3 поредни часа превишени стойности на серен диоксид във въздуха на Димитровград

Изображение 1 от 3

    Днес, 28 септември, за пореден път автоматичната измервателна станция “Раковски“ в гр. Димитровград отчита завишени над нормата нива на серен диоксид.

    Три поредни часа нивата на серен диоксид са били над позволента средна норма от 350 µg/m3 - в 11:00 часа са отчетени около 400 µg/m3, а в 12:00 часа показанията са близо 650 µg/m3, при алармен праг от максимум 500 µg/m3, в следващия час нивата са около 450 µg/m3. 

    Само през този месец са отчетени 7 пъти превишаване на средночасовите стойности, като позволените превишения за година на средночасовите стойности е максимум 24 пъти, което е средно по 2 часа в месеца, а ТЕЦ „Марица 3“ АД, гр. Димитровград започва работа на 25.05.2021г. Към датата 21 септември, от РИОСВ – Хасково отчитат 17 превишавания на средно часовите норми, като добавим и днешните 3 часа, лимитът на ТЕЦ „Марица 3“ от 24 превишавания се изчерпва, но какво следва след това, все още очакваме отговор от регионалната инспекция, на която изпратихме въпроси относно замърсяването на въздуха в Димитровград на 20 септември този месец.

    През миналата седмица от регионалната инспекция ни информираха, че ще бъде наложена глоба на местната централа. От инспекцията, заедно с представители на община Димитровград, през миналата седмица са извършили и нощна проверка на ТЕЦ-а. Ще се проведе и работна среща, съвместно с представители на РИОСВ – Хасково, Община Димитровград, Областна администрация, оператор ТЕЦ „Марица 3“ АД – гр. Димитровград и на представители на ИАОС – София, с цел преразглеждане условията по издаденото Комплексно разрешително за работата на ТЕЦ „Марица 3“ АД и внасяне на необходимите промени. От оператора ще бъде изискано да предложи мерки за отстраняване на всички технологични, производствени и други фактори, водещи до замърсяване на околната среда. Срещата е насрочена за утре, 29 септември.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      12
      123
      16 -3
      21:31, 28 сеп 2021
      Спрете го с добро или ние ще го спрем с лошото. Не на обгазяването! Тези които вземат заплати от ТЕЦа да знаят че са кървави парите от сълзите и болката на хората. Това няма да продължава.
    • 2
      Гр
      Гражданин
      9 -2
      07:48, 29 сеп 2021
      Прав е 123 , скапани тецаджийски боклуци ,не спазвате никакви предписания и тровите хората от цялата област. На изрода Ковачки хич не му дреме за нашето здраве.
      И тези от РИОСВ са същите , само дрънкат , глоби предписания всичко си продължава по старо му. Значи такива са глобите , такива са предписанията , такива са и те - БОКЛУЦИ .
      Кмете ,кмете и теб вятър те вее на бял кон ! Кмета и той уж това правил онова правил , значи нещо не си направил щом замърсяванията си продължават .
      Ако наистина беше кмет на този град , няма да чакаш хората да се организират да протестират , а
      ти ще застанеш отпред и да ги организираш , не само акъла ти да е да гледаш площадите и поръчките където се усвояват средства.
      НЯМА ДА ПРОДЪЛЖАВА !
    • 3
      Гр
      Гражданин
      1 -1
      16:01, 29 сеп 2021
      Не знам само защо го търпим. То да е единичен случай, да си затворим очите, но това е всеки ден. Оставете ни нас...децата ни дишат този въздух и вчесто да ги изведем на чист въздух да си играят ние ги държим по къщите си за да дишат значително по-чист въздух....Не е нормално това, не е нормално и да го търпим, не е нормално да застрашаваш живота на децата ни за едни пусти пари. ТРЯБВА ДА СЕ СПРЕ ТОВА ОБГАЗЯВАНЕ!!!
    • 4
      Ан
      Аноним
      1 -1
      17:00, 29 сеп 2021
      Контролира някой е тази държава замърсяващите предприятия. Много интересно колко са инвестирали за пречистване на въздуха и нови технологии господата от Неохим. Обаче и народът си търпи, поне на това е научен, жалко
    Последни новини