Болницата в Димитровград очаква мед. сестри от Тракийския университет след споразумение

Изображение 1 от 3

    Споразумение за осигуряване на медицински специалисти подписаха днес управителят на МБАЛ "Св.Екатерина" - Димитровград, д-р Матей Матеев и ректорът на Тракийски университет - Стара Загора, доц. д-р Добри Ярков. Ректорът на Тракийския университет изрази уверение, че по линия на споразумението в димитровградската болница в най-скоро време ще могат да заработят 10 студента от последен курс, като медицински специалисти, изпълняващи функциите на мед. сестри, но назначени като санитари в местна болница.

    След като Димитровградската болница вече има договор с инфекционист и може да лекува заразени с коронавирус пациенти по клинична пътека, което дава възможност и персоналът на болницата да получава държавния стимул от 1000 лева за медицински служители на първа линия срещу коварната инфекция.

    На събитието присъстваха и председателят на общинския съвет г-жа Гергана Кръстева, заместник-кметът на община Димитровград Светослав Стойков, ръководителят на филиала на универсистета в Хасково, доц. Таня Паскалева и главната сестра на МБАЛ "Св.Екатерина" Златка Генчева. Спорозумението предоставя възможност на медицински кадри и студенти от специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" от филиала на университета в Хасково да започнат работа в димитровградската болница. 

    "Основният проблем на димитровградската болница не е легловата база, а персоналът и в тази връзка инициирахме подписването на този договор с Тракийския университет, за да дадем възможност на млади кадри да дойдат при нас.", каза д-р Матеев. Той заяви, че в момента в болницата по заповед на министъра има готови 30 легла, 19 от тях в момента са заети от пациенти с COVID-19. 

    Ректорът на Тракийския университет доц.Ярков увери, че след подписването на споразумението още тези дни ще има възможност в болницата в Димитровград да идват студенти от хасковския филиал. Той сподели очакванията си, че поне 10 медицински сестри ще могат да започнат работа в общинската болница. "Този договор е началото и първата стъпка. Тракийският университет има дългогодишни традиции и подготвя отлични специалисти. Показател за нивото на университета е, че тази година успяхме да запълним приема на 100%.", каза доц.Яров.

    Във филиала на университета в Хасково се обучават 300 студенти в специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" в степен бакалавър, като само 5 са от Димитровград, сподели ръководителят на хасковския филиал доц.Таня Паскалева и изрази желанието си повече млади хора от Димитровград да насочат бъдещите си планове за образование именно към специалностите, които предлага филиалът в Хасково. 

    Председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева благодари на кмета на общината Иво Димов, комисията по здравеопазване, д-р Матеев и доц.Яров за съвместните усилия. Тя благодари и лично на лекарите, които изразиха готовност да се включат в борбата с Ковид и работята на първа линия в специализираното отделение в общинската болница - д-р Атанасов, д-р Ламбрева, д-р Маджаров. Председателят на общинския съвет разясни към момента законодателната рамка за финансиране на студентите, които ще се включат в работата на общинската болница и допълни, че се обсъждат възможности и за допълнително мотивиране на медицинските специалисти от страна на общината. 

    Пресконференция в Община Димитровград

    Публикувахте от Новините Димитровград BGvesti в Сряда, 11 ноември 2020 г.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини