Бул. "Трети март" се сдоби с нови дървета. Бихте ли осиновили дърво? - АНКЕТА

Изображение 1 от 2

    След като през изминалата седмица по централния димитровградски булевард "Трети март" бяха премахнати 4 стари, компрометирани дървета, от общината вече засадиха нови на тяхно място. Това е пример за подмладяване на зелената екосистема в града, като всяко премахнато дърво бива заменяно с ново. Тази положителна политика на община Димитровград дава пример за екосъобразно поведение и отговорност към опазването на чистотата на въздуха, вредите от автомобилния трафик и други замърсители. Към този материал пускаме анкета, за готовността на димитровградчани да бъдат част от грижата за зеления облик на града, в който живеем.

    Новите фиданки са над 2 метра и са от рода Червен дъб - тези дървета са изключително дълголетни, през пролетта и лятото листата са зелени, а през есента стават ярко червени. Представителите на Червения дъб достигат средно до 20 - 30 метра височина, като може да израснат и до близо 50 метра височина, диаметърът на ствола е около 50 - 100 см (максимум 2.40 м). Темпът на растеж (особено през първите 10 години) е сред най-бързите за род Дъбови. Тези дървета имат жизнен цикъл до 500 години, което означава, че ако ги пазим и се грижим за тях, ще останат за много поколения за напред да предпазват от летните жеги, да пречистват въздуха и да създават кислород.

    Защо толкова ви занимаваме с дърветата? Защото дърветата са основен фактор за борба с глобалното затопляне, тъй като абсорбират въглероден диоксид, съхраняват въглерода и освобождават кислород. Освен това с годините осигуряват сянка, която не позволява прекомерното затопляне на земята. Също така намаляват скоростта на вятъра, охлаждат въздуха и отразяват топлината чрез своите листа. Доказано е, че дърветата в градовете могат да намалят температурата с до 7 градуса. Те са важни за нашето здраве, защото улавят и премахват праха и замърсяването във въздуха, като по този начин значително подобряват неговото качество. Дърветата се грижат и за психическото ни здраве, като доказано редуцират нивата на стрес и намаляват значително депресията.

    С анкетата в долната част на статията искаме да сондираме мнението на димитровградчани, дали биха "осиновили" дърво. Тази идея идва от сдружението "Дишай Димитровград", като бъдеща инициатива в нашия град. Но защо да осиновяваме дърво и за какво иде реч? Един от основните проблеми в градска среда, при засаждането/подмяната на дървета е грижата за тях в първите 1-2 години. В тази грижа можем да се обединим, като общество отговорно към градската среда. В анкетата ви питаме "Ако общината засади нови дървета около вашия дом, бихте ли се грижили за тях, като ги поливате през топлите месеци на годината поне веднъж седмично?" Необходимо е да поливате дръвчетата поне веднъж в седмицата, ако няма дъждове, и да поддържате почвата умерено важна. Дърветата трябва да бъдат поливани по-редовно по време на горещи дни и засушаване.

    Ако идеята "Осинови дърво" ви допада, тя ще бъде осъществена, след като бъде потърсена подкрепата на община Димитровград, както и на доброволци. Ще бъде създаден сайт, в който ще се даде възможност на жителите на Димитровград да си осиновяват новозасадено дърво, както и да се предлага дърво за осиновяване от страна на други доброволци. Всяко дърво ще може да получи име от своя осиновител и във времето ще се проследява неговото развитие в годините.

    Един подобен пример за отношението на гражданите е инициативата на общината, в която всяка година предоставя по едно дръвче за всяко новородено дете в Димитровград. В началото на кампанията се създаде "Алея на новия живот" в парк "Марица, а в последните години, дърветата се дават на желаещите и те ги засаждат на място по тяхна преценка, което ги прави обвързани за благополучието на дръвчето и полагат нужните грижи за него.

    Ето и малко снимки от наши читатели, които са засадили своите дръвчета от инициативата "Алеята на новия живот":

    Получихме и засадихме първото дръвче на Галина!
    Ще го отгледаме с много любов.
    Поздрави от татко Филип и спящата Галина 🌸
    Весели Великденски празници!

    Дръвчето на Мелани

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Бихте ли "осиновили" дърво в Димитровград?

    Бихте ли "осиновили" дърво в Димитровград?

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини