С каква скорост се кара по околовръстното на Димитровград, какво е ограничението на скоростта?

През Димитровград преминава отсечката на Първокласен път I-5 Русе - ГКПП Маказа, под името „Панорамен път“, която е с дължина около 4км. Тя е основен път между 3-те областни града Кърджали - Хасково - Стара Загора, както и на румънските туристи, пътуващи към гръцките курорти. По-голямата част от пътното платно, преминаващо през Димитровград, е с четири ленти - по две във всяка посока, като той не преминава през жилищен район. Собственикът на пътя, както и отговарящия за неговото стопанисване, е държавата, чрез АПИ.

Нека започнем с въпроса "какво е ограничението на скоростта в този пътен участък?", този въпрос е породен поради липсата на каквито и да било пътни знаци, определящи допустимата скорост по него. Попитахме МВР - Хасково в началото на тази година, каква е разрешената скорост в този участък и те уточниха, че това е път в населено място и съгласно чл. 21, ал.1 от ЗДвП максимално разрешената скорост е 50км/ч. Сега въпросът е "колко от преминаващите през този участък спазват максимално допустимата скорост?" Направихме си малък експеримент, като преминахме 2 пъти през този участък в двете посоки, за да преценим с каква скорост се движат автомобилите, като поради липса на радар заложихме ограничение на нашия автомобил от 50км./ч  максимална скорост, което означава, че всеки автомобил, който ни изпреварва се движи с превишена скорост. Първото ни впечатление бе, че движението с 50км/ч. не е най-безопасната скорост, поради многото коли, които ни изпреварваха и другите, които искаха да изпреварват тях. По наши наблюдения, като не претендираме за точност са, че около 40% от шофьорите спазват ограничението на скоростта, а останалите 60% карат с по-висока скорост, като това може да видите от видеото към материала. Нашият експеримент е в слабонатоврено време - около 11 часа в петък в периода от около 20 минути.

По информация от МВР - Хасково, в този участък през последните години има настъпили множество тежки ПТП- та, както с ранени, така и със загинали, а дали основната причина за инцидентите в този пътен участък е неспазването на ограничението на скоростта, можем само да предполагаме, но това което е ясно е, че там проблем има и е добре да се анализира какъв е той и какво е неговото решение.

Първо ще си позволя да споделя собствено мнение, сам по себе си, контролът върху пътя чрез налагане на глоби за превишена скорост, чрез патрул на КАТ, не е панацеята, която ще осигури безопасност в участъка, особено за румънските шофьори, които в повечето случаи нарушават безнаказано правилата по пътищата в България. След сондиране на мнението на дългогодишни шофьори от Димитровград, стигаме до заключение, че едва половината от запитаните са категорични, че ограничението в целия участък е 50км/ч., докато другата половина бяха разколебани и се осланяха на предположения, защото не са виждали табели за ограничение на скоростта по този път. Щом шофьори от Димитровград не са напълно убедени с каква скорост трябва да се движат по това околовръстно, може да предположим, че една добра мярка за подобряване на безопасността би била поставяне на пътни знаци, указващи на шофьорите максимално допустимата скорост.

Характеристиките на този пътен участък биха могли да подведат и добросъвестните шофьори,че се намират извън населено място и да увеличат скоростта. Позицията на МВР е различна, като те са посочили в отговора си че, "пътят се намира в урбанизирана територия на гр. Димитровград под името „Панорамен път“ и е с дължина около 4км, което е сигнализирано с табела Д11 за начало и край на населено място и съгласно чл. 21, ал.1 от ЗДвП максимално разрешената скорост за населено място е 50км/ч., като не е необходимо поставянето на допълнителен знак В26 (забранено е движение със скорост, по-висока от означената)". Но това, че закона не задължава поставянето на допълнителни знаци за разрешената скорост, не го и забранява, все пак целта на този закон е да се опазват животът и здравето на участниците в движението по пътищата и да се улеснява тяхното придвижване.

Какво показва законът

Водач, който превиши разрешената максимална скорост в населеното място, се наказва, както следва:
1. за превишаване с 10 км/ч – с глоба 20 лв.;
2. за превишаване от 11 до 20 км/ч – с глоба 50 лв.;
3. за превишаване от 21 до 30 км/ч – с глоба 100 лв.;
4. за превишаване от 31 до 40 км/ч – с глоба 400 лв.;
5. за превишаване над 40 км/ч – с глоба 600 лв.;
6. за превишаване над 50 км/ч – с глоба 700 лв. и три месеца лишаване от право да управлява МПС, като за всеки следващи 5 км/ч превишаване над 50 км/ч глобата се увеличава с 50 лв.

По мнение на местни шофьори, участъкът след табелата за начало на Димитровград до кръстовището с ул. Бузлуджа, който е около 3км. разрешената скорост може да се увеличи на 70 или 80км/ч., по примера на други градове като Стара Загора например, където двулентовото околовръстно в посока Казанлък, въпреки че е в рамките на града, е с разрешена скорост от 90км/ч., като тя се намаля със знаци на опредени кръстовища. В случая дали евентуалното увеличаване на разрешената скорост в този участък би подобрило пътната безопасност, трябва да бъде въпрос на анализ от компетентните органи, като към момента тяхната позиция е, че в участъка от вход гр. Стара Загора до разклона за складова зона (ул. Бузлуджа), пътят е с четири ленти - по две във всяка посока, като има разположени входове и изходи на търговски и промишлени обекти, както и 1 бр. пътен възел без ускорителни ленти за включване в движението и 1 бр. Т-образно кръстовище с третокласен път 663. Въпреки посочените характеристики на участъка, през последните години има настъпили множество тежки ПТП- та, както с ранени, така и със загинали, което не предполага увеличение на скоростта. В подкрепа на това заключение можем да приложим и данни от проучване в глобален мащаб, което е показало:

  • Увеличение с 5% на средната скорост води до увеличение с приблизително 10% на всички ПТП-та с наранявания и увеличение с 20% на ПТП-тата със смъртни случаи.

Същото изследване показва положителното влияние от намаляването на скоростта:

  • Намаление с 5% на средната скорост води до намаление с приблизително 10% на всички ПТП-та с наранявания и намаление с 20% на ПТП-тата със смъртни случаи.

Но има и противоположни мнения, които са, че при увеличаване на допустимата максимална скорост в пътни участъци, които позволяват това, нарушенията се намалят, което изравнява средната скорост на всички участници по пътя и липсата на големи разлики в скоростта между автомобилите (един с 50кв/ч., а друг с 90км/ч.) би могло да намали предпоставките за ПТП-та.

Надяваме се да провокираме отговорите институции, да обърнат по-сериозно внимание на този участък и да осигурят по-висока пътна безопасност по него.

Христо Христозов

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Въ
    Въпрос
    6 -4
    13:57, 27 юни 2023
    Христозов, забелязал си че няма знаци и че ограничението трябва да е 50км/ч. Би ли прочел и написал, колко трябва да е изчистено от страни на пътя ( треви, храсти клони и т.н.) или те нямат нищо общо с видимост безопасност и прочие. Но явно някой иска пак да изхарчи някой лев за знаци които кой ли ти ги и гледа.
  • 2
    Да
    Дамян
    2 -1
    20:45, 29 юни 2023
    То на булевард " Трети март" като има знак , че на кръговото трябва да се кара с 30 км. , кой ли го спазва.И пребройте колко коли са спрели, дори паркирали по булеварда. Камери са решението за нарушителите и да бълват снимки и покани за глоби.
  • 3
    Мн
    Мнение
    6 0
    13:29, 30 юни 2023
    Най големите нарушители на околовръстното са тежкотоварните товарни автомобили .
    Безпардонно карат с над 80 км. Нагли до безкрайност . Да не говорим за мамалигарите от съседна Румъния , те са от 100 км и нагоре . Щракай го с камерата и на излизане от държавата, до като не си плати глобата да няма излизане .
    • Ло
      локомотива
      0 -1
      16:04, 26 авг 2023
      само да питам-какво значи тежкотоварен товарен автомобил щото карам нещо такова ма незнам от коя група е.
    • От
      Отговор
      2 0
      17:23, 1 сеп 2023
      Локомотив , не знаеш какво караш , но не знаеш и да пишеш бездарнико !
  • 4
    Фа
    Факт
    4 0
    10:01, 4 юли 2023
    Това че мнозинството от шофьорите не гледат знаците си е факт. Който не вярва да застане до кръговото на парк П.Пенев и да види колко ще завият на обратно. Не че няма знаци, но гледа ли ги някой? Иначе браво някой се самосезирал и започна да се коси тревата. Сега и клоните ако се поокастрят за да се виждат знаците който са се сраснали с дърветата ще е супер.
Последни новини