Голямата българска актриса Татяна Лолова, с девиз "Радвай се на мига!", почина

    Голямата българска актриса, неостаряващата гранд-дама на българския театър и кино Татяна Лолова е починала, съобщи Би Ти Ви, месец след като отбеляза своя 87-и рожден ден. През последните дни тя е била настанена в "Пирогов", където е била лекувана от COVID-19, съобщи БНТ. 

    Татяна Лолова е починала вследствие на мозъчносъдово заболяване минути след 21:00 ч. на 22 март. Това съобщиха от "Пирогов". 87-годишната звезда на българските театър и кино постъпва за лечение в "Пирогов" на 6 март с COVID-19. Коронавирусната инфекция е овладяна бързо, но последствията от съдово-мозъчната болест и възръстовите изменения в сърдечно-съдовата и дихателната система са пряката причина за смъртта, информират от "Пирогов".

    Лолова е една от най-известните комедийно-сатирични актриси в България през последните десетилетия. За последен път Лолова посети Димитровград в края на септември миналата година. Пред димитровградската публика Лолова пя, разсмива и разговаря с публиката по време на посещението си в града, като част от от "Младежките театрални празници". Лолова сподели, че нейният девиз в живота е "Радвай се на мига!".

    По време на гостуването си, Татяна Лолова представи и своята книга „Дневници и делници” , с която се сдобиха почти всички гостуващи на вечеринката, състояла се в лятната читалня на градска библиотека "Пеньо Пенев". Освен с книгата, всички бяха удостоени и с лични посвещение и автографи от актрисата.

    Любимата на поколения българи актриса е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

    През 1955 – 1956 г. играе в Драматичен театър „Сава Огнянов“ в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 – 1989 г. е в театър „София“, след което се завръща в Сатиричния театър през 1989. 

    Загубихме Татяна Лолова - велик и неповторим артист, обаятелен човек и приятел. Таня, завинаги оставаш в сърцето ми. Дълбок поклон!И светъл небесен път към звездите, написа проф. Ивайло Търнев, невролог в Александровска болница, във фейсбук. 

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    Последни новини