Има ли в димитровградско изборни секции в риск от манипулации на вота?

Онлайн инструмент показва риска от манипулации на вота в изборните секции в страната. Това обявиха Ива Лазарова и Диана Ефтимова от Института за развитие на публичната среда /ИРПС/.

Инструментът е активен на сайта "Отворен парламент" и показва секции, в които поведението на избирателите на парламентарните избори в периода 2013 - 2017 г. е имало сериозно отклонение от общите резултати в съответните населени места и райони.

Анализът показва уязвимите секции, отговарящи на условията за „опасност”, които в община Димитровград са 11 на брой. Пет от секциите се намират на територията на град Димитровград, а останалите са в селата Странско, Крум, Каснаково, Сталево, Бодрово и Злато поле. Като трябва да се вземе в предвид, че област Хасково е първенец в негативната класация за честност на изборния процес за цялата страна с най-много секции, отговарящи на условията за „опасност”  – 141, като от тях 11 са секциите в димитровградско. В България според анализа 1 724 секции са с отклонения, като 888 от тях са в сериозен риск от манипулации на вота.

В ИРПС са анализирали изборното поведение на гласувалите в три последователни избора за парламент - 2013, 2014 и 2017 година. От секциите на територията на страната са изключени тези с по-малко от 100 избиратели по списък в съответната година. Това е направено, защото тежестта на гласовете в тях, например при секции с избирателен списък от 50 човека, не би довела до значими изменения за окончателните резултати.

Получените резултати са изведени въз основа на три зададени критерия.

  • На първо място трябва да се наблюдава съществено отклонение на поведението на избирателите в конкретна секция спрямо средния резултат от изборите за съответното населено място*.
    Пример: През 2017 г. в секция 010300007 в гр. Благоевград партия ДПС е получила 14.75 % от гласовете. В населеното място ДПС има 2.71 %, което е около пет пъти по-малко от получените гласове за партията в посочената секция.
  • На второ място са случаите, в които в конкретна секция се наблюдава отклонение спрямо поведението, но вече в избирателния район, който обхваща гласовете от всички населени места на негова територия**. Пример: През 2017 г. в гр. Лом, в секция 122400017 ГЕРБ имат 63.02 %. На ниво избирателен район (Монтана), партията е получила само 28.42 % от гласовете – т.е. близо два пъти по-малко.
  • Съгласно третия критерий една и съща секция трябва да присъства като отклоняваща се от общите резултати на поне два от трите изследвани избори за парламент.

Така са идентифицирани 1 724 секции с отклонения, като 888 от тях са в сериозен риск. Избирателната тежест на подадените в тях гласове е около 10 процента. Това не означава, че тежестта на контролирания вот е същата, защото зад отклоненията в тези секции стоят различни хипотези и обяснения, посочват от института. Едно от обясненията може да е етнически вот, друго - личност, родом от даденото населено място, може да има и различни форми на натиск.

От ИРПС дават примери с няколко секции, една от които е в Бургас. За три парламентарни вота в тази секция се наблюдава различно поведение в гласуването. През 2013 г. в секцията печели ГЕРБ с 37%, през 2014 г. най-предпочитана формация е Реформаторският блок, който взима 35%, а през 2017 г. най-много от гласовете събира ДПС - 26%. Необходимо е да се направи цялостен и задълбочен анализ на отклоненията в поведението на избирателите в такива секции, смятат от института.

Идеята на приложението е да помогне на граждани, журналисти и отговорни за изборите институции да насочат вниманието си към уязвимите от изборни нарушения точки в страната.

Изборните нарушения се случват най-често там, където населението е изпаднало в някаква форма на зависимост, посочи Лазарова.

Очертава се да има проблем в отчитането на резултатите от предстоящите избори, особено в частта с преференциите, предупредиха от организацията. Те са алармирали ЦИК за това и настояват членовете на СИК да бъдат обучени адекватно, както и партиите да обучат своите представители в комисиите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Фе
    фен
    1 0
    16:31, 25 мар 2021
    Изтървали сте баш опасността,с.Добрич.Там властимащите,смениха по N-пъти,цвета си,за да докопат,кокала.
  • 2
    Ре
    република
    1 0
    22:29, 29 мар 2021
    не може сиганката да я снимат с номер на ръката с преференция и всичко да е точно справка последните избори гласът беше за тоя с дръвчетата

Още новини

Последни новини