Конституционният съд отказа да тълкува Конституцията за мандата на Висшия съдебен съвет

Конституционният съд единодушно отклони искането на главния прокурор за задължително тълкуване на чл. 130, ал. 4, изречение първо от Конституцията и искането на тричленен състав на Върховния административен съд за задължително тълкуване на чл. 130 от Конституцията и прекрати производството по конституционното дело, става известно от сайта на съда.

Искането е свързано с изтеклия мандата на Висшия съдебен съвет и е отправено от Иван Гешев, преди да бъде освободен от длъжността главен прокурор.

В искането се поставят три основни въпроса. Два от тях са: прекратяват ли се функциите на съвета с изтичане на мандата му и допустимо ли е да се формира нов с избраните през 2022 г. членове от професионалната квота на съдиите и прокурорите заедно с членовете по право – председателите на  Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) и главния прокурор.

Третият въпрос е: конституционно допустимо ли е Висш съдебен съвет с изтекъл мандат да взема решения по отношение на председателите на ВКС, ВАС, главния прокурор и другите административни ръководители в органите на съдебната власт.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини