В Хасково, Димитровград и Кърджали няма скривалища и укрития в задоволително състояние според ГДПБЗН - МВР

    Днес Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" публикува списък на колективни средства за защита - скривалища и противорадиационни укрития, които са в добро и задоволително състояние. В списъка са изброени адресите на всички годни укрития за населението от двата типа скривалища и противорадиационни укрития. В списъка са посочени годни за експлоатация 292 обекта на територията на страната, но в този списък няма посочено нито едно укритие за Хасково и Димитровград. За област Кърджали има упоменато едно скривалище, но то не е в града, а в село Звездел.

    На връх националния празник 3-ти март, на въпрос от наш репортер към областния управител Катя Панева, дали има укрития и скривалища на територията на Димитровград и Хасково, тя заяви че е направена проверка по нейно разпореждане и такива съоръжения има, но не може да даде информация за броя и тяхното местоположение.

    Повечето от упоменатите в списъка скривалища и укрития се намират в общински, държавни и промишлени сгради и би трябвало да са в състояние да предпазят населението от евентуални бедствия, извън списъка остават бомбоубежища ситуирани в частни жилищни сгради, които вероятно и не са проверявани от ГДПБЗН до колко са пригодност за предназначението си. Има и друг тип "бункери", които със сигурност не са упоменати във въпросния списък и те би трябвало да са предназначени за представителите на централната и местната власт, както и такива със секретно военно предназначение.

    В списъка, освен че няма упоменати обекти на територията на хасковска област, но примерно за град Стара Загора има публикувано само едно укритие от II-ра категория, което е само укритие, без то да бъде годно за предпазване от радиационна заплаха. То е в задоволително състояние и може да бъде приведено в готовност за използване по предназначение в кратък срок (до една седмица), с влагане на незначителни финансови средства. Други областни градове, където няма публикувани укрития са: Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Силистра, Търговище. Само по едно укритието има в градовете Благоевград и Шумен. В същия списък присъстват примерно 4 укрития в град Рудозем, за гр. Ямбол има изредени 7 укрития, Панагюрище има 5, Перник и Плевен по 14, а в град Сливен укритията са 20 на брой.

    Списъка публикуван на сайта на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" може да видите от  ТУК

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Тъ
      Тъпа работа сте
      17 -1
      21:48, 10 мар 2022
      Защо другите ви статии са заключени за коментари. Не искате да си кажем мнението за министъра на образованието и идеите му за новата учебна година ли? Или имате задача да пазите дирниците на новата власт. Пак сте гласа на властта ама много евтино го правите
    • 2
      Па
      Паржу
      2 -3
      23:24, 10 мар 2022
      Мене туй ко ма бърка
    • 3
      Ба
      БАТ ТЕНЧО СЕРВИТЬОРА
      6 -2
      00:37, 11 мар 2022
      С дидко пискюла може да построим бомбоубежища
      облицовани със златна ламарина
      ...
    • 4
      Ив
      Иван
      6 0
      11:32, 11 мар 2022
      Кой стопанисва и поддържа скривалищата и противорадиационните укрития?
      На същият би следвало да се повдигне обвинение за умишлена безстопанственост.
    Последни новини