Поредни 2 дни завишаване на SO2 във въздуха на Димитровград - как влияе на здравето ни

Продължава замърсяването на въздуха в Димитровград със серен диоксид ( SO2 ), показват данните от автоматичната станция в града. За последните 2 дни нивата на SO2 във въздуха на бригадирския град са превишавани 4 пъти за по 2 последователни часа.

Завишените нива са на 19 септември в 13 и 14 часа с малко над алармения праг. Днес, 20 септември, отново са завишени нивата в 11 и 12 часа, като стойностите са стигнали почти 2 пъти над максимално допустимата норма от 350 µg/m3. Основен източник на замърсяването се сочи местния ТЕЦ.

Днес не е била активирана аларма, поради изискването замърсяването да е минимум 3 последователни часа.

Според наша статистика до днес, средночасовите норми за допустимо количество на серен диоксид във въздуха за календарната година са надвишавани поне 20 пъти. Като допустимото превишаване на средночасовите норми може да бъде максимум 24 пъти в една календарна година.

Наредба №12 от 15 юли 2010 г. (обн. ДВ, бр. 58 от 30 юли 2010 г.) oпределя норми за пределно допустими концентрации (ПДК) за серен диоксид. Въведените ПДК целят предпазване от вредния ефект на серния диоксид върху здравето на хората и околната среда.

Допустимите среднодневни норми (СДН) са 125 мкг/м3 за денонощие и според наредбата не може да бъдат превишавани повече от 3 пъти годишно, като по данни от автоматичната станция в Димитровград за тази календарна година, СДН е превишавана 2 пъти на 28 май и на 29 юли.

SO2 е токсичен и представлява заплаха за здравето на хората, животните и растенията. Различните животни реагират различно - плъховете са най-устойчиви, а морските свинчета са най-чувствителни, човекът е по средата между двата вида.
 

Как влияе серният диоксид на човешкото здраве?

Симптоми

Серният диоксид дразни кожата и лигавиците на очите, носа, гърлото и белите дробове.

Чести симптоми са болка при дълбоко вдишване, кашлица, дразнене в гърлото и затруднено дишане. Високите концентрации на SO2 могат да повлияят на белодробната функция, да влошат пристъпите на астма и съществуващите сърдечни заболявания при чувствителните групи.

Симптомите на отравяне със серен диоксид са хрема, кашлица, дрезгавост, силна болка в гърлото. При вдишване на серен диоксид с по-висока концентрация - задушаване, нарушение на речта, затруднено преглъщане, повръщане, остър белодробен оток. Този газ може да реагира и с други химикали във въздуха и да се промени до малка частица, която може да попадне в белите дробове и да причини подобни ефекти. Подозира се, че излагането на високи концентрации серен диоксид може да причини генетични дефекти. Систематичен преглед от 2011 г. заключава, че излагането на серен диоксид е свързано с преждевременно раждане.

Доказателствата относно хроничната интоксикация са противоречиви, понякога, дори честото излагане на по-високи концентрации не изглеждат толкова вредно, колкото непрекъснато излагане на по-ниски, по-поносими концентрации, според изследване, публикувано в Arch. Indust. Hyg. & Occupational Med.
Какво се случва, когато се излагаме на серен диоксид?

Краткосрочно:

Краткосрочното дишане на серен диоксид може да причини:

• Изгаряне на носа, гърлото и белите дробове
• Затруднено дишане
• Увреждане на дихателната система
• Излагането на много високи нива на серен диоксид може да бъде опасно за живота.

Дългосрочно:

Дългосрочното излагане на серен диоксид може да причини:

• Промени във функцията на белите дробове
• Намалена плодовитост при жените и мъжете
• Загуба на обоняние
• Главоболие и виене на свят
• Гадене и повръщане
• Бронхит и задух

Кой е изложен на риск?

Чувствителните към серен диоксид са:

    Хората с белодробни заболявания като астма, хроничен бронхит и емфизем обикновено имат по-сериозни последици за здравето при по-високи нива на SO2.
    Децата са изложени на по-висок риск от излагане на SO2, защото белите им дробове все още се развиват. Освен това е по-вероятно да имат астма, която може да се влоши при излагане на SO2.
    Възрастните хора може да бъдат по-силно засегнати от излагане на SO2, вероятно защото по-често имат предшестващи белодробни или сърдечно-съдови заболявания.
    Активните хора от всички възрасти, които спортуват или работят на открито, имат по-висока експозиция на серен диоксид, отколкото хората, които са по-малко активни.

Какви са въздействието върху околната среда на SO2 и други серни оксиди?

При високи концентрации газообразните SOx могат да навредят на дърветата и растенията, повреждайки листата им и намалявайки растежа им като отравят почвата.

SO2 и другите серни оксиди могат да допринесат за образуването на киселинни дъждове, които са опасни за чувствителните екосистеми.
Пределно допустимата концентрация (ПДК) на серен диоксид

Според "Наредба № 2 за пределно допустимите концентрации на вредни вещества в атмосферния въздух на населените места", Държавен вестник, брой 43 от 27.V, пределно допустимите концентрации на серен диоксид във въздуха са:

• средногодишно 0,05 мг/куб. м;

• средноденонощно 0,15 мг/куб. м;

• максимално еднократно 0,50 мг/куб. м;

Проблемът е, че според проучване, публикувано в The Lancet, средният праг за възприятие на миризмата може да надвиши ПДК (21 мг/м3), а при някои хора прагът е значително по-висок от средната стойност. Следователно може да се очаква, че използването на широко разпространените филтриращи респиратори ще доведе до прекомерно излагане на серен диоксид заради закъсняла подмяна на газовите филтри и въобще за използването на някакви защитни мерки. Затова е добре да се съобщава навреме за повишаването на нивото на серен диоксид и да се използва много по-ефективна промяна в технологиите и колективната защита.

Източници:

offnews.bg

Hazardous Substances Data Bank, National Library of Medicine

Sulfur Dioxide Effects on Health, nps.gov

Sulfur Dioxide Basics, EPA

Sulfur Dioxide, Canadian Centre for Occupational Health & Safety

Effects of Inhalation of Low Concentrations of Sulfur Dioxide upon Man an f other Mammals.  Arch. Indust. Hyg. & Occupational Med

Наредба № 2 за пределно допустимите концентрации на вредни вещества в атмосферния въздух на населените места", Държавен вестник, брой 43 от 27.V

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

  • 1
    За
    Заралията
    20 0
    16:10, 20 сеп 2021
    Явно трябва или ние да се изнесем от този град или да спрем този тец! Не може да подлагат нас и децата ни на ежедневно замърсяване, след като има достатъчно технологии това да се спре! Защи трябва да ни разболяват, а ние да си траем?
    • 12
      123
      14 -1
      16:15, 20 сеп 2021
      За пари е всичко.
  • 2
    Ду
    Дуду
    6 -5
    16:14, 20 сеп 2021
    Не на ваксините. Искаме свобода.
  • 3
    Ли
    ЛилиФ
    15 0
    16:19, 20 сеп 2021
    Организирате протести за всякакви глупости, а това срещу това, че непрестанно замърсяват въздуха, който дишаме никой нищо не предприема. Явно институциите не могат да спрат отровите които бълва този ТЕЦ и явно е време гражданите, които мислят за собственото си здраве и за това на децата и родителите си да вземат нещата в свои ръце!
  • 4
    Ст
    Стоп ТЕЦ
    12 -3
    16:37, 20 сеп 2021
    Хухавия кмет на Димитровград много не му пука, явно се е нагушил яко с парички.
    • Дн
      ДНД
      5 -5
      16:48, 20 сеп 2021
      Че, кмета какво може да направи според теб?
  • 5
    За
    Замислен
    5 -1
    16:44, 20 сеп 2021
    Защо само този сайт дава информация за замърсяването на въздуха?
  • 6
    Аз
    аз
    6 0
    18:34, 20 сеп 2021
    Пълно спиране на тец-а и завода няма нужда от това тук да го местят където си искат, но най добре е да не функционира целия завод завинаги
  • 7
    5
    5
    2 0
    22:54, 20 сеп 2021
    Как да се преборим ние гражданите с Големите Пари, политиците, корупцията която държи тия заводи? Кървава революция? Като възстанем и ги разрушим из основи нас ще обвинят че искаме чист въздух а не пари.
Последни новини