Шах или мат предизвика вчерашното превишение на SO2 в Димитровград?

През вчерашния ден - 13.10.2021г. от автоматична измервателна станция (АИС) „Раковски“, гр. Димитровград бе отчетено завишение на серния диоксид над пределната средночасова норма от 350 µg/m3 . Данните към 19:00 часа показват близо 450µg/m3 в рамките на 1 час.

Към момента не е ясно от къде е дошъл серния диоксид, при положение че сочения до момента най-вероятен замърсител  ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград би трябвало да не е работел в този момент. По информация от РИОСВ - Хасково, ТЕЦ-а е в ремонт и от дружеството не са изпратили уведомително писмо, че ще възобновят работния процес в предприятието. Нямаме данни дали комините на ТЕЦ-а в Димитровград са пушили през вчерашния ден.

Фактите към момента са, че от спирането на предприятието в края на миналата седмица, стойностите на серен диоксид, отчетени от станцията в центъра на града, са минимални - от 09.10.2021г. до 13.10.2021г. максималните нива на серен диоксид са достигали до 10 µg/m3 при максимално допустими 350 µg/m3  и така до вчера, когато нивата започват да се покачват след 18:00 часа до към полунощ, когато отново падат до към 10 единици за час. В момента на пика, освен нивата на серен диоксид, са се повишили осезаемо и нивата на фини прахови частици във въздуха на Димитровград. Тук идва въпроса, ако ТЕЦ-а не е работил и другият възможен замърсител Неохим също не е функционирал, защото е в капиталов ремонт до края на седмицата, от къде е дошло замърсяването? На този въпрос към момента нямаме отговор.

Направихме си труда да проверим дали е имало отчетено замърсяване от автоматичните станции за измерване качеството на въздуха някъде в южна България, за да можем да предположим, че серния диоксид би дошъл от друг регион. Нашата проверка на станциите в Стара Загора, Гълъбово, Пловдив, Кърджали, Сливен, Бургас, Благоевград, Рожен, Перник, София и Несебър показа, че най-високите регистрирани нива за 13.10.2021г. са в Благоевград, където са достигнали до към 80 µg/m3 . Останалите 17 станции (като в София, Пловдив и Бургас има по няколко АИС) са отчели средно ниво под 10 µg/m3 за час. Което задава друг въпрос, как ако замърсяването не е от източник около Димитровград, е стигнало чрез въздушни маси до Димитровград, без да бъде регистрирано от друга станция? Ако замърсяването е пренесено до Димитровград от въздушни маси, то явно е прескачало останалите измервателни станции като фигурата "кон" от шаха и е останало нерегистрирано никъде другаде в южна България.

От своя страна РИОСВ - Хасково ни информираха, че ще поискат от изпълнителната агенция ново калибриране на измервателната станция в Димитровград, за да отпаднат съмненията тя да не отчита правилно нивата на серен диоксид.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Ви
    Вили
    11 -6
    16:53, 14 окт 2021
    Запалили са го пущините и не си признават
  • 2
    Пе
    Пешо
    4 -3
    17:14, 14 окт 2021
    Абе, аз мисля че са го пуснали този газ извънземните?! Всички се правят на Луди??
  • 3
    34
    345
    9 0
    18:45, 14 окт 2021
    И защо ли замърсяването е след 6 часа, да не би защото РИОСВ вече не са на работа?
  • 4
    Ky
    kyx
    6 0
    00:04, 15 окт 2021
    Химкомбината е.
  • 5
    Вл
    Влаковете им си вървят
    4 -5
    15:07, 15 окт 2021
    Тец-а не работи, чудно влаковете на кой доставят и защо?
    • 4 дни дъжд
      6 -1
      23:49, 16 окт 2021
      На ТЕЦ-а доставят въглища!
      Защото се нарича складова наличност!
      ВиК и EVN спират ли ти водата и тока когато не ги ползваш???
      Напълни се навсякъде с "многознайковци" и "еколози"!
  • 6
    ..
    ..
    0 0
    21:21, 18 окт 2021
    Дали ТЕЦ-ът е работил или не се определя много лесно - дали комините пушат или не.
    А това какво те казват няма никакво значение - те може да си казват каквото искат.
    Нямали данни, дали комините пушили в 21 век, когато уеб камери има монтирани навсякъде.
    И това ми било журнализъм.
  • 7
    ..
    ...
    0 0
    21:26, 18 окт 2021
    От сайта на Неохим АД:

    "На територията на дружеството се извършва видеонаблюдение с цел спазване на трудовата дисциплина, подобряване производителността на труда и предотвратяване на загуба на интелектуална и материална собственост, наблюдение на производствения процес и оборудването и защита на живота и здравето на работниците и служителите или на други лица. Вида на инсталираните камери са : цифрова (IP) и аналогова, с режим на работа: day/night – 24 часа. Събират се чувствителни лични данни – физическа идентичност: видеообраз. Данните се предоставят на лица и държавни органи, когато е предвидено в нормативен акт, на други юридически лица при рекламации. Предприетите организационни и технически мерки за защита са съгласно действащото законодателство. Записите от видеонаблюдението се съхраняват не повече от два месеца, след изтичане на срока се унищожават автоматично."

    От РИОСВ - Хасково като държавен орган да изискат видео записи от камерите на НЕОХИМ АД, а не да търсят под вола теле.
Последни новини