра си лягал с ботушите !
   • Мн
    Много в час
    5 0
    14:09, 1 авг 2020
    Наистина много голям е-ач беше, едно време като милиционер бяха задържали две циганки и ги изплющяха против волята им и после го уволниха,но след време намери връзки и пак започна в системата на МВР.Сега преди време пак го уволниха ама вече за постоянно.ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН ИНТРИГАНТ И ТОПЯЧ.
   • Ко
    Колегата
    1 -3
    20:20, 1 авг 2020
    До Много в час , защо не се хванеш за големите пръсти, и да видиш какво мога !
   • До
    ДО ПИТАНЕ
    1 -1
    17:04, 3 авг 2020
    Явно тракториста-комбайнер сам е писал коментар -7,имайки впредвид правописните грешки и интелекта на същия.
   • На
    На х.й бляд
    1 0
    23:04, 3 авг 2020
    Консултирай се за твой те правописни грешки и тогава давай определения, простак и тъпанар долен ! Хайде ходи да го д...ш !
  • 8
   Пи
   ПИТАМ
   4 -2
   14:30, 1 авг 2020
   А как горски надзирател който постоянно е в движение е с телк решение и щяло да му стане лошо,ми оная работа ли ми търсиш в гората като си освидетелстван. ЕЙ ТВА Е БУЛГАРИСТАН,значи няма здрави прави хора на тази длъжност.
   • Гл
    Глигански
    4 0
    17:31, 1 авг 2020
    Той е за освидетелстване в Болярово !
    Когато и да ме видеше , все лошо му ставаше !
  • 9
   ИА
   И аз да попитаа
   4 -2
   14:43, 1 авг 2020
   Там където е сниман репортажа, това цигански катун ли е или е офисът на много големия бизнесмен - комбайнер, авжия и еб-ч?
   • Дг
    ДГ
    1 -2
    18:27, 1 авг 2020
    Какъв е този интерес у тебе Ачка, търсиш на кой да се надупиш ли?
   • ЯС
    Я си го.......
    2 -3
    20:30, 1 авг 2020
    До и аз да попитам , със сто процента съм сигурен , че живееш в панелка , апартаментче около 50 кв.м , и всеки ден и час се молиш някой да те почерпи- тъпанар !

  Хороскоп за 13.08.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Потопени в работа и неотложни задачи, ще забравите за личните си нужди. Честни в отношенията, ще намирате подходящият тон и ще се възползвате от възможностите, които ви се дадат. Дистанцирайте се от нечие недобро намерено поведение и покажете силата на характера си. Вечерта ви ще е спокойна, сред близки хора.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  С каквото и да се заемете днес, бъдете сигурни че усилията ви няма да са напразни. Знаете какво искате и постепенно вървите към осъществяването му. Предвидете обаче различни възможности за действие, тъй като не е изключено да ви изненадат. Ако напоследък пренебрегвате чувствата на човека до вас, опитайте се да поправите тази грешка.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Засилва се тенденцията към финансова стабилизация, особено при онези от вас, които са изцяло ангажирани в професионалната сфера. Възможно е натоварването ви да бъде повече от обичайното, но резултатите ще са добри. Почтеността и коректността ви ще увеличат авторитета ви. Не бъдете нетърпеливи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес ще ви се наложи да се заемете с различни въпроси, голяма част от които съвсем не сте планирали. Въпреки това се постарайте да не оставяте нищо, което можете да свършите днес за следващите дни. Това би означавало да изостанете с работата си, което не е желателно. Обърнете повече внимание на семейството си.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Подходящ ден за делови контакти. Не пропускайте нито един детайл и търсете възможности във всяко нещо. По този начин имате шанса да откриете доста перспективи за развитие. Отделете достатъчно внимание на вашия сърдечен партньор.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Днес сте общителни и това е единствено във ваша полза. Ако работата ви е свързана с много контакти, бъдете сигурни, че този ден ще бъде успешен за вас. Успявате да се справите с какви ли не заплетени ситуации, главно благодарение на умението си да убеждавате. Но не бъдете крайни в оценките си защото не сте застраховани от и от грешки.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес околните прекалено много ви занимават с личните си проблеми, към които вие не можете да бъдете безучастни. Не пренебрегвайте предложението на колега, което може да открие за вас бленувани перспективи. Обмислете добре действията си в личен план. Пазете се от прибързани постъпки, носещи трайни негативи.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запретнете ръкави и работете, проектите ви в голяма степен ще зависят от постигнатото днес. Работата ви с администрацията може да ви изтощи, но ще го преживеете. Разумът и интуицията ви са силни, вслушвайте се по-често в тях и ще оставате доволни. Децата ще ви зарадват с успешното си справяне с житейски проблем.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Искрата надежда, която до скоро съществуваше по отношение на бъдещ проект, сега започва силно да се разгаря. С други думи ще получите необходимите ви средства за да го започнете. Запазете ентусиазма си и дайте път на желанието си да покажете умения, рутина и професионализъм.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Отлични резултати за тези от вас, които се трудят в деловата област. Прогнозите ви се потвърждават, а това неминуемо повишава авторитета ви. Интимният ви партньор ви удовлетворява напълно и провокира творческите ви способности. При вас те са в изобилие и това ви задължава да намерите подходяща сцена за изява.
  13 авг 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Срещите ви ще са ползотворни не само с доброто впечатление, което оставяте за себе си, но и с информацията, която ще узнаете. Заради нея са възможни промени в плановете ви, но всичко е подчинено на интересите и бизнеса ви. Съдействие от хора, за които все по - малко мислите и това ще ви впечатли.
  13 авг 2020
  Последни новини