Кметът на Димитровград настоява за преразглеждане на Комплексно разрешително на ТЕЦ „Марица-3”, включително спиране работата на централата

Кметът на община Димитровград Иво Димов изпрати днес остро писмо до Регионалната инспекция по околна среда и води - Хасково, във връзка със зачестилите замърсявания на въздуха, за което Dimitrovgrad.BGvesti.NET ви алармира редовно.

Новини по горещата тема: Превишаване на допустимите нива на серен диоксид (SO2) в Димитровград

Общината се позовава и на постъпили многобройни сигнали и оплаквания от граждани в община Димитровград за периода 15-20 септември 2021г., съобщават от местната администрация. Убедеността на общината е, че това е пряко свързано с работата на ТЕЦ „Марица-3” АД. Като основен аргумент се посочва, че от възобновяване работата на централата на 25.05.2021г. до момента (за по-малко от четири месеца) са отчетени 17 броя превишения на алармения праг за средночасова концентрация на серен диоксид, като за сравнение през цялата 2020 година и до момента на възобновяване на работата на централата 25.05.2021г. не е регистрирано нито едно превишение .

В писмото се казва:

"Във връзка с продължаващото замърсяване на въздуха над Димитровград със серен диоскид над допустимите норми и отчетени превишения на алармените прагове за концентрации на серен диоксид в периода 15-20 септември 2021г. и нашата убеденост, че това е пряко свързано с  работата ТЕЦ „Марица-3” АД, предвид загрижеността ни за опазване на човешкото здраве и околната среда, както и създалото се обществено напрежение и нетърпимост към случващото се замърсяване, се обръщаме към Вас, като компетентен орган с настояване за предприемане на спешни действия, съгласно дадените Ви от закона правомощия по изясняване причините и преустановяване на замърсяването.

Община Димитровград отстоява убеждението си, че съществува пряка връзка между работата ТЕЦ „Марица-3” АД и наднорменото замърсяване на въздуха над Димитровград и околните села със серен диоксид. От възобновяване работата на централата на 25.05.2021г. до момента (за по-малко от четири месеца) са отчетени 17 броя превишения на алармения праг за средночасова концентрация на серен диоксид, като за сравнение през цялата 2020 година и до момента на възобновяване на работата на централата 25.05.2021г. не е регистрирано нито едно превишение. Този факт, както и липсата на други алтернативни източници на емисии от серен диоксид през летния сезон, неминуемо води до заключението, че наднорменото замърсяване е изключително и единствено резултат от работата на ТЕЦ „Марица-3” АД, независимо от характера на причините, водещи до това, били те технологични, експлоатационни, организационни или други.

Във връзка с горното, категорично настояваме да се извърши преразглеждане на условията по издаденото Комплексно разрешитело за работа на ТЕЦ „Марица-3” АД, внасяне на необходимите промени, включително спиране работата на централата до отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване на околната среда и рискове за човешкото здраве."

Това е второ писмо, в рамките на почти два месеца,  с което кметът на Димитровград реагира срещу продължаващото замърсяване на въздуха и сигнализира оторизирания за контрол орган в лицето на РИОСВ - Хасково.

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    Пр
    ПРАВИЛНО
    16 -18
    13:32, 21 сеп 2021
    Спирай теца. Вреден е и трови въздуха.
    Спирай АЕЦ-а има опасност от радиоактивност.
    Спирай Южен поток.
    Спирай свинското. Затлъстява се и се наслагва по кръвоностните съдове.
    Спирай пилешкото. С хормони е.
    Всичко трябва да се взима от запада. Дори коричка хляб.
    Трябва да им се молим. Трябва да ги слушкаме.
    Нищо ,че Полша си издейства до 2050 година въглища.
    Нищо ,че германците спряха Южен поток а те си направиха Северен. Ние сме ставали зависими от руснаците а те -НЕ.
    Българина кога ще разбере ,че врага е вътре. Неговите собствени политици които са накупени на килограм от западналяците. Ще чакате да се вдигне стандарта ава на 314 -ви февруари.
    • Ти
      тити
      36 -4
      13:42, 21 сеп 2021
      Пич, който и да си ти, целта не е да се спира ТЕЦ-а, а да се предотврати тровенето на хората заради алчност.
      Ако газовете от горенето минават пред сероочистващата система, вредните газове ще бъдат спирани
      Ако се инвестира в системи за опазване на околната среда въздуха няма да е отровен!
      Ако ТЕЦ-а не си прави икономии от консумативите на серочистката, въздуха няма да е отровен!
      АкоТЕЦ-а не се опитва да прикрива вредни емисии за да не плаща за тях, въздуха няма да е отровен!
      Така, че не ми се прави на Дева Мария и да си обясняваме, че ако искаме да има ток и роботни места трябва да дишаме отровата на алчността!
  • 2
    Фк
    ФК крйлп
    14 -4
    16:37, 21 сеп 2021
    Закривай въглищарницата,заради стотина човека тровят 30 000
  • 3
    Т.
    Т.Р.
    3 -14
    18:46, 21 сеп 2021
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • |
      |
      8 -2
      18:50, 21 сеп 2021
      Колко много ще останат без работа ?
  • 4
    Др
    Дребен
    8 0
    19:19, 21 сеп 2021
    Някой засича ли през почивните дни какво е нивото на прахови частици във въздуха.Тази неделя трошачката на "Каолин" работеше като за последно и бял прашен облак се носеше директно към общината.Ама нали е почивен ден, няма кой да реагира.Изобщо работи ли тази система още....
  • 5
    Г.
    Г.Георгиев
    8 -5
    19:37, 21 сеп 2021
    Поздравления за Кмета.Ще работят само тези,който не замърсяват.
    Другото е преливане от пусто във празно.Нямало работни места,не няма работници.
  • 6
    12
    123
    6 0
    09:48, 22 сеп 2021
    Затваряй, затваряй, затваряй. Направете града зелен. За здравето на децата!
  • 7
    Ге
    Георги
    3 0
    21:54, 22 сеп 2021
    Г-н Кмете , в правилната посока се движиш , дано само всичко това е искрено желано от теб.

Случаен виц

Последни новини