31 °C

Димитровград ще инвестира над 1 милион лв за отпадъците си в Гарваново

Община Димитровград ще инвестира 1 066 834 лв. в регионалното депо за битови отпадъци край Гарваново.

Инвестицията е за изграждане на нова втора клетка за депониране на отпадъци, след като като прогнозно първата клетка ще бъде запълнена до юни месец тази година.

Депото в Гарваново се стопанисва от 3 общини - Хасково, Димитровград и Минерални бани, като цялата инвестиция за откриване на нова клетка е 3 184 200 лева с ДДС. Средствата, които ще бъдат инвестирани, са поделени на процентен принцип спрямо жителите на 3-те общини, като на Димитровград се полага да покрие 33,5% или 1 066 834.34 лв. , Хасково е с 61,86% или 1 969 841,65лв., а за Минерални бани се полагат 4,66% или 147 523,98лв. от общата стойност на инвестицията. Финансирането на обществената поръчка ще стане със собствени средства, отчисления по чл.64 от Закона за управление на отпадъците.

Отчисленията, от които ще бъде заплатена частта на Димитровград за изграждането на новата клетка на депото в Гарваново, се трупат от общините по чл.60, 64 от Закона за управление на отпадъците към РИОСВ, като са регламентирани с наредбата на Министерството на екологията от 2013 г. Първоначално сумите са били 15 лв. за тон депониран отпадък и всяка година нарастват, за да се стигне до сумата от 95 лв. за тон. Това е рестриктивна мярка, която има за цел да стимулира кметовете да търсят начини за оползотворяване на битовите отпадъци и намаляване на количествата им за депониране, което е свързано и с ангажиментите по европейската директива за отпадъците. Според нея например до 2025 г. между 75 и 80% от битовите отпадъци трябва да се рециклират и 50% от биоразградимите отпадъци да се компостират. Целта е до 2030 г. само 10% от битовите отпадъци да се депонират на сметищата.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Кр
  Кристина Петрова
  3 0
  11:11, 28 яну 2021
  Тъкмо ще има къде да си водя пелетата да си играят
 • 2
  Та
  Така
  4 0
  12:59, 28 яну 2021
  Ами, хайде да видим какво стана с рециклирането.
  Аз например искам да изхвърлям разделно отпадъците но няма начин, защото пред нас и около няма бункер за разделно изхвърляне.
  Също така в Д-град не изкупуват на нито едно място пластмасови бутилки и т.н.
  • Х
   Х
   1 -1
   09:49, 29 яну 2021
   Бункерите на Екопак ги събират с една камионетка заедно.
   Всичкото е пунтамара.

Хороскоп за 22.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С финансови и други придобивки ще отбележите днешния ден. Развитията ще ви зарадват, но основната заслуга за тях сте вие самите. Сега може да успокоите темпото и да споделите с близките си доброто си настроение. Очаква ви приятен и ненатоварен ден, красивите гледки на природата ще върнат силите и желанието ви да не прекъсвате добрата тенденция.
22 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Налице са всички изгледи този ден да мине спокойно и без излишни емоции. Имате нужда от почивка и хубавото е че ви се откриват добри възможности за разтоварване. Отложете разговор с ваш близък, ако обстоятелствата го позволяват, тъй като това само ще ви натовари, а и едва ли ще успеете да постигнете целта си. Съобразете се с нещо, което любимия човек иска от вас.
22 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Заемате се с доста задачи, но непостоянството ви може да ви изиграе лоша шега. Бъдете внимателни при работа с документи, не подписвайте нещо, със съдържанието на което не сте запознати достатъчно добре. Хармонични семейни и професионални отношения.
22 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
За някои ваши проблеми могат да ви помогнат ваши близки. Ремонтна дейност ще ангажира вниманието и силите на част от вас. Други ги очаква приятна изненада и придобивки. Самочувствието ви е на ниво, а чувството ви на хумор ще ви обгражда с приятна компания. Успешно представяне на изпити очаква учащите се.
22 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Тръгвайки на път, има задачи, които не търпят отлагане. Подгответе автомобила, консултирайте се за променените услови по пътищата, ако има такива и шофирайте внимателно. Радостни вести ще направят деня ви по-вълнуващ. За някои те са свързани с предстояща изява, за други с възможност да реализират финансова сделка.
22 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Получавате добри новини, свързани с настоящата ви работа, което ще ви позволи да действате доста по-свободно днес. Внимавайте обаче с ангажименти, свързани с хора, които не познавате твърде добре. Ще ви се наложи да вдъхнете повече увереност на човек от обкръжението ви, който е на прав път, но му липсва самочувствието че ще успее.
22 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Изпълнени сте с ентусиазъм и идеи за амбициозни проекти, и нямате търпение да пристъпите към осъществяването им. Помислете разумно какво сте в състояние да жертвате за да осъществите друго. Едва тогава пристъпете към действие. Обърнете внимание и на потенциалните партньори, в сътрудничеството ви има бъдеще.
22 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще бъдете изявено активни. Ако се измъчвате от тревожни мисли по определен човек, по добре поговорете с него. Ще си изясните недоразуменията и ще ви олекне. На работното място не допускайте да ви приписват чужди пропуски. Старайте се с поведението си в семейството да предизвиквате уважение.
22 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е много ползотворен за вас. Ще преминавате през различни перипетии, докато накрая не постигнете своята цел, макар и на висока цена. Имате подкрепата на близките си, а това е достатъчно за вас, за да покажете на какво сте способни. Вечерта ще имате възможност да си починете.
22 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Следвайки интересите, ще пренебрегнете нечие неодобрение във връзка с действията ви и ще продължите напред. В обкръжението ви има хора, чиито оценки не винаги съвпадат с вашите и приемате отношението им враждебно, но боже и да грешите. Вземете мерки и не изоставяйте в сроковете, които не търпят отлагане.
22 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намирайте мярката във всичко, за да не си създавате сами затруднения. Денят предразполага към съзидателна работа, творческите занимания ще са интересни и създаващи усещане за пълнота. Любовта е до вас, стига да отворите сетивата си за положителните вълнения, с които ни зарежда допира й.
22 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Насочете желанието си да се утвърждавате като професионалисти в перспективна посока. Не пропускайте добрата възможност. Бъдете по-гъвкави при вземането на решения и ще стъпите на вярната пътека. Ставащото идва да ви покаже, че пред вас се откриват нови хоризонти. С далновидността си печелите преднина, очакват ви възнаграждения и придобивки.
22 юни 2021
Последни новини