ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС внесоха промени за по-строги наказания при лека и средна телесна повреда

Увеличаване на защитата от домашно насилие и по-строги наказания предвиждат два законопроекта, внесени днес общо от парламентарните групи на ДПС, ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ).Това съобщиха от ДПС.

"Повод са поредните случаи на насилие над жени, най-драстичният от които е зверството в Стара Загора над 18-годишната Дебора Михайлова. В резултат на садистично нападение с макетен нож, извършено от 26-годишен мъж, тя има 400 шева по главата и цялото тяло, освен това е със счупен нос и обръсната коса", посочват от Движението.

Първият проект е за промяна на Наказателния кодекс. С него се завишават наказанията за причиняване на средна и лека телесна повреда. 

Който причини другиму средна телесна повреда, да се наказва с до 8 години затвор, предвижда общият законопроект. В момента наказанието е до 6 години лишаване от свобода. Промяната е в чл. 129 от НК. 

Възможността да се налага пробация при нанасяне на лека телесна повреда да отпадне от чл. 130 на НК, предлагат вносителите. Наказанието е до 2 години затвор. Глобата да стане от 500 до 1000 лв, предвижда проектът. В момента тя е от 100 до 300 лв.

Домашното насилие вече да се наказва не само при брак или съжителство на семейни начала, но и при интимна връзка, е записано в поправки в чл. 2 на Закона за защита от домашно насилие, внесени отново с общ законопроект от трите парламентарни групи. 

"Домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или интимна връзка", е записано в предложението за новия текст от закона. Той постановява, че „интимна връзка е доброволен относително траен съюз между две лица, който възниква и съществува като фактическо състояние, без да е необходимо спазването на правно регулирана процедура и независимо дали лицата споделят едно домакинство, като водещ елемент е строго личния характер на техните отношения.” 

Предвижда се и още една промяна - защита по закона да може да търси всяко лице, "което е роднина по права или по съребрена линия до четвърта степен включително, на лицето, с което се намира или е било в интимна връзка“. 

С предлаганите изменения в Закона за защита от домашното насилие се разширява кръгът на лицата, които попаднат под защитата му, като по този начин се попълва една празнота по отношение на значителна група лица, които са в интимни фактически отношения, независимо дали споделят едно домакинство, посочват в мотивите си  вносителите. 

Водени от дълга си пред обществото, предлагаме промени, които да дадат адекватен отговор на зачестилите напоследък зверства, заявяват в мотивите си за промяна на НК трите групи в парламента, цитирани в съобщението на пресцентъра на Движението.

Вчера с протести в цялата страна хората изразиха подкрепата си за 18-годишното момиче, жертва на насилие в Стара Загора.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    V,
    v,m
    2 0
    11:39, 2 авг 2023
    Проблема не е в тежестта на наказанията, проблема е тежката корупция, затова и на народа му писна вече и е на улицата. Идва и вашето време, видов ден е скоро!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини