Какво се случва след ваксинацията на един димитровградчанин? - ЧАСТ 2

    Този материал е втора част за проследяването на симптомите и резултатите за антитела на наш колега репортер, след като се ваксинира срещу SARS-CoV-2.

    Първата доза ваксина на 40-годишния димитровградчанин бе поставена на 25 февруари, а втората доза - на 25 март в РЗИ - Хасково,  ваксината бе на Moderna, която е новия тип иРНК ваксина.

    При първото ваксиниране нежеланите странични ефекти бяха ставна болка в рамото на ръката, на която е поставена инжекцията, с лека към умерена болка и само при определени движения, които се проявиха няколко часа след поставането на инжекцията.

    След поставянето на втората доза, отново след около 24 часа се появява болка в ръката, в която е бита ваксината, но тя е много по-слаба, почти незабележима и отминава за 5-6 часа. Като заключение може да се каже, че след втората доза нежеланите реакции са били от същото естество, но много по-слабо изразени, за по-кратък период от време. В периода от 2 седмици след поставянето на ваксината не се появяват нито треска, нито температура, нито обриви, нито подуване или който и да било от описаните странични реакции след ваксинирането.

    Както след първата доза в период около 2 седмици след поставянето, отново ваксинирания си направи тест за антитела срещу SARS-CoV-2. Две седмици след първа доза в кръвта на ваксинирания бяха отчетени 3 388 IgG АU/ml антитела, като според метода за определяне на количеството антитела на лабораторията, при по малко от < 50 резултата е негативен, при повече > 50 е положителен, а според данните на лабораторията, необходимото количество от антитела за да предпазят организма е 1 050. Ако изследването показва над 1 050 IgG АU/m, то изследваният е с протективен титър. С тези резултати нашият колега има 3 пъти над необходимото количество антитела (IgG), за да се предпази от развитие на коронавирусна инфекция.

    Около 20 дни след втората ваксинация, изследванията за антитела в кръвта на ваксинирания дават стойности от над > 40 000 IgG АU/ml, като явно стойности над тези не се проследяват от лабораторията, но това дава информация за над 40 пъти повече антитела от нужните, за да се предпази организма от развитието на инфекция, причинена от SARS-CoV-2.н

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (3)

    • 1
      Ко
      Кочо Пръча
      0 -1
      20:54, 15 апр 2021
      Тези ваксини са брутално силни, само времето ще покаже кой крив, кой е-бан...
      • Ha
        ha
        0 0
        12:49, 16 апр 2021
        какво означава брутално силна ваксина бе човек, много смешно засъждение, това да не ти е аналгитик :)
    • 2
      Dr
      Drago
      0 0
      18:33, 16 апр 2021
      И кво ся и ние ли да си бием ваксини ?
    Последни новини