Центърът за временно настаняване получи дарение, но с призив за хляб, консерви, лекарства, дрехи и техник

Изображение 1 от 3

    Днес, на единствения в Хасковска област Център за временно настаняване на хора в нужда, бе направено дарение от кметове на населени места в общината и общински съветници. Дарителите, представлявани от общинския съветник Добринка Ганева, предоставиха на потребителите на центъра хранителни продукти и санитарни принадлежности, както и Коледни кошници с лакомства.

    "Избрахме този дом, защото е важно да помагаме на хора, изпаднали в подобно положение. Акцията няма да бъде еднократна. Останали са още средства, събират се допълнителни. Събираме и дрехи за нуждаещите се. Живеем в трудни времена, но трябва да бъдем достатъчно отговорни към себе си и към другите, да вярваме в доброто, защото то е в нас", каза Добринка Ганева.

    Центърът бе открит преди 2 месеца след дългогодишни усиля за неговото създаване. Той е с капацитет 20 души, а към момента има настанени 6. В центъра е имало и един смъртен случай на човек, който преди настаняването е бил бит в областния град и в последствие умира.

    Управителят на центъра Борислав Борисов благодари на дарителите и се обърна с апел. На настанените им се полага едно хранене на ден, което е осигурено по проекта, но това са хора без никакви доходи и имат нужда от още храна. "В момента има дарители, които ни предоставят хранителни продукти, но те не достигат, имаме нужда от хляб и дълготрайни храни под формата на консерви и се надяваме да има хора, които да откликнат на нашия призив и да ни подпомагат", заяви Борисов.

    "Потребителите на центъра пристигат само с дрехите на гърба си, а преди да дойдат тук те са живели на улицата и имат нужда и от бельо и от дрехи втора употреба, с които да биват обличани. На един от потребителите успяхме да осигурим и работа и трябва да му се осигурят и прилични дрехи, с които да ходи. Друг проблем са лекарствата от първа необходимост, в проекта няма осигурена медицинска грижа, няма и отпуснати средства за най-елементарни лекарства, като аналгин, температуропонижаващи, бинтове, дезинфектанти и други лекарствени продукти, които има във всеки дом", коментира още Борисов.

    Управителят обясни още, че с немалко усилия са успели да се справят с проблемите в приземния етаж, който се наводни наскоро, след сериозна ВиК авария в близост. От водата бяха засегнати перални, но те вече работят. Има обаче проблем със сушилнята и призивът е към майстор или сервиз, да я ремонтира, тъй като в зимните месеци сушенето на дрехите е затруднено, а за добра хигиена трябва да се осигуряват и чисти дрехи на мъжете, настанени в дома.

    Потребителите в центъра за временно настаняване заявиха пред медиите, че се чувстват много добре там, имат покрив над главата, легло, топло им е и е чисто. Но в центъра могат да се задържат максимално 3 месеца за една календарна година, след което ако не са си стъпили на крака, те отново могат да останат на улицата без покрив на главата. Трябва да се има в предвид, че хората, които изпадат в нужда от подобна помощ, са от всякакви съсловия, има висшисти, бивш директор на гребната база в Пловдив, бивш собственик на заведение в Хасково и др.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини