Официално: Започва строежа на втория български многофункционален кораб за бойния флот

Двата нови многофункционални кораби на Военноморските сили ще допринесат за повишаване на морската ни сигурност, каза днес във Варна министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в церемонията по залагането на кила на втория плавателен съд в корабостроителницата „МТГ Делфин“.

Той подчерта, че проектът се реализира в българска компания. Това е приоритетен проект за министерството на отбраната, особено в контекста на настоящата ситуация в Черно море, посочи Тагарев. Защитата на националните пространства е изключително важна задача, а двата кораба – „Храбри“ и „Смели“, ще дадат принос към концепцията на НАТО за възпиране и отбрана, посочи министърът. Той допълни, че проектът се изпълнява по график и изрази надежда, че скоро първият кораб ще бъде окомплектован и ще стане ефективно бойно средство.

Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева посочи, че ведомството подкрепя високотехнологичните решения във всички сектори, включително във военния. По думите ѝ вече има избрани два българските института, които участват в разработването на нови решения и внедряването им в отбраната, включително в центрове на НАТО.

Асен Василев, министър на финансите, посочи, че изпълнението на проекта за двата кораба за ВМС не е просто един разход или инвестиция, а е избор да живеем сигурни и спокойни, да се съгради за всички българи живот с повече възможности за развитие в родината ни. Той увери, че министерството ще продължава да подкрепя активно такива програми.

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че строежът на нови кораби е бил мечтата на поколения моряци. Въпреки това в началото на проекта се долавяше известен скептицизъм, уточни той. По думите му сега вече цари увереност и е видно, че и в България може да се строят военни кораби, с участието на местния бизнес, и да се залага бъдещето на флота. Ефтимов допълни, че усилията вече са насочени към приемането на новите плавателни съдове и подготовката на екипажите.

Строежът на новия кораб за бойния флот е в рамките на проекта „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“. Изпълнението му започна през 2020 г. със сключването на договор между Министерство на отбраната на Република България и компанията „FR. LURSSEN WERFT GMBH&CO.KG“, впоследствие преименувана на „NVL B.V.&Co.KG“.  Той предвижда доставката на два многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата, както и осъществяването на интегрирана логистична поддръжка за период от 3 г. след гаранционния срок. Първият кораб ВМС трябва да получат до края на 2025 г., а настоящият - до края на 2026 г.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини