19 °C

АЕЖ: МВР и прокуратурата прикриват истината за ареста на Димитър Кенаров

Обобщение на Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) по случая с ареста и побоя над журналиста Димитър Кенаров.

Димитър Кенаров беше задържан на 2-ри септември 2020 година по време на един от най-масовите и агресивни антиправителствени протести. Близо половин година по-късно МВР не е открило да има нарушение в тяхната работа, все още не е известно и кои са полицаите, които са задържали и удряли журналиста. АЕЖ са обобщили известното по случая и във видео.

Институциите в лицето на прокуратурата и Министерството на вътрешните работи правят всичко възможно да прикрият истината за ареста и насилието над журналиста Димитър Кенаров. Това е основният извод от последното развитие на проверките по случая от масовите протести в нощта на втори срещу трети септември 2020 г.

Тогава нашият колега беше задържан, докато отразява протестите срещу правителството и главния прокурор. Въпреки многократните му опити да се обозначи като журналист, той е отведен от трима полицаи, а при поставянето на белезници върху него е упражнено насилие, което впоследствие е установено и от съдебен лекар.

Призивите на АЕЖ-България и редица международни организации за публичност и независимо разследване на случая не бяха чути.

Вътрешният министър Христо Терзийски не отговори на искането на Асоциацията на европейските журналисти за достъп до информация, за което подадохме жалба до съда.

Според МВР отвеждането на Кенаров от трима полицаи от пл. "Независимост", използването на сила и поставянето на белезници и откарването му в 05 РПУ след няколко часа престой, всъщност е било... покана за посещение от дежурния полицай.

В края на януари, прокуратурата отказа да започне разследване по случая с мотиви, които будят притеснения. Заключението ѝ се базира на вътрешна проверка, извършена от полицейската структура, която е организирала охраната на протестите - Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР). На практика СДВР се е самопроверила.

Прокурорското постановление за отказ от разследване показва, че полицията и наблюдаващият прокурор се доверяват на будния гражданин "Петър Петров от София",

който ден след ареста бил написал имейл до МВР, в който твърди, че Кенаров бил буйствал и нямал отличителни белези. В същото време, не е разпитан нито един от десетките журналисти, които са отразявали събитието. Нито СДВР, нито прокуратурата успяват да установят кои са полицаите, които отвеждат Кенаров от площада и тези служители остават анонимни.

Някои от аргументите на прокуратурата поставят под въпрос сигурността на журналистите, които отразяват протести, защото дават зелена светлина на полицията да арестува и бие всеки репортер, който се намира на първа линия. Освен това

прокуратурата приема, че фактически е невъзможно полицай да упражни насилие по време на протест, тъй като на площада има много хора, които снимат и няма как подобни действия да останат анонимни.

АЕЖ-България ще продължи да изисква информация по този случай, защото подобни действия на полицията и последващият отказ на правоохранителните институции да гарантират обективно и всестранно разследване, освен заплаха срещу свободата на изразяване, са и заплаха срещу основни права на всеки български гражданин.

АЕЖ - България, ще информира международните организации за действията на българските власти по случая с Димитър Кенаров. Случаят със задържането му, влаченето му по площад "Независимост" и отвеждането му до РПУ ареста е регистриран на платформата за сигурност на журналисти към Съвета на Европа.

Днес представяме всичко, което ни е известно по случая. Вижте видеото, което подготвихме и прочетете цялата хронология:

Случаят

Около 20 часа на 2 септември 2020 г. нашият колега Димитър Кенаров, който има дългогодишен опит в отразяването на масови безредици и конфликти, отива на пл. "Независимост", където се провеждат протестите с искане на оставка на правителството и главния прокурор. Той носи каска, противогаз с надпис PRESS и фотоапарат Nikon, с който снима видео.

Към 22:00 часа полицията навлиза на площада и изтласква със сила протестиращите. Кенаров е изтласкан към стената на президентството. В този момент трима полицаи тръгват към него и го извличат в посока бул. Дондуков. Кенаров е хвърлен на земята. Камерата му изхвърча.

По думите му, един или двама полицаи са упражнили тежест върху гърба му и извили ръцете му. Той започва да се задушава и на няколко пъти извиква, че не може да диша. Един от полицаите започва да го рита с кубинките си в областта на главата и лицето. Ритниците били поне три: един в горната част на черепа; един отдясно, в областта на челюстта; и един директно в орбитата на дясното му око. Кенаров е с белезници заедно с други задържани. Към 0:30 след като пита защо останалите са без белезници, а той с, полицай му сваля белезниците. Разпоредено му е да стои на едно място. На място пристигат полицейски камионетки. Кенаров е натоварен в една от тях, но тя не тръгва, защото не е ясно в кое районно ще откара задържаните.

Задържаните престояват така близо час въпреки задължтелните противоепитдемични мерки, които препоръчват избягване на стоенето в близост. Кенаров е откаран в 05 РПУ, което се намира на около два километра от мястото, на което е задържан. Разпоредено му е да се качи на втория етаж. Там в един кабинет е накаран да напише обяснения и му е съставен предупредителен протокол. Не са му връчени никакви документи. Обяснено му е, че няма нужда от адвокат. След това е освободен.

На другата сутрин Димитър Кенаров отива в Александровска болница, където е прегледан. Заключението: "контузия и разкъсно-контузна рана в лявата теменна област; хематом в подножието на дясната орбита и в дясната скулова област; данни за контузия на дясната темпоромандибуларна става; двустранни кръвонасядания на шията; кръвонасядания на дясното рамо, двете мишници и лявата предмишница; охлузвания на левия лакът; контузия на дясното бедро; охлузвания на лявата подбедрица." Становището: "Тези травматични увреждания се получени в резултат от ударни притискащи и триещи въздействия на твърди тъпи предмети каквито характеристики могат да имат части от човешкото тяло (ръце, пръсти, крака обути в обувки), теренът и други предмети."

Реакцията

Случаят предизвика сериозна международна реакция. Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите, комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович, "Репортери без граници" осъдиха инцидента и призоваха за независимо разследване. Действията на МВР срещу Кенаров бяха регистрирани и на платформата за сигурност на журналистите, която Съветът на Европа поддържа.
Кенаров и адвокатът му подават жалба до съда срещу задържането, а до МВР и прокуратурата - за действията на полицаите.

Съдебното обжалване на ареста

Софийският районен съд изисква незабавно от 5 РПУ цялата информация за ареста на Кенаров. От районното отговорят, че при извършената от тях проверка не е установено Кенаров да е бил задържан. В книгата за пропускателния режим е установено, че Димитър Кенаров е бил записан, като "поканен" от дежурния "за времето от 03.00 до 03:45 ч.".

Съдът прекратява делото, тъй като приема, че няма заповед за задържане, а "незаконни действия на администрацията" и го изпраща по компетентност на Административния съд в София. Съдът първо указва на Кенаров да посочи заповедта за задържане, която обжалва, а след това прекратява делото, тъй като приема, че то трябва да се гледа от Софийският районен съд. Така казусът стига до Върховния касационен съд.

Мълчанието на МВР

На 20 декември вестник "Сега" съобщава, че проверката на МВР не е открила нарушения в действията на полицаите в случая с Димитър Кенаров. От МВР не дават повече подробности. Тогава АЕЖ - България, изпрати заявление за достъп до обществена информация до министъра на вътрешните работи Христо Терзийски, с което поиска пълен достъп до материалите от преписката. На 5 януари пред bTV министърът на вътрешните работи Христо Терзийски коментира, че е установено единствено "нарушаване на нормативни документи" и че не е установено насилие.

Христо Терзийски не отговори на заявлението на АЕЖ-България и на 5 февруари ние обжалвахме мълчаливия му отказ пред съда.

Отказът на прокуратурата

На 22 януари 2021 г. прокурор Юлиан Лефтеров от специализирания отдел на Софийска градска прокуратура отказва да образува разследване по подадения от адвоката сигнал от Кенаров и неговия адвокат. Прокурорското постановление съдържа не само вътрешни противоречия, но заключения, които могат да се превърнат в опасен прецедент и да застрашат журналистическата професия.

Прокуратурата е достигнала до своите изводи на базата на проверка, която е извършена от институцията, срещу която Кенаров подава жалба - СДВР. Още в първите дни на инцидента АЕЖ - България, постави въпроса за обективността на една бъдеща "вътрешна" проверка, след като най-висшата професионална фигура в МВР - главният секретар отрече да има полицейско насилие.

Според прокуратурата ден след инцидента в МВР е получен имейл от гражданина "Петър Иванов Петров от София", който "изразявал възмущението си по повод информацията, че журналист щял да съди МВР". Според Петров

този журналист е бил "провокатор", "скачал е срещу полицаите" и "не е имал отличителни знаци, че е журналист".

Впоследствие "Петров" дал писмени сведения, в които заявил, че "наблюдавал ареста на журналиста и видял, че когато полицаите са го арестували - той започнал да вика, че има журналистическа карта, но Петров не видял никакви отличителни знаци на някаква медия".

Няма как да знаем дали "Петров" съществува и е бил действително на площада. В същото време знаем, че там са били и десетки колеги на Кенаров, които обаче нито СДВР, нито прокуратурата не е намерила за необходимо до разпита.

Прокурор Лефтеров цитира и изготвени от СДВР "видеотехнически експертни справки на изследваните видеозаписи от системата на видеонаблюдение на СДВР, от средствата за масова информация и социалните мрежи".

Експертите установили, че на тях се виждат протестиращи, полицаи и журналисти. На някои от кадрите се виждало лице с оранжева каска, на която обаче нямало надпис PRESS. Защо прокуратурата обсъжда този факт не става ясно, защото от кадрите от ареста на Кенаров се вижда, че той е с каска, която е тъмносиня.

Прокуратурата на практика приема, че фактически е невъзможно някога някой полицаи да упражни насилие по време на протест, тъй като на площада има много хора, които снимат и няма как подобни действия да останат анонимни. В същото време прокуратурата приема, че тримата полицаи, заснети да отвеждат Кенаров, не са били идентифицирани "въпреки всички възможни действия", т..е са останали анонимни. Прокурор Лефтеров цитира, че те са имали задължение да имат индивидуални идентификационни номера, но не било ясно дали те са имали такива или са ги загубили.

Повече от притеснително е заключението на прокуратурата, че докато снима събитието на първа линия Кенаров на практика е отказал да изпълни полицейско разпореждане и при това положение използването на сила и задържането му са били оправдани.

Подобно тълкуване на закона от страна на прокуратурата на практика означава, че никой журналист никога не може да бъде на първа линия и да заснема масови събития, защото полицията ще бъде в пълното си право да използва сила срещу него и да го задържи.

Прокуратурата установява, че за ареста на Кенаров не е изготвена заповед за задържането му, не му е бил извършен личен обиск и не е бил запознат с правата, които имат задържаните лица, но това също не е престъпление, защо нямало данни това да е направено умишлено.

За прокуратурата не установява как са се появили травмите по тялото на Кенаров, а само, че е възможно това да е станало в резултат "на приложената физическа сила от полицейските служители за сломяване на съпротивата на съпротивата на Кенаров по време на придвижването му до мястото, на което са му били поставени белезници, да са възникнали част от травматичните увреждания", но няма данни това да е било "неправомерно и противоправно".

В края на постановлението прокурор Лефтеров записва, че не може да се установи какво се е случило с камерата на Кенаров, тъй като той не бил предоставил "документи за вещта".

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  ®
  ®
  10 -4
  18:10, 11 фев 2021
  Т.н. "прокуратура" постъпва така, както и' нареди П е е в с к и.
  • АИ
   а иначе
   0 0
   07:53, 15 фев 2021
   картофоглавия министър председател се загрижил за Анални.
 • 2
  То
  Тотомир Тотков
  4 -2
  09:46, 12 фев 2021
  На такъв народ- такава прокуратура и такова МВР. С 200.

Още новини

Хороскоп за 22.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не се отказвайте от завоюваните позиции. Знаете към какво се стремите и това ви дава нужната сила да продължите напред. Успехът ви има много измерения. Радвате се на признание и уважение от страна на колеги и началници. В личен план ще можете да стабилизирате отношенията с любимия човек и ще укрепите връзката си.
22 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Щом искате останалите да ви харесват, да им помагате и едновременно с това да помагате и на себе си, не забравяйте да проявявате искрен интерес към хората, с които общувате. И знайте, че изражението на лицето е по-важно от дрехите, в които сте облечени.Приятни и романтични мигове ви очакват, ако успеете да спечелите вниманието на една личност, която е наблизо.
22 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днешният ден е твърде специален за вас, тъй като ще видите плановете си за страхотно прекарване на нощта осъществени. Вие мислите освен за собственото си прекарване и за настроението на другите, но в това отношение едва ли ще има за какво да се притеснявате.
22 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Захващате се с нещо, което на пръв поглед е безполезно, но на вас ви се струва и полезно и приятно. Не ви се стои у дома днес, затова ще трябва да приемете някое от предложенията на ва-ши близки. Движението ще ви се отрази добре, а ако изберете мяс-то, което не посещавате всеки ден, направо ще се преродите. От-ношенията ви с любимия човек ви карат да се чувствате чудесно.
22 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес някои от вас ще се заемат с работата на свои близки, тъй като не можете да им откажете помощта си. Всяко нещо, с което се захванете обаче го вършите толкова добре, че околните ще останат изключително доволни от вас. На някои им предстои пътуване, свързано с ваш ангажимент, но то ще успеете да ви разнообрази и да ви помогне да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Деликатното ви поведение ще ви донесе предимства днес. Подбирайте внимателно думите си и не търсете причини за конфронтация, дори и да имате основание за това. Ще получите интересно предложение за нова работа, бизнес или пътуване. Преди да отговорите – помислете. Трайни придобивки ще внесат настроение и ще подобрят самочувствието ви.
22 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Днес ще трябва да работите упорито, за да свършите нещо в определения срок. Постарайте се наистина да го направите, това ще издигне авторитета ви, както и личното ви самоуважение. Контактите едва ли са най-силната ви страна днес, така че най-добре ще е да ги сведете до минимум. Обърнете повече внимание на семейството си днес.
22 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Деловата седмица за вас не е приключила още. Ще имате важни срещи, които е възможно да доведат до договори. Нали вие това очаквате. За други от вас се очертава пътуване извън вашето населено място. Осигурете си време за почивка и развлечения.
22 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сред хаоса на ежедневието ще откриете добра възможност за себе си да изявите по оригинален начин мисленето и намеренията си. Това ще се приветства от онези, които ви ценят и остане незабелязано от други, без значение за развитието ви. Отдайте заслуженото и на партньора си. Без него не бихте имали нещата, които ви радват.
22 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще се наложи да бъдете особено точни в преценките си относно надеждността на започнат от вас проект. Нека силното ви желание да не заслепява здравия разум, само така можете да се надявате на успех. Много радост ви носи интимният партньор.
22 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине в движение, тъй като стоенето у дома не е достатъчно разнообразно за вас. Ангажирате се с въпроси на ваши приятели, но по-добре ще е ако стоите встрани от чужди проблеми. Помогнете доколкото можете, но в никакъв случай не се нагърбвайте изцяло с неща, които те трябва да свършат. Намерете подходящ начин да се разтоварите.
22 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Не мислете, че можете най-добре да се справите сами, погрешно е и да се надценявате, въпреки способностите си. Не отхвърляйте ничие внимание и подкрепа, ще се нуждаете от тях. Влечението ви към човек, който нехае ще ви попречи да забележите друг, истински влюбен във вас. Не пропускайте шанса си.
22 апр 2021
Последни новини