Министър-председателят инспектира газопровода България - Гърция край Димитровград

Изображение 1 от 4

    Премиерът Бойко Борисов инспектира днес напредъка на строителните дейности по изграждането на газова връзка Гърция - България край димитровградското село Черногорово. Медиите не бяха уведомени за посещението на Борисов в района на Димитровград, а премиерът пусна видео на живо във фейсбук.

    Министър-председателят бе придружен от енергийния министър Теменужка Петкова, която го информираше за развитието на строителните дейности по проекта пред обектива на телефона, с който се пускаше живото излъчване. На място бе и собственика на гръцката фирма, изграждаща стратегическото за България газово трасе, който даде информация за реалното   и увери, че от гръцка страна полагането на тръбите се извършва усилено.

    Работници по газопровода България и Гърция три месеца без заплати

    Бойко Борисов заяви, че „на 1 януари следващата година в България ще влезе азерски газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици“.

    Газопроводът ще се свърже с гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на гр. Комотини (Гърция) и с българската национална газопреносна система в района на Стара Загора.

    Премиерите на България и на Гърция откриват строежа на газовия интерконектор

    Стартът на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България беше даден на 22 май миналата година лично от премиерите на двете страни. Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км. От тях 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро, уточниха от МС.

    Борисов: Газопроводите на Балканите вече формират Балкански поток

    На 1 януари следващата година в България ще влезе азерският газ. Така ще постигнем пълна диверсификация на енергийните доставчици. Каквото зависи от нас сме го направили. Не трябва да има и ден забавяне при строителството на обекта. Затова се работи на пълни обороти. България вече придоби 20% от акциите на терминала за втечнен природен газ край Александруполис. Така ще има възможност към страната ни и Балканите да потече газ от Юг на Север.

    Публикувахте от Boyko Borissov в Понеделник, 16 ноември 2020 г.

    Междусистемната газова връзка Гърция-България ще свърже гръцката национална газопреносна система и Трансадриатическия газопровод TAP в района на град Комотини с българската в района на Стара Загора. Изграждането на този газопровод ще ни даде реална диверсификация. Чрез него до нас ще може да достига азербайджански природен газ. С интерконектора ще може да получаваме газ и от САЩ, Катар, Алжир, Израел и Египет през терминала на Александруполис за втечнен природен газ, в който страната ни е съакционер.

    Публикувахте от Boyko Borissov в Понеделник, 16 ноември 2020 г.
    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини