Защо окастрят така дърветата в Димитровград

Изображение 1 от 2

    След запитвания от граждани, защо дърветата по ул. "Емилиян Станев" се кастрят по този "зверски" начин, потърсихме информация от отдел Инвестиционна дейност, околна среда и води в община Димитровград, както и от ръководителя на отдел озеленяване, в извършващата кастренето фирма Нео-Титан. Типът на подрязване е така наречения „топинг” (от английски „връх”) или българският еквивалент „рязане на глава”.

    Окастрени дървета по ул. "Емилиан Станев" покрай стадиона

    По думите на старши инспектора от общината, отговарящ за поддръжката на дърветата, това е най-удачния начин за окастряне им, като само определени видове дървета могат да бъдат изрязвани така и то само в определено време в годината. "Голямото" кастрене може да се извършва от края на октомври най-късно до 10-ти април, като най-често се окастрят липите в града, които са и един от най-разпространените видове.

    "Липите специално търпят такова кастрене, няма никакво основание за притеснение, до сега нямаме увредено дърво. Окастрянето най-често се случва след желание на гражданите, когато клони стигнат до фасадите на сградите. Липите могат да стигнат до 30 метра височина и тогава стават опасни, трябва да се поддържат, за да няма опасност за хората и имуществото им. До 2 години дърветата ще се възстановят ", заяви общинският старши инспектор. В общината са получавани множество жалби от домоуправители с искане за окастряне на дървета покрай жилищни сгради.

    Разговаряхме и с домоуправител от ул. Неофит Бозвели" 2 - Екатерина, която настойчиво и продължително е настоявала пред общинските власти, липите пред техния блок да бъдат окастрени. Екатерина разказа, че клоните на дърветата са започнали да опират по фасадата на блока и да тропат по прозорците, а техния блок е саниран и са се притеснявали клоните да не повредят изолацията. Миналата година от общината са се отзовали през летния сезон и са орязали клоните на липите от страната на блока, за да не нарушават изолацията, но след това дървета са започнали да се наклоняват към паркинга и при бури да стигат до земята, тогава отново сигнализирала на общината за да ги подрежат допълнително. "Да чакаме някой да пострада ли, не трябва ли предварително да се вземат мерки, тези дървета са на 30 години и до сега не са поддържани, много съм благодарна на общината че ги оряза", заяви Екатерина. Дърветата са били подкастрени основно и на въпроса дали няма да им липсва хладината на сянката пред блока през летните месеци, домоуправителката сподели, че ще изчакат 2 години за да се раззеленят, но през това време няма да има опасност за хората и колите им.

    От общината припомниха, че това не е първата година, в която дърветата се подкастрят така, това е практика от години и вече има достатъчно райони, в които се вижда, че дърветата не са загинали и се възстановяват. Пример за такива места, които даде старши инспекторът от общината, са по улиците Цар Симеон, Любен Каравелов, Иван Вазов, Оборище, част от бул. Димитър Благоев, Христо Ботев и други.

    Тук не подлагаме на съмнение нуждата от поддръжката на дърветата в градска среда, за да се опази живота, здравето и имуществото на хората. Изсъхналите и претоварени клони се чупят и падат главно по време на бури, неподдържаните дървета падат цели, имаме такива примери от последните години:

    При подкастрянето по този начин на дърветата, след като започнат да се възстановяват, видно води до израстването на множество тънки клончета (вместо старите клони), които растат в различни посоки и водят до загубата на естественият вид на дървото. Важен е въпросът и дали всички дървета трябва да бъдат подлагани на такъв вид окастряне или трябва да се прави отделна оценка на всяко дърво, кое би било най-полезно за него, според възраст и състоянието на клоните му.

    Това е една и съща липа с 10 години разлика (подкастряна е 2020 г.)

    От близо новорастящите във всички посоки клонки на подкастрената липа

    Дали това е начинът за поддръжка на дърветата и дали тоталното орязване на клоните помага за подмладяването им, както твърдят от общината, или вреди, как това окастряне влияе на екологията, животните, хората и на градската среда като цяло, тази информация ще ви дадем в друг материал по темата.

    Възстановено и вероятно вече мъртво дърво по ул. "Иван Вазов"

    С представителите на общината минахме по ул. "Иван Вазов", по която дърветата бяха подложени на "топинг" първо през 2018 година и има такива, които според нас за период от 4 години не са се възстановили, дори можем да твърдим, че вече загиват. Подобно е положението и с дърветата по бул. Стефан Стамболов, но там има засадени няколко нови дръвчета. Според старши инспектора от общината, проблемът по тези улици е, че дърветата са много стари и те вече са за подмяна, а това че са били подкастряни по този начин, не им е навредило, а напротив - така те са били обновени. Тука си задаваме други въпрос, защо щом дърветата са стари и трябва да се подновят, това не се случва - според представителя на общината се търсят варианти и програми за финансиране, защото премахването на старите дървета по тротоарите и покрай улиците ще трябва да бъде последвано и от ремонт на тротоарите и в някои случаи на дървета с по голяма коренова система, може да бъде засегнат и асфалта.

    По метода "топинг" или "подкастряне на глава" е окастрен и вековният бадем на детската площадка по същата улица до ОУ "Пенчо Славейков", като по наши спомени това се случи 2020 година (но може и да е 2021г.) и все още чакаме и се надяваме вековното дърво да се възстанови и да пусне клони и листа. Вероятно е имало наложителна причина да бъде окастрено по този начин това дърво, защото то би трябвало да подлежи на специален контрол от РИОСВ, като вековно дърво.  В същия парк граждани са ни информирали и за орязването на според тях здрави дървета, които не са заменени с нови фиданки.

    Вековния бадем в паркчето до ОУ "Пенчо Славейков"

    Друга гледна точка ви показваме в материала "Рязането на главата" убива ли дърветата в Димитровград?

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Уу
      уу
      6 -3
      17:12, 23 мар 2022
      Като му забия един юмрук в муцуната на човека с резачката и...ще викнат полиция и ще кажат ама не може така да се отнасяш с хората.
      • Рр
        Рр
        2 -4
        19:36, 23 мар 2022
        Нещастник като не разбираш нещо пий си ракията и се зъби на жена си
    • 2
      Ив
      Ивано
      8 0
      17:38, 23 мар 2022
      Преди дни минах по централната алея на парк "Марица" водеща към дигата на реката. Един багер със специална работна част / подобно на брана/ разчистваше храстите около алеята. Със същия инструмент чупеше "джелатската" клоните на многогодишни тополи до алеята, като на някои дървета обелваше и кората - грозна картинка. Нека изпратят хора с подходящи инструмент / триони/, поне частично да преведът в приемлива визия тези дървета.
    • 3
      "Наблюдател"
      6 0
      18:27, 23 мар 2022
      Бадема до "Форум"-а просто е умрял, имаше сухи дебели клони над маса и пейки. Няма повече да живне, но наблизо има по-млад. Проблемът е, че в града трябва да се садят дървесни видове с вертикална коренова система, защото липите и кленовете по центъра имат дебели хоризонтални корени, които повдигат плочки, настилка и т.н. Вижте какво е положението пред кино "Медея" /Химик/. Върху това трябва да се помисли.
      • 0
        0
        3 0
        12:35, 24 мар 2022
        Няма кой да мисли в общината батко. От портиера до чистачката всички са нагласени хора. Никой не си е на мястото. Ното една услуга не е качествена поради пълната некомпетентност на служителите. Много са зле нещата в общината. Сега фалира вик дружеството. Но където и да пупнеш всичко е прогнило и отива към фалит. А че убиват дървета...!!!
    • 4
      За
      ЗА ПРОТОКОЛА
      1 0
      13:12, 28 мар 2022
      Тия глупости с 30 метровите липи да си ги заврат.......... Няма толкова високи липи в града. 8 етажен панелен блок е висок 21-22 метра.
      А за протокола орязаните до убийство дървета покрай стадиона на "ем. Стан(ев" са акации.
    • 5
      Лъ
      Лъчо
      0 0
      11:21, 20 апр 2022
      Защо не прилагат различен тип подрязвания на дърветата в една редица за да се види кое как ще им въздейства или поне да се прави първо на опасните и като се възстановят тогава на другите за да не оставаме без никаква зеленина, освен това не съм съгласен заради сигналите на някой изтрещял да се предприемат действия засягащи всички, а дърветата които опират във фасадите и не са опасни трябва да се подрязват леко само откъм фасадите (да трябва индивидуална оценка и експертно мнение за всяко дърво а не някви талибани с резачки да кълцат наред). Проекта в парк мАрица се изпълнява по най паласпурския начин спрямо дърветата и докато за градските части някой може да реши че те не са приоритет, то в парка са основното нещо, но ясно е там се усвояват едни средства...
    Последни новини