Замърсяването с азотни съединения на р.Марица е причина за масовия мор на риба

На 7-ми юли по течението на река Марица край димитровградски села изплуваха стотици хиляди тела на риби от всякакъв вид, според очевидци. В същата вечер институциите взеха проби от 5 точки по реката, като част от тях бяха от изпускателните колектори на Неохим АД.

20 дни по-късно от РИОСВ - Хасково оповестяват информацията, че "за причинено замърсяване на водите на река Марица ще бъде санкциониран завода за азотни торове в Димитровград" НЕОХИМ. Регионалната инспекция оповестиха следната информация:

За причинено замърсяване на водите на река Марица ще бъде санкциониран завода за азотни торове в Димитровград. При проверки по сигнал, извършени на 7 и 8 юли 2023 г. от представители на РИОСВ – Хасково, Регионална лаборатория – Хасково и Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, бе установено голямо количество умряла риба от видовете маришка мряна, маришки морунаж, вардарски скобар, уклей, бабушка и единични бройки шаран, бяла риба, распер, горчивка, червеноперка и кефал. Видовете маришка мряна и распер са предмет на опазване в защитена зона "Река Марица“.

Анализът на всички факти и обстоятелства показва, че завода за азотни торове е допуснал изпускане по Отвеждащ колектор на отпадъчни води, които са с наднормено съдържание на азот, азот нитратен и азот нитритен, което е довело до нанасяне на щети върху рибата и водите на река Марица.

В късните часове на 7 юли 2023 г., след постъпване на сигнал за умряла риба в река Марица след селата Брод и Нова надежда, община Димитровград, на „Зелен телефон“ на РИОСВ – Хасково, по време на обхода на реката са взети проби от водите преди и след заустване на Северен колектор на „Неохим“ АД и след заустване на Отвеждащ колектор. При посещението на завода се потвърждава, че в периода от края на юни до момента на проверката, производствените и спомагателните цехове са възобновили работа след приключил годишен планов ремонт.

Резултатите от извършените изпитвания на пробите от изпусканите от "Неохим“ АД по Отвеждащ колектор отпадъчни води показват минимално превишение на определените норми по показател азот нитратен и високо съдържание, но под нормата, на азот амониев. Анализите на взетите проби от река Марица преди Отвеждащ колектор показват стойности под границите за откриване за азот амониев и азот нитритен и ниски стойности на общ азот. Данните от изпиванията на пробите от реката след Отвеждащ колектор доказват два пъти по-високо съдържание на азот нитратен и значително нарастване на съдържанието на азот амониев и азот нитритен. Няколко пъти по-високо е съдържанието на общ азот. Съдържанието на тези показатели след колектора не отговаря на стойностите за добро състояние на реката.

В участъка от река Марица от заустването на Отвеждащ колектор до бента при с. Брод няма други производствени обекти, изпускащи отпадъчни води. При нормална работа на "Неохим“ АД, когато заустваните производствени отпадъчни води отговарят на определените норми в комплексното разрешително на дружеството, качеството на водите на реката обичайно отговаря на стойностите за доброто ѝ състояние.

Припомняме, че преди 3 години стадо крави издъхнаха след водопой от водите на р.Марица край северния колектор на Неохим, но до момента все още се води дело за доказване, КОЙ е виновен за кончината на стадото. Тогава след аутопсия на труповете на кравите, беше установено наличието на нитратни, нитритни и амониеви йони.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ку
    Кумчо
    4 0
    16:56, 27 юли 2023
    Сега да зарибяват реката!
Последни новини