Общината: Паркинга до автогарата е обществен, концесионерът няма право да го блокира

Паркингът до автогара Димитровград е за обществено ползване и е публична общинска собственост, не може да се блокира достъпа на гражданите до него, това заяви пред Dimitrovgrad.BGvesti.NET кметът Иво Димов. Казуса за това дали е редно бе повдигнат от нашата медия, след сигнал от граждани, за което писахме вчера.

Проверка за правотата на действията на концесионера на димитровградската автогара, със заграждането и превръщането на обществения паркинг в частен за служители, бе извършена още същия ден след сигнализиране от наша страна на общинските власти. Кметът на Димитровград Иво Димов заяви категорично, че паркингът е за обществено ползване и достъпа до него не може да бъде ограничаван. Нерегламентирано са поставени колчета и бордюри, които са затворили единия вход на обществения паркинг, бариерата от синджир също трябва да бъде премахната и да се възстанови достъпа за граждани. Този паркинг е създаден за да обслужва ползвателите на автогарата, а не за персонала й, стана ясно от думите на градоначалника.

Концесионерът няма право да събира такси за този паркинг, без изрично решение на ОбС Димитровград. Според градоначалника, наистина има проблем със злоупотребяване от страна на хора, които паркират автомобилите си с дни, така те заемат парко места за пътуващите с автобусните линии. Според кмета Димов, за да се реши този проблем, концесионерът може да поиска от ОбС да се наложи времево ограничение за паркиране, като примерно 2 часа да са безплатни и след това да се таксува престоя, но това решение може да се вземе единствено от общинския съвет на Димитровград.

Общината ще покани собственика на фирмата, стопанисваща автогарата в Димитровград, който  ще бъде предупреден да премахне огражданията и да възстанови затворения с бордюри и колчета вход към паркинга.

Очакваме развитие по случая и възстановяване на достъпа до обществения паркинг.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Рр
    Рр
    3 0
    19:27, 19 яну 2023
    Нещо положително.
  • 2
    44
    4444
    1 0
    08:09, 20 яну 2023
    А до ЖП гарата на кого са колите? Явно на живеещите от другия край на булеварда.
  • 3
    Ам
    Ам
    2 0
    09:09, 20 яну 2023
    Синджира днес все още седи там…
  • 4
    Ни
    Николай
    5 0
    11:23, 20 яну 2023
    А улицата ...... автобусите защо паркират там а коли неможе? Здвп предвижда ли над 3.5т да не се глобяват?
Последни новини