1 °C

Поради неизпълнения на заложени параметри по проект, Общината загуби над 500 000лв. - кметът поема изцяло отговорността

Изображение 1 от 3

  Днес на първото си онлайн заседание, ОбС - Димитровград взе решение за удължаване с 4 години на заем, с който е било финансирано закупуването на багер за почистване на речни корита по програма за предотвратяване на последиците от природни бедствия.

  Удължаването на дълга от 1 на 5 години се е наложило, след като ръководния орган на програмата установява нередност по изпълнението на проекта и налага финансова санкция на Община Димитровград с пълната стойност 100% от сумата, която е 504 369,44лв. С това действие местната администрация няма да получи средствата по проекта и стойността на багера остава за сметка на местната хазна. Местната администрация е подала жалба пред Административен съд - Хасково по повод финансовата корекция, с което е образувано дело, чието разглеждане предстои.

  Нарушението, за което управляващият орган налага финансова санкция на цялата стойност на багера е, че закупената техника не отговаря на заложения в проекта по технически спецификации. Багерът, който е закупила Община Димиторовград е 4-цилиндров, а в проекта си е посочила, че машината ще е с 6 цилиндъра, по думите на кмета Иво Димов.

  “Аз поемам цялата отговорност”, заяви кметът на Димитровград и поясни - “когато започнахме да подготвяме тръжната процедура по проекта ние установихме, че дейностите по проекта могат да бъдат изпълнявани с по-различна машина от одобрената в проекта техника. Образно казано, вместо 6 цилиндрова, закупихме 4 цилиндрова, но вместо с 3 приставки, получихме 7 или 8 приставки, които са много ценни. Да, наистина е имало грешка от наша страна, тъй като е трябвало да уведомим секратарията с едно писмо за промяната на спецификациите на машината.”

  Иво Димов поясни, че закупената техника от Общината е с по-евтина поддръжка от тази, която е било одобрена по проекта и че багера в момента изпълнява целите, за които е закупен. Според кмета на Димитровград, финансовата санкция е абсурдна, защото според установената нередност не може да се наложи толкова голяма санкция. Той сподели, че от 1 година санкциите по различни европроекти са се превърнали в бич за българските общини, които биват постоянно санкционирани.

  Цялото изявление на кмета Иво Димов може да гледате във видеото, излъчено от фейсбук-страницата на ОбС - Димитровград под материала.

  Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (8)

  • 1
   Та
   Така
   12 -2
   19:17, 17 дек 2020
   Така е когато за директор на този отдел - дончева не разбира от нищо. Така е когато на този пост е сложена калинка. Откога си мислим, че машината за която бихте барабана изчисти всички дерета и няма наводнения, а то каква била работата. Колко сте смешни! Но лошото е , че всички ние димитровградчани ше платим за цялата ви простотия. Кмете, да те попитаме, какава отговорност ще понесеш. Лично да платиш цялата сума или всичко е игра на думи, само така колкото да се измъкнеш.
  • 2
   Да
   Да така е
   10 0
   21:50, 17 дек 2020
   Всичко е уговорено предварително за да се получи така .
   За да може всички в схемата да са доволни, за сметка на тези които плащат сметката - търпеливия и
   про-т народ !
  • 3
   Оп
   опс
   11 -1
   23:51, 17 дек 2020
   алоууу!... "виЗшиста" от общината-сега дай тез пари от своя джоб-тогаз ще говориш,че поемаш отговорността
  • 4
   Вс
   Всичко
   9 0
   08:39, 18 дек 2020
   Всичко това, за което говори кмета и си признава за слабостите говори само за едно. Слаб контрол и слаби специалисти в инвестиционните отдели. Там хората не разбират от спецификата на работата и само слагат подписите си само и само да се усвоят едни пари. Но правилата и законовата уредба са далече от тяхната и на кмета компетентност, но така или иначе той си ги е назначил, той да си отговаря. Но, сумата която трябва да се изплаща, да се събере от калинките които е назначил и които са приели машината. Да не се изплаща от парите на димитровградчани. Ето това разбирам да поемеш отоговорност кмете, а не празни приказки. Вече знаем, че можеш да послъгваш помалко, но много, ще ти стане навик, ако не си вече закъснял. Цялата ни държава е така, облазена от калинки и кадърните хора са в ъгъла. Остава само едно, димитровградчани, следете развоя на тази кметска сага и не оставяйте кмета да си прави каквото си поиска, защото общински съвет за контрол няма. Там има само лобита!
  • 5
   Dd
   dd
   7 0
   12:29, 18 дек 2020
   Цялата ни бригадирска община не може единн багер да купи.Ако комунистите строяха града по този начин,сега щеше да има само две колиби и една поляна.
   Пак се е крало.Пак ГЕРБ са се нагушили.Пак ние спим и го позволяваме.Гласувайте пак за тоя кърлеж и Бойко.
   Само да ви кажа,че в нормалните държави поемане на отговорност е да отидеш в затвора или глоба.

   После,като професора ви каже,че сте дбЕли се сърдите.
  • 6
   Ам
   Амин
   3 0
   22:27, 18 дек 2020
   Що за общество сме ние , що за държава сме ние , става въпрос за стотици хиляди левове , а нашия дрънка глупости , все едно , че става въпрос за пет лева.
   Долна измет , самозабравиха се до нема и къде .
   Що кръвчица изпихте от този народ, да ви го връща по десет ония отгоре - Амин !
  • 7
   Об
   Общинският
   3 0
   07:52, 19 дек 2020
   Общинският съвет спи! Имало онлайн заседание и всичко е замазано! Къде са председателите на комисиите по финанси и строителство. Все мижитурки, лъжци и крадци. Не амин, а всички трябва да се дигнем под прозорците на тази пасмина и да ги изметем до един. Хубаво ги запомнете тези хубавци и не само да си вдигат заплатите, а и да носят ефективна отговорност. Сега е колективна безотговорност.
  • 8
   Ак
   Ако беше
   2 0
   20:23, 19 дек 2020
   Ако беше преди демокрацията , сега щеше да лъска наровете и циганите да му се радват !

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е прекрасен за вас, но поради дреболиите, в които сте се заровили има опасност да не го усетите. Отърсете се за миг от неприятностите и се огледайте. Имате чудесни възможности да направите деня си приятен. Семейството ви с готовност ще се отзове на предложението ви за излет в планината.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Работата ви днес ви предлага много възможности. От вас зависи как ще предпочетете да работите, затова се спрете на най-доброто за момента. Сътрудничеството на работното място днес е особено ползотворно, благодарение на него ще постигнете неща, които не сте и очаквали. Имате време да обмислите отношенията си с любимия човек и може би да преосмислите поведението си.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Убедени сте, че вървите по своя си път и трудно ще се поддадете на внушения, въпреки желанието на някои да ви разколебае. Бъдете последователни в действията си и планирайте дългосрочната си програма, като не пренебрегвате и маловажните детайли в нея. Предстояща визита ще ви направи по-активни в организацията й.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Решавайте възникващите въпроси своевременно, не ги оставяйте да се натрупват. Последователност в работата и дипломатични отношения, това са част от условията да имате повече свобода в действията. Изберете подходящ момент, за да съобщите своето решение на партньора си, с което да го зарадвате.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Почти не съществуват неща, които да са в състояние да ви откажат от намеренията в. И резултатите ще са налице. Амбицията ви по отношение на един проект е особено голяма и сте склонни да действате рисковано. Помислете сериозно какво да направите, за да задържите вниманието на някой, който вече губи търпение.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес някои от вас отделят прекалено много време за дреболии. Незначителни спречквания с близките ви в къщи може да развалят настроението ви. Добре е да прекарате деня извън дома, далеч от всякакви проблеми. Възможности в тази насока няма да ви липсват и остава само да проявите нужната решимост. Не се поддавайте на инерцията.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сега е момента да осигурите финансово бъдещето си. Изключителният успех на проект, който завършвате ще ви позволи да инвестирате средства в много доходоносен бизнес. Интуицията и трезвата ви преценка ще ви подскажат на кого да се доверите.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Ще успеете да свършите по-голяма част от планираното. При добра организация и реална преценка на възможностите ви, няма да ви притесни нищо. Оставяте на втори план сърдечния си партньор и това може да доведе до нежелани последици. Поговорете и обяснете добре намеренията си.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще са ви необходими немалко усилия днес, за да осъществите набелязаните цели. Вие обаче сте твърдо решени да постигнете намеренията си и едва ли нещо ще е в състояние да ви откаже. На моменти обаче сте твърде напористи и това може да остави грешно впечатление у околните, така че опитайте се да контролирате емоциите си. Не действайте прибързано.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Личните предпочитания и деловите задачи ще се превърнат в приоритетни за вас, но те ще ви носят добро настроение и печалби. Желанията ви днес ще се сбъдват и без да си давате много труд.. Едно пътуване ще ви срещне с интересни хора. У дома ще научите новини, свързани с по-младите представители на семейството.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ако се освободите от натоварващи мисли имате предпоставки денят ви да е приятен. Не се лишавайте от нещата, които ви карат да се чувствате свободни и да живеете пълноценно, търсете ги, ако ви липсват. Не пренебрегвайте почивката и мислете за бъдещето си, ще си помогнете от сега, ако подредите добре програмата си.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С желание и готовност сте да свършите всичко, което планирате. Въпреки съботния ден програмата ви е натоварена, но ще се справите. Нещо приятно и очаквано ще внесе много светлина и радост в живота ви. До вас ще има някой, който ще ви помогне по-добре да се организирате и да осъзнаете значимостта си за другите.
  27 яну 2021
  Последни новини