11 °C

Океаните се затоплили рекордно, нивото се вдига с метър до края на века

Изображение 1 от 4

  Световните океани достигнаха най-горещото си ниво в историята на измерванията през 2020 г., съобщиха учени.

  Повече от 90% от уловената от въглеродните емисии топлина се поглъща от океаните, което прави тяхната топлина неоспорим сигнал за ускоряващата се криза. Изследователите установиха, че петте най-горещи години в океаните са настъпили от 2015 г. насам и че скоростта на затопляне от 1986 г. е осем пъти по-висока от тази от 1960-85 г.

  Надеждните инструментални измервания датират от 1940 г., но вероятно океаните сега са най-горещи за последните 1000 години и се нагряват по-бързо от всяко време през последните 2000 години. По-топлите морета осигуряват повече енергия за бурите, което ги прави по-тежки и през 2020 г. в Атлантическия океан имаше рекордни 29 тропически бури.

  По-горещите океани също нарушават моделите на валежите, което води до наводнения, суши и горски пожари. Топлината също води до разширяване на морската вода и повишаване на морското равнище. Учените очакват около 1 метър повишаване на морското равнище до края на века, застрашаващо 150 милиона души по целия свят.

  Освен това по-топлата вода е по-малко способна да разтваря въглеродния диоксид. Понастоящем 30% от въглеродните емисии се абсорбират от океаните, ограничавайки топлинния ефект от изгарянето на изкопаеми горива от човечеството.

  "Затоплянето на океана е ключов показател и 2020 г. продължи дългата поредица от рекордни години, показващи непрекъснато глобално затопляне", каза проф. Джон Ейбрахам от Университета Сейнт Томас в Минесота, САЩ и един от екипа зад новият анализ.

  "По-топлите океани променят времето, оказвайки влияние върху биологичните системи на планетата, както и върху човешкото общество. Изменението на климата буквално убива хората и ние не правим достатъчно, за да го спрем."

  Последните изследвания показват, че по-високите температури в моретата също вредят на морския живот, като броят на океанските топлинни вълни се увеличава рязко.

  Океаните покриват 71% от планетата и водата може да абсорбира хиляди пъти повече топлина от въздуха, поради което 93% от глобалното затопляне се поема от моретата. Но повърхностните температури на въздуха, които засягат хората най-пряко, също се повишиха през 2020 г. до най-високите регистрирани.

  Средната глобална температура на въздуха през 2020 г. е била с 1,25 градуса по-висока от прединдустриалния период, опасно близо до границата от 1,5 градуса, определена от страните в света, за да се избегнат най-лошите въздействия.

  Последното изследване, публикувано в списанието Advances in Atmospheric Sciences, показва, че океаните абсорбират с 20 зетаджаула повече топлина, отколкото през 2019 г. Това е еквивалентно на всеки човек на Земята да е пуснал 80 сешоара денонощно, всеки ден; или на детонацията на около четири атомни бомби в секунда.

  Анализът прави оценка на топлината, погълната в горните 2000 метра океан, за които се събират по-голямата част от данните и където се натрупва по-голямата част от топлината. Повечето данни са от 3800 свободно плаващи поплавъци Argo, разпръснати през океаните, но някои идват от торпедоподобни батитермографи, пуснати от кораби.

  Изследването също така съобщава, че потъването на повърхностните океански води и издигането на по-дълбоки води намалява, тъй като океаните се затоплят. Това означава, че повърхностните слоеве се затоплят още повече и по-малко хранителни вещества за морския живот се издигат от дълбините.

  Локдауните в световен мащаб заради пандемията през 2020 г. намаляват въглеродните емисии с около 7%. Макар че това е рекорден спад, той не повлиява на общия CO2 в атмосферата и няма измерим ефект върху затоплянието на океана.

  "Фактът, че океаните достигнаха още едно ново рекордно ниво на топлина през 2020 г., въпреки рекордния спад на глобалните въглеродни емисии, води до факта, че планетата ще продължи да се затопля, докато излъчваме въглерод в атмосферата", казва проф. Майкъл Ман от държавния университет в Пен в САЩ, част от екипа на изследването. "Това напомня за спешността на бързото намаляване на въглеродните емисии през следващите няколко години."

  Проф. Лоре Зана от Нюйоркския университет каза: "Непрекъснатите измервания на температурата на океана, както са представени в това проучване, са от решаващо значение за количественото определяне на затоплянето на планетата."

  Повишаването на морското равнище, предизвикано от заплянието, както и топенето на ледниците и ледените шапки е важно, каза тя. "То пряко засяга значителна част от населението на света".

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Видеа по темата

  Хороскоп за 02.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  02 мар 2021
  Последни новини