И 70-годишен не се притесни от машинния вот, той от години "лузга" по телефона с пръст

Изображение 1 от 3

    Днес за пръв път в историята на България масово се предоставя възможност на гласоподавателите да упражнят своето право на избор чрез машини. И на предходни избори е имало машини в секциите, но те са били малко на брой. От тази година машини има във всички избирателни секции с над 299 гласоподаватели.

    Днес в 24-та секция в Димитровград, намираща се в СУ "Любен Каравелов", попаднахме на гласуващ 69-годишен димитровградчанин, който даваше своя вот чрез електронното устройство. На въпроса, защо избрахте да гласувате чрез машина, а не по традиционния начин с хартиена бюлетина, възрастния мъж отговори: че защо пък да не гласувам с машината, така или иначе от толкова години лузгаме с пръсти по тези телефони, няма от какво да се притеснявам. Гласувах с машината и се оказа че така е още по-лесно, заяви възрастния мъж.

    Хора от всякакви възрасти използват правото си на машинен вот, което се оказва, че облекчава и секционните комисии, както ще се отрази и на времето, за което ще обработят изборните резултати в края на дългия избирателен ден. Само в една от посетените от нас изборни секции заявиха, че вотът, даван чрез хартиена бюлетина и електронно гласуване е равен, в всички останали секции хората избрали традиционната хартиена бюлетина бяха по-голяма част.

    Днес се получиха и сигнали за проблеми, свързани с машинния вот, към момента имаме потвърдена информация за 2 секции в Хасково, където машинният вот не се осъществява, поради проблеми в устройствата за гласуване. В област Велико Търново е прекратен машинният вот, поради объркана поредност на преференциалния вот на една от партиите и при отбелязване на преференция 101, излизало името на кандидата с номер 107.

    Само в две избирателни секции в град Димитровград не може да се гласува чрез машина, това са 52-ра секция в читалището на ул. Съединение в кв. Марийно, както и 59-та - която е в градската болница "Света Екатерина". В общината има още 14 секции, в които няма машини за гласуване и те са в по-малките села - Райново, Светлина, Крум, Сталево, Върбица, Бодрово, Великан, Длъгнево, Воден, Бряст, Здравец, Голямо и Малко Асеново и Долно Белево.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини