До 10 г. затвор за 15-годишния Омар, натиснал педала на автобуса в Бургас

15-годишният сириец Омар е управлявал автобуса с мигранти, който помете патрулка и уби двама полицаи в Бургас. Това съобщиха на брифинг в Бургас от прокуратурата.

На непълнолетния вече е повдигнато обвинение, според което наказанието, което може да получи, е между 3 и 10 години затвор. То е по-малко именно заради възрастта на сириеца, обясни прокурор Соня Петкова.

В автобуса имало общо 47 души, 13 от които - деца. Те започнали пътуването си в България от местност на 4 км от граничния пункт "Малко Търново". Именно заради множеството хора в автобуса и заради действията, които застрашават живота им, обвиненията ще бъдат квалифицирани като тежки, обясниха от прокуратурата.

Обвинение са и други двама сирийски граждани - съпричастни към схемата за трафик на нелегални мигранти. Единият е мъжът, който е настанявал пътниците в автобуса, помел патрулка и убил двама полицаи. Другият сириец пък участвал в закупуването на превозното средство. "Те са задържани са за 72 часа и предстои внасяне на искане за постоянния им арест", каза Мария Маркова от Районната прокуратура в Бургас.

Един от сирийците е с хуманитарен статут, а другите двама - със статут на постоянно пребиваващи у нас.

На брифинга бе съобщено, че един българин също се разследва за съучастие. Изяснява се дали и как точно той е участвал в престъпната схема.

Няма повдигнати обвинения, а до края на деня може да са готови с работни такива.

Събират се доказателства за това как е купен автобусът. Вчера не бе официално потвърдено, че този български гражданин е собственикът на автокъщата в Харманли, който е дал нелегалния автобус на сирийците. Вчера стана ясно и че арестуваните са петима. 

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    11
    111Ф
    52 -3
    13:53, 26 авг 2022
    Десет години затвор това някаква шега ли е,в този случай трябва да има смъртна присъда,а не десет години затвор.
  • 2
    Fb
    FB
    22 -2
    14:50, 26 авг 2022
    Не се притеснявай, след такова деяние, ще му се иска да беше умрял, 10 години в затвора могат да бъдат ад.
    • 11
      111Ф
      20 0
      15:12, 26 авг 2022
      Вярно е това така е,но на останалите като този нали трябва да им стане ясно,че работата не е майтап ами има яко игра на пролет,че някои ще ги полива а те ще разцъфтяват като пролетни цветя в продължение на тия десет години.
  • 3
    По
    Полигонова
    20 0
    18:15, 26 авг 2022
    Всички са навързани като свински черва.Замесени са и полицаи,и най-вече местни харманлийски,свиленградски и така нататъче.Гледаш ги безработни,с нищо не се занимават,а строят къщи и карат коли за по 50 бона!
  • 4
    Ту
    Туй сериозно ли
    21 0
    19:25, 26 авг 2022
    Вие сериозно ли искате да ми кажете че някакъв петнадесет годишен арабски мухъл е минал половин България с рейс който е бракуван
  • 5
    Не
    Непукиста
    4 0
    23:54, 26 авг 2022
    До живот не трябва да излиза от пандиза
  • 6
    Не само половин България, а два пъти може да я премине даже, все пак той знае, че това е Абсурдистан!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини