РИК отстранява бабата на секретаря на избирателната секция в село Райново от същата секция

След подаден сигнал на 112 за баба и внучка, които са част от една и съща секционна комисия в димитроградското село Райново, бабата Гинка Димитрова е незабавно отстранена от комисията. Това става ясно от решението на РИК - Хасково. Роднини по права линия не могат да бъдат членове на една и съща изборна комисия гласи чл.96, във връзка с чл.66, ал.2, вр. ал.1 от ИК.

А в с. Райново в комисията бабата е била член на комисията, а внучката секретар, поради което е отстранен единия от двамата с по-малко отговорната позиция в секционната комисия.

РЕШЕНИЕ 
№ 426
Хасково, 04.04.2021

ОТНОСНО: Произнасяне по препратено по компетентност Постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 04.04.2021г. на АТАНАС ПАЛХУТЕВ - Прокурор при РП - Хасково, ТО - Димитровград, постановено по прокурорска преписка с вх.№ 1835 / 2021г. по описа на Районна прокуратура гр. Хасково, ТО - Димитровград 

В РИК 29 - Хасково е препратено по компетентност  Постановление за отказ да се образува досъдебно производство от 04.04.2021г. на АТАНАС ПАЛХУТЕВ - Прокурор при РП - Хасково, ТО - Димитровград, постановено по прокурорска преписка с вх.№ 1835 / 2021г. по описа на Районна прокуратура гр. Хасково, ТО - Димитровград с вх.№ 565/ 04.04.2021г. - 17.35 часа  на РИК 29 - Хасково .

Прокурорската преписка е била образувана във връзка с докладна записка от РУ-Димитровград по повод получен сигнал на тел.112, за това, че в избирателната секция в село Райново, община Димитровград, област Хасково в комисията били баба и внучка, което според подаващия сигнала, представила се като Георгиева било в разрез с правилата.

РИК 29 - Хасково след като извърши проверка след постъпване на прокуроската преписка с вх.№ 1835 / 2021г. по описа на Районна прокуратура гр. Хасково, ТО - Димитровград, установи, че в СИК № 290900061, находяща се в село Райново, община Димитровград, област Хасково действително са били назначени като член ГИНКА ПЕЙЧЕВА ДИМИТРОВА, а като секретар - ДИМИТРИНА ДЕЯНОВА МАНОЛОВА, които са роднини по права линия /баба назначена за член и внучка, назначена за секретар/.

Това фактическо положение на наличие на роднини по права линия в една секция е нарушение на чл.96, във връзка с чл.66, ал.2, вр. ал.1 от ИК, поради което РИК 29 - Хасково даде изрични указания на Председателя на СИК № 290900061, находяща се в село Райново, община Димитровград, област Хасково, назначената като член в същата секционна избирателна комисия - ГИНКА ПЕЙЧЕВА ДИМИТРОВА да бъде незабавно отстранена от секцията поради несъвместимост с друг член на секционната комисия, а именно със секретаря на комисията - ДИМИТРИНА ДЕЯНОВА МАНОЛОВА.

  Предвид горното, основание чл.72, ал. 1, т.20 от ИК, РИК-29 Хасково,

                                                              Р Е Ш И: 

ЗАЛИЧАВА като Член на СИК № 290900061, находяща се в село Райново, община Димитровград, област Хасково, назначената като член в същата секционна избирателна комисия - ГИНКА ПЕЙЧЕВА ДИМИТРОВА.

УКАЗВА на Председателя на СИК № 290900061, находяща се в село Райново, община Димитровград, област Хасково, назначената като член в същата секционна избирателна комисия - ГИНКА ПЕЙЧЕВА ДИМИТРОВА да бъде незабавно отстранена от секцията поради несъвместимост с друг член на секционната комисия, а именно със секретаря на комисията - ДИМИТРИНА ДЕЯНОВА МАНОЛОВА.

Решението се постанови в 18.00 часа и  подлежи на обжалване  в  3 - дневен срок  от обявяването му  пред  ЦИК.

Председател: Веселина Тенчева Иванова

Секретар: Лейла Айнур Елмаз

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини