Прикрива ли информация екоминистерството, кога ТЕЦ "Марица 3" Димитровград отново ще заработи?

От редакцията на Dimitrovgrad.BGvesti.NET изпратихме запитване към Министерство на околната среда и водите, с въпроси относно замърсяването на въздуха в Димитровград и съдбата на сочения за основен замърсител със серен диоксид в Димитровград, ТЕЦ "Марица 3". 20 дни по-късно, нашето запитване, входящ номер № 64-00-8/29.09.2022 г. на Министерство на околната среда и водите, остава без отговор, въпреки че преди 11 дни пуснахме напомняне за забавата в предоставянето на информацията.

Според наши източници и по непотвърдена информация, местна централа се подготвя да заработи от началото на ноември месец, като от началото на октомври текат ремонтни дейности по отношение на екологията и пречистването на газовете от изгаряните въглища. Дали след тези ремонти ще има реално подобрение по отношение на замърсяването със серен диоксид, предстои да бъде доказано чрез проверки и замервания от страна на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Но мълчанието по темата от страна на министерството не дава надежда за категорична позиция от страна на министъра в това отношение. Смятаме, че ако имаше ясен план на база събрани доказателства от масовите измервания, които бяха извършени чрез 5 мобилни станции на територията на Димитровград в края на септември, министерството щеше да предостави на обществото достъп до данните. Смятаме, че ако министерството имаше категорична позиция относно работата на централата и качеството на въздуха в Димитровград, би ни отговорило на зададените въпроси.

Според Чл. 28. (1)  от Закона за Достъп до обществена информация, заявленията за предоставяне на достъп до обществена информация се разглеждат във възможно най-кратък срок, но не по-късно от 14 дни след датата на регистриране. Въпреки, че в закона има вратички за удължаване на сроковете, смятаме че нашите въпроси, които остават към момента без отговор, не биха затруднили институцията, ако тя е изготвила ясна и категорична стратегия по проблема.

Днес се провежда протест срещу кадровата политика на служебното Министерство на околната среда и водите. Протестиращите искат да изразят недоволството си от липсата на воля за опазване на най-ценните кътчета от българската природа, чистката на доказани експерти и спирането на ключови промени, започнати от кабинета на Борислав Сандов.

Към материала, който задава само въпроси и догадки и за съжаление не дава ясни отговори, прикрепяме и нашето писмо към Министерство на околната среда и водите, което за сега остава без отговори!

До д-р инж. Росица Карамфилова от редакцията на www.Dimitrovgrad.BGvesti.NET.

Здравейте, търсим отговори на няколко въпроса, провокирани от изключително висок обществен интерес.

Какъв е статусът на ТЕЦ "МАРИЦА 3" ДИМИТРОВГРАД? Въпреки че, видно предприятието не работи в момента след "тестове", завишенията на нивата на серен диоксид и сериозния мониторинг от страна на компетентните институции на 25.09.2022г., все още не намираме официална информация, нормативната причина по която централата е спряла работа. В изявления пред медиите, преди тестовото му пускане на 24.09.2022г. от ТЕЦ-а са заявили, че ще прекратят дейност до края на годината, ако бъдат регистрирани Превишения на допустимите стойности на SO2. От АИС Раковски Димитровград е регистрирано Завишение, но не и Превишение, но нямаме информация от 5-те мобилни станции, които бяха разположени на територията на Димитровград. Ще се радваме ако ни предоставите данни от мобилните станции, което ще бъде в интерес на обществото, както и да ни отговорите на въпросите:

Каква е причината ТЕЦ "МАРИЦА 3" ДИМИТРОВГРАД да не работи и кога, при какви условия може да се очаква, че ще възобнови работа отново?

Какви са резултатите от мобилните станции, които бяха разположени в Димитровград и в частност на станцията, която бе монтирана, за да прави паралелни замервания до АИС Раковски Димитровград на 10.09.2022г., непосредствено след рекордното замърсяване със серен диоксид в града?

Беше ли потвърдена достоверността на данните от АИС Раковски Димитровград на база паралелните замервания с мобилната станция?

Трябваше ли на 10.09.2022г., след 3 последователни превишения на алармения праг от 500µg/m3, жителите на Димитровград да бъдат реално уведомени, за да се спазят мерките съгласно указания на Министерството на здравеопазването при превишаване на алармения праг за серен диоксид, които са да не напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците, да избягват физическите дейности на открито до понижаване на концентрациите на серен диоксид. Ако ДА, какви действие е предприело РИОСВ - Хасково и защо не се стигна до уведомяване на населението във въпросния съботен ден?

Предварително ви благодарим за бързата и изчерпателна информация от ваша страна!

Христо Христозов
www.Dimitrovgrad.BGvesti.NET
Димитровград

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини