Поради неизпълнения на заложени параметри по проект, Общината загуби над 500 000лв. - кметът поема изцяло отговорността

Изображение 1 от 3

    Днес на първото си онлайн заседание, ОбС - Димитровград взе решение за удължаване с 4 години на заем, с който е било финансирано закупуването на багер за почистване на речни корита по програма за предотвратяване на последиците от природни бедствия.

    Удължаването на дълга от 1 на 5 години се е наложило, след като ръководния орган на програмата установява нередност по изпълнението на проекта и налага финансова санкция на Община Димитровград с пълната стойност 100% от сумата, която е 504 369,44лв. С това действие местната администрация няма да получи средствата по проекта и стойността на багера остава за сметка на местната хазна. Местната администрация е подала жалба пред Административен съд - Хасково по повод финансовата корекция, с което е образувано дело, чието разглеждане предстои.

    Нарушението, за което управляващият орган налага финансова санкция на цялата стойност на багера е, че закупената техника не отговаря на заложения в проекта по технически спецификации. Багерът, който е закупила Община Димиторовград е 4-цилиндров, а в проекта си е посочила, че машината ще е с 6 цилиндъра, по думите на кмета Иво Димов.

    “Аз поемам цялата отговорност”, заяви кметът на Димитровград и поясни - “когато започнахме да подготвяме тръжната процедура по проекта ние установихме, че дейностите по проекта могат да бъдат изпълнявани с по-различна машина от одобрената в проекта техника. Образно казано, вместо 6 цилиндрова, закупихме 4 цилиндрова, но вместо с 3 приставки, получихме 7 или 8 приставки, които са много ценни. Да, наистина е имало грешка от наша страна, тъй като е трябвало да уведомим секратарията с едно писмо за промяната на спецификациите на машината.”

    Иво Димов поясни, че закупената техника от Общината е с по-евтина поддръжка от тази, която е било одобрена по проекта и че багера в момента изпълнява целите, за които е закупен. Според кмета на Димитровград, финансовата санкция е абсурдна, защото според установената нередност не може да се наложи толкова голяма санкция. Той сподели, че от 1 година санкциите по различни европроекти са се превърнали в бич за българските общини, които биват постоянно санкционирани.

    Цялото изявление на кмета Иво Димов може да гледате във видеото, излъчено от фейсбук-страницата на ОбС - Димитровград под материала.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (8)

    • 1
      Та
      Така
      12 -2
      19:17, 17 дек 2020
      Така е когато за директор на този отдел - дончева не разбира от нищо. Така е когато на този пост е сложена калинка. Откога си мислим, че машината за която бихте барабана изчисти всички дерета и няма наводнения, а то каква била работата. Колко сте смешни! Но лошото е , че всички ние димитровградчани ше платим за цялата ви простотия. Кмете, да те попитаме, какава отговорност ще понесеш. Лично да платиш цялата сума или всичко е игра на думи, само така колкото да се измъкнеш.
    • 2
      Да
      Да така е
      10 0
      21:50, 17 дек 2020
      Всичко е уговорено предварително за да се получи така .
      За да може всички в схемата да са доволни, за сметка на тези които плащат сметката - търпеливия и
      про-т народ !
    • 3
      Оп
      опс
      11 -1
      23:51, 17 дек 2020
      алоууу!... "виЗшиста" от общината-сега дай тез пари от своя джоб-тогаз ще говориш,че поемаш отговорността
    • 4
      Вс
      Всичко
      9 0
      08:39, 18 дек 2020
      Всичко това, за което говори кмета и си признава за слабостите говори само за едно. Слаб контрол и слаби специалисти в инвестиционните отдели. Там хората не разбират от спецификата на работата и само слагат подписите си само и само да се усвоят едни пари. Но правилата и законовата уредба са далече от тяхната и на кмета компетентност, но така или иначе той си ги е назначил, той да си отговаря. Но, сумата която трябва да се изплаща, да се събере от калинките които е назначил и които са приели машината. Да не се изплаща от парите на димитровградчани. Ето това разбирам да поемеш отоговорност кмете, а не празни приказки. Вече знаем, че можеш да послъгваш помалко, но много, ще ти стане навик, ако не си вече закъснял. Цялата ни държава е така, облазена от калинки и кадърните хора са в ъгъла. Остава само едно, димитровградчани, следете развоя на тази кметска сага и не оставяйте кмета да си прави каквото си поиска, защото общински съвет за контрол няма. Там има само лобита!
    • 5
      Dd
      dd
      7 0
      12:29, 18 дек 2020
      Цялата ни бригадирска община не може единн багер да купи.Ако комунистите строяха града по този начин,сега щеше да има само две колиби и една поляна.
      Пак се е крало.Пак ГЕРБ са се нагушили.Пак ние спим и го позволяваме.Гласувайте пак за тоя кърлеж и Бойко.
      Само да ви кажа,че в нормалните държави поемане на отговорност е да отидеш в затвора или глоба.

      После,като професора ви каже,че сте дбЕли се сърдите.
    • 6
      Ам
      Амин
      3 0
      22:27, 18 дек 2020
      Що за общество сме ние , що за държава сме ние , става въпрос за стотици хиляди левове , а нашия дрънка глупости , все едно , че става въпрос за пет лева.
      Долна измет , самозабравиха се до нема и къде .
      Що кръвчица изпихте от този народ, да ви го връща по десет ония отгоре - Амин !
    • 7
      Об
      Общинският
      3 0
      07:52, 19 дек 2020
      Общинският съвет спи! Имало онлайн заседание и всичко е замазано! Къде са председателите на комисиите по финанси и строителство. Все мижитурки, лъжци и крадци. Не амин, а всички трябва да се дигнем под прозорците на тази пасмина и да ги изметем до един. Хубаво ги запомнете тези хубавци и не само да си вдигат заплатите, а и да носят ефективна отговорност. Сега е колективна безотговорност.
    • 8
      Ак
      Ако беше
      2 0
      20:23, 19 дек 2020
      Ако беше преди демокрацията , сега щеше да лъска наровете и циганите да му се радват !
    Последни новини