-1 °C

Болницата в Димитровград очаква мед. сестри от Тракийския университет след споразумение

Изображение 1 от 3

  Споразумение за осигуряване на медицински специалисти подписаха днес управителят на МБАЛ "Св.Екатерина" - Димитровград, д-р Матей Матеев и ректорът на Тракийски университет - Стара Загора, доц. д-р Добри Ярков. Ректорът на Тракийския университет изрази уверение, че по линия на споразумението в димитровградската болница в най-скоро време ще могат да заработят 10 студента от последен курс, като медицински специалисти, изпълняващи функциите на мед. сестри, но назначени като санитари в местна болница.

  След като Димитровградската болница вече има договор с инфекционист и може да лекува заразени с коронавирус пациенти по клинична пътека, което дава възможност и персоналът на болницата да получава държавния стимул от 1000 лева за медицински служители на първа линия срещу коварната инфекция.

  На събитието присъстваха и председателят на общинския съвет г-жа Гергана Кръстева, заместник-кметът на община Димитровград Светослав Стойков, ръководителят на филиала на универсистета в Хасково, доц. Таня Паскалева и главната сестра на МБАЛ "Св.Екатерина" Златка Генчева. Спорозумението предоставя възможност на медицински кадри и студенти от специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" от филиала на университета в Хасково да започнат работа в димитровградската болница. 

  "Основният проблем на димитровградската болница не е легловата база, а персоналът и в тази връзка инициирахме подписването на този договор с Тракийския университет, за да дадем възможност на млади кадри да дойдат при нас.", каза д-р Матеев. Той заяви, че в момента в болницата по заповед на министъра има готови 30 легла, 19 от тях в момента са заети от пациенти с COVID-19. 

  Ректорът на Тракийския университет доц.Ярков увери, че след подписването на споразумението още тези дни ще има възможност в болницата в Димитровград да идват студенти от хасковския филиал. Той сподели очакванията си, че поне 10 медицински сестри ще могат да започнат работа в общинската болница. "Този договор е началото и първата стъпка. Тракийският университет има дългогодишни традиции и подготвя отлични специалисти. Показател за нивото на университета е, че тази година успяхме да запълним приема на 100%.", каза доц.Яров.

  Във филиала на университета в Хасково се обучават 300 студенти в специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка" в степен бакалавър, като само 5 са от Димитровград, сподели ръководителят на хасковския филиал доц.Таня Паскалева и изрази желанието си повече млади хора от Димитровград да насочат бъдещите си планове за образование именно към специалностите, които предлага филиалът в Хасково. 

  Председателят на Общинския съвет Гергана Кръстева благодари на кмета на общината Иво Димов, комисията по здравеопазване, д-р Матеев и доц.Яров за съвместните усилия. Тя благодари и лично на лекарите, които изразиха готовност да се включат в борбата с Ковид и работята на първа линия в специализираното отделение в общинската болница - д-р Атанасов, д-р Ламбрева, д-р Маджаров. Председателят на общинския съвет разясни към момента законодателната рамка за финансиране на студентите, които ще се включат в работата на общинската болница и допълни, че се обсъждат възможности и за допълнително мотивиране на медицинските специалисти от страна на общината. 

  Пресконференция в Община Димитровград

  Публикувахте от Новините Димитровград BGvesti в Сряда, 11 ноември 2020 г.

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 28.11.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
  28 ное 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
  28 ное 2020
  Последни новини