Премиерите на България и на Гърция откриват строежа на газовия интерконектор

Началото на изграждането на междусистемната газова връзка между България и Гърция поставиха премиерите на България и на Гърция - Бойко Борисов и Алексис Ципрас близо до прохода Маказа, съобщиха от Министерския съвет.

При посрещането на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Кирково българският му колега Борисов заяви, че тази междусистемната газова връзка ще има ключова роля за целия регион и за Европа.

Газовата връзка между България и Гърция е с дължина 182 км. От тях 150 км са на българска територия. Тя започва от Комотини, Гърция и се свързва с българската газопреносна система на Стара Загора. Техническият ѝ капацитет е от 3 до 5 млрд. куб. м. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро, уточниха от МС.

Един от приоритетите на енергийната политика на страната ни е гарантиране на енергийната сигурност и очакваното въвеждане в експлоатация на газовата връзка България-Гърция през 2020 г. "Изпълняваме поставените задачи, за да осигурим инфраструктура, по която да се доставя газ за региона при конкурентни условия", каза Борисов.

Двамата премиери акцентираха, че междусистемната газова връзка е част от общите балкански проекти и посочиха важното значение на строежа и на пътищата, жп линиите, пристанищата, дигиталната инфраструктура за свързаността и стабилността на Балканите. "Колкото по-добре се развиват тези наши общи проекти, толкова по-добре е за инвестициите, за туризма, за пътникопотока, за товарите", заяви още Бойко Борисов.

След като гръцкият министър-председател пристигна с вертолет, българският му колега Борисов го покани в автомобил, управляван от него и по пътя му разказа, че туристическите приходи от двата съседни района са почти 50/50 - лятото български туристи посещават Гърция, а зимата - гръцки туристи идват у нас. Премиерът подчерта, че в региона в мир живеят християни и мюсюлмани. Двамата обсъдиха и сътрудничеството между двете страни в различни области.

Основната причина за посещението на Ципрас у нас - изграждащият се газов интерконектор, е част от развитието на Южния газов коридор. Чрез IGB (интерконекторът - б.р.) България и съседните ѝ страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ.

Чрез него ще получаваме азербайджански природен газ от Трансадриатическия газопровод. През интерконектора България ще може да получава доставки и през терминала на Александруполис за втечнен природен газ от САЩ, Катар, Алжир, Израел, Египет и други.

Преди срещата Борисов-Ципрас на седмичното заседание на Министерския съвет бе одобрен проект на Междуправителствено споразумение между България и Гърция за съоръжението. Междуправителственото споразумение трябва да се ратифицира от парламентите на двете страни.

Целта на споразумението е да се уредят данъчно-правните режими и статут на облагането на интерконектора за срок от 25 години. Предвиден е фиксиран данъчен режим, който ще осигури предвидимост на размера на разходите за инвеститорите, който ще позволи прилагането на конкурентна тарифа за пренос. Така запазването на капацитет в газопровода ще е по-атрактивно за бъдещите търговци на природен газ.

В Междуправителствено споразумение се въвежда клауза, която стабилизира размера на корпоративното данъчно облагане както в България, така и в Гърция за период от 25 години и начало - от старта на търговската експлоатация на интерконектора.

Проектът има статут на Проект от Общ интерес за Европейския съюз и е основен приоритетен проект съгласно инициативата CESEC за междусистемна газова свързаност в Централна и Югоизточна Европа.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини