15 °C

Конкурс за изработка на мартеници организират в Димитровград

Общински конкурс за изработка на мартеница „Пижо и Пенда 2021"  организира ОП "Детски и младежки център" Димитровград.

Целта на конкурса е насърчаване творческите способности и фантазията на младите хора при изработката на мартеници, обогатяване на знанията им за българската мартеница, за начина на изработване на мартеници, както и за първомартенската обредност.

Конкурсът има за цел да провокира интерес сред децата на Димитровградска община, да се запознаят с красотата и символиката на мартениците, да формира у тях естетическо мислене.

В конкурса могат да участват деца и ученици от училищата и детските градини в общината, читалища, извънучилищни звена и неправителствени организации, в следните възрастови групи и категории:

І. Възрастови групи:

Първа възрастова група – до 7 г.

Втора възрастова група – I - IV клас.

Трета възрастова група – V-VII клас.

Четвърта възрастова група - VIII-ХІІ клас.

ІІ. Категории:

Първа категория – „Мартеници“.

Втора категория – „Кукла, пано или накит“.

III. Журиране и критерии:

Мартениците се преглеждат и селекционират от компетентно тричленно жури, а критериите са: Оригиналност на изпълнението; Техника на изпълнение; Да отговаря на българската народна традиция; Използвани материали.

Всяко изделие трябва да има етикет със следната информация:

Име и фамилия на участника; Клас и училище/извънучилищно звено; Категория; Телефон за контакт.

IV. Награди:

Връчват се в двете категории – индивидуални награди за I, II, III място;

Победителите ще получат грамотa и предметнa наградa;

V. График на конкурса

Начало на конкурса: 18 януари 2021г.
Краен срок : 17:00 ч. на 17 февруари 2021г.

Място за предаване на готовите творби: Всеки ден на входа на ОП ”Детски и младежки център” Димитровград.

Официално награждаване на общински конкурс „Пижо и Пенда 2021“ и откриване на изложба „Българската мартеница – идентичност и красота“, ще се състои на 25 февруари 2021г. от 17:00ч. в лятната градина на ОП“Детски и младежки център“.

Изпратените творби няма да бъдат връщани на участниците. С тях ще бъде украсена лятната градина на ОП „Детски и младежки център“ за радост на всички граждани на Димитровград.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Йо
  йокин
  0 0
  19:27, 21 яну 2021
  Дайте,парична награда,да се радват децата.

Хороскоп за 09.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Физическата ви и психическа форма се нуждаят от повече внимание. Погрижете се да си осигурите правилното лечение, от това ще зависи бързото ви възстановяване. С реални шансове сте да успеете в едно начинание, ако не бъдете прекомерно настоятелни и изберете подходящия момент, в който да се намесите или оттеглите.
09 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Старайте се на работното място, по работата ви ще съдят за вас и от нея ще зависи представянето ви.Избягвайте конфликтите, без да ги търсите могат да провалят добрите ви намерения. Не скъпете помощта си, бъдете добри и помогнете на онзи, който я търси. Ако сте на почивка ще се насладите на спокойствие и приятни изживявания.
09 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще разполагате със себе си и няма да ви влияят външни фактори. Ако усетите, че емоциите вземат връх, навреме ги овладейте. Съсредоточете се върху своите си неща, те могат да ви предпазят от разногласия с околните. Ще ви потърсят за мнение, отнасящо се за бизнес, пътуване или уреждане на битов въпрос.
09 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате доста свободно време днес, но имате желанието да го ополозотворите по най-добрия начин. Ще сте най-доволни ако успеете да свършите дребна работа по дома в първата част от деня, и след това се отдадете на по-приятни занимания. Приятел ще ви предложи неща, върху което доста ще се замислите. Няма да сбъркате ако приемете предложението му.
09 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гъвкавото ви поведение ще ви спести главоболия и ще ви осигури желаните резултати. Трудностите, които някои от вас имат с партньора си, ще ги преодолеете и ще заздравите връзката си. Спокойно ще се посветите на нещата, които са ви приятни. Погрижете се за уюта на дома си, като внесете повече настроение и хумор.
09 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Пред вас днес стоят много предизвикателства, от които зависят по-нататъшните ви професионални проекти. Бъдете умерени и едновременно с това преценявайте добре какви възможности ви се предлагат в настоящия момент Преодолявате пречки от административен характер, което ви отваря доста врати. Възползвайте се от обстоятелството, че имате повече опит.
09 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Взаимоотношения с чужденци, обща работа или личен ангажимент ще ви направят активни и добри. Запазете доброто си настроение и заради влиянието, което имате сред околните. По отношение на постигане на изгодни договорености е необходимо да продължите усилията си в тази насока.
09 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Многото задължения вече ви отегчават, въпреки отговорното ви отношение към тях. Оставете настрана задачите, които могат да бъдат отложени и помислете за почивката си. Повече от притесненията ви ще се окажат напразни, създавате излишно шум с тях. Нещата ще приключат по-скоро и безболезнено за всички.
09 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не хабете нервите си излишно и ще си спестите немалко усилия. Колега ще ви предостави информация, от която бихте могли да се възползвате за в бъдеще. Успявате да подобрите отношенията си с близък приятел, с когото сте имали противоречия напоследък. Не бъдете прекалено уверени в собствената си правота.
09 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не изпадайте в меланхолия, вдигнете поглед, опитайте се да не мислите само за любимия човек. Проблемите между вас няма да намалеят с безконечни анализи и самообвинения. Ако вие сте сгрешили с нещо намерете сили да поискате прошка. Съсредоточете се в работата си и оживете скучната атмосфера там.
09 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Приближавате се към отдавна преследвани резултати. Дългоочаквани приходи най-после компенсират времето и усилията ви напоследък. Бъдете внимателни в отношенията си с човек, който ще се опита да използва благоразположеността ви. Не се поддавайте на провокации и днес стеснете кръга си на общуване.
09 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Новостите в живота ви ще ви направят по-уравновесени и приветливи. Ще срещнете повече разбиране и съпричастност към идеите си, подходът ви ще се промени и ще подобрите отношението си към света, като цяло. Пилеенето на време и енергия не е по ваш вкус, ще съумеете да извлечете полза от добронамереното отношение на другите към вас самите.
09 мар 2021
Последни новини