"Рязането на главата" убива ли дърветата в Димитровград?

Изображение 1 от 5

    В един от най-зелените български градове - Димитровград, който е проектиран да има много зелени площи в жилищните квартали, изградени са множество зелени кътове, но и в същото време страда от замърсяване на въздуха със серен диоксид и ФПЧ, екологията и поддръжката на дърветата трябва да бъде много важен елемент от поддръжката му. Вече ви представихме материал, провокиран от вида на дърветата в градската среда, след като те биват окастрени.

    Дърветата в Димитровград, а и не само в него, биват окастряни по особено притеснителен за жителите начин, според граждани и експерти, на практика на дърветата в градовете се премахва изцяло короната на възрастните растения и се оставя само стъбло. Потърсихме информация дали това е правилно и дали тоталното орязване на клоните помага или вреди (позицията на общинските власти ви представихме в друг материал), как това окастряне влияе на екологията, животните, хората и на градската среда като цяло. Методът, в който се орязват клоните на дървото има различни имена, някои го наричат Топинг, други подкастряне на глава, обезглавяване на дърво и др..

    Има професия, която се именува арборист - тя се занимава с поддръжка на дървета в градска среда (арборизъм е науката за дърветата в града) има дори Международно дружество по арборикултура и тяхното категорично мнение е че Топинга на дърветата е изключително вреден. Това цялостно отрязване на короните е пагубно за растенията и ги убива, макар и понякога да става по-бавно (в рамките на десетина години). Това обясни експертът по поддръжка на дървета в градска среда Димитър Захариев пред Дневник, който има европейски сертификати по арборизъм - науката за дърветата в града.

    Подобно "обезглавяване на дърветата" може да бъде направено само когато те са много млади, тогава съкращаването на живота им е незначително, но ако се направи в зряла възраст, е пагубно, пише американецът Алекс Шиго (Alex L. Shigo), на чиито трудове се базира арборизмът. Но в Димитровград това окастряне се извършва на възрастни дървета, които в повечето случаи са засадени с построяването на град и са на над 70 години.

    Димитър Захариев е категоричен, че няма видове, които да понасят подобно рязане. По думите му, при цялостно премахване на короната, иглолистните дървета директно загиват. При другите видове, ако дървото е силно и здраво, то реагира на тежката интервенция малко по-добре, но това не значи, че не му вреди.

    В САЩ и в редица европейски държави тази практика се наказва с административно наказание, а глобите са много високи. В Германия е задължително запазването на вида, в който дървото расте здраво и спокойно, а чрез този метод то се обезобразява. Дори и след изрязването на клоните на дървото, то да се раззелени отново и да има нови клони, това е в опит да компенсира причиненото му смъртоноснот нараняване. Въпреки новите клонки на "вторичната корона", тяхната връзка със стъблото е много по-крехка, отговаря Захариев. Така дървото може ще живее още 10 години след това, но на практика то умира според експера.

    В тези случаи порасналата т.нар. вторична корона няма качествата на първичната корона, клоните са по-крехки и по-лесно се чупят, което в града създава и по-голяма опасност за гражданите, обяснява експертът.

    Лаконичното обяснение на тази широка, но вредна за дърветата практика в българските градове е, че това е по-бързият и финансово изгоден начин фирмите избрани за това, да свършат работата. Това орязване ще отнеме много по-малко време и няма нужда да се прави от специалисти, които да знаят кой клон от къде трябва да бъде отрязан, за да не се нарани дървото и да няма предпоставка клон да се счупи и да падне при неблагоприятни атмосферни условия като сняг или силна буря.

    Докато за един арборист поддръжката на короната на малко дърво по един неинвазивен начин отнема поне 2-3 часа. Цялостно отрязване на корона пък коства за една фирма  около 30 минути. След което те преминават на следващото дърво и това им дава по-голяма продуктивност и по-големи доходи казва Захариев.

    Според правилата на арборизма, короната на дървото трябва да се поддържа във формата, която максимално отговаря на биологично зададената форма на дървото. Природата и еволюцията е създала растенията в един вид, за да бъдат издръжливи и устойчиви, а при Топинга дори дървото да понесе манипулацията, то се променя, това е видно и по примера с "възстановила" се липа в Димитровград.

    Видимо това дърво отново е пуснало клони, ще има и листна маса, но новите клони са щръкнали във всички посоки и не няма как да станат здрави и устойчиви, видът на дървото е променен, вече няма здрави носещи клони, които да са правилно разпределени. Според експертите това дърво, освен че е загубило част от живота си, заради подрязването и е осакатено, като за да израсне в нормален вид и да не бъде опасно, има нужда от ежегодна поддръжка от специалисти. Отрязването на клоните създава невъзстановими рани по дървото, през разрезите то може да започне гниене или да тръгнат болести по дървото. Без листата си дървото е уязвимо на слънчево изгаряне и практически то не извършва фотосинтеза, чрез която се произвежда кислород и не абсорбира въглероден диоксид.

    Нека погледнем и от друга гледна точка, не само кое е най-полезно за дървото - всички знаем за глобалното затопляне, за унищожаването на горите в световен мащаб, за това, че дърветата са белите дробове на планета. Средно едно дърво произвежда близо 260 килограма кислород всяка година. Две зрели дървета могат да осигурят достатъчно кислород за четиричленно семейство.

    За да абсорбират ФПЧ (които са един от здравословните и екологичните бичовете на градовете) и въглероден диоксид, както и да произвежда кислород, те трябва да има богата листна маса, а при окастрянето Топинг, трябват години възстановяване (ако това е възможно), за да може дървото да възстанови част от листната си маса. Освен че дървета прочистват въздуха, те имат и изключително важна роля за температурата в градовете, която в горещите дни става дори опасна за жителите им.

    Тази термо снимка показва разликата в температурите между настилката, покрита от сянка на дървета и такава, която се напича директно от слънцето в централна пешеходна алея. Това ясно показва нуждата от дървесната сянката в непрестанно повишаващите се температури в световен мащаб, поради глобалното затопляне. Тези нагрети повърхности излъчват абсорбирана топлина и през летните нощи.

    Тази година, след окастрянето на дърветата по протежение на градския стадион Раковски в Димитровград, значително ще се повиши температурата на улицата, което ще окаже влияние освен на липсата на сенчести места за паркиране и като цяло на температурата по улицата.

    Няма да има сянка и пред блока на Неофит Бозвели 2, където живущите са искали окастрянето на липите, даващи сянка на жилищата и пейките пред блока.

    Дърветата и техния нормален вид са изключително важни и за животни, птици и насекоми.

    Призоваваме общините да мислят и действат много внимателно към поддръжката на дърветата в градска среда, те са тук много преди нас и ако се грижим правилно за тях, ще бъдат и много след нас, за нашите деца и внуци - средната продължителност на живота на едно дърво според вида му е над 100 години.

    Липата живее средно 300-400 години, в някои случаи може да живее 1000 години.

    Дъбът живее до 1000 години.

    Продължителността на живота на брезите е 100-150 години.

    Средно брястовете живеят до 300 години.

    Кестените живеят от 200 до 300 години.

    Смърчът живее от 600 до 1200 години - в зависимост от вида.

    Според еколози в Община Димитровград, в града има дървета (по протежението на цели улици), които вече са много стари и не могат да се възстановят, те трябва да бъдат подменени. Тази подмяна трябва се случи сега, ако вече не сме закъснели,  тъй като на едно дърво му трябват дълги години да израсне и да върши пълноценно функциите си за производство на кислород, сянка и абсорбцията на вредни газове и ФПЧ. Трябва да се полага правилна и адекватна грижа за дърветата, а не подкастряне под общ знаменател по метода Топинг, дърветата трябва да бъдат поддържани в естествения си вид, да бъдат подрязвани правилно след препоръката на специалисти, като се премахват само стари, изсъхнали и опасни клони, а не да се реже височко. Трябва да се засаждат нови дървета, които след години ще могат да подменят старите такива и да подпомогнат здравословния начин на живот. Преди дни бе световния ден на гората, той мина без никакви екологични инициативи, но след дни е седмицата на гората, която се отбелязва в България и се надяваме да бъде осеяна с много инициативи за засаждане на дървета в града, които в последствие да бъдат поливани и да получат грижа за да израснат.

    В Димитровград се дават възможности и за инициативи на гражданите, като ежегодно се предоставят средства за създаването на детски площадки и озеленяване, но тук важна роля имат и жителите града.  Всички заедно трябва да пазим средата около себе си, да поддържаме младите фиданки, да ги пазим от посегателства и да ги поливаме.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ти
      Тити
      14 -2
      16:17, 23 мар 2022
      Браво бе, някой трябваше да е повдигне тази тема за унищожаването на дърветат в редовно обгазявания от теца и химкомбината град
      • 0
        0
        8 -2
        17:09, 23 мар 2022
        Да, ама не. Нещата са следните: "Вие каквото искате си говорете, ние вземаме решенията и ги изпълняваме". Така че каквато и тема да се повдига тук няма кой да реагира или да направи нещо. Има нужда от революция - кървава революция! Да ги побият на колове тези дето режат дърветата и тези които издават заповедите.
    Последни новини