3 °C

Димитровград ще инвестира над 1 милион лв за отпадъците си в Гарваново

Община Димитровград ще инвестира 1 066 834 лв. в регионалното депо за битови отпадъци край Гарваново.

Инвестицията е за изграждане на нова втора клетка за депониране на отпадъци, след като като прогнозно първата клетка ще бъде запълнена до юни месец тази година.

Депото в Гарваново се стопанисва от 3 общини - Хасково, Димитровград и Минерални бани, като цялата инвестиция за откриване на нова клетка е 3 184 200 лева с ДДС. Средствата, които ще бъдат инвестирани, са поделени на процентен принцип спрямо жителите на 3-те общини, като на Димитровград се полага да покрие 33,5% или 1 066 834.34 лв. , Хасково е с 61,86% или 1 969 841,65лв., а за Минерални бани се полагат 4,66% или 147 523,98лв. от общата стойност на инвестицията. Финансирането на обществената поръчка ще стане със собствени средства, отчисления по чл.64 от Закона за управление на отпадъците.

Отчисленията, от които ще бъде заплатена частта на Димитровград за изграждането на новата клетка на депото в Гарваново, се трупат от общините по чл.60, 64 от Закона за управление на отпадъците към РИОСВ, като са регламентирани с наредбата на Министерството на екологията от 2013 г. Първоначално сумите са били 15 лв. за тон депониран отпадък и всяка година нарастват, за да се стигне до сумата от 95 лв. за тон. Това е рестриктивна мярка, която има за цел да стимулира кметовете да търсят начини за оползотворяване на битовите отпадъци и намаляване на количествата им за депониране, което е свързано и с ангажиментите по европейската директива за отпадъците. Според нея например до 2025 г. между 75 и 80% от битовите отпадъци трябва да се рециклират и 50% от биоразградимите отпадъци да се компостират. Целта е до 2030 г. само 10% от битовите отпадъци да се депонират на сметищата.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Кр
  Кристина Петрова
  3 0
  11:11, 28 яну 2021
  Тъкмо ще има къде да си водя пелетата да си играят
 • 2
  Та
  Така
  4 0
  12:59, 28 яну 2021
  Ами, хайде да видим какво стана с рециклирането.
  Аз например искам да изхвърлям разделно отпадъците но няма начин, защото пред нас и около няма бункер за разделно изхвърляне.
  Също така в Д-град не изкупуват на нито едно място пластмасови бутилки и т.н.
  • Х
   Х
   1 -1
   09:49, 29 яну 2021
   Бункерите на Екопак ги събират с една камионетка заедно.
   Всичкото е пунтамара.

Хороскоп за 05.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се погрижите за делата си, така, че да не изоставате в новостите. Благодарение на разумните си действия ще се ползвате от благоприятна ситуация и с възможност да избирате. Очакванията ви ще са основателни и резултатите няма да закъснеят. Бъдете умерени във всичко.
05 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Правилно насочени, финансите ви ще се увеличат и без да търсите помощта на хората от властта. Разчитайте повече на себе си и по-малко на онези, които ви обещават бързи сделки. Има опасност от измами от недобре настроени към вас. В компанията на любимите си същества ще прекарате една чудесна вечер.
05 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отстрани делата ви изглеждат малко рисковани, но вие сте разумни и няма да се подведете на емоциите си. Напредък ще отбележите в делови преговори и бизнес-начинания. Не поставяйте интимните си отношения с партньора на втори план, много скоро може да съжалявате за това. Предизвикателства за творците.
05 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Очакват ви големи успехи през този ден. Успявате да внесете организация навсякъде около себе си днес, дори това да не се хареса на някои хора. Действате независимо и твърдо преследвате целите си. Възможно е да ви се наложи да пристъпите към крачка, която ще изисква пълната ви концентрация през следващите дни. Не се отказвайте от намеренията си.
05 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Златната среда днес е верния път във всичко, което имате намерение да правите. Потиснете желанието си да давате оценка на хората в обкръжението си, може да подцените някого, от когото ще зависите в бъдеще. Стремежът ви към успех на всяка цена няма да ви донесе очакваното. Делата ви на работното място ще се развиват според вложената в тях енергия, което значи без особени затруднения.
05 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще ви предостави шанса да тръгнете по нов път, който отдавна очаквате. Част от амбициите ви ще се увенчаят с успех още днес, когато ще имате възможност да постигнете значителен напредък в професионален план. Хората, с които работите ще останат доволни от начина, по който се справяте с работата си. В личен план се радвате на разбирателство.
05 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Самочувствието ви днес е особено и високо и това е напълно закономерно с оглед на успехите ви през деня. Постигате напредък в области, които досега сте срещали сериозни трудности. Не се предоверявайте на познати. Споделеното от вас в непринуден разговор, може да бъде използвано за да ви злепоставят. Преодолявате здравословен проблем.
05 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С идеите и поведението си успявате да впечатлите важен за деловите ви начинания човек. Най-вероятно ще успеете да получите искан от вас кредит или някакъв вид материална подкрепа и ще преминете към осъществяване на замисленото. Бъдете по-гъвкави в личните си взаимоотношения и оставяйте повече пространство на човека срещу вас. Ако проявите разбиране ще постигнете много повече.
05 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Чудесна седмица за всички представители на вашата зодия. Независимо дали посвещавате времето си на делова активност или просто безделничите очакват ви много приятни дни. Не се тормозете просто се наслаждавайте на късмета си и хубавото време.
05 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
С интерес ще се отнесете към задача, чиито финансов еквивалент ви прави по - напористи в изпълнението й. Откритостта в поведението ви прави възможно постигането и на други ангажименти. Това може и да не се хареса на някои, но вие ще се почувствате удовлетворени и с амбицията да продължите.
05 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако не въздържате емоциите си днес, рискувате целият ден да се изнерви и да не успеете да свършите почти нищо съществено. Въпреки трудностите, които се изпречват на пътя ви, имате възможност да подобрите положението си с повече търпение и добре премислени маневри. Вечерта ликвидирайте излишното напрежение в приятелска компания.
05 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Предстои ви много работа, но не разчитайте тя да е непременно свързана със значителни финансови постъпления. Поводът за празнуване ще дойде от другаде. Работете целеустремено, защото скоро ще имате повод за радост. Очакват ви хармонични отношения в семейството.
05 мар 2021
Последни новини